Može li da se dođe do centra Zemlje?

Da li verujete da je zemlja?

• Ravna ploča

• Okrugla

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
mozda zakrivljuje svetlost na 1 000 000 kilometra ali da zakrivi zemljina gravitacija svetlost na 10 kilometra i to citavih 2 metra je netacno. Sedi jedan.
Ne postoji nikakav (potvrđeni) eksperiment o kom ti govoriš u tom smislu, kad to budeš razumeo sve će ti biti jasno. Te gluposti sa YouTubea o eksperimentima koje je neko pre 100 godina uradio a niko posle nije ponovio, to možeš mačku o rep da okačiš. Slično kao onaj car što je "dokazao" da se telo olakša za 21 gram kad čovek umre, i to tako što je jednom umirućem pacijentu ceo krevet držao na stočarskoj vagi koja ima preciznost plus-minus kilogram... pošto nikad nije uspeo da ponovi taj slučaj, krenuo da ubija kučiće da bi dokazao isto, i na kraju pošto nije uspeo da dokaže bilo kakvo "olakšanje" tela u trenutku smrti, zaključio premudro da "kućići nemaju dušu".... :lol:

Mislim šou. Da takav eksperiment postoji, danas bi ga izvodili, a ne bi pričali šta je neki Žika uradio pre 100 godina, naročito što tu nema ništa posebno, to može svako da proba i sam.

Jos niste dali naucno ili bar logicno objasnjenje sa stanovista okrugle zemlje za moj argument da je dokazano da je zemlja ravna!!! Vas argument je zatrpavanje postovima kad nemate argumente eto kakvi ste vi ljudi.

Svi se slazemo da svetlost ide pravolinijski i da gravitacija ne utice na svetlost BAR NE NA 10 kilometra (jer se pojavio biser ovde jedan koji kaze da se svetlost zakrivljuje na 10km). Drugim recima na dovoljnoj udaljenosti neki predmet necemo videti jer ga zemljina zakrivljenost spusta sa horizonta i mi taj predmet ne vidimo jel tako? Ako se slazemo kako onda to da su ljudi izvodili eksperimente na rekama i na toj odredjenoj daljini oni teleskopom i dalje lepo i jasno vide ceo predmet iako po matematici kad se uzme precnik zemlje i njena zakrivljenost predmet ne bi smeo da se vidi vec zakrivljenost zemlje mora da ga sakrije?

Samuel Rowbotham u Engleskoj je izveo eksperiment na kanalu Old Bedford gde je ubedljivo dokazao da je povrsina vode u kanalu na udaljenosti od 9.6Km potpuno ravna i da nema nikakvo zakrivljenje. Naima stajao je u kanalu sa teleskopom koji je bio izdignut iznad povrsine vode 20 Cm a njegov prijatelj je vozio camac sa zastavom na visini od 150 cm i udaljio se od njega 9.6 Km. E sad na toj udaljenosti obzirom na poluprecnik zemlje zakrivljenost povrsine vode mora biti takva da apsolutno zastava nece biti vidljiva teleskopom a ne samo ona sa 150 cm visine nego i zastava sa 183 cm visine. Medjutim on je teleskopom video ne samo vrh zastave vec je video i citav camac.

E ajde ovi bajni "naucnici" koji tvrde da je zemlja loptasta neka objasne .

Cisto dacu jednu sliku da docaram o cemu pricam, naravno malo je karikirana jel tolika zakrivljenost nije ali cisto da se vizuelno vidi o cemu govorim ovde za one koji mozda ne kapiraju sta sam pisao.

Untitled.png

Zemlja nije okrugla (2D), već lopta (3D), ma koliko farbao reči i rečenice u crvenu boju. Možeš da pišeš komentare u svim bojama duge, i da nosiš zastavu u bojama duge, ali ako ne možeš da vidiš sazvežđe Južni Krst na severnoj polulopti naše loptaste planete, na kojoj upravo traje proleće, a na južnoj polulopti naše loptaste planete, na kojoj upravo traje jesen, ne možeš videti sazvežđa Veliki i Mali Medved, nis na ravnoj ploči, već si na loptastoj planeti.

Niko od normalnih ljudi ovde nije rekao da se svetlost zakrivljuje. Lažeš. Daj citat.

Kao prvo, Englezi ne koriste kilometre, već milje; a kao drugo, na 9,6 km se ne može videti zakrivljenost Zemlje. Vidi se sa mnogo više, o čemu je govorio Sizif kad je komentarisao nebodere u Čikagu, koji se sa 80 km ne vide celi. Imaš postove na strani 109 ove besmislene teme. Sve sam ti rekao.

