Može li se Bog spoznati kroz prirodne nauke?

Ne vidim nikakvo konkretno pitanje, sem tvojih glup.... pardon, sem tvojih ocena nečijih navodnih mišljenja ili stavova.
Ako te interesuju odgovori - sve imaš na temama koje sam otvorio u Pdf - "Alternativne nauke".

Problem je - kada ću ja dobiti odgovore na moja pitanja?
Recimo ovo

Za razliku od neretardiranih naučnika evolucionista-Big Bengovaca, koji će na pitanje
Odakle sva ova energija koju sadrži Svemir?
....reći .... šta?

Moja pitanja upucena religioznom fanatiku kao sto si ti su sasvim korektna, samo je razlika sto ti nisi "gladan" znanja pa nisi ni sposoban da razmislis. Al hajde da ti pomognem onda...

Polazim od toga da si Pravoslavac - Hriscanin pa je za tebe Biblija i ono sto je napisano u njoj istina. Dakle ako je svemir star silne milijarde godina zasto je tom tvorcu trebalo toliko godina da "napavi" coveka, a ako sumnjas u starost univerzuma zaso je covek toliko mlad u odnosu na starost planete. Drugo pitanje, zasto je zenu stvorio od rebra? Trece, kako je Noje uglavio sve na brodic, Cetvrto, zar zemlja nije centar univerzuma? Peto, koja religija je istinita? I tako dalje...

Tesko da je to problem al hajde da ti pomognem posto nisi citao...

Naucnici se trude da saznaju odgovor na to pitanje, dal ce uspeti u skorije vreme ili ce im trebati decenij/vekovi, mozda nikada necemo saznati...

A kada smo kod toga, kako se magicno pojavio taj tvorac, i bez onog sraanja, oduvek je tu jer onda i ja imam pravo da kazem, materija je oduvek tu....

Moja pitanja upucena religioznom fanatiku kao sto si ti su sasvim korektna, samo je razlika sto ti nisi "gladan" znanja pa nisi ni sposoban da razmislis. Al hajde da ti pomognem onda...

Polazim od toga da si Pravoslavac - Hriscanin pa je za tebe Biblija i ono sto je napisano u njoj istina. Dakle ako je svemir star silne milijarde godina zasto je tom tvorcu trebalo toliko godina da "napavi" coveka, a ako sumnjas u starost univerzuma zaso je covek toliko mlad u odnosu na starost planete. Drugo pitanje, zasto je zenu stvorio od rebra? Trece, kako je Noje uglavio sve na brodic, Cetvrto, zar zemlja nije centar univerzuma? Peto, koja religija je istinita? I tako dalje...

Tesko da je to problem al hajde da ti pomognem posto nisi citao...

Naucnici se trude da saznaju odgovor na to pitanje, dal ce uspeti u skorije vreme ili ce im trebati decenij/vekovi, mozda nikada necemo saznati...

A kada smo kod toga, kako se magicno pojavio taj tvorac, i bez onog sraanja, oduvek je tu jer onda i ja imam pravo da kazem, materija je oduvek tu....

Upravo ti o tome pričam.
Bio si na temi gde je sve to objašnjeno, ostavio svoj "duhoviti komentar", a nisi se potrudio da bar par postova pročitaš.

Panteizam to lepo objašnjava...
Pošto je Bog svemoćan i svemudar (irelevantno ovde i večan),mora da zna i poseduje sve atribute koji postoje!
Naravno i da vlada njima.
To već imamo u prirodi!
Tako da je sva priroda Bog!
Mislim da nema čoveka koji bi se protivio da Prirodu zovemo Bogom!
Tako da gledamo Boga svakog dana ravno u "oči" tj.u njegov duh i telo!

Panteizam to lepo objašnjava...
Pošto je Bog svemoćan i svemudar (irelevantno ovde i večan),mora da zna i poseduje sve atribute koji postoje!
Naravno i da vlada njima.
To već imamo u prirodi!
Tako da je sva priroda Bog!
Mislim da nema čoveka koji bi se protivio da Prirodu zovemo Bogom!
Tako da gledamo Boga svakog dana ravno u "oči" tj.u njegov duh i telo!

