MORSKI PRASICI

Moje prase ima seno i cebence u svom ,,kutku'' ....na cebencetu spava(to je ono cebence za bebe, pa ga ja lepo slozim-bude mu kao dusek:)), i skroz je ok, ne moze da ga zgura nigde...za piljevinu ne znam, ja je nikada nisam koristila, jer sam citala da je jako losa za njih. Jel vasi prasici u piljevini i spavaju? Pa nabavite im nesto udobnije, tipa neko cebence, fortir koji mozete da slozite tako da bude debeo i mekan ,,krevetic'' , jastuce, bilo sta...
Inace, kako dajete prasicima seno? Par puta dnevno kao obroke, ili ga imaju uvek? Provalila sam da moje prase jede seno i dok jede nesto drugo, onako povremeno, kao mi salatu :)

Moja Coka spava na piljevini iasvim joj je ok. Razmišljam o ćebencetu, videću, možda počnem da ga koristim!:D
Kao podloga u kavezu, akvarijumu ili kutiji, mislim da je bolja piljevina, jer posle vršenja nužde na ćebetu možeš samo da ga paciš. Tvoje prasence sigurno nikada nije toliko upropastilo ćebence da ne može više da ga koristi, tako da kao podloga nije najbolje rešenje.:)

Već sam postavila post sa brojevima veterinara u Beogradu i Nišu, i post o piljevini gde piše koja piljevina je loša, koja dobra, tako da znam i ja da samo sitnije piljevine i piljevine sa jakim mirisom štete njihovim disajnim pputevima.:)

E sada seno...
Prasići MORAJU stalno da imaju seno kao i hranu
Ja mojoj Coki sipam punu šaku a ona od toga dnevno pojede polovinu.
Nego jutros sam zaboravila da je pomazim za ''dobro jutro'', a i ona je zaboravila da me podseti ustajanjem na zadanje nogice.
I setim se ja i priđem da je pomazim i približim ruku glavici, a ona skoči, sklonim ja ruku i ona ustane na zadnje šapice, i ništa, ja je pomazim.:lol:
Nema ništa bez ustajanja na zadnje šapice!:lol:

auh...ja ne znam...prebutaj po forumima, mozda negde nesto pise...a ako si iz nekog veceg grada imas ovde na nekoj strani i brojeve telfona veterinara koji su radi da se pozabave njima(za razliku ovih u mom gradu:( ) I spasi prase, molim te....jedno moje je umrlo iznenada i jos uvek ne mogu da se oporavim :(

Moja Coka spava na piljevini iasvim joj je ok. Razmišljam o ćebencetu, videću, možda počnem da ga koristim!:D
Kao podloga u kavezu, akvarijumu ili kutiji, mislim da je bolja piljevina, jer posle vršenja nužde na ćebetu možeš samo da ga paciš. Tvoje prasence sigurno nikada nije toliko upropastilo ćebence da ne može više da ga koristi, tako da kao podloga nije najbolje rešenje.:)

Već sam postavila post sa brojevima veterinara u Beogradu i Nišu, i post o piljevini gde piše koja piljevina je loša, koja dobra, tako da znam i ja da samo sitnije piljevine i piljevine sa jakim mirisom štete njihovim disajnim pputevima.:)

E sada seno...
Prasići MORAJU stalno da imaju seno kao i hranu
Ja mojoj Coki sipam punu šaku a ona od toga dnevno pojede polovinu.
Nego jutros sam zaboravila da je pomazim za ''dobro jutro'', a i ona je zaboravila da me podseti ustajanjem na zadanje nogice.
I setim se ja i priđem da je pomazim i približim ruku glavici, a ona skoči, sklonim ja ruku i ona ustane na zadnje šapice, i ništa, ja je pomazim.:lol:
Nema ništa bez ustajanja na zadnje šapice!:lol:
Moje prase piski po cebetu, ali perem joj to svaki ili eventualno svaki drugi dan...u suprotnom pocne da smrdi :( mada, najveci deo svoje nuzde obavlja u senu...e sad, negde sam procitala da to moze da bude pogubno, jer ako to isto seno posle grickaju, moze da bude pogubno...na tom sajtu ima i neka slika kao neka sipkica za seno, sa koje mogu da je jedu, ali ne mogu da ga upiske...ne znam...mada ja nikada ne dozvolim da mom prasetu stoji natopljeno seno, pa valjda ne gricka bas tu stranu gde piski:confused:

Imam problem.
Coka, koja je uvek bila druželjubiva, počela je da gricka. I to ne, onako da zagrize, već zagrize jako mali delić kože, i vuče, vuče, dok joj ne prođe kroz zubiće. Kao da pokušava da me uštine, ako me razumete.
I zubići su joj nekako, oštriji. Da li je to normalno?Juče samo što nije krenula krv na vratu moje ćerke.:( Sad ona misli da je Coka ne voli.

I to najčešće radi na vratu starijoj ćerci, koja je uvek bila dobra pema njoj, i najbolje se prema njoj ponašala, t rudila se da joj uvek bude lepo. I mi ostali smo, ali ona je...:klap:

I da, još nešto, stalno oštri zube.

ju, coka ostri zube da vas prekolje :lol:
Salim se...nikad nisam cula za ovako nesto...mene moje prase ugrize jedino kad me pomesa sa hranom(a to boliiiiiii):(

Problem je što ona ne grize, već ''štipa'' zubićima. Onako, uhvati mali deo kože, i vuče, vuče, dok joj koža ne prođe kroz zube. A to mnogo više boli nego kada te ugrize...