Šta god neki ljudi iz nekih prošlih vremena dokazivali, ili mislili da su dokazali, na severnoj polulopti traje jedno godišnje doba, dopk na južnoj polulopti traje drugo godišnje doba. Trenutno na severnoj polulopti traje proleće, dok na južnoj polulopti traje jesen. Na severnoj polulopti se ne može videti sazvežđe Južni Krst, a na južnoj polulopti se ne mogu videti sazvežđa Veliki i Mali Medved. Na ravnoj Zemlji ovo bi bilo potpuno nemoguće.

Recimo, taj “eksperment” je glup kao noć. I ništa ne valja. I ništa ne dokazuje. Bolji je ovaj...

Eratosten, knjižar Aleksandrijske biblioteke, prvi je čovek koji je izmerio Zemlju, oko 200. godine pre nove ere. Krenuo je od činjenice da se u Seni (današnji Asuan) Sunce nalazi tačno u zenitu (to se videlo po tome što se njegova slika odražavala u vodi dubokih bunara). S druge strane, tog istog dana u Aleksandriji, 5000 stadijuma severnije (1 stadijum iznosi približno oko 150 metara), Sunce je udaljeno od zenita 7.2 lučna stepena (što je Eratosten odredio mereći dužinu senke kosog štapa). Eratostenu je bilo jasno da je tih 7.2° zapravo ugao između Sene i Aleksandrije, gledajući iz središta Zemlje, a to onda znači da je obim Zemlje 360/7.2=50 puta duži od udaljenosti između tih gradova... i iznosi oko 250 000 stadijuma. Ovo daje poluprečnik Zemlje od oko 6000 kilometara, što je fantastično dobar rezultat za II vek p.n.e. (tačna vrednost je 6378 km). Kako je taj rezultat značio da je poznati deo Zemlje mnogo manji od nepoznatog, Eratostenu nisu verovali i sledećih petnaestak vekova ljudi su živeli u uverenju da je Zemlja otprilike tri puta manja nego što jeste. Da je znao pravu vrednost, Kolumbo se možda i ne bi otisnuo na svoj put ka Americi.

Eratostenovo merenje Zemlje...

11986410.jpg

Ugao Sunčevih zraka i štapa u Aleksandriji (CBA) jednak je uglu između Sene i Aleksandrije (SOA). Znači da je obim Zemlje jednak 360/7.2=50 puta udaljenost A-S koja je poznata. Toliko o tome.

Evo kako da budeš siguran. Ako vidiš Južni Krst iz Evrope - budi siguran da si na ploči. Nema dalje.

Ovi što su navikli da slede, umesto da misle, njima je veoma lako. Videli su prošle godine na YouTube da je Zemlja ravna ploča (a ne “okrugla”, jer nije okrugla, već loptasta) i svaka tvrdnja koja to afirmiše za njih je apsolutni dokaz. Sunce i Mesec imaju prečnik 55 i 45 kilometara i vrte se oko Zemlje, iako ne mogu da izazovu godišnja doba i soslticije. Ok, bez uzvičnika - recidiva histerije. To je za njih aspolutno dovoljno.

Ali za one koji umeju da misle, ostaje itekakav dokaz da ako ne vidimo Južni Krst iz Evrope - nismo na ploči, već na lopti.

Čikam te da zaradiš 5000 €. Lako je. Samo nađi mesto u Evropi odakle se vidi Južni Krst. I dokazaćeš mi da smo na ploči. I zaraditi pare. Ojha.

Poenta je da neće smisliti ništa već zažmureti i preko toga preći kao i preko milion drugih stvari koje se ne uklapaju u lažni i nametnuti model.
Mi ćemo preći preko toga da ti ne umeš da izračunaš udaljenost između dve tačke na mapi, što dokazuje da ti je od škole najbolje išao veliki odmor, što dalje implicira odakle ti tolika rupa u glavi u kojoj ima mesta za sve te nebulozne zavere sa svetskom vojskom koja čuva južni pol (na koji može da ide svako ko ima pare da plati put).

Poenta je da neće smisliti ništa već zažmureti i preko toga preći kao i preko milion drugih stvari koje se ne uklapaju u lažni i nametnuti model.

Kao prvo lažeš; kao drugo ja sam mu upravo odgovorio; a kao treće, ti imaš projekciju, odnosno govoriš za nas ono što ti činiš. Nisi odgovorio ni na jedan naš post. Čikam te da vidiš Južni Krst na severnoj hemisferi, jer em što ću ti dati 5000 €, em što ćeš me ubediti da je Zemlja ravna ploča.

