MORSKI PRASICI

filadendronhouse:
Krofnice,hvala na savetu,sta znam moj Djole je jos uvek malisan,ima samo 180g,videcu ako se bude jos cesao,moracu da svratim do tog doktora..... Mozes li mi reci samo kad je na fakultetu? Jesam dosadan,vidim ima dosta predloga za ishranu,ali ako ti nije cim,da mi napises,sta bi bila idealna ishrana za njega,posto su mi u pet shopukod mene rekli da mu dajem samo semenke i zelenis..... 8)
Preporucena tezina za Ivermektin je 240 grama.
Ako je stanje bolno daje se i ranije - mada nije preporuka.

Imas gore puno mojih postova o pravilnoj ishrani, skrolaj malo, bilo ni bed da kopiram stalno iste postove.

Ili dodji ovde- o svakom povrcu i svakoj gotovoj hrani se govori ponaosob

http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php

Tek sto sam uzela porsko prase koje je staro oko mesec dana, i treba mi savet kako da joj se priblizim, u smislu da ne bezi i ne plasi se. Kako uopste da je naviknem na mene i novu kucu.

Unapred zahvalna

Prof Popovic je dermatolog i po meni je on odlican za kozne probleme. Za druge probleme mozda i nije, ali za probleme prasica sa kozom/krznom je odlican. Ustvari- takva su moja iskustva.

Mozes da ga zoves na telefon 36 11 810, pa da kazes o cemu je rec i da pitas kada moze da pogleda tvoje prase. Prima u ambulanti Veterinarskog fakulteta. Samo gledaj da ides bas kod njega, posto ostali koji tamo rade bas nisu nesto za prasice.. :(

trinny:
Tek sto sam uzela porsko prase koje je staro oko mesec dana, i treba mi savet kako da joj se priblizim, u smislu da ne bezi i ne plasi se. Kako uopste da je naviknem na mene i novu kucu.

Unapred zahvalna

Na pocetku joj daj sto cesce da ti jede iz ruke (zelenis). Mozes i da je mazis dok je u kucici. A kasnije je uzimaj cesto u ruke i mazi je u krilu i probaj da je pustas da se seta po sobi, (uvek joj odvoji neki kutak u sobi de moze da se sakrije kada se uplasi, ili da moze da se vrati u kucicu u tom slucaju)

Vremenom cete se prilagoditi pa moze stalno da bude napolju. Samo treba vremena, dosta. :)

I nemoj da pravis nagle pokrete, nemoj da se deres, pricaj sa njom da se navikne na tvoj glas kada joj se obracas.. :D

Jolakavana:
pre neki dan sam im stavila umesto piljevine nesto slicno toalet papiru.problem je u tome sto su oni to jeli kao nenormalni,da li to moze da im skodi?

Moje prase citavog zivota jede kese gotovo kao poslasticu :D
Probala sam da je oducim, ali tesko...

Ozbiljno, zavisi od cega je taj papir. Ako je o celuloze i nije bojen ne mora da bude tako strasno.

Ja isto stavljam peskire i posteljinu.. Mozda bi bilo dobro da im povecas prostor na kome su da se ne bi toliko kvasili

L.krofnica:
Prof Popovic je dermatolog i po meni je on odlican za kozne probleme. Za druge probleme mozda i nije, ali za probleme prasica sa kozom/krznom je odlican. Ustvari- takva su moja iskustva.

Mozes da ga zoves na telefon 36 11 810, pa da kazes o cemu je rec i da pitas kada moze da pogleda tvoje prase. Prima u ambulanti Veterinarskog fakulteta. Samo gledaj da ides bas kod njega, posto ostali koji tamo rade bas nisu nesto za prasice.. :(

Krofnice,evo bas sam malo pre zvao i ici cu sutra po podne kod prof. Popovica... Ali nisam pitao da koliko se placa....? Moram da idem,ne smem vise da cekam,napravila mu se krasta iznad prednje nozice,i evo danas je ceo dan neraspolozen,samo lezi....i ubija se od cesanja.... Aj mi reci koliko bi mi para otprilike trebalo za prvi pregled?

L.krofnica:
Na pocetku joj daj sto cesce da ti jede iz ruke (zelenis). Mozes i da je mazis dok je u kucici. A kasnije je uzimaj cesto u ruke i mazi je u krilu i probaj da je pustas da se seta po sobi, (uvek joj odvoji neki kutak u sobi de moze da se sakrije kada se uplasi, ili da moze da se vrati u kucicu u tom slucaju)

Vremenom cete se prilagoditi pa moze stalno da bude napolju. Samo treba vremena, dosta. :)

I nemoj da pravis nagle pokrete, nemoj da se deres, pricaj sa njom da se navikne na tvoj glas kada joj se obracas.. :D

Bas sinoc mi je zaspala na krevetu sakrivena pod cebetom i scucurena uz mene. Jel mogu tako malu prasicu da ostavljam u krevetu samnom na neko vreme?
Negde sam procitala da je bolje da drzim kavez (u mom slučaju) na malom uzvisenju, sto znaci da onda ne mogu kad sam kuci da joj otvorim kavez kako bi setala po sobi (pritom imam itison, pa se bojim da ga ne izgricka). Jel to za visinu istina?
Tako dje se bojim da, ako je pustim da se seta ne odluta negde ispod kreveta, gde je posle prosto nemouce da je izvucem, ukoliko sama ne izadje, a posto je jos mala i ne poznaje me, bojim se da ne ostane duuugo tamo.

