Mongoli i Srbi

gost 401905

Elita
Poruka
19.065
Koliki efekat je imala invazija Mongola u istocnu Evropu u XIII veku i da li bi postojala Dusanova Srbija, bez njih?

Mongoli su od 1240. vise puta unistavali nase susede Ugare i Bugare, a mislim da su i Vizantiju napadali par puta.

Predeli nastanjeni Srbima im nisu bili previse interesantni, mozda zato sto nisu otvorene ravnice, tako da smo mogli da sklopimo mir sa njim.

1402. su porazili Turke i tako nam dali mali predah.

Bosanski krstjani i katolici .. poslije stigle Osmanlije , neki prihvatili islam , a neki prešli na grčko pravoslavlje, to kome su Turci uvalili grčkog popa :)
A Srbi Nemanjići su isto bili katolici , pa "prodali veru za večeru" :)

zna se ko je ovde otpadnik :)

Onda dođoše Osmanlije da uvedu civilizaciju na Balkan

jedino što su uveli je poturčenjački faktor koji još uvek ovuda zaudara :)

Oho ho
94966.jpeg

Koliki efekat je imala invazija Mongola u istocnu Evropu u XIII veku i da li bi postojala Dusanova Srbija, bez njih?

Mongoli su od 1240. vise puta unistavali nase susede Ugare i Bugare, a mislim da su i Vizantiju napadali par puta.

Predeli nastanjeni Srbima im nisu bili previse interesantni, mozda zato sto nisu otvorene ravnice, tako da smo mogli da sklopimo mir sa njim.

Нису Монголи једина пошаст која је помогла некоме да пропаде, или некоме другоме да се прошири, али што се тиче наших простора, познато је да су туда брже прошли јер су хитали кући, пошто им је јављено да им је умро владар.

Нису Монголи једина пошаст која је помогла некоме да пропаде, или некоме другоме да се прошири, али што се тиче наших простора, познато је да су туда брже прошли јер су хитали кући, пошто им је јављено да им је умро владар.

Krajem XIII veka, deo nekadasnje Mongolije, Zlatne Horde, su htele da kazne Srbiju zbog napada na Bugarsku, ali posto smo mi trazili mir, a verovatno im nismo bili interesantni, oni su prihvatili mir i otisli.

Back