MONSTRUOZNO!

Ne mogu a da ne kazem moje misljenje u vezi ovoga.

Velika vecina vas je ovu decu nazvala monstrumima,sto ce oni verovatno i biti kad porastu,ali oni su trenutno ipak samo deca koja ni za sta nisu kriva,cak sta vise nisu ni trazila da budu rodjena.

Za postupke deteta krivi su iskljucivo roditelji/vaspitaci (doduse i tu ima izuzetaka,retko,ali ima).

Smatram da ta deca uopste ne bi bila takva da su rasla u drugacijem okruzenju,jer se niko od nas nije rodio sa razvijenim osecajem ljubavi,straha,mrznje. Svi osecaji-emocije se sticu vremenom.

Recimo,ne bih mogla da garantujem da ja ne bih mrzela zivotinje da su me gajili ljudi koji ih i sami mrze. Posto je moj otac imao malko cudan nacin vaspitavanja ja sam od malih nogu znala da kad sam ja gruba prema nekome tog nekog to boli,kao sto bi i mene bolelo da je neko grub prema meni. Sa decom treba pricati i besomucno im objasnjavati neke stvari,a koliko mogu da primetim sve je manje roditelja koji imaju strpljenja za svoju decu,sve vise ljudi pribegava kaznama,bilo da su to batine ili nesto drugo,ili im je uglavnom mnogo jednostavnije da decu puste napolje pa nek rade sta rade.

To je odavno rečeno, da su ta deca samo karika u lancu nasilja i niske, nasilne svesti. Ali svakako to nije razlog da se ona gledaju blagonaklono samo zato što su deca. Potrebno je potpuno preurediti sam sistem i esenciju društva, pa socijalizovati i civilizovati i tu decu i te ljude (njihove roditelje/staratelje). Sad, koliko je to izvodljivo...

ko je krivac, roditelji, drustvo, drzava ili neznam ni ja, nije bitno, ali tako nastasju problematicni ljudi.
Sta ce biti od tih decaka kad porastu?
Sigurno ne uzorni gradjani ove zajednice. Nek je bog napomoc njihovim komsijama i njihovim sugradjanima ma gde ziveli.:eek:

sava035,
slazem se sa tobom.Puno pitanja ko je ,gde i kada omanuo.
Deca nam rastu prezasicena skupim igrackama, nemaju mastu....
Ilustrujem>
skolsko dvoriste. Puno dece, cilj im da do kraja skinu oluk na zgradi skole.Oko njih trckara psetance, oni ga skoro i ne primecuju, dokusuravaju taj oluk.
Stize im novi drugar sa novim patikama. Hvali se dete, zna i cenu patika, Deca fascinirana, tece diskusija cije su skuplje.
Psic prestao da trckara.Deca odose, pas ostao. To je posle bila moja kuca Lora.
Ali, posto sam ja po zanimanju, da oprostis, optimista, znam da ima i drugacijih primera.Volela bih da tema MONSTRUOZNO ima manje posetilaca...
Lep dan osvanuo nad Nisem jutros....

sava035,
slazem se sa tobom.Puno pitanja ko je ,gde i kada omanuo.
Deca nam rastu prezasicena skupim igrackama, nemaju mastu....
Ilustrujem>
skolsko dvoriste. Puno dece, cilj im da do kraja skinu oluk na zgradi skole.Oko njih trckara psetance, oni ga skoro i ne primecuju, dokusuravaju taj oluk.
Stize im novi drugar sa novim patikama. Hvali se dete, zna i cenu patika, Deca fascinirana, tece diskusija cije su skuplje.
Psic prestao da trckara.Deca odose, pas ostao. To je posle bila moja kuca Lora.
Ali, posto sam ja po zanimanju, da oprostis, optimista, znam da ima i drugacijih primera.Volela bih da tema MONSTRUOZNO ima manje posetilaca...
Lep dan osvanuo nad Nisem jutros....[/QUOTE]

nama da
ali ne i onim psima koje su juče šinteri u Vrežini skupljali....:sad2::sad2:

