Mononukleoza

• Začetnik teme Začetnik teme brzo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zdravo jos jednom.. Evo posle 4 meseca bila sam na kontroli i smem i sportom da se bavim. U principu ovo i nije toliko opasna bolest, kao sto sam na pocetku iste citala i nalazila po forumima i ostalo. Najveci problem je sto se na kraju smorite jer su vam rekli da mora dijeta, mora mirovanje. Verovatno i to ne mora strogo ali verujem da je to najbolje za organizam, da bi se mononukleoza sto pre pobedila.

E ovako....pre par dana sam se osetio jako lose imao sam visoku temperaturu....
otisao sam kod svog doktora i na njegov savet sutradan izvadio krv...po analizi krvi imam mononukleozu aali jos uvek nije 100 % sigurno....sada me zanima...imao sam simptome mononukleoze....ali svi koji su je prelezali ili sam negde procitao o njoj pise da temperatura traje 6 do 7 dana ako se ne varam....međutim kod mene je tempreratura trajala dan kada mi je sve pocelo i jos samo sutradan...takodje toliko je potrajao i bol u glru....prelezao ssam ta 2 dana....i primio sam do sada 2 penicilina mnooogo mi je bolje....ali sada mi nije jasno po tome da li imam mononukleozu ili nekidrugi virus....posto mi je malo cudno da sam sve prelezao za samo 2 dana...:confused::confused::confused:...hvala unapred

pozdrav svima. procitao sam celu temu,i zanimaju me par stvari.. prvi simptomi su mi se pojavili pre tacno 10 dana.. aktivno se bavim sportom,i koliko sam shvatio ima neke prednosti ako si fizicki jak. uobicajni prvi simptomi:strasan bol u grlu,temperatura do 38,i to.. prvih 3 dana vrlo tesko,posle 5 penicilina nista nisam ni osecao. proslo je 6 dana od kad ne primam peniciline,imao sam otok samo sa jedne strane,koji je sada skroz spao,pijem dosta tecnosti,voca takodje dosta unosim,malaksalost nemam,dijetu drzim,ni jednom nisam izasao,i ako mi je doktorka rekla da sam mogao jos pre 3 dana u setnju.. infektolog mi je rekao da nije bas tacno da 6 meseci ne smem sportom da se bavim i to.. ok i sport i alkohol,jel moze neko da mi kaze,da ako za 2 nedelje (toliko mi je ostalo do kontrole) nalazi budu u redu,jetra takodje,da li bi smeo da imam kontakte sa devojkom,i sa alkoholom?:) hvala unapred,sve najbolje..

Zdravo,
ja sam posle prve kontrole smela sve da jedem, posle druge, koja je bila posel 15-ak dana od prve sam smela alkohol (tako je doktorka rekla) a sto se tice ljubljenja, receno mi je kao da cekam mesec dana. Sada, koliko sam citala, to je neki minimum ali verovatno to zavisi i od osobe do osobe. Najbitnije ti je da ne zarazis devojku, moze malo da se izdrzi. Ali sve sto te zanima, pitaj doktora. Kao sto sam vec rekla, alkohol sam smela po meni, veoma rano, a sportom tek posle 4 meseca. Verujem da za sve to ima veze i koliko godina imamo. Tj meni su rekli da sam matora i da ce mi biti malo teze. Ne znam da li to ima neke veze. Inace, procitaj sta sam pre pisala pa ces videti kako sam prolazila sa hranom, alkoholom, ljubljenjem.................

E ovako....pre par dana sam se osetio jako lose imao sam visoku temperaturu....
otisao sam kod svog doktora i na njegov savet sutradan izvadio krv...po analizi krvi imam mononukleozu aali jos uvek nije 100 % sigurno....sada me zanima...imao sam simptome mononukleoze....ali svi koji su je prelezali ili sam negde procitao o njoj pise da temperatura traje 6 do 7 dana ako se ne varam....međutim kod mene je tempreratura trajala dan kada mi je sve pocelo i jos samo sutradan...takodje toliko je potrajao i bol u glru....prelezao ssam ta 2 dana....i primio sam do sada 2 penicilina mnooogo mi je bolje....ali sada mi nije jasno po tome da li imam mononukleozu ili nekidrugi virus....posto mi je malo cudno da sam sve prelezao za samo 2 dana...:confused::confused::confused:...hvala unapred

