Moja prica

Jeste sirok pojam, i granice tog psihickog integriteta su jako fine, i nisu u stanju svi u stanju da ih prepoznaju.
Sreca je psihicki pojam, a 'parazit na ledjima' fizicki. Mogu da imaju veze jedno sa drugim, ali ne mora da znaci. Kada neko zeli da mu deca prozive udoban zivot, taj neko ih ne izbacuje iz kuce da bi ih naucio nekakvu mediokritetsku zivotnu lekciju. Jedna od klasicnih gresaka nekih preiskusnih roditelja koji su puni zivotne mudrosti je njihovo shvatanje srece u slucaju dece. Oni jednostavno pojma nemaju, i ocigledno misle da je sreca fizicka stvar da ju je moguce dodirnuti, zagristi, ili uci zajedno sa njom u kolica od 100.000 evra. Iz price je ocigledno, jasno kao dan da ga njeni roditelji ne bi podnosili i da je najvredniji radnik na svetu. Kao i sto je ocigledno da ponude za posao nisu pomoc, nego mamac koji bacaju svi control freakovi. On je debil ne zato sto je neradnik, nego zato sto vidi da to sto je neradnik smeta njegovoj voljenoj osobi, drugoj polovini njegovog bica, osobi koju bi kobajagi trebalo da voli najvise na svetu, a nece to da promeni. Zato je on debil- sto je ocigledno ne razume, sto verovatno pokazuje da najvise na svetu voli svoje d. E sad, u slucaju nekih normalnih roditelja, koji nisu kao ovi iz price, kada roditelj zaista ima postovanje i razume zivot i psihu svoje cerke, najgluplja moguca stvar je nauciti je zivotnim lekcijama na ovaj nacin kako oni hoce. Ako udovolji njihovom zahtevu, i razvede se ne zato sto ona zeli, nego sto su je oni ucenili (posto naravno osoba koja je uhvacena u mrezu fol ljubavi ne moze racionalno da razmislja, a takvi roditelji se jako brinu za psihicko zdravlje cerke :roll: ), tako ce je samo nauciti da ih se plasi. To sto oni rade je isto kao leciti narkomane lopatom- ma mozda ces ga ti i nauciti da ne uzima vise heroi (mada u vecini slucajeva verovatno neces), ali napravio si od njega ljudsku biljku, osobu bez slobode, bez svojeg ja, poniznu osobu koja nikada nece razviti svoje potencijale. Jednom reciju, napravices od njega ponizno blato. Super je takva sreca.

ovako izgleda kad se mali perica igra psihologa..:cool:
za pocetak, a to se uci jos u prva cetiri razreda osnovne skole, kad se procita tekst - treba da se shvati fabula..a onda sledi analiza..

ajde lepo se vrati na pocetak, pa onda neces naopako da tumacis ono sto je napisano..:roll:

i sve sto si napisao je blala bla truc..po svaku cenu biti oportun..
zena se ni sekunde nije zalila na roditelje, vec na muza i zajeb koji je napravila svojim odabirom, a sa cime se suocila vec posle 8 meseci

roditelji neprijatelji je ni jedne sekunde (iako se nisu slagali sa njenim izborom) nisu uslovili da mora da se razvede..
samo pokusavaju neradnika da nateraju da zaradjuje za troskove koje pravi njegovo dupe.
ne da izdrzava njihovu cerku..bili su dobri roditelji, pa su na vreme ulozili u svoje dete, obrazovali je i naucili da sama svojim radom zaradi i obezbedi svoju egzistenciju..
jedino gde su zakazali je sto je nisu naucili da prepozna lezilebovice na vreme i bezi od njih glavom bez obzira, a ne da sa istima zasniva bracnu zajednicu!:rtfm:

Što je Stronci već ne nekoj od prethodnih strana rekao, pitanje je do koje mere smo spremni da dozvolimo roditeljske intevencije u sopstvenom problematičnom braku, odnosno, do koje mere kao roditelji dajemo sebi za pravo da intervenišemo.
Nevezano za konkretnu situaciju postavljačice, već onako teoretski, principski, kad se već diskusija razvila u tom smeru.
Do koje granice roditelji treba da utiču i kako u slučaju lošeg braka? Kada savetovanjem, a kada konkretnom akcijom koja je direktno usmerena na svoje odraslo dete ili oboje? Postavljanjem uslova, ultimatuma, manipulacijom finansijskom zavisnošću i sl.?
Kad kažem loš brak, mislim na ovaj primer, znači izbor pogrešnog bračnog partnera, bilo da je u pitanju neradnik ili recimo zatucan neki lik koji npr. smatra da žena ne treba da radi, neinteligentan, prostak, žena sklona neverstvima, loša majka, šta god.
Da ostavimo po strani ekstremne slučajeve, kao što je alkoholizam, zlostavljanje, droga, zapostavljanje dece....znači prosto pogrešna osoba i loš brak sa njom.

