Moji slavski kolači :)

Moj slavski kolač ove godine rađeno testo po receptu Pote, Recept je odličan, Hvala Poto.

Prilozi

• IMG_5949_resize.JPG
    IMG_5949_resize.JPG
    70 KB · Pregleda: 82
  • IMG_5954_resize.JPG
    IMG_5954_resize.JPG
    95 KB · Pregleda: 95
Pratila sma ovu temu par dana pre 21.11. tj moje slave Sv.Arhangela Mihajla...
I hvala svima što su pisali jer sam pokupila par lepih saveta...iskreno ovo je moj prvi slavski kolac i po savetu Smeh odlucila sam da ga postavim.TZao mi je samo sto ga nisam slikala pre pecenja...
Recept:
U pola litre mleka izmrviti jedan ceo svez kvasac,dodati kasicicu,secera,kasicicu soli i jednu kasiku brasna.pustiti da kvasac "krene"
Kad se smesa podigla dodati joj soljicu ulja,jedno celo jaje,malo izrendanog muškatnog oraščića i izrendanu koricu od jednog limuna.Tome dodati 900 gr brašna.Zamesiti ostaviti da nadodje.pekla sam kao sto je mamamaja savetovala,10-15 min na 200-220 i posle jos pola sata na 30 minuta i nakon toga sam iskljucila ostavila u rerni jos 10-tak minuta.Naravno ceo kolac sam nakon 10 min pokrila alu folijom...
Mamamajo hvala na ovim savetima kolac je bio prelep i spolja i iznutra :)

Drage devojke, kako da ispecem kolac a da bude savrseno ispecen, sa belim ukrasima, i da ni jedna strana ne bude vislja od druge, odnosno da mi ne pukne po sredini, na koliko stepeni da pecem, godinama imam isti problem, a ne bih da kupujem gotov, ajde odgovor do petka, hvala

DSC00013 (Medium).jpg
Jedno pitanje za vas iskusne domacice.Cime lepite figurice kod posnog slavskog kolaca?
Kolaci su vam divni:super:

Ja sam proslu noc prvi put pravila sama slavski kolac i to potpuno ne planirano. Nisam uspela cak ni dobro da se naoruzam informacijama preko Web-a. U 1.30h sam pocela da ga pravim i obzirom na sve sam zadovoljna rezultatom. Ja sam lepila ukrase samo sa malo vode. Isto kao sto radimo sa fondanom. Mozda postoji bolji nacin ali ja ga ne znam. Smesu za ukase sam umutila sa 2/3 rasna i 1/3 soli. Dodala sam vode po potrebi. Ne znam kako se dobije sjajniji kolac. Evo ovo je moj kolac. Ukus mu je bio fenomenalan a za izgled sledece godine popravni samo sto cu se ranije pripremiti.

ja ukrase lepim kad se kolac ispece, na vruc kolac sa vec spremljenim ukrasima lepim lepkom od testa- razmuti se brasno i voda gusce nego za palacinke, svaki ukras namazati i zalepiti, vratiti kolac u tolu rernu(iskljucena temp.) i ostaviti par sati da se osuse. Ukrasi ostanu beli i cvrsti. Samo kolac izvaditi iz posude gde se pekao pa se stavi na plhu od sporeta. Posudu gde se pece kolac obilno namazem margarinom, lakse se izvadi kolac. Nadam se da sam pomogla, zao mi je sto vam ne mogu prikazati moj kolac jer ne znam da postavljam slike i nista u vezi toga.

Back