Književnost Momo Kapor - kratke priče

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
LJUBAVI

Imao sam četrnaest prvih ljubavi.
Moja prva prva ljubav bila je jedna učiteljica. Sada je već baka.
Moja druga prva ljubav danas je jedna veoma debela gospodja, koja me se sigurno i ne seća.
Moja treća prva ljubav nije me primećivala.
Moja četvrta prva ljubav bila je jedna od prvih žena u životu koje nisam imao.
O petoj, šestoj, sedmoj, osmoj, devetoj i desetoj prvoj ljubavi ne vredi ni govoriti! Bile su tako slične ostalima da mi se već mešaju u glavi.

No, najčešći oblik prve ljubavi za svakoga je ljubav prema samom sebi! Čovek zaljubljen u samog sebe ima najviše izgleda da bude srećan. Najpre, nikada se neće razdvajati od predmeta svoje ljubavi, nikada ga prva ljubav neće izneveriti sa drugim, stariće zajedno i biće srećni. Naravno, ponekad će biti malih prevara; okrenuće se na ulici za nekom lepom prolaznicom, biće i slučajnih avantura, ali uvek će se na kraju vratiti samom sebi.

Ipak, nisam bio sasvim iskren: jedna od mojih prvih poslednjih ljubavi svakako je književnost.
To je veoma zgodna partnerka i ostaje uz vas i onda kad vas svi napuste. Zahvaljući toj srećnoj vezi, vi i čitate ove redove o prvoj ljubavi.

Povratak Srbiji je povratak suštini. Do njega se najčešće stiže dugim, zapretenim i složenim putevima. Da bi otkrili suštinu, često je pre toga potrebno obići čitav svet i videti sva njegova čuda, a u očima i nozdrvama, sluhu i ukusu na nepcima osetiti posle svega neku neutaženu glad i žedj, neizgovorenu reč na vrhu jezika.

I baš kad ste se osetili blaziranim i praznim, budite se u nekoj staroj kući u srcu Srbije, usred kakve varošice ili palanke, odlazite u kuhinju kod domaćina i oni vam iznose nešto tako retko u belom svetu; slatko od trešanja, zamagljenu čašu hladne vode i majušnu čašicu domaće prepečenice. Tako započinje dan u Srbiji… I gle čuda! Te rešnje, ta mala zlatasta sunca poslužena s ljubavlju, što se presijavaju u i sićušnoj staklenoj činijici, spiraju istog časa gorki ukus promašenosti i uzaludnosti na vašim nepcima.

Putopis kroz biografiju, Momo Kapor

(Poslednja kolumna Mome Kapora, objavljena 18. februara 2010. u nedeljniku "NIN" : 'Pohvala novinarima')

Vidim da se u svetu sve više novina gasi; listovi se zatvaraju, novinari ostaju bez posla, nekadašnji čitaoci novina sada ih čitaju preko kompjutera. Ali to nije ni izbliza isto. A i drukčije se postaje novinar.

Ne postoje više tajanstvene redakcijske jazbine u koje dečaci, koji će jednoga dana biti novinari, ulaze plašljivo među novinske vukove sa prvim tekstovima u oznojenim šakama. Najpre ih niko neće potpisivati, a zatim će im ispod članka odštampati početna slova imena i prezimena. Dok dođu do punog potpisa moraće da popiju mnogo vinjaka i piva sa starijim kolegama. Postaće magično povezani sa svojim listom i boriće se za njega, hvatati za gušu, objašnjavati da je i pored svega najbolji.

Danas se novinari kao u kakvom inkubatoru rađaju neprimetno u kompjuterima. Svako može da izdaje sam svoje novine, svako je osamljen iznad tastature svog kompjutera. Priznajem, pripadam onom pokolenju koje ne ume ni da ga uključi , a i da mi to pođe za rukom iz ekrana će povrveti gomile engleskih skraćenica i znakova. Neverovatno, novi dečaci i devojčice igraju se sa njima bez muke. Za razliku od nas oni nisu videli svet niti ga osetili pod đonovima svojih cipela ali manje-više svi znaju engleski koji mi do kraja nikada nismo naučili.