- - - - - - - - - -

Ne postoji nikakav (potvrđeni) eksperiment o kom ti govoriš u tom smislu, kad to budeš razumeo sve će ti biti jasno. Te gluposti sa YouTubea o eksperimentima koje je neko pre 100 godina uradio a niko posle nije ponovio, to možeš mačku o rep da okačiš. Slično kao onaj car što je "dokazao" da se telo olakša za 21 gram kad čovek umre, i to tako što je jednom umirućem pacijentu ceo krevet držao na stočarskoj vagi koja ima preciznost plus-minus kilogram... pošto nikad nije uspeo da ponovi taj slučaj, krenuo da ubija kučiće da bi dokazao isto, i na kraju pošto nije uspeo da dokaže bilo kakvo "olakšanje" tela u trenutku smrti, zaključio premudro da "kućići nemaju dušu".... :lol:

Mislim šou. Da takav eksperiment postoji, danas bi ga izvodili, a ne bi pričali šta je neki Žika uradio pre 100 godina, naročito što tu nema ništa posebno, to može svako da proba i sam.

Nemam šta da dodam na ovo. Mi smo njima odgovorili na sve, a oni nama ni na šta. :ok:

Mi ćemo preći preko toga da ti ne umeš da izračunaš udaljenost između dve tačke na mapi, što dokazuje da ti je od škole najbolje išao veliki odmor, što dalje implicira odakle ti tolika rupa u glavi u kojoj ima mesta za sve te nebulozne zavere sa svetskom vojskom koja čuva južni pol (na koji može da ide svako ko ima pare da plati put).

Mode svaka ti cast na komentarima . Nemas pojma koliko mi ulepsaju dan komenntari na ovoj temi. Hvala s ima za ovoliku smejuriju koju ovi ravnozemljaci izvode kao performans. Ovo jte najsmesnija tema na celom forumu!

Ne postoji nikakav (potvrđeni) eksperiment o kom ti govoriš ..

Jeste potvrdjen covek lepo napisao celu knjigu u vezi toga svojevremeno a na kraju krajeva to nije eksperiment kvantne fizike da ti treba akcelerator cestica nego ti treba jedan dvogled ako nemas telskop, camac, zastavica i dva coveka. Cak ni camac nije potreban dovoljno je da se stane na obalu. A kad razmislim mozes i sam da sprovedes taj eksperiment samo treba nadjes jezero ili reku na koju se vide obale na rastojanju od 10 kilometra i trebati jedna zastavica ili bar motka da je pobijes na obali i dvogled.

Znaci to je potvrdjen a i sam imas valjda toliko logike jer 10 kilometra nije mnogo i zamisli sad da na 10 kilometra udaljenosti na moru ne vidis zastavicu koja je metar ipo od povrsine pomocu dvogleda. Sam ces se sloziti da ces je videti. Znaci to je jasno kao dan prema tome ili su ovi pogresili pa je precnik zemlje daleko veci ili je zemlja ravna trece nema. Sa ovim zvanicnim precnikom ne pije vodu.

A na kraju krajeva eto uzmi i sam sracunaj znas koliki je precnik zemlje i sad kolika je zakrivljenost na 10 kilometra na povrsini bilo koje vode ajde. To je obicna matematika iz osnovne i srednje skole nije visa matematika

Poslednja izmena:
Mode svaka ti cast na komentarima . Nemas pojma koliko mi ulepsaju dan komenntari na ovoj temi. Hvala s ima za ovoliku smejuriju koju ovi ravnozemljaci izvode kao performans. Ovo jte najsmesnija tema na celom forumu!

Bombarderka, deder izbombarduj malo Zemlju ravnu ploču. Svi se smeju ravnozemljašima. Ali "ravnozemljašima". :hahaha:

- - - - - - - - - -

Jeste potvrdjen covek lepo napisao celu knjigu u vezi toga svojevremeno a na kraju krajeva to nije eksperiment kvantne fizike da ti treba akcelerator cestica nego ti treba jedan dvogled ako nemas telskop, camac, zastavica i dva coveka. Cak ni camac nije potreban dovoljno je da se stane na obalu.

Znaci to je potvrdjen a i sam imas valjda toliko logike jer 10 kilometra nije mnogo i zamisli sad da na 10 kilometra udaljenosti na moru ne vidis zastavicu koja je metar ipo od povrsine pomocu dvogleda. Sam ces se sloziti da ces je videti. Znaci to je jasno kao dan prema tome ili su ovi pogresili pa je precnik zemlje daleko veci ili je zemlja ravna trece nema. Sa ovim zvanicnim precnikom ne pije vodu.

Ništa od toga nije potvrđeno. Prečnik Zemlje je odavno izmeren. Zemlja je lopta sa dve polulopte. Na severnoj je trenutno proleće, a na južnoj jesen. Dan i noć se smanjuju i povećavbaju u toku godine, a na ekvatoru traju tačno 12 sati u toku cele godine. To je apsolutno nemoguće na ravnoj Zemlji. Da je Zemlja ravna, onda bi i Sunce i Mesec bili ravni. Ali i sva ostala nebeska tela. Ne postoje zvezde i planete ravne ploče, niti će ikada postojati.

Ne zanimaju me gluposti.

