Moze li agresivac biti pristojan?

Zavisi od konteksta. Pristojan čovek i dobar gradjanin koji godinama trpi pa eksplodira može da bude dobar i pristojan čovek, a njegovo nasilje je brutalnije i perverznije od nasilja siledžija koje idu na impuls.

S druge strane prirodni i permanentni agresivci nisu niti mogu da budu dobri i pristojni ljudi. Evo klasičan primer ispod:

George nije mera....mislim na stvarno pristojne ljude koji reaguju na agresiju....tipa Levijatan u ideji....
cak mislim da mnogi ljudi u prvoj sekundi imaju potrebu da na agresiju odgovore agresijom, pa se iskontrolisu....
Ja reagujem na bahatost i sebicnost,kad neko misli da je bitniji i gazi preko drugih,tipa u redu na kasi se lakta ili pravi blesav kad vidi trudnicu i malu decu,e tad izvuku najgore iz mene,znam ja da se mogu kontrolisati ali ne zelim da me takvi ubace u kos ravnodusnosti

Ako je covek agresivan to automatski potire njegovu dobrotu. Ne mozes biti agresivan
a biti dobar jer agresivnost je sklonost ka napadu tj. agresivan covek sebe stavlja u ulogu
nekoga ko je apsolutno u pravu (sto nikad nije tacno) i ko sebi daje za pravo da sudi...

Ne postoji dzaba ona stara..dobar i lud dva brata rodjena ili okreni i drugi obraz, sto je
i sustina dobrote...

Agresija kao prirodni deo coveka moze da bude pravedna i nepravedna, a covek moze da bude jak i slab.
Dobrota coveka se meri njegovom pravednoscu, a ne pristojnoscu.
Mogu da se slozim da nijedna agresija nije pristojna iz ugla estetike, ali ako je pravedna onda je i moralna, a ako je moralna onda je i pristojna iz ugla etike.

Mozda i nisam u pravu, ali ne smeta da raspravljamo jer je ovo bilo bez razmisljanja.

Ne zaboravi pritom da pravda ima dva lica.
Moja pravda i tvoja pravda su dakle dve pravde na jednom mestu, dva jarca na brvnu.
Dobar covek ce to znati, agresivan ce gurati svoju pravdu po svaku cenu..
a drugi jarac ce da skoci s brvna? salim se...
Pravda nasilnika i pravda odbrane ili pravde dva nasilnika...agresija je ipak pojam nepravednog nasilja...
treba malo razmisliti o nijansama....i definicijama...

Ako je covek agresivan to automatski potire njegovu dobrotu. Ne mozes biti agresivan
a biti dobar jer agresivnost je sklonost ka napadu tj. agresivan covek sebe stavlja u ulogu
nekoga ko je apsolutno u pravu (sto nikad nije tacno) i ko sebi daje za pravo da sudi...

Ne postoji dzaba ona stara..dobar i lud dva brata rodjena ili okreni i drugi obraz, sto je
i sustina dobrote...
Mozda si u pravu za odnos agresije i pristojnosti, gde sam izabrao pogresan izraz za nasilje u samoodbrani....

Dakle, agresivac ne moze da bude ni pristojan ni dobar covek i to iz ovog razloga....

može, oni se uglavnom, pretvaraju i zavaravaju druge, dok im agresiuja ne izadje na videlo

i ovog...

Ne zaboravi pritom da pravda ima dva lica.
Moja pravda i tvoja pravda su dakle dve pravde na jednom mestu, dva jarca na brvnu.
Dobar covek ce to znati, agresivan ce gurati svoju pravdu po svaku cenu..
ili se ne slazete?

Nije lud da skoči ali dobar čovek, svoju pravdu sprovoditi na drugačiji način..pristojan način jelte..
Vratice se nazad i sacekati da prvi jarac prodje i jos ga zamoliti da pozuri, ako ikako moze. Naravno, prvi jarac ce mu udovoljiti jer je pristojan. Sorry, ali to ne biva. Svest ljudi je sada polarisana i od bukve ne mozes da ocekujes da bude jela....mozes samo da je podmitis, prevaris ili pustis. Koncept okretanja drugog obraza funkcionise medju kulturnim ljudima, ali je svet izmesan. Cak i da hoces da pustis, to mozes samo za sebe, ali ne i za one koji zavise od tebe.
No, tema je pogresno naslovljena agresija je uvek nepristojna i nepravedna.

i sustina dobrote...
Da tako svi koji nisu videli postupak onog u redu u maxiju ce mene okarakterisari kao agresivnog sto cu ga ispickarati,a svi su inace jako bitni pa cu ici od jednog do drugog i opravdavati svoj postupak cekajuci da presude u moju korist
Znaci udari mi samar ,samo nemoj da mi glumis psihologa ili akademskog gradjanina koji persira kad nekom psuje kevu,pristojno kazes,zvace muriju za svoja sranja?

Ona je dobro primetila razliku izmedju agresivnog ponasanja i nasilja, jer agresija je uvek napadacka, za razliku od odbrambenog nasilja.
Uostalom tema je i otvorena da pokaze da agresivni nikad ne mogu da budu dobri, a druga je prica odgovor na agresiju. Gde se ja ne slazem da postoji drugi nacin odbrane osim suprotstavljanja.
Posto ne postoji pristojna agresija, postoje pristojni odgovori na agresiju, ali oni zavise od okolnosti, pa na agresiju mozes odgovoriti suprotstavljanjem i povlacenjem.

Moze li agresivac biti pristojan?​

•••
[IMG alt="Metronomy"]https://forum.krstarica.com/data/avatars/m/420/420172.jpg?1609106644[/IMG]

Metronomy

Mislim da moze, ljudi koji na nepravdu i nasilje odgovore adekvatno su pristojni ljudi, jer time stite one koji ne mogu da se brane od agresivne manjine.
Takodje , mislim da je to obaveza svakog pristojnog coveka.
----------------------------------------------------------
_ naslov teme je dobro definisan
agresivan ne može biti pristojan , a druga je stvar koliko pristojan može biti agresivan i zašto

Sama ideja teme je da se dodje do toga da agresivci stagod zagovarali to ne rade pristojno i ne mogu se pozivati na pristojnost....ne mogu biti moralni jer zalaze u slobodu drugoga, terate druge da trpe (iako neki misle da je to u interesu onoga ko je napadnut).
Odgovor na agresiju je pristojan, mada je problematican nivo i nacin odgovora.

Back