монаштво или брак?

шта би сте радије изабрали?

• монаштво

• брак

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Kako te nije sramota da pričaš o umišljenoti ti koji misliš da si jedini pravedan, ti i gomilica paranoidnih shizofrenika koji pate od manije proganjanja i nazivaju se "crkvom"?

:hahaha: Cuti vise, molim te!

Ali stvarno oni jedini misle da su pravedni.

Kako samo imaju obarza, ociju,smelosti?

to shto oni propovedaju pravoslavlje. mozhesh da kazhesh da ti se nesvidja pravoslavlje, ali ako prouchish dobro neke stvari, nemozhesh da kazhesh da je to shto oni prichaju nije pravoslavlje.

Nije pravoslavlje, jer je u korenu pravoslavlja ljubav, a ne mrznja i gledanje na tudje (grehe i crkve).

Poslednja izmena:

Pa treba neko to da nazove pravim imenom. NIsam pravoslavac, ali poštujem ga kao i svaku drugu religiju i veroispovest čiji je cilj da čoveka učini boljim i duhovnijim bićem. Ali u ovome što propovedaju ovi wannabe inkvizitori nema ničeg duhovnog ni religioznog.
Problem je što će neko ko ima sklonosti ka pravoslavlju možda prvo naići na njih i to će ga/je odbiti od pravog pravoslavlja.

Pa treba neko to da nazove pravim imenom. NIsam pravoslavac, ali poštujem ga kao i svaku drugu religiju i veroispovest čiji je cilj da čoveka učini boljim i duhovnijim bićem. Ali u ovome što propovedaju ovi wannabe inkvizitori nema ničeg duhovnog ni religioznog.
Problem je što će neko ko ima sklonosti ka pravoslavlju možda prvo naići na njih i to će ga/je odbiti od pravog pravoslavlja.
nisam ni ja pravoslavac, ustv nisam uopshte hrishcjanin, ali morash da svatish da moderne verzije religija nisu ispravne verzije tih religija. u svakoj religiji "fundamentalisti"/ "ekstremisti" su ti koji chuvaju religiju onakvu kakva ona jeste. kod kalvinista su to puritanci, kod sunita vehabije, kod sika bibeki, kod katolika sedevakantisti, kod pravoslavnih su to ziloti.

nisam ni ja pravoslavac, ustv nisam uopshte hrishcjanin, ali morash da svatish da moderne verzije religija nisu ispravne verzije tih religija. u svakoj religiji "fundamentalisti"/ "ekstremisti" su ti koji chuvaju religiju onakvu kakva ona jeste. kod kalvinista su to puritanci, kod sunita vehabije, kod sika bibeki, kod katolika sedevakantisti, kod pravoslavnih su to ziloti.

Ma nije tacno!

Uostalom,ionako kazes da ne znas o religijama, zato cuti!

Uostalom, ovakvi ziloti...to nije ono ispravno.

Ne poistovecuj fundamentaliste sa verom.

Poslednja izmena:

Uopšte nije tako. Suština religije je zapisana u svetim knjigama te religije, i svako naknadno tumačenje proizvodi samo te zilote i fanatike, koji imaju najmanje veze sa suštinom religije koju misle da čuvaju.

Иза моје вере стоје горостасни ауторитети и ВАСЕЉЕНСКИ учитељи - СТУБОВИ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ И САСУДИ ДУХА СВЕТОГА.

Само име Златоуста, Василија Великог и Григорија Богослова би требало код сваког ко себе сматра Православним да улива веру и покаже путоказ неисквареног исповедања, али нажалост то са већином ''назови православних'' није случај.

Сви учитељи су ПРОКЛИЊАЛИ ЈЕРЕС И ЈЕРЕТИКЕ, тако да су ове анатеме традиција и нешто пожељно у Православљу Истинском - СВЕТООТАЧКОМ.

Ma ok, ali to je tvoja vera, zasnovana na proklinjanju. Iskreno, meni je svejedno da li ces promeniti misljenje ili neces, ali mislim da bi vise koristi uradio kad bi se tih sat-dva molio Bogu za oprost greha svih nas, nego da sto kunes ljude, ali dobro tvoja volja.

...pikolo, smiri se, anatemisaćemo i tebe,...:hahaha:

:sad2:

Pa ne stvarno, ovo je preteralo svaku granicu.

