Moja prva torta

ovo je moja prva torta sa fondanom i jos mladenacka zamislite tu hrabrost jos od alata nista nisam imala glacala sam tortu gletaricom za zid koju majstori koriste:zcepanje: :rotf: :rotf:
attachment.php

Konkretno na ovakvu tortu mislim

Jagodice tortice dobro nam došla. :cmok2:
Što se tvog pitanja tiče moguće je napraviti tortu na 3-4 sprata na oba načina.
Ako torte redjaš jednu na drugu, bez tacni ili postolja) moraš da vodiš računa koju tortu praviš, pogotovo na one donje, jer moraju da budu čvrste kako bi izdržale teret koji treba da nose. One koje ne smeš da praviš to su lagane, vazdušaste i mekane torte tipo 'japanskog vetra'....jer bi se one pod teretom spljoštile...
Ukoliko hoćeš da imaš postolje (ima ih raznih) ne moraš da vodiš računa koju tortu praviš, jer postolje preuzima težinu.

Pa od prilike mislim da će to biti snikers ili reforma za 150 osoba.Oni žele tortu koja je slična toj gore koju sam citirala..Želim da uzmem postolje jer znam dosta ljudi koji će poželeti neku voćnu kao što je kapri npr.ili Moskva šnite..
Pronašla sam firmu koja bi mi napravila skriveno postolje,ali mi traži razmere i nacrt kako želim da to izgleda,a ja nemam pojma pa bih volela da u koliko neko od vas to ima uslika i postavi .. :)
Hvala na dobrodošlici :)

Pozdrav svima! Treba da radim svoju prvu mladenačku tortu( prihvatih uz gutanje knedle ) Inače smo dobri prijatelji pa su mi stoga pružili šansu. Želja im je da torte budu na tri sprata , jedna na drugoj. Ukusi španski vetar, reforma i moskva šnit. Rekoh da ću o ukusima još razmisliti:think: . E sad, da li to može sve pod fondan i na koju foru da ih poslažem.?:eek::dash::think:
:

Pozdrav svima! Treba da radim svoju prvu mladenačku tortu( prihvatih uz gutanje knedle ) Inače smo dobri prijatelji pa su mi stoga pružili šansu. Želja im je da torte budu na tri sprata , jedna na drugoj. Ukusi španski vetar, reforma i moskva šnit. Rekoh da ću o ukusima još razmisliti:think: . E sad, da li to može sve pod fondan i na koju foru da ih poslažem.?:eek::dash::think:
:

moze bez problema jedna na drugu i bez ikakvih problema ih oblazi smesom preporucujem da ti donja bude reforma a postupak sam objasnila u ranijim postovima da se ne ponavljam sada

Cilence svaka čast na hrabrosti da to sve strpaš na katove!
Ne znam kakav vi recept imate za Španski vetar(kod nas Japanski vjetar)
ali moj je sa beze korom,žutom kremom i šlagom,i stvarno ne znam kako bih to stavila pod fondat.
Da sam na tvom mjestu,obzirom da ti je prva svadbena,radila bih sve 3 čokoladne(Reforma,Milka,Zoja,Nugat....ili sl)
one su lakše za oblačenje i postojanije.U svakom slučaju Moskvu stavi na vrh.
Između katova stavi skrivene tacne i ispod njih štapiće koji će tu tortu podupirati.

Torta koja ide na kat mora biti malo manja od same tacne(nju izrežeš kada je torta gotova,nasloniš tacnu na tortu,označiš olovkom i po tome izrezuješ).
Kada si stavila tortu na uređenu tacnu,tada je oblažeš fondatom,staviš u frižider i kada se masa lijepo stegne lakše ju je prebaciti na prvu tortu!

