Moralna dilema i sistem vrednosti

• Začetnik teme Začetnik teme Butterflies And Hurricane
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ocigledno te to sve vuce i privlaci stoga ne vidim cemu dilema. Privukle su te stikle, prijemi, diplomatski govor, ogovaranjana visokom nivou i sve ostalo sto s tim ide. Mislim da ces se uklopiti bez problema jer nisi ni jednom s gadjenjem govorila o tome sto se desava u tim krugovima ljudi.
Ne zelim da kazem da si automatski losa osoba ali si dobor skontala kako se tamo igra i pripremas se.
To kakva si sada nema veze, jedno si na poslu drugo kod kuce. Kad dodjes kuci obuces patike i otici na kaficu s drugaricom i zaboraviti sta se dogadjalo na poslu. To je izuzetno vazno da bi ocuvala svoje "ja", da ne bi postala rob tog posla i postala ista kao oni.

Butterflies And Hurricane:
Svi mi dodjemo u nekom momentu zivota u period velikih preokreta, gde smo primorani da menjamo i preispitujemo sopstveni sistem vrednosti.
Kada zivimo pod roditeljskim krovom, dovoljno smo zashticeni, ushushkani i bezbedni shto nam daje mogucnost "buntovnichkog" razmishljanja i buntovnichkih stavova. Tada nije bitno ko se kako oblachi, kako se ponashamo, koliko para imamo...
Medjutim kada dodjemo u fazu da razmishljamo o svojoj buducoj porodici, javlja se koflikt. Za buducu porodicu potrebne su pare, koje svaka normalna i sposobna zena zeli da stvori, ukoliko je iole pametna da shvata da treba da bude materijalno nezavisna (bez obzira na status mushkarca sa kojim je u datom momentu...jer mushkrace smatram promenljivom kategorijom...a decu ne ..)
Da bi u danashnjem drushtvu stvorio pare, potrebno je biti poprilichno zver u svakom smislu...gde je sistem vrednosti podlozan korenitim promenama...
Da li je bolje biti poshten , siromashan, i chist pred sobom,verovatno trajno nesrecan i nezadovoljan, ili se treba boriti na sve moguce nachine za pare, za dobrobit svoje buduce ili sadashnje dece i porodice?
Da li cilj opravdava sredstvo?

Ps. molim vas da ozbiljno odgovorite na ovu temu...ovo nije tema o sponzorushama...lakom zaradjivanju kesha...itd...

hm... ozbiljno... Pa, evo ovako, ja bih između te dve varijante koje si navela izabrala sredinu, kao što i jeste slučaj sa mnom. e sad, to je vrlo teško znati napraviti i izbalasnirat, ali trudim se. znači, naučiš da budeš fleksibilna. recimo, ako dobiješ posao u firmi preko neke vezice, onda to prihvatiš, iako, složićeš se, to i nije sasvim moralno (ali, naučiš da gledaš na to jednostavno kao na šansu koju treba iskoristiti). zatim, naučiš da gledaš šire od onog naučenog. dakle, ako imaš neku svoju struku, to ne znači da ne možeš da radiš i neke druge poslove, možda još bolje plaćene. sve se da naučiti. a ti se samo predstavljaj sposobno i kompetentno i vremenom se trudi da to i postaneš (ovo opet dovodi moral u pitanje, jer je neka vrsta obmane, zar ne? = ali, naučiš da gledaš na to ne kao na obmanu, već dobar marketing samog sebe). ako u firmi neki posao radi neki kolega ili koleginica, ali traljavo, a ti umeš bolje, onda to i pokažeš (iako je to možda nefer prema njemu = nije nefer, to je zdrava konkurencija), ne biti skroman, reklamirati sebe u svakoj pogodnoj situaciji, praviti kontakte i van firme, stvarati mrežu potencijalnih prilika (iako je to možda nelojalnost prema firmi? =nije)... i tako dalje. znači, ne biti nemoralan u nekom zaista ozbiljnom smislu te reči, ali opet i malo modifikovati tu definiciju morala koja nam je usađena u toku školovanja. naravno, ne raditi nikom iza leđa, ne praviti zvrčke, ne dolaziti do posla preko leđa, ne vršiti nikakve malverzacije,...
eto, to je moje viđenje, znači, ono što bih mogla da podnesem da (mi) neko drugi uradi, to je ok da i ja uradim.

Polako ljudi ima vremena za ulazak u firmu. Ionako je preko veze. Sad sam polako pocela da upoznajem ljude, rodjak me vodi na slavlja firme, itd...Ja dok ne zavrshim fax, vezane su mi ruke. [B]Mogu samo da se usavrshavam...I da stvaram kontakte...I ostavljam utisak...[/B]
@Shaddow....moja struka kad zavrshim je diplomirani inzenjer prerade drveta...Nisam planirala da se bavim politikom...Mada firma ima veze na neki nachin sa politikom...privredom itd...

Evo, to ti je odgovor....usavrsavaj se, radi na sebi...polozi ispite za ECDL ( dobor ce ti doci ), mozda odabir nemackog nebi bila losa ideja ( smatram, da su engleski i nemacki jezici, koje jednostavno MORAS da znas u danasnje vreme pogotovu kad je biznis u pitanju i sl. ) ostale jezike jos uvek mozes, da naucis ako ti zatrebaju i to pozelis....

Prednost ti je sto mozes, da "ispipas" teren pre nego sto doneses neku odluku.....polako ne zuri se....stvaraj kontakte, ostavljaj utisak, nauci sto vise o poslu, budi pomalo takticna i sto je najbitnije ne ocekuj previse....

