Može li ovo programski da se reši?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
39.135
Na PDF Nauka i Obrazovanje, tema Fizika smo zapeli na zadatku:
Motor snage 120W počne da diže teret mase 20 kg. Za koje vreme će taj teret da postigne brzinu 0,5 m/s, uzimajući u obzir i potencijalnu energiju. PS: Zanemariti gubitke u mehanizmu!
E sada, ne zanima me konkretan program u nekom jeziku, nego pristup problemu/algoritam/dijagram toka! Kako mi se čini, motor u vremenu 'dt' predaje energiju dA=P*dt koja se (u nekom odnosu?) troši na postizanje visine/potencijalne energije, a deo na ubrzanje? Znači li to da i unutar svakog 'dt' trebamo da računamo koji je to odnos energija? Itd?

ubrzanje je sila kroz masu, a silu potrebnu ne mozes da izracunas bez rastojanja, znaci mozes da izracunas na koliko metara postize odredjeno ubrzanje.

tj ono mozes u proseku da vidis kolka je sila potrebna, a ako bas hoces da izracunas za koliko ubrzava ne moze bez vise detalja o samom motoru.

ubrzanje je sila kroz masu, a silu potrebnu ne mozes da izracunas bez rastojanja, znaci mozes da izracunas na koliko metara postize odredjeno ubrzanje.

tj ono mozes u proseku da vidis kolka je sila potrebna, a ako bas hoces da izracunas za koliko ubrzava ne moze bez vise detalja o samom motoru.
A sila puta pređeni put je energija! Ako pri ubrzanju pređeš veći put, neće biti dovoljno energije za potencijalnu energiju i obrnuto, imaćeš 'višak' energije!

Ovde je potrebno znaci izracunati kolka je sila potrebna da se

Kod kola se ne racuna sila potrebna da se savlada gravitacija ;)
No ako mu treba 20 sekundi da se podigne 10 metara sa 100W.... to je onda prosecna brzina.
Odlično: A kod ubrzavanja tereta kojega dižeš se od prvog trenutka deo energije troši na gravitaciju! I opet, za koje vreme će da postigne tu brzinu!?

Na PDF Nauka i Obrazovanje, tema Fizika smo zapeli na zadatku:
Motor snage 120W počne da diže teret mase 20 kg. Za koje vreme će taj teret da postigne brzinu 0,5 m/s, uzimajući u obzir i potencijalnu energiju. PS: Zanemariti gubitke u mehanizmu!
E sada, ne zanima me konkretan program u nekom jeziku, nego pristup problemu/algoritam/dijagram toka! Kako mi se čini, motor u vremenu 'dt' predaje energiju dA=P*dt koja se (u nekom odnosu?) troši na postizanje visine/potencijalne energije, a deo na ubrzanje? Znači li to da i unutar svakog 'dt' trebamo da računamo koji je to odnos energija? Itd?
Kakav mehanizam podizanja,reduktorni ili obican,koji je precnik vitla/tocka/zupcanika
Ima tu poprilicno nejasnih stvari

Kako nije bitno? Pa ne mozes da izracunas ubrzanje ako se ne zna o kakvoj se masini radi.. to nige pa ni kod kola...
?? Kod kola za ubrzanje računaš sa brojem okretaja motora, prenosnim odnosima u menjaču, prečnikom točka i slično? Ili samo sa SNAGOM motora!? Džaba ti ako staviš i menjač koji bi ti omogućio i brzinu zvuka kada motor NEMA snage za to! A sve te igre oko menjača i ostaloga su samo metode da što duže vreme što veću max. snagu predaješ za ubrzanje kola!

Back