Ranije ovo nije radila.:(
Možda ima neki problem sa zubićima, otkud znam...:(:dash:

Nema sanse da boli vise od njihovog ugriza, ali ionog pravog, kad te pomesa sa salatom...
Ali, ne znam sta moze da joj bude...ako ima sena ne bi trebalo da ima problema sa zubicima(bar ne takvih, da ima potrebu da ih ,,ostri'' tj. kruni). Moje prase je imalo obicaj kad nema sena da grize predmete po sobi, ali bas onako kao da ostri zube....ne znam...

Pa mozda ih samo kruni...jel ima dovoljno sena? Ili bi mozda bilo dobro da mu ubacis neku grancicu da je gricka i tako struze zube...ima ovde na nekoj strani koje su grancice dobre za njih(otkines sa nekog drveta...)....a ima u pet shopovima i razne stvarcice za njih za struganje zuba, pa probaj i nesto tako da mu nabavis...
Njima rastu zubici celog zivota i ako ih ne krune redovno mogu da porastu toliko da im zatvore usta i da vise ne mogu da ih otvore i da jedu...mada je u glavnom non-stop dostupno seno za grickanje dovoljno za to struganje zuba...ali mozda tvom prasencetu nije dovoljno , pa probaj sa grancicama i zezalicama ....

-vrba
-grab
-lješnjak
-lipa
-jasen
-javor
-grančice voćaka, najprikladnija je jabuka

evo jestivih grancica za njih....samo pazi da ne budu prskane jer se tako mogu otrovati....
A u pet shopu ima nekih grancica, mada su kao za hrcke, ali mogu da posluze
Ima i onaj mineralni kamen, ali on vec i nije za grizkanje, cini mi se...
A ovde kod mene ima nekih raznoraznih drvenih kolutova, srca i zezancija sa zubice glodarima....

-vrba
-grab
-lješnjak
-lipa
-jasen
-javor
-grančice voćaka, najprikladnija je jabuka

evo jestivih grancica za njih....samo pazi da ne budu prskane jer se tako mogu otrovati....
A u pet shopu ima nekih grancica, mada su kao za hrcke, ali mogu da posluze
Ima i onaj mineralni kamen, ali on vec i nije za grizkanje, cini mi se...
A ovde kod mene ima nekih raznoraznih drvenih kolutova, srca i zezancija sa zubice glodarima....

HVALA

Morski prasici mogu da se kupaju, ali ne vise od dva puta mesecno! Moraju da imaju uvek svezu vodu za pice i sveze povrce. Normalno je da im opada dlaka, ali ne preterano, ukoliko im dlaka opada u velikoj meri, onda je u pitanju neka bolest!
Ja imam osam praseta i imam ih oko godinu i po dana, tako da ih poznajem odlicno!
Sve sto vas interesuje - pitajte me! Rado cu vam odgovoriti.
Evo i slika...
Pufnaski zeko,
imamo problem!!!! nase prase je pocelo da se cese ko nenormalno i da se gricka, pocela je da pravi ranice po sebi, vodili smo je kod veterinarai on nam je rekao da uzmemo pet skin s, kupali smo je dva puta kako kaze uputstvo na flasici, oprali smo joj i kazev, sve kompletno, jer smo mislili da je mozda i od piljevine....ali je nastavila da se ceska. posle prvog kupanja je u toku noci pocupala svu dlaku sa donjeg dela ledja, samo neznam da li je moguce da joj je dlaka otpala ili je ona iscupala? i kako de je smirimo, stalno se ceska.

Pozdrav i hvala unapred

E kako ti je uspelo? Jel prestala sama od sebe ili si skontala zasto je to radila?
Jaoj, blago tebi, od mog odmora nema nista....:(
Ali zato jedva cekam oktobar, kad odem za Bg Lemi odmah dobija drugara...samo ne znam da li ej pametnije da mu kupim bebicu opet ili da nadjem neko prase ,,vrsnjaka'' (on ima godinu i po)...sta vi mislite?
Iz mog iskustva bebice se prilepe uz velikog i obozavaju ga, gledaju ga kao mentora, zastitu...a velikog to ume i da msara, ali oept nekako uvek stiti malog...a ne znam kako se uklapaju dva nepoznata ve;ika praseta...ima neko iskustva?

E kako ti je uspelo? Jel prestala sama od sebe ili si skontala zasto je to radila?
Jaoj, blago tebi, od mog odmora nema nista....:(
Ali zato jedva cekam oktobar, kad odem za Bg Lemi odmah dobija drugara...samo ne znam da li ej pametnije da mu kupim bebicu opet ili da nadjem neko prase ,,vrsnjaka'' (on ima godinu i po)...sta vi mislite?
Iz mog iskustva bebice se prilepe uz velikog i obozavaju ga, gledaju ga kao mentora, zastitu...a velikog to ume i da msara, ali oept nekako uvek stiti malog...a ne znam kako se uklapaju dva nepoznata ve;ika praseta...ima neko iskustva?

Ko je Lemi? Promenila si prasetu ime? Da li je sada drugi pol?:bye:

Back