Dakle, do koje mere i na koji način biste se direktno umešali kao roditelj i do koje mere biste takvo mešanje tolerisali od roditelja?

Мислим да се ови родитељи нису мешали у њихов БРАК, само у финансијску страну, јер и сами учествују у њиховим финансијама, а друга страна (ни муж ни његови) ама баш ни на који начин не доприносе!
Они не постављају никакве услове у вези са браком нити са ћеркиним избором - само не желе више да учествују у финансијама. Они су донели одлуку везану за СВОЈЕ ФИНАНСИЈЕ, а не за туђ брак!
Да ли ће тај брак бити срећан и дуговечан - не зависи од родитељске финасијске подршке него од самих брачних партнера, ОНИ су ти који су једини одговорни за њега.

Тако да мислим је твоје питање није баш релевантно за ову тему. И сама постављачица инсистира на томе да јој нису проблем родитељи него муж!

Poslednja izmena:
Što je Stronci već ne nekoj od prethodnih strana rekao, pitanje je do koje mere smo spremni da dozvolimo roditeljske intevencije u sopstvenom problematičnom braku, odnosno, do koje mere kao roditelji dajemo sebi za pravo da intervenišemo.
Nevezano za konkretnu situaciju postavljačice, već onako teoretski, principski, kad se već diskusija razvila u tom smeru.
Do koje granice roditelji treba da utiču i kako u slučaju lošeg braka? Kada savetovanjem, a kada konkretnom akcijom koja je direktno usmerena na svoje odraslo dete ili oboje? Postavljanjem uslova, ultimatuma, manipulacijom finansijskom zavisnošću i sl.?
Kad kažem loš brak, mislim na ovaj primer, znači izbor pogrešnog bračnog partnera, bilo da je u pitanju neradnik ili recimo zatucan neki lik koji npr. smatra da žena ne treba da radi, neinteligentan, prostak, žena sklona neverstvima, loša majka, šta god.
Da ostavimo po strani ekstremne slučajeve, kao što je alkoholizam, zlostavljanje, droga, zapostavljanje dece....znači prosto pogrešna osoba i loš brak sa njom.

Dakle, do koje mere i na koji način biste se direktno umešali kao roditelj i do koje mere biste takvo mešanje tolerisali od roditelja?

razvela sam se kad je moje dete bilo u pubertetu..sa njenim ocem i svojim ex sam ostala u sjajnim odnosima..oboje smo imali grizu savesti da nasim razlazom njoj uskracujemo neke stvari, koje bi verovatno imala da delimo zajednicku adresu..i u tom periodu - oboje smo bili vise nego sto je trebalo - tolerantni..
posledica toga - u jednom trenutku u njenom ponasanju smo primetili osobinu koja nam se nije dopala..

da bi to ispravili, kao roditelji smo dali sebi za pravo da preduzmemo korak koji je po nama bio pametno resenje.
posle polaganja mature upisla je fakultet, a onda smo joj `pronasli` posao..
mnogo rada - nikakva nadoknada.
ceo dan je radila i kad je na kraju dana inkasirala svoju zaradu - jedva 400,00 (zaradila je i deo za omladinsku zadrugu).
nema ni za mojito kad izadje.
ali je naucila lekciju.

a mi - neka smo roditelji neprijatelji..ali nas glava vise ne boli :mrgreen:

Zavisi od razloga. U slucaju da se radi o narkomaniji i kriminalu - nebo je granica. Znaci nema sta ne bih uradila i pokusala da svoje dete iscupam iz te price.