Hvala ti puno na savetima!

filadendronhouse:
Krofnice,evo bas sam malo pre zvao i ici cu sutra po podne kod prof. Popovica... Ali nisam pitao da koliko se placa....? Moram da idem,ne smem vise da cekam,napravila mu se krasta iznad prednje nozice,i evo danas je ceo dan neraspolozen,samo lezi....i ubija se od cesanja.... Aj mi reci koliko bi mi para otprilike trebalo za prvi pregled?

On uglavnom ne naplacuje nista. Ako ipak naplati onda pretpostavljam 200,/300 do 500 din. Mada ne znam sigurno

trinny:
Bas sinoc mi je zaspala na krevetu sakrivena pod cebetom i scucurena uz mene. Jel mogu tako malu prasicu da ostavljam u krevetu samnom na neko vreme?
Negde sam procitala da je bolje da drzim kavez (u mom slučaju) na malom uzvisenju, sto znaci da onda ne mogu kad sam kuci da joj otvorim kavez kako bi setala po sobi (pritom imam itison, pa se bojim da ga ne izgricka). Jel to za visinu istina?
Tako dje se bojim da, ako je pustim da se seta ne odluta negde ispod kreveta, gde je posle prosto nemouce da je izvucem, ukoliko sama ne izadje, a posto je jos mala i ne poznaje me, bojim se da ne ostane duuugo tamo.

Hvala ti puno na savetima!

Ja za postavljanje na visinu nisam cula. Vazno je da ne bude na promaji, na hladnom ili na direktnom suncu.

Moje itison nece da jede, samo vunene tepihe :) . Mozda to vazi i za tvoje.
Pusti je slobodno da spava sa tobom, samo pazi da joj se ne pripiski ;) . To mozes da resis tako sto je neces stavljati posle jela.

Ne znam za krevet, mozda nesto da stavis da ne moze da se zavuce. Ali joj svakako postavi negde u nekom cosku nesto gde moze da se sakrije i gde moze da se popiski, ako moze slobodno da udje i izadje iz kucice to je savrseno.

betmen je prve dve nedelje stajao pogrbljen u cosku.nista nije vredelo sve sam pokusaval da bih ga pripitomila,ali nije vredelo.s vremenom se navikavaju,barem meni tako deluje za ova dva meseca...
sada su se toliko ubezobrazili da kad pokusavam da ih oteram od kompa(vole da se zavlace u njega!!!!!!) oni me bledo gledaju i nece da se pomere ni za milimetar!!!
nikako ne mogu da ih drzim napolju,pa ppiske skoro svuda gde stignu....
meni se taj papir cini bezopasnim i mnogo je udobniji i lakse mi je to da menjam nego piljevinu..
treba da dobijem te nove vece kaveze,ali nikako da stignu,glupo mi je da kupujem kad znam da cu dobiti,prezivece jos par dana..
ustvari im i nije tako mali prostor meni deluje kao da vole da piske i valjaju se posle u tome zajedno sa hranom!??!?!!?
koliko joj krofnice razlicitog povrca i voca dajes nedeljno?

sada cu morati da menjam ceo raspored u sobi, jer mi je skoro svuda itison i kablovi od kompa, pa cu negde da joj zagradim deo na parketu, ne bi li mogla malo da trci po tom delu, al ona smotka mala se scucuri u jednom cosku i nece da mrda. Valjda se jos mnogo plasi, ili je usamljena, pa joj se i ne mili da trckara. Nadam se da ce se opustiti. Samo mi je mnogo zao kad je ostavim samu, jer imam posao.
Da li je normalno sto mnogo hrane trazi kad padne vece i dodje noc? Sinoc sam se malo i izdrala na nju, jer je toliko trcala po kavezu da nadje hranu da je to nenormalno. Bude mi zao kada tako trazi hranu, a moram da je naucim da jede kad joj ja dam, a ne non stop.
Jel nije trauma za nju, ako je tako ucim?
Prvo mi je prase u zivotu, pa moram da pitam iskusnije i strucnije. Nadam se da nisam mnogo dosadna?

Jolakavana :D bas je slatko sto su ti se toliko pripitomili tako brzo!!
Trudim se da joj dorucak, rucak i vecera budu uvek razliciti, ali u toku nedelje moraju da se ponavljaju neki obroci.. Zimi ipak nema toliko povrca i voca. Ali i ona sama ako joj se neka hrana ne jede - jednostavno nece da jede. Samo nastavi da se dere i trazi nesto drugo :-(
Generalno pravim kombinacije od onoga sto imam u frizideru.