Kako se to dogodilo? Verovatno onih godina kada su dva magična slova zamenila sve ostalo i osvojila svet – OK. Ona su oterala u zaborav čak i naše prastaro tradicionalno BRE. Današnji dečaci, može se reći, su uglavnom sanjari koji žive u virtuelnom svetu. Oni znaju svaki njujorški ugao ulice i avenije, sve orkestre i sva mesta u modi, ali samo ne znaju kako je to ostati tamo bez dolara u džepu. U njihovim sirotim sobičcima rascvetava se sa ekrana i svetli veliki svet kroz koji prolaze, lunjaju kroz njega, muvaju se i kao da žive tamo sve dok ne ugase kompjuter, a iz tame se pojavi ponovo miris kiselog kupusa i zaprške.

Sa novinama smo se zbližili još od malih nogu. Mnogi od nas su na novinama koje im je kupovao otac naučili da čitaju. A kada su odrasli naučili su i jedinstvenu veštinu koja je postojala samo u socijalizmu – čitanje među redovima. Ta veština je podrazumevala istančano osećanje predviđanja među redovima onog koji je govorio sasvim suprotne stvari. Uz to, svaki list poseduje svoju posebnu boju, miris i kvalitet hartije koji se oseća pod prstima. Tako je Politika donedavno bila siva i ozbiljna, a žućkasti je papir Borbe ličio na betonske stupce Pravde. Novosti su pod prstima oduvek imale posebnu taktilnost - stvari koje je nemoguće osetiti na staklastom ekranu kompjutera. Sa njima je prestao i ritual jutarnjeg čitanja novina po kafanama, na trotoaru. Čovek, naime, prilično glupo izgleda sa laptopom na kariranom stolnjaku pokraj kafe zvane komplet (džezva, šoljica, šećer, ratluk na čačkalici). Na kompjuteru su sve informacije iste; staklaste i bezlične, kao da su pisane sve u jednoj redakciji.

„Čovek dvadesetog veka će bludničiti i čitati novine” pisao je Alber Kami u svojim „Sveskama”.

Sem toga, novine su same po sebi poetična stvar. Novine kao sirotinjski stolnjak na sanduku molera na kojima je vekna hleba koja se još puši, pola kile švargle i dva velika paradajza koja kad se jedu cure niz bradu a koji su najbolji onda kad se Cigani njima gađaju. Savijena Politika u džepu Gvozdena koju je naslikao Mića Popović. Rastvorene novine preko lica posle ručka kao odbrana od nasrtljivih muva.

Novine složene u oblik napoleonovske kape kada se kreči stan. Fišek od novina sa kilo mladih trešanja ili buket cveća na Kalenića pijaci gde se najlepši buketi pakuju u novine: „Cveće za gospođu, Politika za njenog muža”. Novine kojima se zaklanjamo od iznenadnog pljuska dok pretrčavamo ulicu. Novine u desnom džepu kao znak raspoznavanja na sastanku sa nepoznatom devojkom.

Nisam primetio da na internetu postoji jedna neophodna stvar za novine, to su čitulje koje ujutru prelistamo potajno se radujući što još uvek pijemo kafu i to zaslađenu sa jednom od tri smrti: so, šećer i brašno. (Zaboravili su samo kokain.)

Novine koje se podmeću gostu koji dolazi sa bljuzgavice da mu se otopi sneg sa cipela da bi spasili ionako dotrajali parket.
Novine kojima se pali vatra u furuni; njihov blagosloveni plamen ugrejaće naše hladne sirotinjske sobičke.
Raširene novine na stolu na kojima je baka ostavljala okruglasto testo za vanilice da se prosuši.
Novine od kojih deca prave cepeline i bacaju sa terase na ulicu.

Novine u otmenim svetskim kafeima na trsci (kojoj niko ne zna ime) kada se po onome šta drže u rukama raspoznaju ko je ko. Poslednji takvi trščani okviri za novine viđeni su pedesetih godina u kafeu Ruski car u Knez Mihailovoj i bili su okačeni na čiviluku. Tada sam u rukama tih časnih staraca, generacija koja je davno izumrla, prvi put u životu video da postoje i neke druge novine koje se zovu Mond, La Republika, Financial Times, Time, a ne samo Borba i Komunist.

Novine imaju svoje posebne dragocene mirise; i zatvorenih očiju razlikovaću jedne od drugih. Vjesnik od novosadskog Dnevnika, na primer.

Otkada nisam čuo: „Daću te u novine “! Ko danas kaže „staviću te u kompjuter“.