U principu u ovakvoj situaciji, verovatno bih je ostavila da sama odluci pa kad bude da bude, ne bih se mesala. Ali meni je sada, iz perspektive zene koja se razvela, zao sto se moji roditelji nisu odlucnije umesali i naterali me da brze donesem odluku. Najiskrenije.

ovako izgleda kad se mali perica igra psihologa..:cool:
za pocetak, a to se uci jos u prva cetiri razreda osnovne skole, kad se procita teks - treba da se shvati fabula..a onda sledi analiza..

ajde lepo se vrati na pocetak, pa onda neces naopako da tumacis ono sto je napisano..:roll:

i sve sto si napisao je blala bla truc..po svaku cenu biti oportun..
zena se ni sekunde nije zalila na roditelje, vec na muza i zajeb koji je napravila svojim odabirom, a sa cime se suocila vec posle 8 meseci

roditelji nepriajtelji je ni jedne sekunde (iako se nisu slagali sa njenim izborom) nisu uslovili da mora da se razvede..
samo pokusavaju neradnika da nateraju da zaradjuje za troskove koje pravi njegovo dupe.
ne da izdrzava njihovu cerku..bili su dobri roditelji, pa su na vreme ulozili u svoje dete, obrazovali je i naucili da sama svojim radom zaradi i obezbedi svoju egzistenciju..
jedino gde su zakazali je sto je nisu naucili da prepozna lezilebovice na vreme i bezi od njih glavom bez obzira, a ne da sa istima zasniva bracnu zajednicu!:rtfm:

Pa sad, ne znam da li mali Perica moze da bude tako dobar psiholog. Cak, ima tu jos jedna kvaka, koja je sustinski najdublja, ali koju necu da napisem, jer ne zelim jos vise da udarim na roditeljsku svetinju:per:

Kako da ne, oportunizam je kada ne dozvoljavas ljudima da ti zadiru u psihicki integritet glumeci da ti na taj nacin cine uslugu. Tj. najgore od svega sto to i nije gluma, oni su ubedjeni da je to dobro. Glupost kod megalomana je uvek veci problem nego gluma ili zloba.

Pa ne moraju oni da joj nacrtaju 'razvedi se ili mars iz stana', osobe sa elemetarnim zdravim razumom znaju da 'citaju izmedju redova'. Poenta izbacivanja iz stana nije da 'je nauce da pliva tako sto ce je baciti u vodu pa neka se sama snalazi', jer da je to poenta, oni su nju mogli da izbace iz stana sa 18 godina. Poenta je da je ucenom nateraju da ga odhebe.

A bla-bla truc-truc je ovo boldovano, to je upravo kako mali Perica zamislja roditeljstvo.:mrgreen:

Elem, tacno je da se ona nije zalila na roditelje. Zato sam i rekao, potpuno je nebitno sta je objektivan problem. Subjektivno, njen muz je njoj veci problem i neka se razvede.

Poslednja izmena:
Мислим да с еови родитељи нису мешали у њихов БРАК, само у финансијску страну, јер и сами учествују у њиховим финансијама, а друга страна (ни муж ни његови) ама баш ни на који начин не доприносе!
Они не постављају никакве услове у вези са браком нити са ћеркиним избором - само не желе више да учествују у финансијама. Они су донели одлуку везану за СВОЈЕ ФИНАНСИЈЕ, а не за туђ брак!
Да ли ће тај брак бити срећан и дуговечан - не зависи од родитељске финасијске подршке него од самих брачних партнера, ОНИ су ти који су једини одговорни за њега.

Doneli su odluku vezanu za svoje finansije (i imaju svako pravo na to, da još jednom naglasim), ali varijanta "ili će zet da se zaposli ili ćemo da zavrnemo slavinu" jeste ultimatum i manipulacija finansijskom zavisnošću. Jer njima ni iz džepa ni u džep da li će zet da ima platu ili ne, njegova plata ima uticaja samo na kvalitet života njihove ćerke. Tako da to nije finansijska odluka zarad njihovih finansija samo, već ima za cilj nešto sasvim drugo, ono "učenje pameti".

Zamisli varijantu "ili će moja ćerka da ponovo počne da radi ili zavrćemo slavinu", "ili će snaja da prestane da flertuje sa svakim, ili zavrćemo slavinu"....bilo koje loše, problematično ponašanje zeta ili snaje, zbog kojeg je naše dete nesrećno.

Moje pitanje je gde je granica kada kao roditelji smatramo da treba da povučemo poteze kojim ćemo dete i njenog/njegovog bračnog partnera naučiti pameti i gde je granica kada nećemo tolerisati tu roditeljsku intervenciju.

Сагласна сам с тобом, ни ја не мислим да родитељи траба одраслој деци да обезбеђују било шта.