evo gledam kako kod mene u kraju roditelji "brinu" o svojoj deci...
pre neki dan su deca bacala nesto u stan nekom coveku,kroz prozor...
covek se iznervirao,izasao na prozor i poceo da se dere na decu i da vredja njihove roditelje(koji su bili ko zna gde tada),da bi otac jednog deteta,cuo kako ovaj vice i otrcao na vrata tom coveku.....
posle toga se culo dranje i vriska neke zene....dal je otac udario tog lika,ne znam....
u svakom slucaju....to se tako ne radi...kakav se tu primer daje deci,izmedju ostalog?
Dete je dete
Svakakve ideje mu prolaze kroz glavu i ono ako mu se ne objasne neke stvari,ne gleda na to kao na dobro,niti na lose,vec samo uradi nesto.....
Od malena im se mora pricati....a ne ono krene nesto da uradi,roditelj kaze "ne to",dete pita "sto?" a pametni roditelj samo kaze "zato" (meni je muka kada cujem to)
Onaj primer gore,nema veze sa zlostavljanjem zivotinja,ali ima veze sa vaspitanjem...a ovi klinci ovde i ne blistaju bas sto se vaspitanja tice....(cast izuzecima,ima ih nekoliko)
Ima dve devojcice ciji roditelji ne vole zivotinje...nije da ih bas mrze,ali ih ne vole...i keva im je baksuz i budala sa kojom sam se svadjala,ali to nije bitno...
Uglavnom,te dve male obozavaju zivotinje i inace, nikada ne bih rekla da su im roditelji takvi(ne samo za zivotinje,nego i ovako....bas su ono....hmmmm)

Poznati ruski psiholog Makarenko, cija je uza specijalnost bila decja psihologija, izneo je ovakav primer>
bio jedan decak, lepo vaspitan, uspesan u skoli, poslusan a njegov drug susta suprotnost. Majka prvog decaka kaze sinu da se ne igra sa tim losim decakom. Dete odgovori _ mama, ja se ne igram s njim, on se igra samnom.
Zakljucujem da deca nisu kriva, mi smo snosimo odgovornost da njihovi postupci i nacini ne budu u temi MONSTRUOZNO!

Ovo je vise nego zalosno!
Kod mene u kraju je bio decko koji je maltretirao macke, jurio ih lopatom i ganjao, znao je petardama da ih gadja, radio jos mnogo gore stvari kojih ne zelim ni da se secam. Moja mama ga je jednom uhvatila u takvoj nameri, iskritikovala, pa lepo posavetovala, a za uzvrat je dobila odgovor "neces ti mene da ucis" i zatim je sutnuo...klinci smo bili, on je tada bio mozda 3,4 razred!
E taj isti je sada u zatvoru na robiji od 6 godina.....
A gde su roditelji....ko vaspitava decu?!

Zakon je stupio na snagu onog dana kada je izašao u Službenom listu!
Maši Tanja bez razmišljanja!:super:

Zakon ce zaziveti ako se bude koristio, tj. ako gradjani budu vrsili pritisak u smislu podnesaka, dopisa, .... u kojima traze da se po njemu postupa, prijavljuju slucajeve. To ce ubrzati donosenje odluka i pravilnika koji iz njega proizilaze, a za cije donosenje je rok 2 godine. Ovo se odnosi na Zakon o dobrobiti.

Krivicni zakonik RS ciju sam izmenu i dopunu napisala je odavno na snazi. Problem je sto gradjani ne reaguju kad se nesto dogodi. Jedan od razloga je strah, jedan je neko cudno "dizanje ruku" u stilu "ma nema od toga nista". Dokle god budemo mislili da od toga nema nista i cekali da neko drugi uradi umesto nas nece se nista ni promeniti. Tacno je da policija nece da reaguje ako ih se ne pritisne. Gradjani cesto kazu da nece da prime njihovu prijavu, kazu nemaju vremena za to. Verujem da nemaju vremena, ali ako se budemo povlacili imajuci razumevanja za njihovo nemanje vremena ??? oni ga nikada nece ni imati.