Agde ti vidis obasjenje? Hajde jos jedared. Ako nesto mora da ima pocetak, osnosno trenutak nastanka, kako je taj bog nastao i jos jednom zaobidji recenicu i slicnu frazu " oduvek ga je je bilo "

Ja pod reči "večan" ne govorim o vremenu!
Kad bih o tom hteo,morao bih objasniti vreme...
Ovako se zadržavam u zamišljanju svemira i poremećenog prostora kao njegove
pozicije i superpozicije! Jednostavno :Takva pozicija je moguća (poseduje i tu modalnost)
i ta mogućnost se realizuje kao "puki" događaj-slučajno!
E sad...Druga je priča sigurno sa determinirajućim silama koje uređuju pozicije u algoritamske
sledove i fraktalne strukture...Čak stvaraju i kauzalne veze s živim svetom...
Za mene Bog i bogovi nisu relevantni faktor dok se to ne potvrdi u praksi kao naučna činjenica...
A očigledno neke sile postoje koje sređuju stvari...Jedna od njih je gravitacija!

A što se tiče pitanja iz uvodnog teksta,koje se oslanja na opštu teoriju relativnosti i
Ajnštajnovu religioznost-nema tu ničeg intrigantnog!
Vera i jeste nadomestak znanja-kao u Tejlorovom načinu rešavanja integrala-umesto
podintegralne funkcijer koja je nerešiva uobičajenim postupkom stavimo X i
dalje rešavamo kao smenu poznate veličine...Kad dobijemo primitivnu funkciju-umesto X
uvrstimo funkciju i ende!
Znači,bog je X tj.funkcija za nas nerešiva našim mogućnostima.
To je čika Albert imao u vidu!
Nije,stoga,začudo što su naučnici,mahom,agnostici! Indicije o bogu ili bogovima tretiraju baš
naučnim metodama...A i kako bi drukčije...:lol:

Očigledno da ništa nije pročitano.

To sto si ti sam sebe ubedio da tvorac postoji je lepa syvar, jbbg ja sam naucio da razmisljam svojom glavom a ne da mi fanatici koji nista nisu uradili za dobrobit covecanstva pune glavu glupostima....

- - - - - - - - - -

To sto si ti sam sebe ubedio da tvorac postoji je lepa syvar, jbbg ja sam naucio da razmisljam svojom glavom a ne da mi fanatici koji nista nisu uradili za dobrobit covecanstva pune glavu glupostima....

- - - - - - - - - -

Ti što tebi pune glavu glupostima uradili su sve što mogu protiv interesa čovečanstva.

Ti - i razmišljanje svojom glavom?
Svašta.

Pa kada jesu. Ubijali ljude i spaljivali na lomaci ne bi li sacuvali apsolutnu vlast koju su imali. Da nije bilo religije napredak covecanstva bi bio daleko veci. Vecu slobodu su ljudi imali pre nastanka Hriscanstva nego posle a ta kandza koju je crkva imala nad stanovnistvom tek nedavno je oslabila. Jedna svetla strana komunzima i zabranjivanja religije...

Upravo tako, u sustini smo i dalje teritorijalne zivuljke koje grizu za svoj komad zemlje i dominaciju... mada postoje ideologije koje znaju da doliju ulje na vatru.
Nisu ideologije već /Gebelsovske) veštine...Naši obaveštajci i kontaobaveštajci ih takođe koriste,ali na domaćoj raji kao zamorcima...
Vladanje rajom je umetnost koja se razvijala milenijumima...Rimljani su toj nauci vladanja ponajviše "darovali"...
Naravno da to ima veze s bogovima,tj.miljenicima bogova...:D

Pa kada jesu. Ubijali ljude i spaljivali na lomaci ne bi li sacuvali apsolutnu vlast koju su imali. Da nije bilo religije napredak covecanstva bi bio daleko veci. Vecu slobodu su ljudi imali pre nastanka Hriscanstva nego posle a ta kandza koju je crkva imala nad stanovnistvom tek nedavno je oslabila. Jedna svetla strana komunzima i zabranjivanja religije...

Kakve ovo veze ima sa raspravom koju vodiš sa mnom?

Kakve ovo veze ima sa raspravom koju vodiš sa mnom?

Pa sa tvojom konstatacijom da raligija nije radila protv covecanstva, tj da nije koriscena za "porobljavanje" ljudi....