Ako ne umes jos, da budes diplomata, takticna...itd...ima vremena naucices kako stvari funkcionisu....nemoj, da te taj tvoj perfekcionizam i strah ( sorry ako sam pogresno zakljucila ) koce......

Samo se opusti, usavrsavaj i spontano kreni....a kasnije ces vec doneti odluku koja tebi odgovara....ako nista drugo imaces iskustvo sto je jako bitno s obzirom, da ga nemas..... :wink:

P.S. time sto ces promeniti svoj imidz, neke navike, osobine i zivot...ne znaci, da si nemoralna, zapostavljas sebe...itd.....normalno je da se prilagodjavamo i menjamo u skladu sa potrebama, zeljama....GO whit the flow bre......

Prvi posao!! Sok za organizam, metabolizam, licnost.
Potpuno druga dimenzija. Mislim da si vise sludjena promenom zivotnog stila, nego moralnim kodeksom. U svakoj firmi, postoji ogovaranje, zarivanje nozeva u ledja, u propalim je jos gore nego u perspektivnim, jer sve to dobija licni pecat. Dok je na profesionalnom nivou s tim se moze boriti, na zalost tamo gde nema posla, nema oko cega ljudi da se kolju pa je licni zivot bod budnim okom portira, sekretarice....
Posto ti NISTA ne znas, tebe niko nece dirati, sigurno, UCI i kloni se klanova. Iskustvo u takvoj firmi je dragoceno. Nema sta ti tu da izgubis, ako se se cuvas!! Business of business is business!!

Najbitnije za prvi posao je da te neko vodi, jer je sustina da se prvih godinu dana prilagodis promeni u zivotu i da shvatis kako taj svet funkcionise. Tek tada se ukljucujes... U medjuvremenu, CUTI..
I super je sto ces raditi pre nego sto zavrsis faks, jer na taj nacin PRAVI posao dobijas kad je isteklo vec neko vreme, te si se ti prilagodila...
Niko se ne bi dvoumio. STa te je spopalo, razmisli jos jednom...
Ako ti ne prija, prodavacice na kiosku se stalno menjaju, tamo si sama stalno, nema ko da te matira ni ogovara!!!

Da li je bolje biti poshten , siromashan, i chist pred sobom,verovatno trajno nesrecan i nezadovoljan, ili se treba boriti na sve moguce nachine za pare, za dobrobit svoje buduce ili sadashnje dece i porodice?
Da li cilj opravdava sredstvo?

Ps. molim vas da ozbiljno odgovorite na ovu temu...ovo nije tema o sponzorushama...lakom zaradjivanju kesha...itd...
Nije sve u parama... :)

Pa kao bivsi sportista mogu samo reci da se vodim recenicom "napad je najbolja odbrana" sto bi u ovo slucaju znacilo da se treba boriti za sebe za licnu egzistenciju..., mada ne treba "gaziti po lesevima" da bi se doslo do cilja-napraviti kompromis!

Zivot je borba.Da bi uspeo dobio bilo sta,moras da se zestoko boris.Postavlja se pitanje koji ces ti vid borbe da odaberes.Da li ces da rusis sve pred sobom,budes neposten,itd ili ces da se boris na pravedan i fer nacin,trudeci se da do svog cilja dodjes zahvaljujuci svojim kvalitetima,ali tako da ne pregazis nikoga.Ova druga varjanta je naravno mnogo bolja i malo verovatna u nasem drustvu u ovom vremenu.kod nas se svi kidaju,ujedaju.....neposteni su u smislu ne da kradu,otimaju i mute,vec su skloni spletkama,prikrivasnju istine i pribegavanju svemu i svacemu da bi postigli nesto.Danas ce neko biti direktor firme,iako ne poseduje sve potrebne kvalitete za to,a neko ko bi tu firmu doveo do samog vrha zahvaljujuci svojim sposobnostima i znanju,ostace obican sluzbenik,recimo.Hajde da se malo prisetimo ne tako davne proslosti.U periodu Titove vlasti,mnogi ljudi koji su bili istaknuti u partiji i privrzeni Udbi,su zauzeli bitna mesta i drustvu,zaradili novac,a jedini kvalitet im je bio to sto su bili uz vlast.Niti su bili dobri rukovodioci i slicno.Recimo oni koji su pre bili za to njihovo mesto,pozavrsavali su svoje karijere na golom otoku.Onda famozne 90-te....u tim godinama sistem vrednosti se skroz poremetio.vecina nas smo bili svedoci propasti normalnog,obrazovanog i posetnog sveta,a uspeha kojekavih muljara.I da li u ovoj zemlji ljudi vise i znaju da postupaju drugacije?Mislim da ne.Ako zelis da se boris i da pobedis u toj borbi moras da prihvatis neka pravila,da dobro upoznas neprijatelja....da bi ga pobedio.U prevodu,da budes isti ili jos gori od njega.Mozda negde drugde gde je bilo lepse,mirnije i manje,mnogo manje traumatcino o tome i moze da se razmislja i razgovara.Kod nas tesko.Mada bi trebaliljudi da pocnu da misle o tome,ali neke stvari su jednostavno usadjene odrasli smo sa njima.Mozda nas roditelji nisu tako vaspitavali,ali drustvo jeste.
Sto se tice srece.......relativna stvar.Ako imas para,mozes da budes nesrecan zasto da ne.Pitanje je samo sta zelis,kakve ambicije imas,a jos vaznije je koliko su one realne.

Back