Evo kako stoje stvari za jedan dan prošle godine za Srbiju:

11110.jpg

Izlazak sunca: 05:27
Zalazak sunca: 19:48

Trajanje dana će se do 22. juna još povećavati, a trajanje noći umanjivati. Šta će sad da vele degeni koji veruju u sve što vide na Internetu?

Evo kako stoje stvari za za gradić Östersund, Švedska, za isti datum:

11210.jpg

Izlazak sunca: 04:35
Zalazak sunca: 21:23

Ups. Pa zašto nije isto kao u Novom Sadu, odnosno Srbiji? Da je Zemlja ravna ploča Sunce bi na svim tačkama izlazilo i zalazilo u isto vreme. U stvari ne bi nikada ni zalazilo... Trajanje dana će se do 22. juna još povećavati, a trajanje noći umanjivati. Šta će sad da vele degeni koji veruju u sve što vide na Internetu?

Evo kako stoje stvari za isti datum prošle godine za gradić Tromsø, Norveška, jednom od najsevernijih gradova u Evropi:

10610.jpg

Izlazak sunca: 03:10
Zalazak sunca: 22:14

Ups. Pa zašto nije isto kao u Novom Sadu, odnosno Srbiji? Da je Zemlja ravna ploča Sunce bi na svim tačkama izlazilo i zalazilo u isto vreme. U stvari ne bi nikada ni zalazilo... Trajanje dana će se do 22. juna još povećavati, a trajanje noći umanjivati. Šta će sad da vele degeni koji veruju u sve što vide na Internetu?

Evo kako stoje stvari za isti datum prošle godine za Grenland, negde gde ni nema gradova, ne računajući ona mala naselja uz južnu obalu, kao Gothob, Julijanenhob i još neka (vidite na slici i lokalno vreme):

10611.jpg

Izlazak sunca: 02:42
Zalazak sunca: 00:53

Vidite koliko je dugačak dan blizu Severnog pola. Najduži će biti 22. juna, kad je na Severnom polu non stop dan, a najkraći je 22. decembra, kad je non stop noć. Pametnom dosta.

Idemo na južnu hemisferu. Tamo je sada leto, jer je naša planeta loptasto nebesko telo. Tamo se na vedrom nebu nikada ne mogu videti sazvežđa Veliki i Mali Medved, kao ni Zvezda Severnjača. Zašto? Pa zato što Zemlja ima dve hemisfere. Na severnoj se nikada ne može videti sazvežđe Južni Krst, koji se vidi iz Australije i nalazi se na njihovoj zastavi, dok se na južnoj nikada ne mogu videti sazvežđa Veliki i Mali Medved, kao ni Zvezda Severnjača.

Evo kako stoje stvari za isti datum prošle godine za gradić Río Gallegos, Argentina (vidite na slici i lokalno vreme):

15510.jpg

Izlazak sunca: 08:50
Zalazak sunca: 18:15

Ups. Pa zašto nije isto kao u Novom Sadu, odnosno Srbiji? Da je Zemlja ravna ploča Sunce bi na svim tačkama izlazilo i zalazilo u isto vreme. U stvari ne bi nikada ni zalazilo... Trajanje dana će se do 22. juna još smanjivati, a trajanje noći povećavati. Šta će sad da vele degeni koji veruju u sve što vide na Internetu?

Evo kako stoje stvari za isti datum za gradić Georgetown, Novi Zeland (vidite na slici i lokalno vreme):

11810.jpg

Izlazak sunca: 07:45
Zalazak sunca: 17:40

Ups. Pa zašto nije isto kao u Novom Sadu, odnosno Srbiji? Da je Zemlja ravna ploča Sunce bi na svim tačkama izlazilo i zalazilo u isto vreme. U stvari ne bi nikada ni zalazilo... Trajanje dana će se do 22. juna još smanjivati, a trajanje noći povećavati. Šta će sad da vele degeni koji veruju u sve što vide na Internetu?

Evo kako stoje stvari za isti datum za Antarktik, gde ni nema gradova (vidite na slici i lokalno vreme):

11010.jpg

Izlazak sunca: 11:58
Zalazak sunca: 13:04

Vidite koliko je kratak dan blizu Južnog pola. Najduži će biti 22. decembra, kad je na Južnom polu non stop dan, a najkraći je 22. juna, kad je non stop noć. Pametnom dosta.

A evo, pošto nemam stare slike, potrudio sam se da napravim novu pre neki dan... Evo kako stoje stvari za 8. februar ove godine negde blizu Ekvatora, država Gabon, Afrika...

11111.jpg

Izlazak sunca: 06:33
Zalazak sunca: 18:39

Ovaj se grad ne nalazi tačno na Ekvatoru. A na samom Ekvatoru dan i noć u toku cele godine traju po 12 sati. Sunce izlazi u 06:30 a zalazi u 18:30 u toku cele godine. Zašto?