Ја само кажем да је њихов потез показатељ недостатка емотивне подршке ћерки.
Бар ја то тако доживљавам.
Куд има све проблеме, још су и они решили да је уче памети.
А у браку је само 8 месеци....

hajde da razgranicimo "emotivnu" od "finansijske" podrske. ili treba da znaci ako roditelji detetu ne daju stan da ga ne vole? sta cemo sa onim roditeljima koji nisu u situaciji svom detetu da daju stan?

razvela sam se kad je moje dete bilo u pubertetu..sa njenim ocem i svojim ex sam ostala u sjajnim odnosima..oboje smo imali grizu savesti da nasim razlazom njoj uskracujemo neke stvari, koje bi verovatno imala da delimo zajednicku adresu..i u tom periodu - oboje smo bili vise nego sto je trebalo - tolerantni..
posledica toga - u jednom trenutku u njenom ponasanju smo primetili osobinu koja nam se nije dopala..

da bi to ispravili, kao roditelji smo dali sebi za pravo da preduzmemo korak koji je po nama bio pametno resenje.
posle polaganja mature upisla je fakultet, a onda smo joj `pronasli` posao..
mnogo rada - nikakva nadoknada.
ceo dan je radila i kad je na kraju dana inkasirala svoju zaradu - jedva 400,00 (zaradila je i deo za omladinsku zadrugu).
nema ni za mojito kad izadje.
ali je naucila lekciju.

a mi - neka smo roditelji neprijatelji..ali nas glava vise ne boli :mrgreen:

dive, ja pitala za intervencije povodom lošeg braka, tj. braka sa lošom osobom :D

Doneli su odluku vezanu za svoje finansije (i imaju svako pravo na to, da još jednom naglasim), ali varijanta "ili će zet da se zaposli ili ćemo da zavrnemo slavinu" jeste ultimatum i manipulacija finansijskom zavisnošću. Jer njima ni iz džepa ni u džep da li će zet da ima platu ili ne, njegova plata ima uticaja samo na kvalitet života njihove ćerke. Tako da to nije finansijska odluka zarad njihovih finansija samo, već ima za cilj nešto sasvim drugo, ono "učenje pameti".

Zamisli varijantu "ili će moja ćerka da ponovo počne da radi ili zavrćemo slavinu", "ili će snaja da prestane da flertuje sa svakim, ili zavrćemo slavinu"....bilo koje loše, problematično ponašanje zeta ili snaje, zbog kojeg je naše dete nesrećno.

Moje pitanje je gde je granica kada kao roditelji smatramo da treba da povučemo poteze kojim ćemo dete i njenog/njegovog bračnog partnera naučiti pameti i gde je granica kada nećemo tolerisati tu roditeljsku intervenciju.

nema granice..sve ono sto smo ucinili sa najboljom namerom, a sto neko ``iskarikira`` imamo prava da ispravimo..

npr. ako smo u mogucnosti da finansijski dotiramo svakog meseca svoje dete sa odredjenom sumom novca, a ono ne daj boze potpadne pod uticaj droga..
ima se, moze se..
jesam li los roditelj ako prvo preduzmem korake da se to dete suoci sa posasti koja ga je obuzela i pokusam da je ubedim da se izleci, i posto to ne daje rezultate - ukinem dotirana sredstva, jer zahvaljujuci njima moze sebi lagodno da isfinansira doze?
za pocetak - nema se, ne moze se..
ajde sada da se borimo sa problemom..

Poslednja izmena:

nema granice..sve ono sto smo ucinili sa najboljom namerom, a sto neko ``iskarikira`` imamo prava da ispravimo..

npr. ako smo u mogucnosti da finansijski dotiramo svakog meseca svoje dete sa odredjenom sumom novca, a ono ne daj boze potpadne pod uticaj droga..
ima se, moze se..
jesam li los roditelj ako prvo preduzmem korake da se to dete suoci sa posasti koja ga je obuzela i pokusam da je ubedim da se izleci, i posto to ne daje rezultate - ukinem dotirana sredstva, jer zahvaljujuci njima moze sebi lagodno da izfinansira doze?
za pocetak - nema se, ne moze se..
ajde sada da se borimo sa problemom..

Jel' ovo nerazumevanje do mene? :confused:

Roditelj instinktivno stiti svoje dete. Cak i kada se radi o patoloskoj zastiti od strane roditelja. On jednostavno misli da cini najbolje za svoje dete jer mu je tako zapisano u genetskom kodu i kolektivnom nesvesnom.

Sto se uplitanja u zivot dece tice, kada se ekstremna situacija tipa kriminala, droge ili alkoholizma desi, tu je mesanje od strane roditelja vec zakasnela reakcija i dete mozete samo da vodite strucnjaku na lecenje. Roditelj treba da se umesa kada vidi naznake problematicnog ponasanja deteta. Naravno, ako je spreman da realno sagleda situaciju u kojoj mu se dete nalazi. Ovo je dosta tesko jer nas srce vodi kroz zivot a ne razum, ali je moguce.

