Može li ovo programski da se reši?

Na PDF Nauka i Obrazovanje, tema Fizika smo zapeli na zadatku:
Motor snage 120W počne da diže teret mase 20 kg. Za koje vreme će taj teret da postigne brzinu 0,5 m/s, uzimajući u obzir i potencijalnu energiju. PS: Zanemariti gubitke u mehanizmu!
E sada, ne zanima me konkretan program u nekom jeziku, nego pristup problemu/algoritam/dijagram toka! Kako mi se čini, motor u vremenu 'dt' predaje energiju dA=P*dt koja se (u nekom odnosu?) troši na postizanje visine/potencijalne energije, a deo na ubrzanje? Znači li to da i unutar svakog 'dt' trebamo da računamo koji je to odnos energija? Itd?
Sa kim ja pisem o motorima. Sta zavrsavas ti, koji faks?

Sad razmisljam da li je 0.5ms brzina ili ubrzanje? Ako je brzina onda moze da se izracuna sila potrebna da se ubrza na 0.5ms za neko vreme
na isti nacin kao i kod kola.
Da je ubrzanje bilo bi m/s2
A(m*a*h)=F*h=P*t-mgh(Ep) u ovom slučaju potencijalna energija deluje kontra uloženoj snazi, zato je minus. Pa se h, kao pređeni put zameni sa 1/2 at2.(jer je Vo 0) i posle samo se ubrzanje zameni sa V/t i dobija se da je t= mV2/(2P-mVg)
Moguće i da sam pogrešila
Ostala sam budna cele noći.., ideju vidite

Da je ubrzanje bilo bi m/s2
A(m*a*h)=F*h=P*t-mgh(Ep) u ovom slučaju potencijalna energija deluje kontra uloženoj snazi, zato je minus. Pa se h, kao pređeni put zameni sa 1/2 at2.(jer je Vo 0) i posle samo se ubrzanje zameni sa V/t i dobija se da je t= mV2/(2P-mVg)
Moguće i da sam pogrešila
Ostala sam budna cele noći.., ideju vidite
cenim trud...ali! Ubrzanje NIJE konstantno pa neće da može tako! Matematički mi ovaj problem vuče na nekakav dvostruki integral ili nešto slično.

cenim trud...ali! Ubrzanje NIJE konstantno pa neće da može tako! Matematički mi ovaj problem vuče na nekakav dvostruki integral ili nešto slično.
Haha, pa onda nema svrhe, ako nije konstantno ne može da se reši, ne znam, može bilo kako da varira, videh da mi je izgledalo lako. .. Nisam radila sa integralima nažalost fiziku, ali ako nije konstantno ubrzanje, da li je konstantna promena ubrzanja??

Haha, pa onda nema svrhe, ako nije konstantno ne može da se reši, ne znam, može bilo kako da varira, videh da mi je izgledalo lako. .. Nisam radila sa integralima nažalost fiziku, ali ako nije konstantno ubrzanje, da li je konstantna promena ubrzanja??
To ćemo da znamo kada rešimo problem! I to je nadogradnja zadatka: Po kojoj funkciji se menja ubrzanje i brzina tokom ubrzanja! :super:

Ali, ne piše da nije konstantno ubrzanje, niti kako se menja, bilo mi je zanimljivo u svakom slučaju, zalutalo žensko, šta da kažem, a rado bih radila integrale ponovo.. Mogu da pitam prijatelje sa mašinskog?? A mislim da kapiram, menja se Ep sa visinom, samim tim i ubrzanje?? Padalo mi je i to na pamet, baš me zanima da vidim funkciju..
Ali mislim da postoje tablice, ako se ne varam ?

Back