MOJI RECEPTI

musakesadzija

Ističe se
Poruka
2.077
samo recepti koje ste licno smislili , ili poznate preuredili , po vasem ukusu , vama mirisu a drugom mozda smrde , gorko ili slatko slano ili ljuto ( e sad ce ovo moderator da zakljuca :) ) , umeju li sta i muskarci da spreme a da nije rostilj ?

Meni se ova ideja baš dopada, samo što bih ja sortirala recepte po vrstama.Onda ne bi bilo problema sa pretraživačem.Molim moderatore da o ovome razmisle.

slazem se iako jos nisam poceo da smisljam , trenutno mi radi cir , pa mi je muka na hranu . mozda cu poceti neka licna iskustva o osnovnim namernicama , pa onda ostalo. Hajde dame , domacice pomognite da ovo zazivi.

Kad mi je sin bio mali stalno je trazio da mu kupujem manc melou kolacice a ja nisam bila voljna da puno ' kupovnih " stvari jede . Onda mi je trazio da mu ja to napravim a kad sam rekla da ne znam on je otisao do pisaceg stola i nesto pisao i doneo mi recept ( jos ga cuvam )
" U manc melov ide : kora, belance dobro izlupano na pari ( slusalo dete kako to govorim za druge kolace :D) i onda preliti topljenom cokoladom i ostaviti u frizider 1 sat " - to je njegov originalan tekst
I sta cu, smislim ja kolac koji evo sve od tada cesto pravimo , brzo se pravi od materijala kojeg uvek ima u kuci a ukusan je i bas, bas socan, kao torta je .Preporucujem da probate.

Umutiti mikserom 5 zumanaca sa 2 supene kasike secera, na vrh kafene kasicice soli, 1 punom kasikom neistopljene masti .
Dici 1 kocku svezeg kvasca u 2 dl mleka sa 1 kasicicom secera.
Dodati u zumanca dignut kvasac, dodati 3 solje od nes kafe brasna ( = 435 grama), 2 solje mleka ( ili 4,5 dl) - vazno je drzati se recepta jer ako je vise brasna ili manje mleka kolac lici na obicno kiselo testo i nije to - to. Sa ovim merama kolac je kremast i socan sto se po sastojcima ne bi reklo.Evo na koje solje mislim Pogledajte prilog 271949
Testo je redje, ostaviti ga u vangli da se dize oko sat vremena. Sipati posle toga u zamascen pleh ( ja sipam u pleh dimenzija 27x38 a visine 5 cm - bude kad izrucim testo oko 2 cm visine a ostavim da se digne do gore) ..
Peci na 180 stepeni, oko pola sata, probati cackalicom da li je peceno . Izvaditi i namazati tanko kiselim pekmezom ( moze i bez pekmeza, tako sam pravila kad sam ga tek smislila, ali dobije jos bolji ukus ako ga stavite) . Preko pekmeza staviti sne ulupan od 5 belanaca i 8 supenih kasika secera i vratiti u rernu da se saum osusi ( mozete smanjiti temperaturu na 160 kad stavite pleh ponovo u rernu )
Kad se kolac prohladi premazati sa glazurom od cokolade : 100 gr. cokolade za kuvanje, 1 vrsna kasika kakaoa, malo secera i vode da se izmesa, kasika ulja pa sve otopiti .
Mi najcesce i ne docekamo da se glazura stegne, pola pojedemo vruce :D. Mada je jako lep i drugi dan kao i svi kolaci sa kvascem najlepsi je kad se jede taj dan kad je napravljen .

Izlišno je pisati ovde recepte.Na forumu postoje teme na kojima se pišu recepti.Moderatori se ne javljaju, a potrebno je čuti njihovo mišljenje. Ja bih sve recepte, naravno isprobane sortirala po vrstama, torte, sitni kolači, slane poslastice i sl., a na forumu bi ostala ostala zapažanja.

Izlišno je pisati ovde recepte.Na forumu postoje teme na kojima se pišu recepti.Moderatori se ne javljaju, a potrebno je čuti njihovo mišljenje. Ja bih sve recepte, naravno isprobane sortirala po vrstama, torte, sitni kolači, slane poslastice i sl., a na forumu bi ostala ostala zapažanja.

ma samo ti pisi , za pocetak pitanje za tebe da li znas kako ces prepoznati pravi med ?

U nekoj tegli u koju stane 1 litar vode , mora stati priblizno 1420 grama meda , ili preracunato u bilo koju teglu odredzene zapremine vode mora stati priblizno x 1,42 meda .Inace najbrze mozete proveriti da li je neki med pravi tako sto ce te, kada ga probate, bez vode, trljati med jezikom po zubima , pa ako zubi , kada se med rastopi , pocnu od cistoce da skripucu , pravi je , a sa invertovanim secerom to nije moguce .

Meni se ova ideja baš dopada, samo što bih ja sortirala recepte po vrstama.Onda ne bi bilo problema sa pretraživačem.Molim moderatore da o ovome razmisle.
Malo je teško, da ne kažem nemoguće napraviti idealnu podelu recepata čak i kada se radi o kuvaru (dakle nečemu što je konačno i čime se bavi jedan autor)
Raditi to na forumu je krajnje iluzorno jer forum živi i uvek neko od korisnika ima drugačiju koncepciju od onoga ko podelu vrši.
Čak i kada bismo se (hipotetički - praktično je to nemoguće) svi mi koji trenutno postujemo na forumu striktno dogovorili o tome gde se šta piše - sutra, za deset ili mesec dana bi se pojavio neko ko tu našu koncepciju ne razume, ne prihvata ili ga jednostavno ne zanima. I ima puno pravo kao i svako od nas da piše tamo gde hoće, ono što je zamislio onako kako je zamislio.
Dakle, ako je autor teme zamislio da otvori temu u kojoj će se naći recepti iz svih kategorija koje je neko sam smislio a korisnici žele da u njoj učestvuju po zamisli autora - moderatori tu nemaju posla.
Uzgred, ako je tema o lično smišljenim receptima, ne znam šta će onda na njoj priča o - medu?!

Malo je teško, da ne kažem nemoguće napraviti idealnu podelu recepata čak i kada se radi o kuvaru (dakle nečemu što je konačno i čime se bavi jedan autor)
Raditi to na forumu je krajnje iluzorno jer forum živi i uvek neko od korisnika ima drugačiju koncepciju od onoga ko podelu vrši.
Čak i kada bismo se (hipotetički - praktično je to nemoguće) svi mi koji trenutno postujemo na forumu striktno dogovorili o tome gde se šta piše - sutra, za deset ili mesec dana bi se pojavio neko ko tu našu koncepciju ne razume, ne prihvata ili ga jednostavno ne zanima. I ima puno pravo kao i svako od nas da piše tamo gde hoće, ono što je zamislio onako kako je zamislio.
Dakle, ako je autor teme zamislio da otvori temu u kojoj će se naći recepti iz svih kategorija koje je neko sam smislio a korisnici žele da u njoj učestvuju po zamisli autora - moderatori tu nemaju posla.
Uzgred, ako je tema o lično smišljenim receptima, ne znam šta će onda na njoj priča o - medu?!

A pocinjemo uvod o osnovnim namirnicama , med so , brasno , secer , ule itd . Kako na primer jedno obicno testo za picu ne moze niko da napravi kao u nekim vrhunskim pizza restoranima?

Back