Ma ok, ali to je tvoja vera, zasnovana na proklinjanju. Iskreno, meni je svejedno da li ces promeniti misljenje ili neces, ali mislim da bi vise koristi uradio kad bi se tih sat-dva molio Bogu za oprost greha svih nas, nego da sto kunes ljude, ali dobro tvoja volja.

:tick:

Стога тешко сагрешују они савремени пастири које би боље било назвати лажипастирима, који, под згодним изговором наводне хришћанске "љубави" и "свепраштања", свесно или несвесно, уче своје стадо толстојевском "непротивљењу злу".
Какво је то страшно, мрачно лукавство !
Какво је то фарисејско лицемерје !
"Баш никога ни за шта осуђивати"- таквоме настројењу у савременом хришћанском друштву и стреме слуге долазећег Антихриста, како би могли лако и неометано да раде на стварању повољних услова за скоро зацарење њиховог господара у свету.
Може ли у наше време иједном часном и савесном хришћанину да не буде јасно да је безусловно "свепраштање" потребно само непријатељу Христовом - Антихристу, ако би људи коначно изгубили осећај за разликовање добра и зла, како би се помирили са злом, прихватили га својом вољом а потом прихватили и самога Антихриста и не помишљајући на борбу?
То није ништа друго до лицемерно, фарисејско лукавство непријатеља који је жедан наше пропасти!
Ако би се хришћанско свепраштање, којим нас је даровао Васкрсли Христос Спаситељ, простирало, да кажемо тако, аутомастки и на оне који не желе да се кају и да исправљају свој живот, Господ не би Својим Апостолима, а преко њих и свим њиховим прејемницима, пастирима Цркве, дао заједно са влашћу да разрешују грехе и власт да их свезују и не би им рекао, јавивши им се по Васкрсењу : Којима отпустите грехе отпустиће им се и којима задржите задржани су (Јн. 20,23).
Каква ли је, у ствари, безмерна и нерасудна дрскост сматрати се љубвеобилнијим од Самога Бога и "исправљати" Еванђеља Христово, чинећи од њега некакво "сопствено".
Чувајмо се, браћо, како знамо од овога злог квасца савременог фарисејства борећи се одлучно и са најмањим пројавама зла и греха у сопственој души, не бојмо се да откривамо и разобличујемо зло свугде где се јавља данас - не по гордости и самољубљу, него јавно - по љубави према истини. Наш је главни задатак у ово лукаво и бестидно време да сачувамо савршену верност и преданост еванђелској Истини и Началнику нашега Спасења - Васкрслом тридневно из гроба Христу животодавцу, Победитељу ада и смтри.
+Свети Аверкије Џорданвилски+

Ma nije tacno!

Uostalom,ionako kazes da ne znas o religijama, zato cuti!

Uostalom, ovakvi ziloti...to nije ono ispravno
da, jesu. to shto ti nepoznajesh omologiju i kanone pravoslavne crkve, to je tvoj problem, i samo problem tvoje ili lenjosti, ili zatvorenosti za informacije koje "diraju" u tvoju zajednicu (shto je izraz sektashkog mentaliteta). ali po pravoslavnom uchenju i ustrojstvu pravoslavne crkve sve "zvanichne crkve" su jeretichke i pod anatemama, a ziloti su ti koji su u pravu.

ja reko da neznam o religijama? ja znam o religijama uglavnom vishe od "sveshtenstva" samih tih religija. godine i godine prouchavanja su to.

Uopšte nije tako. Suština religije je zapisana u svetim knjigama te religije, i svako naknadno tumačenje proizvodi samo te zilote i fanatike, koji imaju najmanje veze sa suštinom religije koju misle da čuvaju.
to nije tachno ni za jednu religiju. u svakoj religiji postoji tumanje svetog pisma. u hrishcjanstvu nemozhesh ni da znash shta je sveto pismo (koje spise obuhvata) ako neprihvatish crkvenu tradiciju. u islamu ne bi mogao da se molish, da uradish hadzh (shto se oba pominje u kuranu), jer u samom kuranu nisu date instrukcije za to, vecj se one nalaze u hadisima (a u njima se nalazi ceo sherijat). u judaizmu ne bi znao koji deo tela treba da se obrezhe ako neprihvatish oralnu tradiciju i tumachenje (jer to nije precizirano u tori). u sikizmu ne bi znao kako da uchinish nekoga delom kalse, jer se to nepiminje u svetom pismu.
u svim religijama fundamentalisti chuvaju tumachenje koje je originalno, a svi ostali menjaju, i to po pravilu- liberalizuju religiju kojoj formalno pripadaju.