Ne bih da unosim zabludu, ali miskva torta je dovoljno čvrsta bez obzira što ima voća i šlag se umuti čvršće. Potrebno je da se voće ne stavlja baš uz samu ivicu da slučajno ne ovlaži fondan. Ja bih prvo stavila redform, moskvu pa tek onda japanski/štanski vetar. A sa skrivenim tacnama ste u pravu, one su praktične iz dva razloga: smanjuju opterećenje na donju toru jer je štapići pridržavaju, a pored toga, zgodni su za sečenje. Kad se seče gornja torta ne kvari se donja, a može i da se skine kod sečenja. Najviše mrzim kad se na svadbama napravi haos od torte, pa ne liči ni našta... Kad sam ja udavala ćerku, torta je bila na tri sprata i to cela moska. Nije bilo hoću prvi ili drugi sprat...Sve isto. Naravno bilo je drugih torti i drugih ukusa pa ko voli...

i meni je moskva isto cvrsta torta uvek je stavljam pod fondan ali visnje zakuvam sa gustinom tako da nema bojazni da nesto procuri ja cak stavljam i grcki sladoled pod fondan iako je torta u potpunosti od slaga nema korica

Moska kao takva je relativno čvrsta,i ja je stavljam pod fondan,ali obavezno tacne i štapići,kao što je Sneki napisala,
štapići smanje opterečenje.
jednom sam radila Moskvu na kat bez tacne(čoko dekoracija) i donja torta se napuhnula tj napravio joj se trbuh...tako da ja Moskvu više ne radim bez tacni:)

Cilence koje omjere koristiš kada zakuhavaš višnje sa gustinom?

I ako smijem pitati,na koj način stavljate Španski vetar pod fondat?
Da li ide kora oko torte i na nju? Ne vidim drugi način...

Presrećna sam što sam se učlanilla ovde na forum, jer očigledno ovde ,,stanuju,, dobri ljudi koje hoće pomoći u svako doba i ma kakav problem bio u pitanju.
Sve Vas od srca pozdravljam i svima se zahvaljujem !

Pozdrav za sve,,vec duze vreme vas pratim samo slabo kuckam...ali svaka cast za savete koje stizete da dajete pored svog posla oko torti:D
Treba mi mala pomoc imam prvu narudzbu sa fondanom i to u ljubicastoj varijanti...Fondan sam pravila i to nije problem nego ljubicasta boja koju kod nas u Su nemogu da nadjem...e sad mogu pomesati crvenu i plavu ali neznam koliko koje da stavim da bi dobila pravu ljubicastu? Mozda malo glupo pitanje ali ne bih da upropastim fondan dok ga budem bojala...unapred hvala....:bye:

Pozdrav za sve,,vec duze vreme vas pratim samo slabo kuckam...ali svaka cast za savete koje stizete da dajete pored svog posla oko torti:D
Treba mi mala pomoc imam prvu narudzbu sa fondanom i to u ljubicastoj varijanti...Fondan sam pravila i to nije problem nego ljubicasta boja koju kod nas u Su nemogu da nadjem...e sad mogu pomesati crvenu i plavu ali neznam koliko koje da stavim da bi dobila pravu ljubicastu? Mozda malo glupo pitanje ali ne bih da upropastim fondan dok ga budem bojala...unapred hvala....:bye:

Nikako crvenu i plavu, dobićeš bordo i to vrlo 'muljavu'. Kupi barvalov gel ljubičaste boje, to ti je najsigurnije jer si već napravila fondan. Lila (ne ljubičasta) boja se može dobiti od nežno rozeg fondana u koji se stavi malo ljubičastog gela.
Kad budeš farbala fondan probaj sa malom količinom, da ne upropastiš celu količinu.

Drage majstorice,
svasta korisno naucih ja sa ovih stranica, hvala vam!
Treba mi pomoc!
Imam porucenu tortu vulkan i interesuje me sta se to stavlja unutar njega da stvori dim? To sam negde ovde procitala i sada ne mogu da nadjem. Pomagajte!!!:worth:

Back