Mozdane celije, njihovo obnavljanje i mi.

Demister

Domaćin
Poruka
3.290
Tema ce zvucati mozda glupo, iako sam mislio da je isprva postavim na filozofiji, postavio sam je ovde jer je vise medicinski orijentisana.

Naime, procitao sam negde da se sve mozdane celije zamene do pozne starosti. Dok sam razmisljao zaintrigiralo me je pitanje "Da li smo onda posle stvarno to mi?" Ako nema vise tih celija koje su bile na pocetku, ako je kompletan mozak regenerisan, da li smo to onda zapravo mi ili neko drugi? Mi verzija 2.

Ne znam koliko ce me ljudi razumeti, ali da li se zapravo mozak regenerise ili ostaje "isti" do kraja zivota? Na kraju krajeva, da li smo to zapravo mi kasnije?

Не само да се регенеришу, него се неки делови мозга могу увећати коришћењем, нпр центри за оријентацију у простору.
Ово је утврђено снимањем магнетном резонансом мозга кандидата за таксирање у Лондону на почетку обуке и доцније неколико година, пошто су већ искусни таксисти!
Иначе теме што се тиче наравно да ти остајеш ти.
Промена ћелија је континуална, а алгоритми по којима мозак функционише се не мењају.
Као да сукцесивно мењаш неке делове мотора, као карике, вентиле, лежаје и сл, већ како који дотраје!

Не само да се регенеришу, него се неки делови мозга могу увећати коришћењем, нпр центри за оријентацију у простору.
Ово је утврђено снимањем мозга кандидата за таксирање у Лондону на почетку обуке и доцније неколико година, пошто су већ искусни таксисти!
Иначе теме што се тиче наравно да ти остајеш ти.
Промена ћелија је континуална, а алгоритми по којим мозак функционише се не мењају.
Као да сукцесивно мењаш неке делове мотора, као карике, вентиле, лежаје и сл, већ како који дотраје!

Da, algoritmi, ali mozak kao mozak, hardverski gledano da se kompjuterski izrazim zapravo ostaje u celini isti ili se ceo promeni posle nekog vremena iz tog ugla gledano?

nervne celije su ireverzibilni postmitotici sto znaci da se ne stvaraju nove tokom zivota nego samo mogu da se koriste i da umiru vec postojece..ono o cemu vi zapravo pricate kad pominjete 'regeneraciju' je stvaranje novih nervnih sinapsi izmedju razlicitih celija istih ili razlicitih delova mozga..nove celije se ne stvaraju, ali veze izmedju celija da.

svaka osoba ima oko 70 miliona dupliciranja celija dnevno...cak i kada se dupliciraju ako imaju greske umiru zahvaljujuci imunom sistemu ali neke se provuku i mogu da izazovu rak...gubitak pamcenja usled starenja povezan je sa gubitkom nefunkcionalnih mozdanih celija i taj proces pocinje u dvadesetim godinama ...ponovni rast funkcionalnih neurona vazan je za zadrzavanje pamcenja...ljudi koji imaju vece nivoe obrazovanja i koji nastave tokom zivota da se bave aktivnostima koje stimulisu um manje su podlozne mentalnom starenju

nervne celije su ireverzibilni postmitotici sto znaci da se ne stvaraju nove tokom zivota nego samo mogu da se koriste i da umiru vec postojece..ono o cemu vi zapravo pricate kad pominjete 'regeneraciju' je stvaranje novih nervnih sinapsi izmedju razlicitih celija istih ili razlicitih delova mozga..nove celije se ne stvaraju, ali veze izmedju celija da.

Mislim da je ovo najpribliznije onom sto ja znam,ali dok se ne javi Sofija sve je na staklenim nogama!

Back