Meni je dugo Cica spavala na pak papiru i jela ga. :D

Trinny, oni uvece imaju mnogo veci apetit i zivlji su, cak sam negde citala da im odgovara da vecernji obrok bude kasno oko 22h,23,24h
Probaj da je mazis kada ima preveliki apetit i vidis da joj smeta tolika kolicina hrane, i na taj nacin da je smiris. Ali ono cesto vole da jedu u isto vreme, pa se tada i deru.

Ja imam presicu 7 meseci i jos uvek je divljakusa,valjda je takve naravi,mazi se samo kad ona hoce i gde njoj odgovara i ne voli da se nosi.Imam jedno pitanje teska je 850 gr.,dugacka oko 25 cm,da li je to ok? Posto ja mislim da je malo deblja nego sto treba da bude.

tamaranbg:
Ja imam presicu 7 meseci i jos uvek je divljakusa,valjda je takve naravi,mazi se samo kad ona hoce i gde njoj odgovara i ne voli da se nosi.Imam jedno pitanje teska je 850 gr.,dugacka oko 25 cm,da li je to ok? Posto ja mislim da je malo deblja nego sto treba da bude.
Neki se jako brzo pripitome, neki sporije neki nikad.
Za svaku "pitomost" imam primer.
Bole je flegma, kao macor je.
Leneou je plasljiv do neba.
Lola je primadona i sve moze samo kad se njoj hoce.
Bella me ne ferma 2% osim kad hoce da jede, ako je mazim ok je ako ne opet je njoj oke.

Tezina je jako individualna stvar, i dokle god je ishrana pravilna nemoj da brines.
Ako nema previse slatkog voca, ako ne dajes junk food i ako imaju dovoljno mesta za trckaranje.(poslastice sa jogurtom i medom koje btw oni ne mogu da vare) - sve je ok.
Lola ima 6 meseci i toliko grama.
Njoj su i roditelji ogromni.

L.krofnica:
Jolakavana :D bas je slatko sto su ti se toliko pripitomili tako brzo!!

Trinny, oni uvece imaju mnogo veci apetit i zivlji su, cak sam negde citala da im odgovara da vecernji obrok bude kasno oko 22h,23,24h
Probaj da je mazis kada ima preveliki apetit i vidis da joj smeta tolika kolicina hrane, i na taj nacin da je smiris. Ali ono cesto vole da jedu u isto vreme, pa se tada i deru.

E konacno neko da vidi da su zivlji uvece!!!
Vec sam mislila da su moji marsovci - ne vidim ih preko dana, osim kad su gladni, naravno.

Kad ima preveliki apetit (btw kako ste to odredile?) - daj joj seno, seno, seno, seno , pa je onda mazi ;)

trinny:
sada cu morati da menjam ceo raspored u sobi, jer mi je skoro svuda itison i kablovi od kompa, pa cu negde da joj zagradim deo na parketu, ne bi li mogla malo da trci po tom delu, al ona smotka mala se scucuri u jednom cosku i nece da mrda. Valjda se jos mnogo plasi, ili je usamljena, pa joj se i ne mili da trckara. Nadam se da ce se opustiti. Samo mi je mnogo zao kad je ostavim samu, jer imam posao.
Da li je normalno sto mnogo hrane trazi kad padne vece i dodje noc? Sinoc sam se malo i izdrala na nju, jer je toliko trcala po kavezu da nadje hranu da je to nenormalno. Bude mi zao kada tako trazi hranu, a moram da je naucim da jede kad joj ja dam, a ne non stop.
Jel nije trauma za nju, ako je tako ucim?
Prvo mi je prase u zivotu, pa moram da pitam iskusnije i strucnije. Nadam se da nisam mnogo dosadna?
Koliko je stara?
Seno uvek uvek uvek neka ima na raspolaganju, a kad god tako manicno trazi hranu znaci da joj obrok nije bio dovoljan.
Malo vezbe i lako se prometi kad foliraju, kad su zaista gladni.
Pola sargarepe moze uvek da bude uzina i moze 2x na dan
Kriska jabuke isto tako - uzina ali 2x nedeljno ne vise

Glodari i treba da zvacu non-stop.
Ali seno.

To sto skice ne znaci uvek da su gladni,mozda ih nesto boli ili jednostavno zele paznju.Nemoj ih trpati hranom kad god skiknu,oni su tako bucni jer im je to najbolji nacin da obratis paznju na njih.Ja sam mojoj ranije cim se oglasi davala da jede,al ne vise sad kad skici ja dodjem kod nje malo pricam sa njom, mazim je ako uspem i ona se smiri.

Mojoj maloj prasici opada dlaka konstantno, i cese se kao luda! Jel to normalno u njenom uzrastu i sobzirom da je dugodlaka?
Vec je napravila neke krastice od drapanja i ne znam sta da radim?

Back