Poslednja izmena:
Gradjani ne reaguju! Istina!
Osecam se prozvanom jer i ja spadam medju njih.
Evo>u kraju gde imam vikendicu farma koza. Vlasnik mladji covek, nezaposlen. Od Zavoda za nezaposlene dobio cujem podsticajna sredstva. Pomislila sam _ bas dobro, jedan manje na grbaci drzave.
Ovo sto sada vidim....jad i tuga do neba. Jarici bleje, ma placu kao deca, gladni, mrsavi...Upozorih ga, kaze bolje da gledam svoja posla, nece valjda da cuva macke i pse kao ja.
Neznam koliko inspekcija stiti izvor informacija? Ma, potpisala bi se ja ali se bojim da mi se ne sveti na mojim zivotinjama.
A komsiluk cuti, snebiva se i cuti. Gledaju svoja posla a ja i svoja i tudja!

Mari, nemoj da se osecas prozvanom, nisam sa tom namerom napisala. Znam da nije lako prijaviti ako vidis da je doticni agresivan i/ili otkacen, a uglavnom jeste tako jer da nije ne bi se tako ponasao prema zivotinjama. Konsultuj se sa udruzenjem za zastitu zivotinja. Kad oni podnesu prijavu, tvoji podaci ostaju u tajnosti kod njih, osim ako stvar dodje do suda. Ustvari, ne mogu da govorim za druge, mi tako radimo.

I hocu, zvacu ih, a ti Marsupilami, samo si me podstakla da to iznesem na forumu, koji uopste nije za podcenjivanje i drago mi sto sam evo i ja postala deo toga. Bicu srecna ako pomognemo .

Znam da nije lako prijaviti ako vidis da je doticni agresivan i/ili otkacen, a uglavnom jeste tako jer da nije ne bi se tako ponasao prema zivotinjama. Konsultuj se sa udruzenjem za zastitu zivotinja. Kad oni podnesu prijavu, tvoji podaci ostaju u tajnosti kod njih, osim ako stvar dodje do suda. Ustvari, ne mogu da govorim za druge, mi tako radimo.

da li predlog za reagovanje preko udruzenja vazi za sve u slicnoj situaciji ?
kojem konkretno udruzenju mozemo da se obratimo ? vasem ili nekom drugom ? kako se vrsi to prijavljivanje ?
mozda bi tako vise ljudi reagovalo jer takvih problema ima.

da li predlog za reagovanje preko udruzenja vazi za sve u slicnoj situaciji ?
kojem konkretno udruzenju mozemo da se obratimo ? vasem ili nekom drugom ? kako se vrsi to prijavljivanje ?
mozda bi tako vise ljudi reagovalo jer takvih problema ima.

Svaki gradjanin ima pravo da reaguje i podnese prijavu nadleznoj inspekciji ili krivicnu ....., i doticna mora da izadje na teren i izvidi o cemu se radi. Ima situacija u kojima je to dovoljno, ali ima i onih gde je bolje da se reaguje preko nekog udruzenja. Mozda iz bezbednosnih razloga ili vec .... zavisi od situacije.
Sto se nas tice potrebno je podneti pismenu prijavu, sa potrebnim podacima, na formularu prijave zlostavljanja koja se moze dobiti licno ili mejlom. Dalji rad se dogovara prema situaciji.

Nisu deca kriva, krivi su roditelji ili staratelji koji ih nisu vaspitali da vole zivotinje. Kad bi ova drzava nesto radila, oni bi bili kaznjeni, ako ne zatvorom onda bar novcano, to ih ionako vise boli. Siguran sam da se slicna situacija ne bi nikad ponovila...

Pre izvesnog vremena, moj suprug proseta sumom iznad naseg naselja. Nekih 50 ari pripada i nama.
Samo ste je otisao, strcava u dvoriste, uzima sekiru i nazad. Sta li je, bas sam se uplasila. Kad ono, neko postavio kaveze_klopke a unutra jastreb. Noge mu odsecene. Nije vise bio ziv. Moj suprug sekirom razbije taj kavez, razbaca svu zicu i pocnemo da se raspitujemo ko je to uradio. Kazu, sigurno golubari jer im jastrebovi jedu golubove. A odgajivaca golubova dosta u nasem naselju. Niko ne priznaje .
Protiv koga podneti prijavu, protiv NN lica, protiv coveka...jel to uopste covek. A nije srpski
cutati!
Nego, vidim letos ima ih jos, mislim jastrebova. Dva odrasla i dva mlada...uce ih roditelji kako se seti. Prizor vredan divljenja !
A taj ko je to uradio vredan je samo prezira !

Back