Sto se mesanja roditelja u zivot postavljacice teme tice, mislim da ne preteruju i da su poprilicno fer postupili. Njen otac je nasao njenom muzu posao i to dva puta, a ovaj je oba posla napustio iz skroz nezrelih razloga. Takodje zive u stanu njenih roditelja. To sto prete da ce da je izbace na ulicu ne vidim kao tragediju, vec kao njihov nacin da izazovu kod nje "wake up call". Neki put moramo ekstremno da reagujemo da bismo dobili rezultat.

I onda molimo Boga da bude efekta...

Тако да мислим је твоје питање није баш релевантно за ову тему. И сама постављачица инсистира на томе да јој нису проблем родитељи него муж!

Sad sam videla ovo naknadno dodato.
Mislim da je relevantno jer se oko toga diskusija razvila još na 2,3 strani.
Postavljačica je naknadno objasnila svoj stav, ali ne vidim što bi bilo nerelevantno nastaviti tu diskusiju principski.
Na temu muža ionako se nema više šta reći, njegov slučaj je završen još na prvoj strani, (tj. oko njega se svi slažemo :mrgreen: )
Ali ako misliš da treba brisati, briši.

Jel' ovo nerazumevanje do mene? :confused:

И ја некако имам осећај да причамо о различитим стварима.

Ти инсиситраш на томе да се родитељи мешају у ћеркин лош брак. Ја то не доживљавам тако.

Ја и даље гледам кроз питање новца и издржавања. Једна страна (она и њени родитељи) улажу материјално све, његова страна ништа!
Да би била дуга љубав мора бити и чист рачун: или ћеш и ти, зете, да доприиносиш нешто, или ми наше паре (отеловљене у стану) повлачимо из исте приче!

Замисли да излазиш са другарицом на пиће и да стално ти плаћаш, а она неће ниједном да плати....не да не може, него НЕЋЕ! Хоћеш ли јој и даље свакодневно финансирати пиће или ћеш јој рећи: ''Или и ти плати некад или ја више нећу теби да плаћам! Нећу да ме искоришћаваш!''
ТО је поента!
Мало баналан пример, али јасан, надам се... ''Нећу да будем овца за шишање, ако си ТИ, ћеро, одлучила да издржаваш нерадника, издржавај га - ЈА не морам!''

Ти инсиситраш на томе да се родитељи мешају у ћеркин лош брак. Ја то не доживљавам тако.

Ја и даље гледам кроз питање новца и издржавања. Једна страна (она и њени родитељи) улажу материјално све, његова страна ништа!
Да би била дуга љубав мора бити и чист рачун: или ћеш и ти, зете, да доприиносиш нешто, или ми наше паре (отеловљене у стану) повлачимо из исте приче!

Замисли да излазиш са другарицом на пиће и да стално ти плаћаш, а она неће ниједном да плати....не да не може, него НЕЋЕ! Хоћеш ли јој и даље свакодневно финансирати пиће или ћеш јој рећи: ''Или и ти плати некад или ја више нећу теби да плаћам! Нећу да ме искоришћаваш!''
ТО је поента!
Мало баналан пример, али јасан, надам се... ''Нећу да будем овца за шишање, ако си ТИ, ћеро, одлучила да издржаваш нерадника, издржавај га - ЈА не морам!''

Poenta je da kada neko u nekom odnosu pocne da razmislja na taj nacin da je to sto samo jedna strana daje pare iskoriscavanje, kada se neko oseca osoba koju iskoriscavaju, onda je to kraj takvog odnosa. Zato i kazem da je subjektivno u medjuljudskom odnosu ono sto je bitnije, ako se neko oseca izdano i iskorisceno, potpuno je nebitno da li su razlozi za to dobri ili pogresni. To je kraj takvog odnosa. Tako da ona treba da se razvede.

Ako roditelj smatra da dete pare koje mu on daje trosi na neadekvatan nacin, i ako se oseca iskoriscenim u tom odnosu, to je onda kraj i takvog odnosa. Ko uopste u nekom medjuljudskom odnosu pocne da se oseca tako, to je kraj. Mislim eventualno moze da se radi na razresavanju tog problema, ali samo ako se ljudi bave sustinskim stvarima, a ne tehnickim. Jedina razlika je u tome sto od voljene osobe mozes da se razvedes, a od roditelja ne mozes.

ТО је поента!