Mononukleozu izaziva Estejn Barov Virus, dakle virus a ne bakterija. Tako da kod mononukleoze antibiotici ne pomazu i eventualno se prepisuju ako postoji mogucnost da se neka bakterijsla infekcija nakalemi na infekciju EBV virusom. S obzirom da ti je bolje od penicilina znaci da ti imas neku bakterijsku infekciju a ne virusnu. Sto ce reci da nemas mononukleozu.

Koje analize krvi si radio?

pozdrav svima. procitao sam celu temu,i zanimaju me par stvari.. prvi simptomi su mi se pojavili pre tacno 10 dana.. aktivno se bavim sportom,i koliko sam shvatio ima neke prednosti ako si fizicki jak. uobicajni prvi simptomi:strasan bol u grlu,temperatura do 38,i to.. prvih 3 dana vrlo tesko,posle 5 penicilina nista nisam ni osecao. proslo je 6 dana od kad ne primam peniciline,imao sam otok samo sa jedne strane,koji je sada skroz spao,pijem dosta tecnosti,voca takodje dosta unosim,malaksalost nemam,dijetu drzim,ni jednom nisam izasao,i ako mi je doktorka rekla da sam mogao jos pre 3 dana u setnju.. infektolog mi je rekao da nije bas tacno da 6 meseci ne smem sportom da se bavim i to.. ok i sport i alkohol,jel moze neko da mi kaze,da ako za 2 nedelje (toliko mi je ostalo do kontrole) nalazi budu u redu,jetra takodje,da li bi smeo da imam kontakte sa devojkom,i sa alkoholom?:) hvala unapred,sve najbolje..

Ajde i tebi da kazem da estejn barov virus ne reaguje na penicilin posto je to virus a penicilin je antibiotik pa samim tim nema dejstvo na bakterije. Ono sto je jako karakteristicno za mononukleozu je otok limfnih zlezda vrata, pazuha i prepona. Moze da postoji ali i ne mora uvecana jetra i slezina. U ustima postoje petehije i vezikule na prelasku tvrdog u meko nepce. Kao osnovna terapija ide neki od antivirusnih lekova recimo aciklovir.

Antibiotici se daju kada postoji neka prateca bakterijska infekcija. To sto vas leci penicilin je jako cudno pa bi ja rekao da to bas i nije mononukleoza.

E ovako...
Mononukleozu su mi ustanovili pre 2 meseca... pridrzavala sam se saveta ( dijeta, bez alkohola, STROGO mirovanje prvih 20ak dana, posle toga mirovanje al ne toliko strogo :) - tj. povremene kratke setnje... )
Sada sam ok... Transaminaze su mi pale, slezina-koja je bila dosta uvecana, sada se smanjila( mada je i dalje malko uvecana), krvna slika mi je u granicama normale, i tako... :)
E sad pitanje... Idem na more za koji dan, pa me zanima koliko mogu da se kupam i izlazem Suncu? Temu sam iscitala i shvatila da treba izbegavati izlaganje Suncu, i veci fizicki napor... e sad, da li moze da mi skodi kupanje u moru ( podrazumeva se da necu izvoditi umetnicko plivanje :D i da cu paziti )?
I da li mogu na Sunce recimo posle 5,6h, kad prodje "najgori period za suncanje" ? :)

Unapred zahvalna :)

Pozdrav...
evo ovako : dobio sam mononukleozu pre 4 nedelje...danas sam vadio krv i rezultati su u redu...ali doktorica mi je rekla da su mi jetra i slezina i dalje uvecani jer ne moze to tako brzo da se smanji...i rekla je da nema potrebe da sada radim ultrazvuk...
Dakle, mene interesuje koliko vremena treba jos da prodje da bi se meni jetra i slezina vratili u normalu !? :) HVALA