Stric Arsena Dedića, pokojni Krsto Dedić, umirovljeni stolar, imao je psa Džekija koga je izjutra puštao iz avlije u Ulici Nikole Tesle sa vrha Šibenika da mu donese Politiku sa kioska. Na šibenskom trgu zvanom Poljana stajala su tri kioska: Vjesnik, Borba i Politika. Džeki bi stao ispred kioska Politike i zalajao dva puta kratko pa bi mu prodavac dao smotanu Politiku u zube a on bi otrčao onako kereći ukoso preko trga sve do kuće, dok su mu žitelji tog lepog grada videvši ga sa Politikom psovali četničku mater. O njemu su pisale i novine u svoje vreme. Bio je to prvi srpski pas nacionalista u Dalmaciji.

Ne treba zaboraviti ni pažljivo izrezana sredstva informisanja isečena i nabodena na veliki ekser u poljskom klozetu koji škripi i stenje na vetru, gde čitalac može da se upozna sa najznačajnijim događajima nekog dana protekle godine.

Ne, ne neću da kažem, kompjuter je odlična stvar, ali još nisam video nikoga kako laptopom izvlači visoki sjaj iz stakala na prozorima.

"Postoje beznačajna, siva, prljava i sumorna mesta, za koja nas nekim čudnim slučajem veže ljubav.Nalazimo bezbroj misterija u kakvoj trafici, osećamo strašnu tajnu iza odškrinutog prozora na periferijskoj straćari, a neki nasip pokraj želetničke pruge, zarastao u korov, postaje nam očajnički cilj kome se omađijano vraćamo čitavog života.Kakvo je to prokletstvo?

S druge strane, postoje gradovi čuveni zbog svoje lepote, ali nam ne znače baš ništa, jer ih nikad nije ozarila naša ljubav, neki tajni smisao.Koračamo kroz njih zevajući od dosade.

Krivica nije do tih gradova - ona je u nama.
Zbog toga, najpametniji ljudi i ne putuju.Sede na trgu na kom su se rodili, i čekaju da svet dođe do njih."

Momo Kapor

Ulica kralja Petra, Momo Kapor

Kad bih imao samo pola sata da nekom strancu koji ne zna ništa o nama, pokažem ko smo, šta smo i od čega smo napravljeni iznutra, proveo bih ga Ulicom kralja Petra. To je, naime, ulica koja poput duge spaja dve civilizacije, dve kulture i dve reke – Savu i Dunav, poput sedla prebačenog preko hrbata Beograda koji liči na leđa bika. Onaj deo uz Savu zvao se srpska ili savska varoš jer je pripadao srpskim trgovcima, a deo prema Dunavu nemačka ili dunavska varoš jer su u njemu, kao u kakvom malom Vavilonu živeli dubrovački, bokeljski, jemenski i jevrejski trgovci, a bilo je tu i Grka, Italijana i ne mali broj Austrijanaca zaostalih iza austrijske okupacije Srbije.

Ne postoji grad na svetu koji u jednoj jedinoj ulici, kao što je Ulica kralja Petra, ima Sabornu pravoslavnu crkvu, tursku džamiju i jevrejsku opštinu. Pođimo redom: Saborna crkva, zadužbina kneza Miloša podignuta je 1840., a delo je (kakvog li apsurda) nemačkog arhitekte Verfelda. Preko puta nje, nalazi se najstarija beogradska kafana, koja se u početku zvala „Kod Saborne crkve“ ali su crkveni oci zbog svetogrđa zabranili da nosi to ime, pa je vlasnik, umesto firme, tražeći novi naziv postavio znak pitanja koji stoji i dan današnji na njoj.

Na samo pedesetak metara od Ulice kralja Petra, na kraju Gospodar Jevremove stoji Bajrakli džamija podignuta 1690. novcem trgovca čojom Hadži Alije, pa se u starim dokumentima pominje i kao Čohadži džamija. Pokraj nje je turbe (nadgrobni spomenik) čuvenom dervišu Šejhu Mustafi iz 1783.

