Može li se Bog spoznati kroz prirodne nauke?

Arianna

Buduća legenda
Banovan
Poruka
46.570
Za pocetak sta dokazuje E = mc [SUP]2[/SUP]

da li to moze biti dokaz da Bog postoji...

edit by Paganko:

Pitanje sam namerno isekao u novu temu jer se o ovome može vrlo fino raspravljati. Pri tome molim da se suzdržite od poturanja pseudonauke. Dakle, može li se priroda boga otkriti kroz metode prirodnih nauka?

Poslednja izmena od moderatora:

Za početak, ne dokazuje ništa. Ta jednačina je samo posledica opšte teorije relativnosti, a matematički opisuje jedan dokaz: da su materija i energija jedno te isto, odnosno da je moguće dobijati materiju od emergije i obrnuto, energiju od mase. Iz tog zakona su prositekla mnoge stvari: kao na primer, zašto sunce sija, a sija upravo zato što jede svoju masu u termonuklearnoj reakciji pretvarajući je u energiju, baš po tom zakonu. Dalje, pokazuje zašto je zbir masa n protona veći nego masa jezgra atoma od isto toliko protona - deo mase se potroši na energiju veze između čestica jezgara. I još mnogo mnogo toga. Nije problem reći da je ta jednačina utemeljila modernu fiziku.

Ono što tebe verovatno zanima je da li će jednog dana teorijska fizika spoznati prirodu Boga? Pa ja lično ne znam, ali nadam se da hoće. Svakako bih ga pre tražio tu nego u Bibliji na primer.

Za početak, ne dokazuje ništa. Ta jednačina je samo posledica opšte teorije relativnosti, a matematički opisuje jedan dokaz: da su materija i energija jedno te isto, odnosno da je moguće dobijati materiju od emergije i obrnuto, energiju od mase. Iz tog zakona su prositekla mnoge stvari: kao na primer, zašto sunce sija, a sija upravo zato što jede svoju masu u termonuklearnoj reakciji pretvarajući je u energiju, baš po tom zakonu. Dalje, pokazuje zašto je zbir masa n protona veći nego masa jezgra atoma od isto toliko protona - deo mase se potroši na energiju veze između čestica jezgara. I još mnogo mnogo toga. Nije problem reći da je ta jednačina utemeljila modernu fiziku.

Ono što tebe verovatno zanima je da li će jednog dana teorijska fizika spoznati prirodu Boga? Pa ja lično ne znam, ali nadam se da hoće. Svakako bih ga pre tražio tu nego u Bibliji na primer.
Bog je postavio zakone, a naucnici ih samo otkrivaju...

Takodje moguce je sigurno objasniti pomocu fizike i matematike postojanje Boga kao i Boga kao besmrnog bica.

a ima jos jedno pitanjce...
ovo je vezano za odredjenu veru...
zanima me ako postoji Bog koji je besmrtan i koji je sve stvorio...
Znaci i svemir... onda moar biti veci odsvega toga zar ne?
Koliko je moguce da se on materijalizuje u coveka ...

Ja smatram sa malo logike da je to nemoguce...

Bog je postavio zakone, a naucnici ih samo otkrivaju...

Takodje moguce je sigurno objasniti pomocu fizike i matematike postojanje Boga kao i Boga kao besmrnog bica.

a ima jos jedno pitanjce...
ovo je vezano za odredjenu veru...
zanima me ako postoji Bog koji je besmrtan i koji je sve stvorio...
Znaci i svemir... onda moar biti veci odsvega toga zar ne?
Koliko je moguce da se on materijalizuje u coveka ...

Ja smatram sa malo logike da je to nemoguce...

Mislim da možemo je za to bolje otvrtiti posebnu temu....pa ćemo ovo iseći i prebaciti:

Elem, vidiš, fizika je daleko veća od te priče: bog je postavio zakone, a ljudi ih otkrivaju... U zadnje vreme se sve vie čini da ni sam bog nije imao nekog posebnog izbora kako da postavi te zakone, da bi se dobio svemir u kojem su ljudi mogući. Možda kad bi uzela da prelistaš Stivena Hokinga, on to sasvim fino objašnjava sa aspekta teorijske fizike.

