Kad mi je sin bio mali stalno je trazio da mu kupujem manc melou kolacice a ja nisam bila voljna da puno ' kupovnih " stvari jede . Onda mi je trazio da mu ja to napravim a kad sam rekla da ne znam on je otisao do pisaceg stola i nesto pisao i doneo mi recept ( jos ga cuvam )
" U manc melov ide : kora, belance dobro izlupano na pari ( slusalo dete kako to govorim za druge kolace

) i onda preliti topljenom cokoladom i ostaviti u frizider 1 sat " - to je njegov originalan tekst
I sta cu, smislim ja kolac koji evo sve od tada cesto pravimo , brzo se pravi od materijala kojeg uvek ima u kuci a ukusan je i bas, bas socan, kao torta je .Preporucujem da probate.
Umutiti mikserom 5 zumanaca sa 2 supene kasike secera, na vrh kafene kasicice soli, 1 punom kasikom neistopljene masti .
Dici 1 kocku svezeg kvasca u 2 dl mleka sa 1 kasicicom secera.
Dodati u zumanca dignut kvasac, dodati 3 solje od nes kafe brasna ( = 435 grama), 2 solje mleka ( ili 4,5 dl) - vazno je drzati se recepta jer ako je vise brasna ili manje mleka kolac lici na obicno kiselo testo i nije to - to. Sa ovim merama kolac je kremast i socan sto se po sastojcima ne bi reklo.Evo na koje solje mislim
Pogledajte prilog 271949
Testo je redje, ostaviti ga u vangli da se dize oko sat vremena. Sipati posle toga u zamascen pleh ( ja sipam u pleh dimenzija 27x38 a visine 5 cm - bude kad izrucim testo oko 2 cm visine a ostavim da se digne do gore) ..
Peci na 180 stepeni, oko pola sata, probati cackalicom da li je peceno . Izvaditi i namazati tanko kiselim pekmezom ( moze i bez pekmeza, tako sam pravila kad sam ga tek smislila, ali dobije jos bolji ukus ako ga stavite) . Preko pekmeza staviti sne ulupan od 5 belanaca i 8 supenih kasika secera i vratiti u rernu da se saum osusi ( mozete smanjiti temperaturu na 160 kad stavite pleh ponovo u rernu )
Kad se kolac prohladi premazati sa glazurom od cokolade : 100 gr. cokolade za kuvanje, 1 vrsna kasika kakaoa, malo secera i vode da se izmesa, kasika ulja pa sve otopiti .
Mi najcesce i ne docekamo da se glazura stegne, pola pojedemo vruce

. Mada je jako lep i drugi dan kao i svi kolaci sa kvascem najlepsi je kad se jede taj dan kad je napravljen .