Pođemo li dalje ovom jedinstvenom ulicom, nailazimo na velelepno zdanje Jevrejske opštine koja i dan današnji radi i okuplja potomke beogradskih Sefarda iz znamenitih porodica Alkalaja, Medina, Amara, Levija, Kalderona i ostalih. U ovom kraju na Dorćolu odrasli su slikar i političar Moše Pijade, izvanredni umetnik Leonard Koen, poznata braća Baruh i kolekcionar Erih Šlomović. O ugledu i imetku ovih trgovačkih familija i dan-danas svedoče lepa zdanja u stilu poznog baroka i rane secesije. Ovaj kraj se zvao Zerek, a Jevreje koje je u petnaestom i šesnaestom veku izgnala španska kraljica Izabela primio je turski sultan Sulejman Veličanstveni, pa su se uglavnom naselili u Sarajevu i Beogradu gde su ostali do dana današnjeg.

Ova ulica se najpre zvala Dubrovačka, a tako se i danas zove njen produžetak koji vodi do obale Dunava. To ime dobila je 1872. kada su beogradske ulice prestale da se zovu po zanatima koji su se u njima upražnjavali; Ratarska, Kujundžijska, Abadžijska, Čohadžijska… Od 1904. do 1946. kada je dobila ime 7. jula (dan ustanka 1941, protiv Nemaca), ova ulica se zvala Kralja Petra po imenu kralja Petra Karađorđevića Oslobodioca, i to ime joj je danas vraćeno.

Okanemo li se na trenutak istorije, odvešćemo radoznalog stranca u beogradski Aero-klub na uglu Uzun-Mirkove i Kralja Petra, najelitnije mesto u Beogradu pre Drugog svetskog rata, koje je i danas zadržalo svoju ekskluzivnost luksuznih baroknih salona i visoke srednjoevropske kuhinje. U blizini je i remek-delo savremene arhitekture, staklena palata „Cepter“, u kojoj se nalazi jedna od najbolje opremljenih beogradskih knjižara i ugledna galerija slika. U pokrajnoj ulici je i Muzej Vuka Karadžića, a tu je i Pozorišni muzej.

Koliko je ova ulica, jedna od mnogih, upisana u srca Beograđana, najbolje svedoči podatak da je na njenom uglu sa Knez Mihailovom, izvršena prva mala revolucija u socijalizmu protiv takozvanih sivih restorana društvene ishrane u prvom mlečnom restoranu otvorenom u posleratnom Beogradu pod poetičnim imenom „Snežana“. Tu su se, dakle, prvi put umesto vladavine crnog hleba, pojavile kifle, do tada čudo neviđeno. Kifle, koje su kao što se zna, dobile svoj oblik polumeseca kao sećanje na tursku opsadu Beča, označile su kraj pedesetih prošlog veka u Beogradu, početak kraja sumorne socijalističke kuhinje. Kakve li ironije! „Snežana“ je danas jedan sasvim običan beogradski kafe čije se uloge u našim životima malo ko seća.

Kralja Petra ulica ima samo jedan nedostatak. U njoj gotovo da nema nijednog drveta, što je dokaz da je jedna od najurbanijih ulica, od samog početka, pobegla od „šumskog“ porekla. Ovo, inače, nije ulica u kojoj se ljubavnici grle u kapijama, niti ulica u kojoj se šeta. Suviše je značajna za obe te stvari, ali to ne znači da se u njoj, oni koji se vole, ne drže za ruke, naročito u otmenom restoranu „Ke pasa“, koji je takođe i mali luksuzni hotel sa pet zvezdica, gde se neguje meksička kuhinja.

Tu je i italijanski restoran sa srpskim nazivom „Košava“ gde bi moj gost mogao da pojede najbolji karpačo u gradu, nimalo lošiji od onog u venecijanskom „Haris baru“ u kojem ga je kao specijalitet lansirao čuveni Ćiprijani.

No, to ne znači da posle toga moj gost ne bi otišao stotinak metara niže, u orijentalnu poslastičarnicu na desert, gde mu na raspolaganju stoje isključivo turske poslastice: baklave, tulumbe, kadaif, sudžuk, tufahije i ćeten-halva, sve to, zaliveno bozom. Tu poslastičarnicu, inače, drži jedan od potomaka čuvene familije poslastičara sa Šar-planine, Pelivana.

Ne zaboravimo ni hotel „Rojal“ pri dnu ulice koji se donedavno zvao „Toplice“ u kojem su tradicionalno odsedali turisti iz Istočne Evrope, danas jedan od najelitnijih hotela u Beoradu.