Na ekvatoru noć i dan traju tačno po 12 sati u toku cele godine, a na severnoj i južnoj hemisferi imamo smenu godišnjih doba, kao i letnji i zimski solsticij:

http://sr.wikipedia.org/wiki/Solsticij

Da je Zemlja ravna ploča ne bismo imali Letnji solsticij 22. juna, kao ni Zimski solsticij 22. decembra. Kraj priče.

Auh, kakvo argumentovano razbijanje neukih ravnozemljaša. Ali “ravnozemljaša”. Aha ha ha ha ha ha ha. Koliko tupav mora da bude neko pa da sam sebe nazove ravnozemljaš. Dno dna.

Za kraj, čikam te da zaradiš 5000 €. Lako je. Samo nađi mesto u Evropi odakle se vidi Južni Krst. I dokazaćeš mi da smo na ploči. I zaraditi pare. Ojha.

Поновили су га много пута.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bedford_Level_experiment

Али наравно. Одмах сте смислили "објашњење" следећи оно Ајнштајново:

Ако се чињенице не слажу са теоријом, промените чињенице.

Albert Einstein

Pazi, sve je moguće... međutim, da bi to neko svesno radio, mora da bude ekstra inteligentan. Obzirom da cela ekipica ne ume da reši elementaran zadatak, čisto sumnjam... ali eto, možda se varam. Možda su otkrili da bi rešavanjem mog zadataka bili matirani u par koraka, pa imaju selektivnu amneziju tog dela gradiva iz srednje škole... :think:

Ti ne znaš ni elementarno mozak da koristiš, jer da znaš video bi da nešto škripi, ovako ti tvoji zadaci ne znače ništa.

- - - - - - - - - -

To nije rekao Ajnštajn nego Aleksandar Dima, a Ajnštajn se verovatno prevrće u grobu zbog ove ekipice koja priča o astronomiji i obliku Zemlje, a ne zna tablicu množenja.

Sizife ne provociraj i ne vređaj, ti si moderator, hoćeš da ti postavim ovde tvoje dužnosti i šta smeš a šta ne smeš da radiš?

- - - - - - - - - -

Najludja tema na forumu. Naj smesnija i od pdfa humora. Zemlja ravna tepsija. Paz da nije. Sprdacina.

Ovaj klon treba da se banuje, ako moderatori ne mogu da provale klonove nudim se da im pomognem. Evo prijavljujem jednog.

Niste odgovorili ni na šta, sebe možeš da foliraš nas ne.

Nisi video sazvežđe Južni Krst na severnoj hemisferi, odnosno polulopti naše loptaste planete, samim tim nii dokazao da je Zemlja ravna ploča. Na severnoj polulopti trenutno je proleće, a na južnoj je jesen. To je nemoguće na ravnmoj Zemlji. I tačka. Kakvo foliranje? Ko te folira? Ne možeš da vidiš Južni Krst na severnoj polulopti, znači da folraš sam sebe time što tvrdiš da nema lopte, već da je u pitanju ploča.

- - - - - - - - - -

Поновили су га много пута.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bedford_Level_experiment

Али наравно. Одмах сте смислили "објашњење" следећи оно Ајнштајново:

Šta god neki ljudi iz nekih prošlih vremena dokazivali, ili mislili da su dokazali, na severnoj polulopti traje jedno godišnje doba, dok na južnoj polulopti traje drugo godišnje doba. Trenutno na severnoj polulopti traje proleće, dok na južnoj polulopti traje jesen. Na severnoj polulopti se ne može videti sazvežđe Južni Krst, a na južnoj polulopti se ne mogu videti sazvežđa Veliki i Mali Medved. Na ravnoj Zemlji ovo bi bilo potpuno nemoguće. Znači da nisu ništa dokazali. Objasnio sam sve u ovom postu: http://forum.krstarica.com/showthread.php/347015-Ravna-Zemlja?p=32165878&viewfull=1#post32165878 . Čikam te da zaradiš 5000 €. Lako je. Samo nađi mesto u Evropi odakle se vidi Južni Krst. I dokazaćeš mi da smo na ploči. I zaraditi pare. Ojha.

Ti ne znaš ni elementarno mozak da koristiš, jer da znaš video bi da nešto škripi, ovako ti tvoji zadaci ne znače ništa.

Zašto svi ravnozemljaši vređaju sagovornika onda kada ne mogu da mu odgovore? Ne kontam. Upućeno je Sizifu, koji itekako koristi mozak, ali ne mogu a da ne reagujem na ove nebuloze.

- - - - - - - - - -

Sve dok se dovodi u pitanje veličina Zemlje a ne oblik,ja ću da ćutim. Predlažem da svaki član budućeg Društva Neistražene Zemlje pod obavezno poseduje teleskop,inače će biti izbačen iz društva.

Predlažem da se ova besmislena tema zaključa, jer se na njoj em nema o čemu diskutovati, em što takozvani ravnozemljaši vređaju sagovornike kada ostanu bez ikakvih dokaza.