Al lepo je sto si ti sebe ubeio da je neki cikica pre 2000god ( koji je uzgred sav svoj otac ) odlucio da spasi ljude i utripovao ih da ukoliko se ne klanjaju njemu samom nece ici u raj vec u pakao... A milioni koji su otegli papk pre njega nikom nista....

Sveta i Markons:obojica ste skrenuli s teme...
Ovde je pitanje da li Nauka ima neke šanse da spozna boga,naravno-ukoliko postoji...
Odgovor bi se mogao odnositi na Biblijskog boga-Jhvea,ali i na Eshaton starih rimskih
i grčkih bogova,indijsko-kineskih,indijanskih,persijskih...
Tvrdim da bi se ovim ,raspoloživim naučnim sredstvima,ti moćnici veoma lako i nedvojbeno
registrovali,a naročito njihova dejstva i intervencije u civilizaciji ljudi...
Još nešto je veoma značajno kao kontraargument njihovom postojanju-njihove intervencije
su bile skoro svakodnevne među našim precima,a od kako smo tehnički-tehnološki i naučno uznapredovali
-TAJAC! ! !
Nema ni jednog Bože,a čak ni najmanjeg božića da se javne,oglasi ili nešto interveniše...
Nije valjda da su ih u svojim moćima ljudi prešišali?!:D
Možda im ne mirišu Peršinzi i SA rakete s bojevim glavama? Ili rat zvezda u orbiti? ? ?
Uglavnom_ako su tu i bili-odmaglili su i o njima ne treba više da brinemo!:)

Pa sa tvojom konstatacijom da raligija nije radila protv covecanstva, tj da nije koriscena za "porobljavanje" ljudi....

Al lepo je sto si ti sebe ubeio da je neki cikica pre 2000god ( koji je uzgred sav svoj otac ) odlucio da spasi ljude i utripovao ih da ukoliko se ne klanjaju njemu samom nece ici u raj vec u pakao... A milioni koji su otegli papk pre njega nikom nista....

Kao što rekoh - očigledno je da nisi pročitao nijedan moj post na temama koje sam pokrenuo.
Da jesi - video bi da ove tvoje konstatacije nemaju nikakvog smisla.

Sveta i Markons:obojica ste skrenuli s teme...
Ovde je pitanje da li Nauka ima neke šanse da spozna boga,naravno-ukoliko postoji...
Odgovor bi se mogao odnositi na Biblijskog boga-Jhvea,ali i na Eshaton starih rimskih
i grčkih bogova,indijsko-kineskih,indijanskih,persijskih...
Tvrdim da bi se ovim ,raspoloživim naučnim sredstvima,ti moćnici veoma lako i nedvojbeno
registrovali,a naročito njihova dejstva i intervencije u civilizaciji ljudi...
Još nešto je veoma značajno kao kontraargument njihovom postojanju-njihove intervencije
su bile skoro svakodnevne među našim precima,a od kako smo tehnički-tehnološki i naučno uznapredovali
-TAJAC! ! !
Nema ni jednog Bože,a čak ni najmanjeg božića da se javne,oglasi ili nešto interveniše...
Nije valjda da su ih u svojim moćima ljudi prešišali?!:D
Možda im ne mirišu Peršinzi i SA rakete s bojevim glavama? Ili rat zvezda u orbiti? ? ?
Uglavnom_ako su tu i bili-odmaglili su i o njima ne treba više da brinemo!:)

Klasično brkanje Bogova i Tvorca.
Nauka treba da se bavi spoznavanjem Tvorca - inteligentne energije koja je stvorila celokupno ustrojstvo Svemira.
Bogove treba da spozna istorija.
Postoje tri vrste Bogova:
1. Bogovi nebeski - nebeska tela, i ona su i dalje tu
2. Bogovi nebeski i zemaljski - ljudolika bića, poumirali ili pobijeni već poodavno
3. Bogovi zemaljski - njihovi potomci, žive i dan danas na ovoj planeti, naporedo sa nama, u svojim bazama na teško pristupačnim mestima, a njihove letelice svi mogu da vide.
Bogovi nikada nisu živeli zajedno sa ljudima, a nemaju ni potrebu da se pojave u udarnim vestima CNN-a ili BBC-ja, da bi takvima kao što si ti dokazali da postoje.
Kao što ni nas ne interesuju komarci - sve dok ne počnu da nam dosadjuju.

Back