Na kraju, ova je ulica najbolja potvrda istinitosti reči Milana Grola iz tridesetih godina prošlog veka da je Beograd „završan han na dugom karavanskom drumu, poslednji bazar Carigrada i prvi magazin Beča, na savskom đumruku“.

Vuk bi predosetio dolazak aviona nekoliko minuta pre no što bi se pojavili. Skupljao je uši i cvileo, a kada bi nadletali Šljivovo, počeo bi da zavija. Drhtao je čitavim telom, dlaka bi mu se nakostrešila; bežao je pod astal na tremu i tu bi se, kao da traži zaštitu, sklupčao od straha. Mnogi seoski psi uginuše, pošto su dobili srčane udare od tog zastrašujućeg, nepoznatog zvuka; kao da ih je sa neba napala nevidljiva pobesnela ogromna zver kojoj nisu mogli da se suprotstave.

U tim časovima Vuk bi seo na zadnje šape, a prednjom bi grebao Ivanu, tražeći da mu pomogne. Dahtao je. Srce mu je udaralo kao ludo. Gledale su je uznemirene, preklinjujuće pseće oči nalivene stravom. Navikloj da vidja poginule ljude i njihove predsmrtne trenutke, Ivani je ovo bilo sasvim novo iskustvo. Umirivala ga je, koliko je mogla, češkajući ga iza uva, što je, inače, najviše voleo, ali ništa nije vredelo. Kao da predoseća neku veliku nesreću, želeo je napolje iz kuće, ali nije hteo da ode sam, bez nje.

ČINILO JOJ SE DA BI MOGLA NEPRIJATELJIMA OPROSTITI SVE, I RAZARANJE I NEVINE LJUDSKE ŽRTVE, ČAK I DA NJU SAMU UBIJU, ALI IM NIKADA NEĆE OPROSTITI ŠTO SU NA SMRT PRESTRAVILI NJENOG LJUBIMCA KOJI NIJE IMAO NIKAKVE VEZE S TIM RATOM LJUDI

Na zidu je visio veliki stari zidni časovnik, posiveo od prašine kao pod pepelom vremena. Pompezni izrezbareni stubići nosili su kitnjasti krov, ispod koga se nalazio brojčanik sa rimskim brojevima na kome je, nekada, učila da čita vreme. Već dugo ono je bilo zaustavljeno. Oduvala je prašinu, otvorila staklena vratašca i u dnu pronašla ključić koji je tu uvek ležao. Navila je časovnik i pokrenula mesingano klatno. Stajala je pred satom kao pred oltarom, osluškujući njegovo kucanje, sve dok ne sačeka pun sat, kad se odnekud iz njegove dubine pokrenuše zvona. Sećala se tog melodičnog zvuka iz detinjstva kada je dolazila na letnje raspuste u Šljivovo. Uspavljivao je, dopirujući iz velike sobe do njenog sobička kosog krova, na spratu. Zamišljala je da su to zvona potopljene katedrale koja su pokretale plime i oseke, o čemu je čitala u knjizi “Mali kralj od Isa”.

Izašla je na dvorište, dok se ne slegne prašina koju je podigao njen ulazak medju senke predaka. Nekadašnje imanje delovalo je jadno i zapušteno. Neke od pomoćnih zgrada, ambar i šupe, urušile su se, izgleda, same od sebe. Pomalo nakrivljene i ulegnutih krovova od starosti, još su se nekako držale stara kuća, štala i šupa za pečenje rakije, okipljene oko porodičnog doma kao siročad oko ostarelog, oronulog patrijarha. Poznavala je svaku od tih zgrada, vinjagu, obore, kokošinjac – igrala se, sama sa sobom, žmurke, tražeći se po tamnim uglovima ispod slamnatog stoga pod kojim su držane alatke i različita poljska orudja, gde sada zateče zardjale i polomljene: krunilicu za kukuruz, plug, drljaču, sejačicu i zapletene lance ravnjače. Po zemlji su ležale kose bez držalja i polomljeni srpovi. Na sredini dvorišta nalazio se polusrušeni bunar sa vitlom ispod razvaljenog krova. Njegove cigle, mestimično ispucale i plesnive, tugovale su što predugo nije bio korišćen.
Ostavila svoj ruksak na tremu i počela da razgleda ostatke nekadašnjeg blagostanja.