Znaci niste sposobni da objasnite kako to da se zastavica vidi na povrsini vode na 10 kilometra a raspredate?

Svi se slazemo da svetlost ide pravolinijski i da gravitacija ne utice na svetlost BAR NE NA 10 kilometra (jer se pojavio biser ovde jedan koji kaze da se svetlost zakrivljuje na 10km). Drugim recima na dovoljnoj udaljenosti neki predmet necemo videti jer ga zemljina zakrivljenost spusta sa horizonta i mi taj predmet ne vidimo jel tako? Ako se slazemo kako onda to da su ljudi izvodili eksperimente na rekama i na toj odredjenoj daljini oni teleskopom i dalje lepo i jasno vide ceo predmet iako po matematici kad se uzme precnik zemlje i njena zakrivljenost predmet ne bi smeo da se vidi vec zakrivljenost zemlje mora da ga sakrije?

Samuel Rowbotham u Engleskoj je izveo eksperiment na kanalu Old Bedford gde je ubedljivo dokazao da je povrsina vode u kanalu na udaljenosti od 9.6Km potpuno ravna i da nema nikakvo zakrivljenje. Naima stajao je u kanalu sa teleskopom koji je bio izdignut iznad povrsine vode 20 Cm a njegov prijatelj je vozio camac sa zastavom na visini od 150 cm i udaljio se od njega 9.6 Km. E sad na toj udaljenosti obzirom na poluprecnik zemlje zakrivljenost povrsine vode mora biti takva da apsolutno zastava nece biti vidljiva teleskopom a ne samo ona sa 150 cm visine nego i zastava sa 183 cm visine. Medjutim on je teleskopom video ne samo vrh zastave vec je video i citav camac.

Cisto dacu jednu sliku da docaram o cemu pricam, naravno malo je karikirana jel tolika zakrivljenost nije ali cisto da se vizuelno vidi o cemu govorim ovde za one koji mozda ne kapiraju sta sam pisao.

Untitled.png

Ti si kadar da pričaš o genijalcima koji su promenili tok istorije, a ne znaš da sabereš dva broja. Sve što si naučio je copy paste na neke besmislene video priloge... Hahahahaha.... šou! :lol:

Ja ne bežim ni od jednog pitanja vezanog za temu (kao neki) ali pod uslovom da se objasni šta se želi. Pitanja tipa: "izračunaj ovo" ne smatram za ozbiljna.

A na kraju krajeva eto uzmi i sam sracunaj znas koliki je precnik zemlje i sad kolika je zakrivljenost na 10 kilometra na povrsini bilo koje vode ajde. To je obicna matematika iz osnovne i srednje skole nije visa matematika
To je elementarna stvar za račun, ali samo u vakuumu. Problem sa difrakcijom svetlosti je nešto sasvim drugo, video si u pustinji kako izgleda fatamorgana? To je ista stvar. Vazduh se ponaša kao sočivo, i to menja karakteristike u odnosu na temperaturu, pritisak i sl.

Na primer svi moderni tenkovi i dalekometna oružja u svom softveru imaju korekciju putanje projektila za varijaciju u temperaturi vazduha, ali i za KORIOLISOVU SILU koja nastaje usled rotacije Zemljine lopte. Ova sila ne utiče mnogo kad se gađa blizu, ali kad projektil leti više od 1km, onda mora da se uračuna da bi pogodak bio precizan. Evo da čitaš malo o tome ako ti je zanimljivo: http://thearmsguide.com/5329/external-ballistics-the-coriolis-effect-6-theory-section/

- - - - - - - - - -

Ja ne bežim ni od jednog pitanja vezanog za temu (kao neki) ali pod uslovom da se objasni šta se želi. Pitanja tipa: "izračunaj ovo" ne smatram za ozbiljna.
Dokazao si se ti ko si i šta si, nema potrebe da se dalje dokazuješ.
Cilj je jasan, jer da si sposoban da izračunaš udaljenost dve koordinate na severnoj i dve na južnoj hemisferi, ne bi uopšte pitao "zašto?" nego bi rekao "aaaaa, toga se nisam setio!"

Znaci niste sposobni da objasnite kako to da se zastavica vidi na povrsini vode na 10 kilometra a raspredate?

Untitled.png

Zemlja nije okrugla (2D), već lopta (3D), ma koliko farbao reči i rečenice u crvenu boju. Možeš da pišeš komentare u svim bojama duge, i da nosiš zastavu u bojama duge, ali ako ne možeš da vidiš sazvežđe Južni Krst na severnoj polulopti naše loptaste planete, na kojoj upravo traje proleće, a na južnoj polulopti naše loptaste planete, na kojoj upravo traje jesen, ne možeš videti sazvežđa Veliki i Mali Medved, nis na ravnoj ploči, već si na loptastoj planeti.