pozdrav, imam jedno pitanje...pre dva meseca mi je ustanovljeno da imam infektivnu monomukleozu. imao sam 5 dana klasicne simptome poput uvecanih zlezda, bola u grlu, male temperature i to je proslo posle samo 5 dana, i od tada se super osecam, pazim sta jedem, pijem, odmaram vec dva meseca, i sve vreme se osecam zdravo. vadio sam krv pre neki dan, i svi rezultati su mi normalni osim povisenih bilirubina koji su oko 30 i nesto...da je to opsano sto se oni nisu smanjili? i prvi put kad sam dao krv bili su tako negde...da li se moze reci da sam ozdravio ili ne? posto se osecam savrseno sposobim i da igram fudbal i da idem u teretanu a i zelim da jedem normalno....takodje uskoro ce i nova godina, tako da me zanima da li cu moci normalno da konzumiram alikohol ili i dalje moram da nastavim da odmaram sve dok se ne spuste i bilirubini?

zao mi je ako je vec odgovoreno na temi, nisam citao predjasnje postove...hvala unapred

ne, moraš da nastaviš dok se ne spuste bilirubini jer se oni metabolišu u jetri, i kad nisu na normali znači da se jetra još nije oporavila i zato su u većoj koncentraciji u krvi. što znači da alkohol pogotovu ne smeš, pojedinu hranu, a ni neka veća naprezanja.

Poslednja izmena:
После мононуклеозе дужи период се мора мировати и до 6 месеци чак није препоручљиво радити неке напорне вежбе, трчати и сл.
Јетри и слезини треба времена да се врате на регуларну величину. Све док су увећане, сваки јачи ударац у стомак (тј. у њих) може довести до пуцања њихових капсула- зато мировање, посебно док су симптоми болести присутни.

Majka sam devojcice koja ima 8 godina,pre dve nedelje je ustanovljeno da ima mononukleozu...interesuje me,s'obzirom na to da dozivotno virus ostaje u organizmu,da li ona uvek moze da ga prenese i posle recimo godinu dana ili ne...i kakve posledice mogu biti za kasnije,i da li ima uopste posledica?

Majka sam devojcice koja ima 8 godina,pre dve nedelje je ustanovljeno da ima mononukleozu...interesuje me,s'obzirom na to da dozivotno virus ostaje u organizmu,da li ona uvek moze da ga prenese i posle recimo godinu dana ili ne...i kakve posledice mogu biti za kasnije,i da li ima uopste posledica?
Posledic, kada se bolest zaleči - nema (dakle, bez komplikacija). Ne može se utvrditi koliko je tačno zarazna posle lečenja, ali konsenzus je da je posle 18 meseci šansa vrlo mala.

jedno pitanje - igg na EBV i CMV (dva virusa koja izazivaju mono) su mi 1:160, dok je igm za akutnu fazu negativan. medjutim, koliko mi je nest ostalo u secanju, ovoliki igg cini mi se da bas i nije normalan? zna li neko nesto preciznije odakle toliki igg? pitam jer sam subfebrilan vec dva i po meseca, a to su jedni od retkih indikativnih nalaza (i igg na adeno, koji je cak 1:320)

Imam 14 godina , pre 6-7 meseci sam prebolela mononukleozu i nzm da li mogu da zarazim nekog .. i koliko bi trebala da cekam da bih opet imala decka a da ga ne zarazim :\ ? molim vas odgovorite mi ...

Imam 14 godina , pre 6-7 meseci sam prebolela mononukleozu i nzm da li mogu da zarazim nekog .. i koliko bi trebala da cekam da bih opet imala decka a da ga ne zarazim :\ ? molim vas odgovorite mi ...

Слободно имај дечка. :)
Теоретски до 9 месеци се излучује вирус кроз пљувачку...али, пракса је доказала да мало људи заиста и оболи уколико дођу у додир са особом која је прележала мононуклеозу. ;)

ux zanima me ovako..ja sam fudbaler..imam 17 godina,organizam mi je u savrsenom stanju..i bio sam sa djevojkom..koja je imala mononukleozu..prije 4 5 mjeseci ,preboljela je ..i doktor joj je rekao ..da nije vise zarazna..i imala je posle toga momka..i njima nije prenijela..zanima me kolika je vjerovatnoca da meni moze prenijeti ako njima nije ?

Back