Da, definitivno pričamo o različitim stvarima, ali, čini mi se tek sad.

Moj utisak je (a to smo i x puta kroz temu provukli) da je cilj tog finansijskog "povlačenja" da zet promeni svoje problematično ponašanje koje šteti njegovoj ženi, zbog čega je ona konkretno izmorena, na ivici snaga, nesrećna, nezadovoljna itd, dakle ponašanje koje izaziva bračne probleme.

I ti si sama nekoliko puta naglasila da je to u cilju da se ćerka "otrezni", da vidi sa kim je, da joj za njeno dobro skinu onaj prsluk za plivanje, ne bi li ona što pre shvatila da je omašila muža i spasila se pre nego dođu deca ili pokazala odgovornost prema sebi i preduzela nešto u vezi problema u braku koji je čine nesrećnom itd ili da bi se on pod pritiskom popravio, pokazao odgovornost prema svojoj porodici. Sve smo to rekli. Da je njihov motiv i cilj da okončaju situaciju u kojoj je njihova ćerka nesrećna, radikalizijući je. Ne razumem kako je to sada postalo samo i isključivo pitanje koliko je ko uložio.

Pogotovo što ne vidim da roditelji tu ulažu "sve", ulažu isto ono što su ulagali i pre tog braka, svojom odlukom, na isti način, zato kažem njima ni iz džepa ni u džep da li će da postoji zetova plata ili ne. Ali ako im je motiv to što se oni osećaju kao ovce za šišanje, onda si sve u pravu što si napisala. A ako im je motiv promena situacije gde je njihovo dete nesrećno i nezadovoljno u braku sa lošom osobom, u lošem, jednostranom braku, onda je to mešanje u taj loš brak.
Hajde da se posle 15 strana odlučimo šta je.

Imam ja potpuno razumevanje za roditelje i znam da bih i ja želela da učinim sve da takvu situaciju okončam. Istovremeno smatram da je brak stvar dvoje ljudi koji su u braku i da je na njima da rešavaju probleme koji se između njih pojave. Da van braka, i dobrog i lošeg, kao i van razvoda, na kraju krajeva, treba držati i roditelje i rodbinu i prijatelje, u smislu poteza koji predstavljaju direktno mešanje u bračnu sreću ili probleme. Znači, ako sam ja nesrećna u svom braku iz xy razloga (muž me zapostavlja, vara, nezainteresovan je za decu, neće da nađe posao ili neće da pomogne u kući ili bilo šta), na meni je i samo na meni da povlačim poteze koji će moje probleme sa mužem da reše. Ljudi oko mene, koji mi žele dobro, mogu samo da me podrže, da me savetuju, ohrabre, ali ne mogu da povlače poteze. JA ne dam, jer je to na meni.

Zato i postavljam to pitanje. Jer vidim da ljudi sa kojima se po ovim pitanjima na drugim sličnim temama slažem ovde zastupaju tezu da je roditeljima otprilike sve dozvoljeno kad shvate ili smatraju da je sreća njihovog deteta ugrožena. Ovakvi bračni problemi su nekako "siva zona". Problemi su i to ozbiljni, ali nisu ekstremi tipa alkohola, droge, zlostavljanja, gde je lako postaviti se. I zato me zanima gde je ta granica opravdane "intervencije". Opravdane iz pozicije deteta i opravdane iz pozicije roditelja i da li vam je ta granica, kad gledate iz oba ugla, na istom mestu.

Stvarno sam se žešće zamislila oko ovoga, pa vidite koliki mi je ovo post i još bez smajlija. Evo jednog :flert:

@ medved_bg
usla sam ti na profil da bih videla koliko imas godina..i uverila se da je upravo to razlog ovakvog tvog razmisljanja..
zlostavljanja su razlicita..ako neko izrabljuje do iznemoglosti svog partnera na samom pocetku zajednickog zivota, sta tek mozes od istog da ocekujes posle nekoliko godina?
na zalost, iskustva ne govore u prilog `srecno su ziveli do kraja zivota``
to je i razlog zbog kojeg se roditelji mesaju..
od neceg sto u ovom trenutku nije lepo, moze da ispadne nesto sto je mnogo ruzno kasnije..
cula si za ogled sa zabama sigurno..
ako je drzis u vodi koju postepeno zagrevas - skuvace se bez pokusaja da spasi zivu glavu, a ako je stavis odjednom u zagrejanu vodu - iskace bez razmisljanja..

e pa roditelji su ovde hteli svoje dete odmah na vreme (kad su se uverili da je neradnik nepopravljiv) da suoce sa vrelom vodom..da pozure pre nego sto joj njen dragi muz ne oduzme svu moc rasudjivanja i ne skuva je..