IVANA, Momo Kapor

Odri Hepbern me je prvi put primetila negde u septembru 1954. U plišanoj Sali jednog bioskopa koji je mirisao na mentol bombone i nosio zvučno ime “Imperijal”. Uhvati me panika kada se samo setim koliko smo vremena do tada propustili nas dvoje. Odri i ja. Sećam se svega, baš kao da se dogodilo juče: upravo sam bio raskinuo sa starom Avom (Gardner) u filmu “Bosonoga kontesa” zbog nekog sasvim prosečnog toreadora sa kojeg nije skidala oči. Kupio sam kartu za film “Praznik u rimu” i seo u drugi red partera desno.

Upravo se ljubila (Odri Hepbern) s onim naduvenim Gregori Pekom, koji je u tom filmu igrao američkog novinara, kad se iznenada zagleda u parter desno. I Gregori je osetio da se dogadja nešto čudno, pa je pokušao da je na brzinu odvuče u Vilu Borgeze, ali se mala Odri neprestano okretala tražeći me po Sali. Da je samo sišao dole u parter, dobio bi takav djon u trbuh da bi me pamtio dok je živ! Ali nije sišao. Šta mi je drugo preostalo nego da grickam semenke i čekam sutrašnju predstavu? I ponovo se dogodi ista stvar: i na matineu u deset, i u dva, četiri, šest i osam… Stalno me je gledala.

Najbolje godine i druge price – Momo Kapor

ONDA (odlomci iz priče)
...
Onda se jednog dana slucajno sretnu na klackalici. Jel me se secas ?- upita ga Sanja. Secam se…, rece Vanja, znao sam da cemo se jednog dana sresti ! Kakvo si ime dobio ?- upita ga Sanja radoznalo. Vanja ! A ti ? Sanja !- rece ona sa olaksanjem, jer se plasila da im se imena nece slagati. Sanja i Vanja ! Kako se to divno slaze !- rece covek koji je prodavao balone, slusajuci njihov razgovor. Onda sui h njihove mame uzele za ruke I odvele svaka na svoju stranu. Dugo su se osvrtali jedno za drugim…

I tako je pocela njihova ljubav…

Sta ti je to na kolenu ?- upita je jednog dana Vanja. Oh, nista ! Mladez…- odgovori Sanja. Mene podseca na neku tamnu zvezdu !- rece on. Zaista ?, obradova se ona, podseca i mene, ali ne smem to nikome da kazem. Lepa je…- divio se Vanja. I meni se dopada…- kazala je Sanja. Smem li da je poljubim ? Smes…- rece Sanja i on poljubi malu tamnu zvezdu, na sta se Sanja zarumeni. Hoces li dabudes moja zena ?- upita je. Hocu !- , odgovori ona tiho, ali samo ako se zakunes da ces me uvek voleti. Kunem se !- rekao je Vanja. To je vazno zbog toga, nastavi Sanja- sto ne bih podnela da zavolis neku drugu ! Znas, cini mi se da cu ziveti samo dotle, dok me zaista budes voleo… Ludice !- pomilova je Vanja po kosi- Kako te ne bih voleo ?- Verujem ti, i molim te da nikada ne zaboravis zvoju zakletvu, jer od nje zavisi moj zivot !
...
Onda su se vencali i na ovom mesti bi se zavrsila svaka bajka, recima da su ziveli dugo is recno i imali zlatnu decicu, da Vanja nije bacio oko na lepu Sanjinu kumu. Kuma je zaista bila zanimljiva i privlacna. Imala je dugu svetlu kosu i plave oci slicne Vanjinim. Kako je samo lepa !- pomisli on- Bas bih voleo da je poljubim ! U tom trenutku, Sanja se saplete o vencanicu. Oh, do malopre mi je bila taman !- rece uplaseno- A, sada mi se cini predugackom… vencanica je bila kao i ranije, ali Sanja nije. Smanjila se za deset santimetara. Jer, kad smo zaljubljeni, onda oni koje volimo rastu u nasim ocima. Kada pozelimo nekog drugog, onda se oni smanjuju
...
Onda je Sanja zauvek nekuda iscezla. Niko ne zna kuda ? I tek onda, kada je vise nije bilo, ona poce strasno da nedostaje Vanji. Svaka stvar ga je podsecala na nju… Njene lutke, krevetac, male merdevine, globus po kome je putovala, lavovi u zarkoj Africi, dzez iz Njujorka, ruske pesme, prsten, male rolsue, sve… Jednostavno, Vanja nije znao kako da nastavi zivot bez nje. Sve one lepotice za kojima se nekada okretao na ulici, za kojima je ceznuo i koje je sanjao, izgledale su mu nekako trapavo, suvise velike i ruzne. Uz to, smetalo mu je sto vicu kad govore. Sada je ceznuo samo za Sanjom. Osecao je da se nalazi negde blizu njega, samo nije mogao da je vidi. Uzalud je kupio veliko povecalo, pa cak i mikroskop- Sanja kao da je propala u zemlju ! Dok ga je jos sluzio vid penjao se na krov kuci i trazio je na nebu.
...
A mozda je Sanja jos uvek sa Vanjom? Mozda je toliko sitna, kao najsicusnije zrnce zvezdane prasine zalutalo na planetu Zemlju ? Mozda mu je u kosi, u uhu, mozda mu je u zenici oka, pa mu zato svetle oci : mozda je zaista tamo, samo sto on to ne moze da zna ?