Drugo, pitanje je kako ti vidiš boga. Šta je za tebe Bog? Ako misliš na bilijskog ili bilo kog drugog boga kojeg je ljudska mašta sačinila da mu služi, onda zašto da ne: svaki od tih bogova je obdaren nadasve ljudskim osobinama, emocijama prvenstveno. On voli, mrzi, sveti se, oprašta, kažnjava, nagrađuje.... Grci su u tome otišli najdalje dajući svojim bogovima i sve druge ljudske osobine. Pitanje je da li takvo biće ograničeno ljudskošću može da bude taj uslov i svrha postojanja univerzuma. Da bi uopšte približili svoju misao prirodi boga, moramo odbaciti sve ljudse osobine koje smo mu nadenuli. Pa između ostalog i tu da bi poželeo da se materijalizuje u čoveka. Za dobro i zlo može da zna samo čovek, dalje od nas su u svemiru ti pojmovi potpuno nepoznati.

Fizika, kao ni druge prirodne nauke i ne ostavljaju mogućnost za postojanje bilo kakvog drugog božanskog entiteta sem bića lišenog razuma, emocija i želje. Nemog posmatrača svoje kreacije.

Mislim da možemo je za to bolje otvrtiti posebnu temu....pa ćemo ovo iseći i prebaciti:

Elem, vidiš, fizika je daleko veća od te priče: bog je postavio zakone, a ljudi ih otkrivaju... U zadnje vreme se sve vie čini da ni sam bog nije imao nekog posebnog izbora kako da postavi te zakone, da bi se dobio svemir u kojem su ljudi mogući. Možda kad bi uzela da prelistaš Stivena Hokinga, on to sasvim fino objašnjava sa aspekta teorijske fizike.

Drugo, pitanje je kako ti vidiš boga. Šta je za tebe Bog? Ako misliš na bilijskog ili bilo kog drugog boga kojeg je ljudska mašta sačinila da mu služi, onda zašto da ne: svaki od tih bogova je obdaren nadasve ljudskim osobinama, emocijama prvenstveno. On voli, mrzi, sveti se, oprašta, kažnjava, nagrađuje.... Grci su u tome otišli najdalje dajući svojim bogovima i sve druge ljudske osobine. Pitanje je da li takvo biće ograničeno ljudskošću može da bude taj uslov i svrha postojanja univerzuma. Da bi uopšte približili svoju misao prirodi boga, moramo odbaciti sve ljudse osobine koje smo mu nadenuli. Pa između ostalog i tu da bi poželeo da se materijalizuje u čoveka. Za dobro i zlo može da zna samo čovek, dalje od nas su u svemiru ti pojmovi potpuno nepoznati.

Fizika, kao ni druge prirodne nauke i ne ostavljaju mogućnost za postojanje bilo kakvog drugog božanskog entiteta sem bića lišenog razuma, emocija i želje. Nemog posmatrača svoje kreacije.
Hvala na temi nije trebalo:)

Da Bog jeste Biblijski jer je Biblija njegova rec... no dobro...
Bog je Apsolut.
Bog je pre svega DUHOVNO BICE, TVORAC svega kao prauzrok svega...
On je besmrtan i "oduvek je i zauvek"
JEDAN je pravi Bog...
BOG je LJUBAV.

Imala sam prijatelja koji mi je pomocu kvantne fizike objasnjavao Boga...
Vise nemam kontakt sa njim...
Ali znam da se moze naucno dokazati...
Pomocu fizike i matematike...
I mnogi naucnici su dosli do toga da Bog mora da postoji, kao na primer Faradej, Paster, Njutn... itd..

Sada sam imala potpitanje tipa ako neko toliko velik kao BOG koji je stvorio svemir...
Zasto neki misle da se on moze materijalizovati u coveka...
Koji je samo ko zna koji deo cestice u odnosu na Boga...

Logicno mi je da je to nemoguce...
Zelim da mi neko to objasni...

Dok su andjeli kao daleko niza bica i mogu se materijalizovati u coveka..

Ova tema se bavi uopsteno Bogom a ne religijom:)

Poslednja izmena:
Svidjaju mi se ove misli

“Ne postoji nespojivost nauke i religije. I jedna i druga tragaju za istom istinom.
Nauka pokazuje da Bog postoji”

Albert Ajnstajn je rekao :

“Nauka bez religije je hroma, religija bez nauke je slepa. ”

Priznao je:“Medju ucenijim naucnicima tesko cete pronaci nekog ko nema neko svoje religiozno osecanje…To religiozno osecanje se ispoljava ushiscenom zadivljenoscu nad harmonijom prirodnih zakona koji otkrivaju tako superiornu inteligenciju da je, u poredjenju sa njom, sve sistematsko razmisljanje i postupanje ljudskih bica krajnje tricava refleksija.”