Niko od normalnih ljudi ovde nije rekao da se svetlost zakrivljuje. Lažeš. Daj citat.

Kao prvo, Englezi ne koriste kilometre, već milje; a kao drugo, na 9,6 km se ne može videti zakrivljenost Zemlje. Vidi se sa mnogo više, o čemu je govorio Sizif kad je komentarisao nebodere u Čikagu, koji se sa 80 km ne vide celi. Imaš postove na strani 109 ove besmislene teme. Sve sam ti rekao.

Šta god neki ljudi iz nekih prošlih vremena dokazivali, ili mislili da su dokazali, na severnoj polulopti traje jedno godišnje doba, dopk na južnoj polulopti traje drugo godišnje doba. Trenutno na severnoj polulopti traje proleće, dok na južnoj polulopti traje jesen. Na severnoj polulopti se ne može videti sazvežđe Južni Krst, a na južnoj polulopti se ne mogu videti sazvežđa Veliki i Mali Medved. Na ravnoj Zemlji ovo bi bilo potpuno nemoguće.

Recimo, taj “eksperment” je glup kao noć. I ništa ne valja. I ništa ne dokazuje. Bolji je ovaj...

Eratosten, knjižar Aleksandrijske biblioteke, prvi je čovek koji je izmerio Zemlju, oko 200. godine pre nove ere. Krenuo je od činjenice da se u Seni (današnji Asuan) Sunce nalazi tačno u zenitu (to se videlo po tome što se njegova slika odražavala u vodi dubokih bunara). S druge strane, tog istog dana u Aleksandriji, 5000 stadijuma severnije (1 stadijum iznosi približno oko 150 metara), Sunce je udaljeno od zenita 7.2 lučna stepena (što je Eratosten odredio mereći dužinu senke kosog štapa). Eratostenu je bilo jasno da je tih 7.2° zapravo ugao između Sene i Aleksandrije, gledajući iz središta Zemlje, a to onda znači da je obim Zemlje 360/7.2=50 puta duži od udaljenosti između tih gradova... i iznosi oko 250 000 stadijuma. Ovo daje poluprečnik Zemlje od oko 6000 kilometara, što je fantastično dobar rezultat za II vek p.n.e. (tačna vrednost je 6378 km). Kako je taj rezultat značio da je poznati deo Zemlje mnogo manji od nepoznatog, Eratostenu nisu verovali i sledećih petnaestak vekova ljudi su živeli u uverenju da je Zemlja otprilike tri puta manja nego što jeste. Da je znao pravu vrednost, Kolumbo se možda i ne bi otisnuo na svoj put ka Americi.

Eratostenovo merenje Zemlje...

11986410.jpg

Ugao Sunčevih zraka i štapa u Aleksandriji (CBA) jednak je uglu između Sene i Aleksandrije (SOA). Znači da je obim Zemlje jednak 360/7.2=50 puta udaljenost A-S koja je poznata. Toliko o tome.

Evo kako da budeš siguran. Ako vidiš Južni Krst iz Evrope - budi siguran da si na ploči. Nema dalje.

Ovi što su navikli da slede, umesto da misle, njima je veoma lako. Videli su prošle godine na YouTube da je Zemlja ravna ploča (a ne “okrugla”, jer nije okrugla, već loptasta) i svaka tvrdnja koja to afirmiše za njih je apsolutni dokaz. Sunce i Mesec imaju prečnik 55 i 45 kilometara i vrte se oko Zemlje, iako ne mogu da izazovu godišnja doba i soslticije. Ok, bez uzvičnika - recidiva histerije. To je za njih aspolutno dovoljno.

Ali za one koji umeju da misle, ostaje itekakav dokaz da ako ne vidimo Južni Krst iz Evrope - nismo na ploči, već na lopti.

Čikam te da zaradiš 5000 €. Lako je. Samo nađi mesto u Evropi odakle se vidi Južni Krst. I dokazaćeš mi da smo na ploči. I zaraditi pare. Ojha.

- - - - - - - - - -

Bežiš apsolutno od svakog. Nisi nam objasnio zašto je na severnoj polulopti sada proleće a na južnoj jesen. Ups. Na polulopti. Pa polulopta ne treba ni da postoji na ravnoj Zemlji. Aha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha. Smejem se tačno 33 puta.

To je elementarna stvar za račun, ali samo u vakuumu. Problem sa difrakcijom svetlosti je nešto sasvim drugo, video si u pustinji kako izgleda fatamorgana...

Vidis ja ti govorim o konkretnim realnim stvarima jako prostim lako i za dokazati i za izracunati a ti mio govoris o stvarima tipa fatamorgana, i slicne gluposti. Fatamorgana se javlja pri velikom umoru, kad je covek zedan, kad ga je udarila suncanica dakle u predkomatoznom stadijumu a ne kad ja covek odmoran i u normalnim okolnostima.

