MOTOCIKLI

Nije valjda da će baš uvek da bude u frci. Opšte pravilo pri vožnji motocikla je da kada se koči nema manverisanja, nebitno da li se koči prednjom, zadnjom ili sa obe kočnice. Inače rezultat je pad.

Kao što je @king već napisao, najbolje je kočiti sa obe bez obzira koliko snano treba da se ukoči.

ja sam pre 2 godine imao pad sa motora , pao sam jer sam stisnuo prednju kocnicu po sljunku (nisam ga ni video) i motor mi je proklizao na stranu i ja poljubih patos ! heheh

gt500:
ja sam pre 2 godine imao pad sa motora , pao sam jer sam stisnuo prednju kocnicu po sljunku (nisam ga ni video) i motor mi je proklizao na stranu i ja poljubih patos ! heheh
Mala ispravka ... nisi pao jer si stisnuo prednju kocnicu, vec si pao zbog toga jer ti je blokirao prednji tocak.

jbt nisam ni znala da motori imaju nožnu kočnicu:lol:

ja se uvek oslanjam na prednju, navika.
do duše nikad nisam ni sela na neki sa nožnom kočnicom.
ali mi logično..da bi uvek prednju...
to ko da dižeš ručnu u krivini?
mislim ako kočiš zadnjom?

motori ... :rolleyes:

zavisi koji motor ;)

dok sam vozio malu ,,vespicu,, od 50 cm3 , kocio sam na obe , ali uvek vishe zadnjom .... znaci , nekih 70 % zadnjom ...

inace , u krivini nemoj nikad da kocis .... prije krivine uvjek , ma koliko god zurio .... a isto tako tebi je u krivini dovoljan jedan kamencic velicine klikera , da padnes i slomis se , ako predjes preko njega ...

na liberty-u od 200 cm3 , sam kocio iskljucivo zadnjom ...

i takodje sam kocio dok nisam udario u auto i pao .... od tada vishe ne vozim :P

moj savet ti je da nikad ne vozis mnogo brzo , pa da nemas uopste priliku za velikim kocenjem ;)
meni je ovo uvek bilo glupo , ko god mi je rekao .... , ali eto .... koliko god si dobar vozac , opet nesto iskrsne ... ;)

a noznu kocnicu sam vidio kod nekih starih modela vespi .... italijanskih pravih :D

obicno stoji ispod lijeve noge , a ruckica koja na novim motorima sluzi za kocenje , sluzi za menjanje brzina :D

Avet:
na liberty-u od 200 cm3 , sam kocio iskljucivo zadnjom ...

i takodje sam kocio dok nisam udario u auto i pao .... od tada vishe ne vozim :P
Da si kocio sa obe ili samo prednjom, verovatno ne bi ni udario u auto.

Zaustavni put prilikom kocenja samo zadnjom je najmanje 3 puta duzi nego kada kocis samo prednjom. Naravno, najkraci zaustavni put je kada kocis sa obe kocnice.

Avet:
a noznu kocnicu sam vidio kod nekih starih modela vespi .... italijanskih pravih :D

obicno stoji ispod lijeve noge , a ruckica koja na novim motorima sluzi za kocenje , sluzi za menjanje brzina :D
Leva ručka je kvačilo i menjač (kao na starim Tomosima npr. T12 koji sam imao), a desna je prednja kočnica.

King 7:
Mozda je bolje da ne kocis uopste, vidis da samo padas. Moze doduse ali pomalo...
a116.gif

borisbg:
Da si kocio sa obe ili samo prednjom, verovatno ne bi ni udario u auto.

Zaustavni put prilikom kocenja samo zadnjom je najmanje 3 puta duzi nego kada kocis samo prednjom. Naravno, najkraci zaustavni put je kada kocis sa obe kocnice.

ja da sam mogao da stanem sa 90 km/h na 0 km/h na duzini od 10 metara , stao bih , vjeruj mi ;)

na ovom liberty-u je bilo gotivno kociti prednjom .... :D

imao je dobre prednje ,,amortizere,, tako da je bilo fino kad zakocis prednjom , i malo se nagnes napred .... cimas se :P

R1 i R6 su motori koji su me tooooliko smorili , kad se prica o motorima , svi pricaju o njima ! A niko ne sponije Nindzu 10 , 14 .........CBR .....
Sve je stvar ukusa !

Buell , Moto Guzzi

Back