Moja prva torta

Vesna totre su ti prelepe.

Treba mi mala pomoc. Ja sam do sada radila sve od fondana. Ovde negde sam procitala da figure radite od mesavine gum paste i fondana. Da li i torte prekrivate mesavinom ili samo fondanom?
Moze neko da napise recept za puter kremu ili da stavi link nikako ne mogu da nadjem?

Ja prekrivam samo fondanom, a mislim i da i ostale isto tako... za figurice se dodaje gum pasta jer je onda elasticnije za izradu figurica, a i brze se susi!! Ja PK radim 1:1 margarin-secer u prahu i ponekad po potrebi kasika, dve mleka... (i dodajem aromu vanile) ali ima i onih koji rade sa belancetom itd...to vec ne znam zaista ali sam citala!!

Evo vam i jedan interesantan recept za tortu.Privuklo me ime, a posle i kvalitet.

LJUBAVNI ZANOS

1 testo: 8 jaja, 8 kasika secera, 14 kasika mlevenih oraha i 3 kasike brasna.Sece se na dva dela.

2 testo: 10 belanca, 400 gr. secera, dobro se umuti, dodaje se 1 kasika alkoholno sirce promuti se i sipa u pleh.Rerna se ugreje na 225 stepeni i kad se testo stavi u rernu namali se na 150 stepeni i pece 1 sat i 30 minuta.Vi najbolje znate svoj sporet ali to je to otprilike.
Kad se ispece dobro da se ohladi i sece se na dva dela.

Fil: 10 zumanca, 350 gr. secera, 4 vanile, 10 kasika gustina i 1 l mleka.Sve se dobro pro,esa i ukuva fil.U dobro ohladjen fil dodaje se dobro umuceno 200 gr. putera i 200 gr. margarina.
Gotov fil se podeli na 2 dela.
U jednu polovinu se dodaje 200 gr. otopljene cokolade.
Druga polovina se deli na dva dela.U prvi deo se dodaje 200 gr. mlevenih oraha ( ukuvati malo mleka sa secerom i preliti orahe i kad se ohlade dodati u fil).U drugi deo se dodaje 200 gr. suvog grozdja ( iseckano i poprskano sasvim malo sa rumom ili sokom od pomorandze).
Filuje se:1 testo, fil sa orasima, 2 testo, cokoladni fil ( 1/2 fila), 1 testo, fil sa suvim grozdjem, 2 testo, cokoladni fil ( 1/2 fila)

Mozda sam bila preopsirna ali zato da bolje objasnim.Ako nesto treba pitajte, tu sam za sve vas uvek.Sluzimo narodu i Krstarici :hvala:

Cini mi se zanimljiva torta,samo jel u filu se radi o vanil seceru ili pudihg od vanile ?

Moram da priznam da za svoje 34 godine jos nisam napravila ni jednu tortu! Ima nesto u tim tortama sto me plasi. Sve treba da bude precizno, a ako samo nesto pogresim, nista nece uspeti. Drzim se jedino muckanja keksa i mleka, sa nekakvim šlagom ili parfeom preko. Mislim, gosti budu zadovoljni, ali ja znam da nisam nista posebno uradila. Odakle da pocnem?! Prilicno sam ocajna i zaista bi pomoglo da mi neko kaze da nisam jedina i da nije kasno :-) Hvala!!!

pozdrav svima!
evo doslo je vreme da se i ja prikljucim,nakon iscitavanja bezbroj stranica i prepisivanja recepata.upravo sam zavrsila fil za dobos tortu,po Jaca023 receptu(1l mleka,300gr secera,5celih jaja,8 kasika gustina,300gr mlecne cokolade,1margarin).nadala sam se da ce sve ispasti ok,i da cu nakraju postaviti pohvalan komentar sa slikom,medjutim uplasio me je malo redji fil.pa molim da mi odgovorite dali on i treba da bude takav ili bas gust.trenutno je u frizideru,nakon dodavanja penasto ulupanog margarina u ohladjen-skuvan fil od pomenutih sastojaka