I nauka i religija u svojim najplemenitijim nastojanjima, tragaju za istinom.

Nauka otkriva svet velicanstvenog reda, svemir koji ima karakteristicana obelezja koja ukazuju na inteligentno planiranje.

Prava religija pruza smisao ovim otkricima tako sto naucava da iza planiranja koje se vidi u fizickom svetu stoji um Stvoritelja.

Poslednja izmena:
Hvala na temi nije trebalo:)

Da Bog jeste Biblijski jer je Biblija njegova rec... no dobro...
Bog je Apsolut.
Bog je pre svega DUHOVNO BICE, TVORAC svega kao prauzrok svega...
On je besmrtan i "oduvek je i zauvek"
JEDAN je pravi Bog...
BOG je LJUBAV.

Imala sam prijatelja koji mi je pomocu kvantne fizike objasnjavao Boga...
Vise nemam kontakt sa njim...
Ali znam da se moze naucno dokazati...
Pomocu fizike i matematike...
I mnogi naucnici su dosli do toga da Bog mora da postoji, kao na primer Faradej, Paster, Njutn... itd..

Sada sam imala potpitanje tipa ako neko toliko velik kao BOG koji je stvorio svemir...
Zasto neki misle da se on moze materijalizovati u coveka...
Koji je samo ko zna koji deo cestice u odnosu na Boga...

Logicno mi je da je to nemoguce...
Zelim da mi neko to objasni...

Dok su andjeli kao daleko niza bica i mogu se materijalizovati u coveka..

Ova tema se bavi uopsteno Bogom a ne religijom:)

Ako je bog ljubav, onda je nesavršen jer isključuje mržnju. A onda nije bog jer bog mora biti savršen. ;)

A drugo, jedno savršeno biće, toliko veliko da je uzrok i svrha svega, koji pokrenu ovoliki superkomplikovani univerzum od mikrokosmičkih do makrokosmičkih skala, uredio sve zakone sveta, ne bi imao nikakvog razloga da se bakće sa stnicama kao što j uplitanje u zemljaske stvari. Na kraju će zakoni univerzuma sve sami rešiti, ako ih je dobro skrojio, a morao je jer je bog. ;)

Ako je bog ljubav, onda je nesavršen jer isključuje mržnju. A onda nije bog jer bog mora biti savršen. ;)

A drugo, jedno savršeno biće, toliko veliko da je uzrok i svrha svega, koji pokrenu ovoliki superkomplikovani univerzum od mikrokosmičkih do makrokosmičkih skala, uredio sve zakone sveta, ne bi imao nikakvog razloga da se bakće sa stnicama kao što j uplitanje u zemljaske stvari. Na kraju će zakoni univerzuma sve sami rešiti, ako ih je dobro skrojio, a morao je jer je bog. ;)

Savrsenstvo je bas u tome da je Bog apsolutno LJUBAV.
Zlo je uvek slabost...
a vrlina dobro.
Cim je iznad svega on kontrolise stvari koje je stvorio...
Naravno da se uplice u Zemaljske stvari i tek ce se uplesti.;)

edit by Paganko:

Pitanje sam namerno isekao u novu temu jer se o ovome može vrlo fino raspravljati. Pri tome molim da se suzdržite od poturanja pseudonauke. Dakle, može li se priroda boga otkriti kroz metode prirodnih nauka?

Covjek jos ne zna ni prirodu prirode, a kamo li da zna prirodu Boga.

Ne može. Kad bi ga spoznali kroz prirodne nauke to bi samo po sebi bilo dokaz da je u pitanju neki objašnjivi prirodni fenomen ili biće koji podleže zakonima prirode.

Hajde ti nama objasni prirodni fenomen da se u kanadskoj divljini pocinju javljati evropske trave (ili recimo gljive) kojih nikad ovdje nije bilo. Otkud i kako? Vjetar iz Evrope donio sjeme?

Nauka ne moze da otkrije Bozije postojanje.Vernici smatraju da je Bog stvorio svet,ali ta tvrdnja nikada nece biti dokazana,niti moze biti,iz jednog veoma prostog razloga-tvrdnja:"Bog je stvorio svet" nije naucna,jer ne predstavlja nikakvo objasnjenje,koje bismo kasnije mogli da obaramo.Drugim recima,ne mozemo primeniti hipoteticko-deduktivnu metodu,koju inace primenjujemo kada je u pitanju svaka naucna hipoteza,jer ne postoji nijedno predvidjanje koje nuzno sledi iz te tvrdnje.Bog je apsolutno slobodan i mogao je da stvori svet na razlicite nacine.