MOMO KAPOR

Ponekad, kad svratim u Trebinje, najbliže mesto zabranjenom Dubrovniku, čije mirise osećam u vazduhu, posmatram Ćorovića (Milorad Ćorović), nekadašnjeg Grofa, kako zamišljeno sedi sam za stolom na terasi hotela „Leotar“, zagledan u pravcu mora. Volim krišom da ga gledam kao spokojno sedi iznad šoljice kafe koja se hladi, pre nego što mu se javim i pre no što se izljubimo, baš kao na početku prijateljstva dugog pola veka.
Priznajem, pomalo mu zavidim, on je jedan od retkih umetnika koji imaju privilegiju da budu okruženi svojim slikarstvom.Trebinjem.
Putopis kroz biografiju
Momo Kapor

1527077_750413884983187_465063246_n.jpg

Obilazim sobe i stanove u Beogradu u kojima sam nekada stanovao. Da li bi se vratio u to vreme? Ni mrtav! Pa, ipak, iza tih starih kapija, zidova opalog maltera prožetih vonjem zaprški, kiselog kupusa i memle iz podruma, sa izlomljenim prekidačima za svetlo, od kojih su preostale samo tamne rupe sa oglodanim žicama, sve to prekriveno sivom plesnjivom skramom; iza svega toga, čini mi se da vidim sopstveni izgubljeni sjaj u očima i nadu dragoceniju od svih stanova i kuća koje sam osvajao.
Dogadja se, ponekad, da ugledam i sebe samog na tim sumornim mestima. I taj neko, od pre trideset godina, oslovljama me danas sa vi i učtivo mi govori da mu je veoma žao, ali, da ja tu više ne stanujem.

Momo Kapor

Svi oni, koji traže nešto važno, nešto dragoceno, nešto što su davno izgubili, koračaju na isti način.
Poznaćete ih po tome što ih na ulici ništa drugo ne zanima: samo gledaju ispred sebe, samo gledaju i traže, traže…

Sanja, Momo Kapor

“Možda se sreća sastoji u tome da na vrijeme prestanemo sa trkom za srećom?
Da stignemo do života prije no što nam ljekari zabrane pušenje, alkohol, hranu, kupanje, sunčanje i ljubav?”

Momo Kapor

LJUBAVI

Imao sam četrnaest prvih ljubavi.
Moja prva prva ljubav bila je jedna učiteljica. Sada je već baka.
Moja druga prva ljubav danas je jedna veoma debela gospodja, koja me se sigurno i ne seća.
Moja treća prva ljubav nije me primećivala.
Moja četvrta prva ljubav bila je jedna od prvih žena u životu koje nisam imao.
O petoj, šestoj, sedmoj, osmoj, devetoj i desetoj prvoj ljubavi ne vredi ni govoriti! Bile su tako slične ostalima da mi se već mešaju u glavi.

No, najčešći oblik prve ljubavi za svakoga je ljubav prema samom sebi! Čovek zaljubljen u samog sebe ima najviše izgleda da bude srećan. Najpre, nikada se neće razdvajati od predmeta svoje ljubavi, nikada ga prva ljubav neće izneveriti sa drugim, stariće zajedno i biće srećni. Naravno, ponekad će biti malih prevara; okrenuće se na ulici za nekom lepom prolaznicom, biće i slučajnih avantura, ali uvek će se na kraju vratiti samom sebi.