Odavno vec citam forum pa sam htela da napisem i svoju pricu.
Udata sam vec 8 meseci za coveka koga volim. Medjutim sada je pocelo da skripi.
Od pocetka je nasa veza nailazila na razlicite komentare jer ja imam zavrsen fakultet a moj suprug trogodisnju srednju skolu, i razveden je. I nije u stalnom radnom odnosu. Kad smo se upoznali bavio se preprodajom kola i skutera na crno i nekako me nije bilo briga za finansijsku njegovu situaciju, niti za obrazovanje. Volela sam ga, on mene i to mi je bilo dovoljno. Sada se situacija menja. On je ziveo sa roditeljima u porodicnoj kuci, ja zivim u svom stanu u Beogradu. Tako je sve klizilo glatko.
Kad smo se vencali moji roditelji i brat su to jedva progutali, hteli su vene da iseku skoro bukvalno. Jer dolazim iz porodice obrazovane dobrostojece. Ni jednog sekunda nisam obracala paznju na komentare. Ali kako je moj suprug bio sve vise u problemu sa poslom, jer nije mogao da nastavi da radi na crno sad krece problematika. Taj "biznis" je potpuno zamro. Od tada pored svog osnovnog posla ja dajem casove deci da bi mogli da nekako prezivimo mesec. Iako sam zavrsila jezik predavacki poziv me nikad nije privlacio ali bila sam prinudjena na to. On otkako smo se uzeli bukvalno nijedan mesec nije dao ni dinar za racune hranu, nabavlja novac povremeno u kladionici ali to je sica. Ja snosim sve troskove. Dok smo se zabavljali a ziveli zajedno kod mene ni tada nije placao racune, ali to mi se nekako podrazumevalo, iako nije bilo kratko vec 6 meseci. nije se ponudio , ja nisam htela da ga presiram. Ono sto me nervira u celoj toj prici nije novac vec sledece. Iz najbolje namere da nam pomogne moj tata mu je nasao 2 posla. Prvi je ko obezbedjenje u banci. To je bilo u feb. Isao je 2 dana i nije vise jer mu je hladno. Drugi je sada pre par dana. Kao prodavac u sportskim prodavnicama. Isao isto 2 dana, nece vise jer je to "pederski posao" a sam da nadje neki nepederski nije mu uspelo vec 10 meseci.
:confused:
Moji roditelji su poludeli i rekli mi da ako za mesec dana ne nadje posao da ce me zamoliti da se iselim iz njihovog (mog, ali se na mamu vodi) stana. Pa da ss svojim muzicem ako sam izabrala bedu u njoj i zivim. Znam da su ozbiljni jer su jedva prihvatili sve to, majka mi je oplakala dan vencanja i hoce da me nauce pameti. On nema nikakvu inicijativu, grdi me jos sto dozvoljavam njima da me ucenjuju.
Sad sam u rebusu. Kuma mi predlaze da se razvedem, ja sam na ivici nervnog sloma. Plasi me sta ce biti ako roditelji zaista ucine to sa stanom. I za kakvog to coveka sam se udala? Jer ja zaista nemam sredstava da izdrzavam sebe i njega.. Koliko god to zelela. I polako mi se sve skupilo i smucilo.. Ima li ko koji pametan savet? :neutral:

Nisam znala da ce ovo izazvati ovoliku paznju, jedva sam iscitala. Hvala Vam svima na komentaru.
Moji roditelji su najmanji problem. Moj muz me otkako sam mu rekla tera da se suprotstavim roditeljima da nas ne isteraju iz stana jer je i on svestan da ako budemo placali kiriju zivecemo mnogo bednije. Ne umem da isplivam. Sto neko rece , sama pala, sama se ubila, to sam yapamtila iz ovolikih odgovora.
Ne mogu na silu da budem u stanu koji je njihovo vlasnistvo. Ako budemo iznajmljivali stan , on kaze da nam bar treba dvosoban jer gde ce on dok ja drzim casove. Tada ne moze u kladionicu a ovako moze. I da ako ja to ne mogu da placam, a moji ne popuste on se vraca kod mame jer su "takve okolnosti"

Ja da sa muzem zivim na razlicitim adresama necu. nisam se zato udavala da ko devojka zivim. Ili ce da radi i sa mnom u podstanare ako do toga dodje, ili da odmah prihvati posao. Ili nek ide kod mame i nek spakuje se sam i potpise sporazumni rayvod.
Ljubav postoji ali je ubija borba za golu egzistenciju. Ja nemam snage vise. Ni da se satirem od posla, ni da lose i malo spavam, idem sama u nabavke koje sama placam, tolerisem mu da mi maznjava auto, ni da budem blaga prema njemu. Ubio je sve moje pragove tolerancije...