Nekad su to uglavnom radili vetar i ptice. Danas je za to najvise zaslužan čovek tako da seme ili žive biljke i životinje velike daljine prelaze brodovima i avionima sa raznim teretom, pa i na ili cak u ljudima.

Inače, ne vidim svrhu tvog pitanja i kakve veze ima sa onim sta sam rekao. Ako ja ne znam odgovor to ne znači da nije u pitanju prirodni fenomen.

Nauka ne moze da otkrije Bozije postojanje.Vernici smatraju da je Bog stvorio svet,ali ta tvrdnja nikada nece biti dokazana,niti moze biti,iz jednog veoma prostog razloga-tvrdnja:"Bog je stvorio svet" nije naucna,jer ne predstavlja nikakvo objasnjenje,koje bismo kasnije mogli da obaramo.Drugim recima,ne mozemo primeniti hipoteticko-deduktivnu metodu,koju inace primenjujemo kada je u pitanju svaka naucna hipoteza,jer ne postoji nijedno predvidjanje koje nuzno sledi iz te tvrdnje.Bog je apsolutno slobodan i mogao je da stvori svet na razlicite nacine.

U zadnje vreme se ispostavilo da zapravo nije imao izbora pri stavaranju sveta. Drugo, mi možemo da kažemo "Bog je stvorio svet" ali time ništa ne rešavamo jer se postavlja pitanje ko je stvorio Boga, ako ga je stvorio neki veći Bog ko je stvorio onda tog drugog Boga i tako i nedogled. U suprotnom ako kažemo da Bog postoji oduvek, onda kako je mogo da odredi trenutak stvaranja sveta u tom nepostojanju prostora i vremena? Ja sam panteista, tako da je za mene Dues sive natura.

U zadnje vreme se ispostavilo da zapravo nije imao izbora pri stavaranju sveta.
Mozes li da budes konkretniji,posto nisam cuo za to?
Drugo, mi možemo da kažemo "Bog je stvorio svet" ali time ništa ne rešavamo jer se postavlja pitanje ko je stvorio Boga, ako ga je stvorio neki veći Bog ko je stvorio onda tog drugog Boga i tako i nedogled.
Niko ga nije stvorio jer je vecan.
U suprotnom ako kažemo da Bog postoji oduvek, onda kako je mogo da odredi trenutak stvaranja sveta u tom nepostojanju prostora i vremena?
Ako sam te dobro shvatio,kazes da zbog nepostojanja prostor-vremena ne moze postojati nikakav trenutak kada bi Bog mogao da odluci da stvori svet?
Ja sam panteista, tako da je za mene Dues sive natura.
Tvoj izbor i ja to postujem.

Ovo je preraslo u totalno filosovsko razmatranje bez imalo udela egzaktne nauke u smislu bilo kakvih dokaza.Bogu se možemo približiti i kroz prirodne nauke pod uslovom da prvo verujemo u Boga.To je meni logično, obzirom da prirodne nauke istražuju prirodu, prirodne fenomene i zakonitosti po kojima se ti fenomeni i promene događaju.Polazeći od premise da je Gospod tvorac sveg na svetu i cele vaseljene logično je da,ukoliko mi sami to želimo a na osnovu koncepta naše slobodne volje, možemo spoznati Boga(lepše zvuči približiti se Bogu jer mi nikada ne možemo spoznati Boga u potpunosti).
Ova zanimljiva diskusija prema mom mišljenju bi trebala da se nađe na pdf-u Religija jer je za nju potpuno vezana a u dosadašnjim tekstovima niko od autora se nije pozvao ni na jednu prirodnu nauku izuzev dobropoznate jenačine koja povezuje masu i energiju(E=mc2) ili njeno otkriće a što bi vodilo ka cilju ove teme.
Za mene kao nekog ko sebe smatra Pravoslavnim hrišćaninom (koliko sam dobar to samo Bog zna),i nekog ko se bavi prirodnom naukom, svako naučno otkriće dolazi sa Božjim dopuštenjem,naravno uz naš trud,rad i zalaganje.Kako ćemo ga mi iskoristiti zavisi od nas samih.To možemo zamisliti kao da spoznajemo prirodu, čiji je Bog tvorac, deo po deo uz Božje dopuštenje.

Šta kaže moderacija?

Poslednja izmena:

Back