Mononukleoza

• Začetnik teme Začetnik teme brzo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
imao sam slican slucaj kao sa predhodnim postom prvo angina da bi se ispostavilo da je mononukleoza..slicna ishrana i sve..i isto pitanje za ljubljenje. dal je moguce da ona dobije monukleozu ako su rezultati pokazali da je nemam vise. tj,smaljila se slezina a jetra nije ni bila uvecana.

Imam isto pitanje kao i vas dvoje iznad :)

Imala sam mononukleozu, barem je tako na kraju rečeno jer na infektivnoj nisu imali testova na Epstain-Barov virus ali, uvećana slezina, uvećane transaminaze, na početku gnojava angina, natečene žlezde na vratu itd.. u Domu zdravlja rekoše da je mono i dobro da ne smem da treniram tri meseca, ne pijem alkohol, gazirano i tako to.. Nego ono što mene zanima a zaboravila sam u svoj toj frci da pitam doktorku jeste, da li sada smem da poljubim dečka? Računam da ako mogu u školu itd, da to znači da više nisam "opasna" kao neko ko može da prenese virus.. A prošlo je 4 nedelje od kad su mi počeli prvi simptomi.

Hvala u napred...

Mozes biti infektivna i do 6 meseci nakon ulaska virusa u tvoj organizam, cak i posle povlacenja simptoma bolesti.
A da li ces nekog zaraziti, ili ne, to pre svega zavisi od toga kakav je imunitet te osobe. Sest meseci bi trebalo da vazi zabrana bavljenja sportom i vecim fizickim aktivnostima a pretpostavljam i ljubljenjem... :)

Poslednja izmena:
Zdravo. Imala sam jos jednu kontrolu, rezultati su odlicni, zlezde su se skoro povukle i imam opet kontrolu za dva meseca. Moja doktorka kaze da sve smem i da jedem i da pijem ( vec sam pila alkohol ) i da se ljubim.. znaci sve osim sporta. Za dva meseca, ako bude sve ok, bice i sporta.. hehe.. Kaze da je mene "ozbiljnije" jer imam 25god ali da je prezadovoljna mojim rezultatima..

otkrili su mi da imam mononukleozu nakon dvije sedmice pogresnog lijecenja upale grla ,sada me vise grlo ne boli i imam samo malo nateknute zlijezde na vratu ...jetra i slezina su mi skroz ok i nista me ne boli temperaturu nisam imala .... doktor mi je rekao da ne moram lezati i da ne moram na nikakvu posebnu dijetu....mene zanima kad cu moci ljubiti decka ? osjecam se skroz ok ,a ne znam dal' sam njega zarazila...jel meni moze biti sta ako ljubim njega koji je isto mozda dobio mononukleozu ? njega za sada ne boli grlo i osjeca se sasvim ok ...

otkrili su mi da imam mononukleozu nakon dvije sedmice pogresnog lijecenja upale grla ,sada me vise grlo ne boli i imam samo malo nateknute zlijezde na vratu ...jetra i slezina su mi skroz ok i nista me ne boli temperaturu nisam imala .... doktor mi je rekao da ne moram lezati i da ne moram na nikakvu posebnu dijetu....mene zanima kad cu moci ljubiti decka ? osjecam se skroz ok ,a ne znam dal' sam njega zarazila...jel meni moze biti sta ako ljubim njega koji je isto mozda dobio mononukleozu ? njega za sada ne boli grlo i osjeca se sasvim ok ...

Ah ti poljupci... :lol:

Da li si zarazila svoga decka znacete posle 4 -8 nedelja jer se simptomi posle infekcije pojavljuju tek tada,ali isto tako moze da uradi leukocite i ako su poviseni mozete ocekivati da ce je i on dobiti,za to vreme neka radi na jacanju svog imuniteta kao i ti na na jacanju svog.