Hoces da kazes da je taj video zastavicu kao i svako ko vidi zastavicu na 10 kilometra na povrsini vode u stvari video fatamorganu, ne razumem.

Difrakcija svetlosti se javlja kad se svetlost siri iz jedne sredine sa jednom gustinom u drugu sredinu sa drugom gustinom tipa vazduh voda. A kroz vazduh nema difrakcije nikakve. To je elementarna fizika takodje koja se uci takodje u srednjoj i osnovnoj skoli. Prema tome jos uvek nemate objasnjenje za moje pitanje kako covek na povrsini vode vidi zastavicu od 1.5 metra od povrsine vode na udaljenosti od 10 kilometra.

Poslednja izmena:
Vidis ja ti govorim o konkretnim realnim stvarima jako prostim lako i za dokazati i za izracunati a ti mio govoris o stvarima tipa fatamorgana, i slicne gluposti. Fatamorgana se javlja pri velikom umoru, kad je covek zedan, kad ga je udarila suncanica dakle u predkomatoznom stadijumu a ne kad ja covek odmoran i u normalnim okolnostima.

Hoces da kazes da je taj video zastavicu kao i svako ko vidi zastavicu na 10 kilometra na povrsini vode u stvari video fatamorganu, ne razumem

Nema tu nikakvih konkretnih i realnih stvari. Sve na tu temu ti je objašnjeno na 109-toj strani, u priči o Čikagu i neboderima, koji se ne vide celi sa razdaljine od 80 milja, zbog zakrivljenja Zemlje.

Da, video je zastavicu kao i svako ko je vidi na daljini od 10 km. Hoćeš da kažeš da se Južni Krst ne mže videti na severnoj polulopti naše loptaste planete, a Veliki i Mali Medved se ne mogu videti na južnoj polulopti, a da je Zemlja, i pored toga što ima dve polulopte, ravna ploča? Aha ha ha ha ha ha ha.

- - - - - - - - - -

Difrakcija svetlosti se javlja kad se svetlost siri iz jedne sredine sa jednom gustinom u drugu sredinu sa drugom gustinom tipa vazduh voda. A kroz vazduh nema difrakcije nikakve. To je elementarna fizika takodje koja se uci takodje u srednjoj i osnovnoj skoli. Prema tome jos uvek nemate objasnjenje za moje pitanje kako covek na povrsini vode vidi zastavicu od 1.5 metra od povrsine vode na udaljenosti od 10 kilometra.

Ovo što si dopisao si prepisao sa WIKIpedia dok sam odgovarao na post. Nesiguran si u sebe, čim prepravljaš post više puta i prepisuješ delove teksta sa Interneta. Mi smo ti odgovorili. Ti nama nikako da odgovoriš zašto se Južni Krst ne može videti na severnoj polulopti naše loptaste planete ukoliko je Zemlja ravna ploča.

Fatamorgana se javlja pri velikom umoru, kad je covek zedan, kad ga je udarila suncanica dakle u predkomatoznom stadijumu a ne kad ja covek odmoran i u normalnim okolnostima.
To je potpuno netačno, tako rezonuju mala deca kad bi ih pitao o tome verovatno. Fatamorgana, i drugi slični optički fenomeni koji se javljaju pri kretanju svetlosti kroz vazduh, mogu i da se fotografišu, što znači da nisu u pitanju halucinacije.

Više o tim fenomenima imaš ovde, ako znaš engleski:

https://en.wikipedia.org/wiki/Atmospheric_optics

Sizif se u sve razumije hahaha ja mislim da ima jedno 6 fakulteta :D
Ču 6... pa ja nisam ni išao u školu. Strogi roditelji, kažu društvo kvari decu, morao sam sve sam u podrumu da učim. :mrgreen:

U svakom slučaju, na ovoj strani imate više o optičkim fenomenima, ni jedan od njih nije ništa čudno ni neobjašnjivo, svi su odavno objašnjeni. Zato ovaj gore experiment od pre 200 godina danas ne vredi ni pišljiva boba.

Nego, pitajte ekipicu zašto ne ume da izračuna udaljenost među paralelama i meridijanima, cijenim da su namirisali da će biti sexa. :lol:

Ču 6... pa ja nisam ni išao u školu. Strogi roditelji, kažu društvo kvari decu, morao sam sve sam u podrumu da učim. :mrgreen:

U svakom slučaju, na ovoj strani imate više o optičkim fenomenima, ni jedan od njih nije ništa čudno ni neobjašnjivo, svi su odavno objašnjeni. Zato ovaj gore experiment od pre 200 godina danas ne vredi ni pišljiva boba.

Nego, pitajte ekipicu zašto ne ume da izračuna udaljenost među paralelama i meridijanima, cijenim da su namirisali da će biti sexa. :lol:

Sve preeko interneta?

Back