NE brini, taj fil i jeste malo rjedji kad ga smuckas i sad kad ga izvadis iz frisidera ima da se iznenadis kako je cvrsci jer to je sve od cokolade koja cim stigne u frizider ce da se stegne, naravno sve zavisi da li si dovoljnos kuvala onu kasicu u mlijeku. A jos je fazon kod dobos torte sto njene korice (ne znam koliko si ih ispekla i koliko su tanke?) su takve da upijaju taj fil savrseno i torta ce sutra biti prva liga!!! Ja je inace cesto pravim i stavljam pod fondan i uvijek mi je dosta mecavija, sva se onako treska kad je stavljam ili vadim iz frizidera ali kad se stavi puter krem ide sve kao podmazano.

hvala Daco_Su,al nemoj da se prenerazis kad dalje procitas da nisam pekla kore vec da hocu da ovim filom premazem rozen kore...ustvari dali je uopste moguce njih filovati,sad se bojim da se ne raskvase previse do sutra,mada bi ih nakon filovanja stavila u frizider i izvadila tek sutra pre dekorisanja.

E sad za rozen kore nista ne znam, nisam nikad sa njima nista radila, ali koliko citam po forumu vidim da ih filuju sa svim i svacim, i da one dosta upijaju, pavaljda nece biti problem ni sa ovim filom. Slobodno tako uradil pa to je noramlno da se svaka torta, tako i rozen kombinacija nafiluje dan prije dekorisanja

Drage dame imam par pitanja a ne znam gde da ih stavim pa ajde ovde.
Jedna poznanica mi trazi da joj napravim tortu, hoce naravno da mi plati. Ja ne mislim da sam jos na tom nivou da mogu da naplatim tortu, ali ajde. Ona je odusevljena kako ja ukrasavam, pitam se jel videla ona uopste tortu kad, ali opet ajde. Iz nekih razoga ne mogu da je odbijem. Elem, poenta price. Jel vi torte vazete pre fondana ili kad skroz ukrasite? Jer je fondan uzasno tezak. Ako se vaze ukrasena torta lupam od 3 kg, tu nema 15 parcica? Ne znam meni se nesto tako cini. Zato molim vas iskusnije da mi objasnite.

naravno da ima torta od 2.5 kg se ukrasava sa max 500 gr fondana ako je lepo zagladjena,u 2.5 kg torte ako je coko imas 25 parcica normalnih.
Rozen korice mogu da se premazu sa tim filom i bice super kad omeknu od njega,mislim da nisi pogresila u izboru

Pozdrav,ja sam ovdje nova,torte pravim samo za moje dvije djevojcice,kad god imam inspiraciju :) Uskoro ce mojoj kcerkici prvi rodjendan i fondan mi nije problem ,jer sam naucila kako se pravi i boji....imam samo par pitanja za iskusnije ,ne bi li mi torta sto bolje ispala...kako dobijate tako intezivne boje,ja sam kupovala u prahu i u gelu,Eterikine(jer kod nas ne mogu naci druge)...sad sam narucila i Barvallo boju,tek da vidim ima li razlike...tortu cu praviti u ljubicasto-zutoj varijanti,pa mi recite kako da dodjem do tih intezivnijih nijansi...koliko boje da stavim a da ne pretjeram.I kako da mi se fondan sija....
Eh da,htjela bih da pravim tortu na tri sprata,pa vas iskusne jaaaakoooo molim za pomoc.Mogu li se torte poredjati jedna na drugu bez nekih tacni,potpora i tako tog,a da se ne deformisu ....

Što se intenzivnih boja tiče mogu se dobiti bar na dva načina :
- u toku pravljenja mese dodati boju u tečne stojke, naravno zavisno od količine biće ti i intetzitet jači
- drugi način ti je najsigurniji, a to je: kupi masu u boji i to najbolje Barvalovu gum pastu plus.

Redjanje torte jedna na drugu bez tacni ili sa tacnom je moguće uz uslov da ti torte budu čvrste, a ti to već znaš. Naravno uvek možeš, a to ti je i najsigurnije, da kroz sredinu provučeš štapić za ražnjiće.

Back