Ipak, nisam bio sasvim iskren: jedna od mojih prvih poslednjih ljubavi svakako je književnost. To je veoma zgodna partnerka i ostaje uz vas i onda kad vas svi napuste. Zahvaljući toj srećnoj vezi, vi i čitate ove redove o prvoj ljubavi.

Dama Skitnica i off price, Momo Kapor

Sada čovek plaća i daje veliku napojnicu da umiri savest. Žuži popravlja šminku. Sve je već rečeno. Ustaju i odlaze ka nekoj pozajmljenoj sobi da se još jedanput vole. Plakaće, biće im lepo, biće im očajno, biće im očajno lepo. Rastaće se jedanput zauvek, jer njihova veza ne vodi ničemu. Nastaviće da žive bez ljubavi dan, dva, tri nedelje, a onda će se ponovo naći u “Hungariji” da kažu jedno drugom da njihova veza ne vodi ničemu.
Dok si izlazila, pogledala si me rasejano, Žuži. Sva ljubav bila je već potrošena. U tom pogledu nije ostalo ništa za slučajnog stranca, kome si baš ušla u jednu malu priču.

Najbolje godine i druge price,Momo Kapor

Povratak Srbiji je povratak suštini. Do njega se najčešće stiže dugim, zapretenim i složenim putevima. Da bi otkrili suštinu, često je pre toga potrebno obići čitav svet i videti sva njegova čuda, a u očima i nozdrvama, sluhu i ukusu na nepcima osetiti posle svega neku neutaženu glad i žedj, neizgovorenu reč na vrhu jezika.

I baš kad ste se osetili blaziranim i praznim, budite se u nekoj staroj kući u srcu Srbije, usred kakve varošice ili palanke, odlazite u kuhinju kod domaćina i oni vam iznose nešto tako retko u belom svetu; slatko od trešanja, zamagljenu čašu hladne vode i majušnu čašicu domaće prepečenice. Tako započinje dan u Srbiji… I gle čuda! Te rešnje, ta mala zlatasta sunca poslužena s ljubavlju, što se presijavaju u i sićušnoj staklenoj činijici, spiraju istog časa gorki ukus promašenosti i uzaludnosti na vašim nepcima.

Putopis kroz biografiju

Vreme je da zatvorim krug i da ponovo povratim, ako je to uopšte moguće, onu staru, nezaboravnu radoznalost. Samo da preguram ove lude sedamdesete, pa da se smirim. Ponovo da ne putujem nigde, sedim u kuhinji sa bocom vina, sjeničkim sirom i kao krv crvenim paradajzom na kome se tope krupna zrna soli i čekam da mi neko ponovo pošalje razglednicu pomoću koje će mi se kredenac u kujni pretvoriti u Notr-Dam.

Putopis kroz biografiju

Beograd, taj po mnogo čemu uzbudljivi velegrad na raskršću svetskih puteva i istorije, kosmopolita po vokaciji, pun života i energije, provincijalan je je jedino u svojim galerijama. Da apsurd bude veći, pri tom ne mislim na skromne dućane sa delima malih, nepoznatih umetnika, bižuterijom i ukrasnim predmetima, dirljivim oazama lepote, nalik na kutije za poklopne, u zahuktalom gradu, koliko na, navodno, ugledne galerije koje se pretenciozno trude da održe korak sa svetom, i koje kao da se stide i svog grada, porekla i njegove umetničke tradicije.

Ništa se suštinski nije promenilo. Ulazite, danas, u neku beogradsku galeriju i ugledate takozvanu instalaciju napravljenu od štapa i kanapa.
Zjapi bela praznina galerije sa jednim jedinim eksponatom – zardjalim golim gvozdenim madracem okačenim o tavanicu i monitorom sa snimljenim autorovim perfomansom blinkiti-blenk, (prazno, pa trepće), koje, ubijajući se od dosade, jer niko ne ulazi, čuva zimogrižljiva studentkinja istorije umetnosti.

Putopis kroz biografiju

“Na današnjim djevojkama primjećujete njihov vitki, visoki rast, duge noge, uske kukove i široka ramena,
slobodni sportski korak, a posljednja stvar koju ćete na njima zapaziti su njihove oči, pogled i ono iza pogleda.”

Back