A najteze od svega mi je da drugima priznam da su bili u pravu

niti su moji roditelji pasivno agresivni niti sam ja nesigurna
Da ne smem da im se suprotstavim ne bih se ni zabavljala sa njim, a ne udala se za njega.
Oni imaju legitimno pravo da zahtevaju da izadjem iz njihovog stana ako to zele, stan je najmanji problem, kao i novac, najveci problem je sto moj suprug nema inicijativu da nesto promeni:confused:

Evo svih postova nekedruge.
Sad mene interesuje sledece, ako nekadruga navrati i ako hoce da odgovori:

Sta tenutno osecas prema muzu, tj da li si jos zaljubljena, ili je zaljubljenost prestala? da li ga volis ili i to ne postoji vise? da li zelis da se razvedes? Ako da kad ces nesto da preduzmes? Ako ne, sat cete da radite dalje?

Sta te je privuklo da se zaljubis u njega? Izgled, karakter, sarm, pamet, zajednicka interesovanja? Opisi malo svog supruga.

Zasto se tvojima nije svidjao od pocetka? Zbog obrazovanja ili nekih drugih razloga?

Kako se osecas u vezi stana, posto kazes da si do sad mislila da je tvoj, a sad se trazi da se iselite ako on ne nadje posao? Da li ti osecas da se tvoji roditelji mesaju u vas brak ovakvim zahtevom? Ili smatras da je OK da ti postavljaju takve zahteve?

I sama gore kazes da hoce da te nauce pameti, jel ti to smeta ili smatras da imaju pravo da te uce pameti?

U posledenjm postu koji sam citirala kazes da je najmanji problem stan, kao i novac (ranije si vec rekla da roditelji nisu problem), vec je problem sto tvoj suprug nema inicijativu. Kakvu inicijativu zelis od njega (pretpostavljam da se zaposli? ali jer ima jos nesto?) i kako sad nisu problem pare i stan a u prvom postu jesu. Sta je u stvari najveci problem?

I kakav savet u stvari ocekujes od nas?

Zaboravih da dodam i pitanje o kockarnici. Koliko para tamo trosite, jel se ti slazes sa tim troskom, koliko dugo se on tamo kladi i koliko je to ozbiljno? Koliko cesto?

Poslednja izmena:
@ medved_bg
usla sam ti na profil da bih videla koliko imas godina..i uverila se da je upravo to razlog ovakvog tvog razmisljanja..
zlostavljanja su razlicita..ako neko izrabljuje do iznemoglosti svog partnera na samom pocetku zajednickog zivota, sta tek mozes od istog da ocekujes posle nekoliko godina?
na zalost, iskustva ne govore u prilog `srecno su ziveli do kraja zivota``
to je i razlog zbog kojeg se roditelji mesaju..
od neceg sto u ovom trenutku nije lepo, moze da ispadne nesto sto je mnogo ruzno kasnije..
cula si za ogled sa zabama sigurno..
ako je drzis u vodi koju postepeno zagrevas - skuvace se bez pokusaja da spasi zivu glavu, a ako je stavis odjednom u zagrejanu vodu - iskace bez razmisljanja..

e pa roditelji su ovde hteli svoje dete odmah na vreme (kad su se uverili da je neradnik nepopravljiv) da suoce sa vrelom vodom..da pozure pre nego sto joj njen dragi muz ne oduzme svu moc rasudjivanja i ne skuva je..
:super:Danas se brak izgleda ne shvata ozbiljno.Stari kov kao moji roditelji su gradili brak na poverenju i zajedničkom razumevanju.Grčili su se i mučili i napravili svoju kuću bez pomoći njihovih roditelja , ali su imali poštovanje prema starijima.Danas poštovanja više nema.Roditelj treba da pomogne svom detetu da se osamostali i da stekne svoj dom i porodici . Kada roditelj oseti opasnost za svoje dete, ne bira sredstvo da svoje dete spasi od katastrofalnih posledica.Meni je moj otac govorio"Bolje ti da plačeš nego ja":think:Ko razume shvatiće...:bye:Verujte da nikada nije pogrešio!!!

Back