Sto se poljubaca tice za sada ga nemoj ljubiti. ;)

Ah ti poljupci... :lol:

Da li si zarazila svoga decka znacete posle 4 -8 nedelja jer se simptomi posle infekcije pojavljuju tek tada,ali isto tako moze da uradi leukocite i ako su poviseni mozete ocekivati da ce je i on dobiti,za to vreme neka radi na jacanju svog imuniteta kao i ti na na jacanju svog.

Sto se poljubaca tice za sada ga nemoj ljubiti. ;)

hvala na odgovoru :) ... nadam se da nije zarazen :) ... sledece sedmice vadim opet nalaze nadam se da ce mi biti dobri ....

rezultati su mi ovakvi
granulociti 42% a referentne vrijednosti 50-75%
limfociti 46% a referentne vrijednosti 25-35%
monociti 12 a referentne vrijednosti 3-5

s-AST 43.8 a referentne vrijednosti do 40
s-Alt 45.7 a referentne vrijednosti do 45
s-Ebb-V IgM 89.7 a referentne vrijednosti <9
i nije bas tako dobro jel da? dal bih trebala na jetrenu dijetu?

Kod mononuleoze je porast transaminaza ''normalan'' ali teski ili trajni poremecaj jetre je redak.
Ako koristis neke lekove koje uticu na porast istih izbaci ih neko vreme iz upotrebe.

Malo sam laik za sve ovo, nikada nisam imao mononukleozu, vrlo retko bio bolestan, moje pitanje je: da li postoji neki oblik preventive bolesti?
Msm, jacanje imuniteta, i sve to stoji, ali kako mozes znati ko ima, a ko nema, kada dodje do strasnog ljubljenja:zag:

Nikako ne mozes da znas, jeste shit ako je dobijes ali je tako. odlezis mesec dana, posle se pricuvas jos jedno mesec-2 i gotovo, zasticen si za ceo zivot.
Isto kao sto ne mozes da znas da li si bio u kontaktu sa nekim ko je zarazen(poljubacm casa...) ne mozes da znas da li si zarazen iako si bio u kontaktu sa obolelim.
Jednostavno veliki broj ljudi se do odredjenog trenutka svog zivota vec sreo sa izazivacem, a cini mi se da oko 75% ljudi kao deca preleze mononukleozu i to uglavnom bez nekih tezih simptoma (pod klinickom slikom najobicnijeg gripa)

Ja sam cuo razne price kakve su simptome ljudi imali. Kod nekih je to protutnjalo za nedelju do dve dana, a neki su imali bas gadnih problema sa jetrom. Znam da je sve to individualno i zavisi od samog imuniteta osobe. Nego, kada se prelezi, koliko treba vremena da prodje, da ne mogu nikoga da zarazim. Ne zelim da meni neku dragu osobu zbog nepaznje zarazim

Sve zavisi. To je najbolje da pitas svog infektologa. Mojoj drugarici su rekli negde 2 nedelje po prestanku simptoma da vise nije zarazna, ali to sve zavisi od osobe do osobe. Uz to da napomenem da je ona imala bas neki blag oblik...par dana temp. do 38, bolovi u grlu i blago uvecana jetra i slezina

transaminaze su mi duplo vece nego proslog puta,negdje oko 85 i alt i ast....doktor mi kaze da je to normalno ...i da ,ovo je mjesec dana moje bolesti,i rekao mi je da nisam zarazna vise,mogu da se ljubim,samo da se pazim zbog sebe jer mi je slab imunitet....sto sam i saama primjetila jer su mi izasle neke afte po jeziku,valjda od pada imuniteta...ne znam ...