Poslednja izmena:
da, jesu. to shto ti nepoznajesh omologiju i kanone pravoslavne crkve, to je tvoj problem, i samo problem tvoje ili lenjosti, ili zatvorenosti za informacije koje "diraju" u tvoju zajednicu (shto je izraz sektashkog mentaliteta). ali po pravoslavnom uchenju i ustrojstvu pravoslavne crkve sve "zvanichne crkve" su jeretichke i pod anatemama, a ziloti su ti koji su u pravu.

ja reko da neznam o religijama? ja znam o religijama uglavnom vishe od "sveshtenstva" samih tih religija. godine i godine prouchavanja su to.

Anateme su skinute, čudi me da to ne znaš. Krštenja i venčanja se takođe međusobno priznaju. Kako mi reče otac Boža iz crkve sv. Marka u Beogradu, Hrist je jedan, nema ih dvojica, jedan pravoslavni a drugi katolički.

Вера је заснована на Речи Божијој, мешаш појмове.

Када свети Јован Златоусти учи да ОБАВЕЗНО ПРОКЛИЊЕМО ЈЕРЕТИКЕ који заразу шире, то би требало да буде прихваћено од свих Православних, као што су прихваћене литургије које је Златоусти писао од свих Православних.

Дакле, поуке учитеља васељенског светог Јована Златоустог су ОБАВЕЗУЈУЋЕ И ПРЕНЕСНО ИСКУСТВО (ПРЕДАЊЕ).

САМО ЈЕРЕТИК ЈЕРЕТИКЕ НЕЋЕ ДА АНАТЕМИШЕ.

"Баш никога ни за шта осуђивати"- таквоме настројењу у савременом хришћанском друштву и стреме слуге долазећег Антихриста, како би могли лако и неометано да раде на стварању повољних услова за скоро зацарење њиховог господара у свету.

Direktno izvrtanje Hristovih reči. Anatema!

Pa eto ja sam pravoslavac koji ne gleda na tudje (crkve) niti ih osudjuje, pa nek' nisam "pravi" ni 1%!

Poslednja izmena:

Ali stvarno oni jedini misle da su pravedni.

Kako samo imaju obarza, ociju,smelosti?

Nije pravoslavlje, jer je u korenu pravoslavlja ljubav, a ne mrznja i gledanje na tudje (grehe i crkve).

....aj reeeeeeeeeeeeeeeci i nama,....
psihologija ne može biti?....jel?:hahaha:

Искуство Цркве се заснива на Божијем Откривењу које су у Старом Завету записали Пророци, а у Новом Завету Свети Апостоли и које су у својим списима потврдили Свети Оци. Сагласје у вери између Пророка, Апостола и Отаца је одувек сматрано неопходним полазиштем и мерилом истинитости живота Цркве. Тако су и одлуке Васељенских сабора завршаване познатом реченицом: Ово је вера Апостола, ово је вера Отаца, ово је вера Православних, ова вера је одржала васељену.
Апостоли су поставили темељ коме је крајеугаони Камен Сам Господ Христос. На овоме темељу су Господњу науку утврђивали апостолски ученици, а после њих Свети Оци. У раном периоду Цркве, одмах после апостолског, живу активност развили су апологети који су кроз своје апологије (= одбране) настојали да образованим јелинским философима кроз дијалог приближе хришћанску веру. Најпознатији представници Цркве у овом периоду су св. Јустин Философ и св. Теофил Антиохијски. После апологетског, наступа раздобље великих Светих Отаца: Иринеја Лионског, Атанасија Великог, Кирила Александријског, Григорија Богослова, Василија Великог, Јована Златоустог и других. Њихова богословска дела су била неопходно полазиште и путоказ свим потоњим Светим Оцима, који су, сучељавајући се са проблемима свог времена, настојали или да развију њихове мисли (попут св. Максима Исповедника) или да њихове главне идеје изложе на једном месту, као св. Јован Дамаскин који је писац прве Догматике.
Следовање Светим Оцима се нарочито види у одлукама Васељенских сабора. Тако на почетку Халкидноског ороса и одлука Седмог Васељенског сабора стоје речи: Следујући Светим Оцима, односно: Следујући богоданом учењу Светих наших Отаца и Предању католичанске (саборне) Цркве. Овим речима Оци поменутих великих Сабора потврђују да су у истом духу са светоотачким учењем пре њих и да настављају непрекинуто сведочење божанске истине.

Back