Imam isto pitanje kao i vas dvoje iznad :)

Imala sam mononukleozu, barem je tako na kraju rečeno jer na infektivnoj nisu imali testova na Epstain-Barov virus ali, uvećana slezina, uvećane transaminaze, na početku gnojava angina, natečene žlezde na vratu itd.. u Domu zdravlja rekoše da je mono i dobro da ne smem da treniram tri meseca, ne pijem alkohol, gazirano i tako to.. Nego ono što mene zanima a zaboravila sam u svoj toj frci da pitam doktorku jeste, da li sada smem da poljubim dečka? Računam da ako mogu u školu itd, da to znači da više nisam "opasna" kao neko ko može da prenese virus.. A prošlo je 4 nedelje od kad su mi počeli prvi simptomi.

Hvala u napred...

Просечно уздржавање од бављења тежим физичким активностима и спорта је 6 до 8 недеља због опасности од руптуре слезине...:)

Dobar dan. Proslo je mesec dana od poslednje moje kontrole a tri od prvih simptoma, za mesec imam novu.. Htela sam samo da podelim sa vama da se odlicno osecam i jeste da sve ovo najvise smara ali kada pogledam iza sebe, ova bolest i nije tako strasna ako se na vreme uoci i ako se osoba pridrzava svega u pocetku.. Rekla sam vec da sam ja posle mesec dana mogla alkohol da pijem,, to mi je doktorka rekla, i sve normalno.. Sad cekam jos mesec dana pa ako sve bude ok, onda i sportove da ubacim, jedva cekam, bas sam nestrpljiva. Najvise sta smeta je nerad. U pocetku je odlicno, ali posle tri meseca... Sto se tice ljubljenja, ja se ljubim sa deckom.. citala sam svasta o mononukleozi na svakakvim sajtovima i kad osetim da me zagrebe grlo ili da mi nije dobro, ne ljubimo se dok se sve ne sredi ( nekako se ja osecam lakse, ne bih zelela da zarazim bilo koga ). Inace pijem dosta vitamina kako mi imunitet ne bi pao.

Ljud dnas mi je kraj skolske godine...prve simptome sam imao pre mesec dana..posle 10ak dana bio sam dobro..a nakon 15 sam mogo da izlazim i idem u skolu..naravno,fizicka aktivnost mi je zabranjena a slezina mi je samo malko uvecana..zanima me smem li ja danas okusiti malo alkohola? :D

Ljud dnas mi je kraj skolske godine...prve simptome sam imao pre mesec dana..posle 10ak dana bio sam dobro..a nakon 15 sam mogo da izlazim i idem u skolu..naravno,fizicka aktivnost mi je zabranjena a slezina mi je samo malko uvecana..zanima me smem li ja danas okusiti malo alkohola? :D

Шта значи "мало"? Немој да претерујеш, једно пиво или чаша вина максимално...

ljudi nocas mi je drugarsko :( ..za maturu nista nisam pila,a zelim da pitam da li bih nocas smijela ? vec mjesec ipo imam mononukleozu ,ali ja sam vec pocela da izlazim ,da skacem i slicno,ne umaram se osjecam se odlicno....pijem vitamine,i neke ljekove za jacanje krvne slike jer mi je od zadnjih nalaza bila opala malo ...

ljudi nocas mi je drugarsko :( ..za maturu nista nisam pila,a zelim da pitam da li bih nocas smijela ? vec mjesec ipo imam mononukleozu ,ali ja sam vec pocela da izlazim ,da skacem i slicno,ne umaram se osjecam se odlicno....pijem vitamine,i neke ljekove za jacanje krvne slike jer mi je od zadnjih nalaza bila opala malo ...

Provod zna da bude lep i bez uzimanja alkohola... ;)
Mozes ti to ... doteraj se,naoruzaj se osmehom i uzivaj a alkohol ipak ostavi za neku drugu priliku.... :)

Au ljudi ja nzm sta da radim .. Msm ja vec 2 nedelje lezala kuci imala temp i oni meni nista nisu rekli kao sve je u redu skidaj temperaturu dza bu i tek danas mi kao rekli da ja najvrv 99 % imam mononukleozu sta da ardim? msm kad cu moci napolje i ta sranja: ? jer se to vraca ? :((

Back