"Моја љубав Никола Тесла" - Роман Ане Атанасковић

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.890
Мислим да добре књиге и писце увек треба истицати. Зато отварам као посебну тему.

Приказ романа "Моја љубав Никола Тесла", Ане Атанасковић

Свака тема везана за Николу Теслу је привлачна и интригантна сама по себи.

Али, потом, у обради и разради, није чест случај да оправда (очекивани?) ниво.

Роман Ане Атанасковић, „Моја љубав Никола Тесла“ пак, спада у те ређе примере. Пријатно изненађење... Или заправо, и није изненађење, с обзиром да сам већ раније прочитала њене изврсне романе „Дует душа“ и „Јелена Анжујска“ .

Ово је, дакле, само потврда да је Ана Атанасковић надасве оригинална и занимљива књижевница.

Из овога романа сам сазнала више о самоме Тесли као тзв. „обичном“ човеку, него из многих других извора.
И не само чињенично.
О Тесли, који оплемењује све и свакога с ким дође у додир, и који, самим тим, и узбурка сваки осетљиви дух. Тесли, дубоко осећајном и осетљивом човеку, и Тесли истовремено с особинама божанства. О тој племенитој моћи коју је носила његова снажна и сложена личност...
Посебна вредност романа Ане Атанасковић је њен особени стил приповедања.
Скоро свака реченица, чак и наизглед обична, оригинална је, звучи свеже и као да први пут читате, неке „старе“ мисли, донете су на нов, свеж начин.
Лако. Наизглед. А заправо, уопште није.
И лик Катарине Џонсон. У односу на Теслу, не ретко делује „лако“, безбрижно...
А у ствари није. Ни близу тога. То је жена, у свој својој пуноћи и комплексности. Она је вредна, марљива, добра, верна супруга и брижна мајка, пуна љубави, честита... Интелигентна, начитана, осетљива... Која би заправо – хтела да је мање „озбиљна“, наизглед парадоксално, управо у неким аспектима личности Николе Тесле види узор за то. За њу је Тесла и пријатељ, и (не)обичан мушкарац, самим тим привлачан но, и много више од тога. Он је њено друго ја, које представља симбол слободе, не само „слободе од“, већ „слободе за“.
У роману је дат и упечатљив приказ тадашњих општих прилика, једна уверљива слика САД, друге половине 19. и прве половине 20. века, пуна и вишеслојна... Сво оно светло и тамно што је тада доносила светска сила у најави и успону, и зашто је касније то и постала...

Умети „тешке“ ствари на лак начин донети, може само добар писац, а Ана Атанасковић је то.

Овај роман има и посебну вредност као озбиљан наративни историографски извор за даље проучаваоце живота и рада Николе Тесле и његових савременика.

Неда Ковачевић, књижевница и истраживач историје Београда

@Milunka, jedno pitanje

Da li je ta zena imala bilo kakvog telesnog kontakta sa Teslom ili je samo bila ocharana njegovom pojavom?

Tesla je bio dandy, zene sirom Amerike su bile ocharane njegovom pojavom, ali nema tragova da je on imao i stvarne ljubavne odnose.
Da li ona pise nesto konkretno o takvom odnosu ili prepricava sta su joj drugi pricali?
Колико знам, припремајући књигу, Ана је ишла и у САД, истраживала архиву...

Није нашла поуздане доказе, нити је то приказано у роману, али је суптилно описала Теслина осећања, и мисли, остављајући ту неке ствари и само у наговештајима.
У свему је, наравно, и њена стваралачка машта и романизација, да тако кажем.

Колико знам, припремајући књигу, Ана је ишла и у САД, истраживала архиву...

Није нашла поуздане доказе, нити је то приказано у роману, али је суптилно описала Теслина осећања, и мисли, остављајући ту неке ствари и само у наговештајима.
У свему је, наравно, и њена стваралачка машта и романизација, да тако кажем.

Pre nekoliko gdina na nemackoj TV ( onaj udarni javni servis) bio je dokumentarac, ali savrseno napravljen jer je bilo i pravvh glumaca, ali i arhivskih podataka i slika
o geniju koji je kasnije prepoznat kao genije. Jako zanimljiva emisija, recimo da je trajala i cetri sata sa puno ljubavi i detalja napravljena.
Mene je tu fascinirala neka njegova misterioznost,, ali i njjegova pojava, odevao se , a i izgledao je kao najveci zavodnik svih vremena, sve su zene
bile zaljubljene u njega, ali nigde nema nikakvog traga o bilo kakvoj luljbavnoj prici. Nema traga ni o tome da je eventuallno imao bilo kakav homoseksualni odnos.
Kao etar. Zato sam pomislila da je ova zena nesto konkretnije nagovestila, mada nisam nikakva voajerka;)

Pre nekoliko gdina na nemackoj TV ( onaj udarni javni servis) bio je dokumentarac, ali savrseno napravljen jer je bilo i pravvh glumaca, ali i arhivskih podataka i slika
o geniju koji je kasnije prepoznat kao genije. Jako zanimljiva emisija, recimo da je trajala i cetri sata sa puno ljubavi i detalja napravljena.
Mene je tu fascinirala neka njegova misterioznost,, ali i njjegova pojava, odevao se , a i izgledao je kao najveci zavodnik svih vremena, sve su zene
bile zaljubljene u njega, ali nigde nema nikakvog traga o bilo kakvoj luljbavnoj prici. Nema traga ni o tome da je eventuallno imao bilo kakav homoseksualni odnos.
Kao etar. Zato sam pomislila da je ova zena nesto konkretnije nagovestila, mada nisam nikakva voajerka;)
Ауторка је у роману, морам рећи за мене пријатно изненађујуће, упечатљиво и уверљиво дочарала Теслу као истовремено врло овоземаљског, осећајног човека, и тајанственог, да не кажем оностраног .

Другим речима, као особу с племенитом моћи. Дакле, у неку руку, као неку врсту... божанства које се спушта на земљу и оплемењује је својим ликом и делом... условно речено.

Мени се такав Тесла, књижевно пре свега, допао.

Nisam čitao knjigu i ne želim da se ogriješim o autorku u čiji talenat i iskrenost ne sumnjam, ali Nikola Tesla postaje sve manje privlačna tema.
Koliko god bio fascinantna ličnost, već mi je malo degutantna njegova bjesomučna eksploatacija u našoj savremenoj beletristici.
С једне стране си у праву, јесте превише експлоатисана тема. Има толико других личности које су занимљиве, а скоро заборављене.

Но, управо и јесте вредност кад неко већ експлоатисану тему донесе на нов, свеж начин, да ти се то свиди.

Уосталом, све "теме" су већ милион пута "експлоатисане", од почетка прве писмености и писања, само је ствар начина на који су донете.

Исто важи и за друге уметности.

Hvala Ana. Samo bih želela da Vam se zahvalim i na prethodnim ostvarenjima napisanim. Naprosto ne znam da li bih pre izdvojila Jelenu Anžujsku ili Duet duša, a svaka je osobita na svoj način. Prva romantična, napisana nekim irealnim a prijemčivim jezikom, druga po tematici teška ali i krhka.

Ukoliko imate vremena i volje, slobodno se uključite na naš podforum. Možete se nadovezati nekom kritikom, sugestijom a imamo i neka svoja mala takmičenja koja su vredna praćenja.

Pa...dobrodošli!

Je l' ova najveća faca koja se registrovala na krstaricu :D ?

- - - - - - - - - -

Ima i tviter ccc.
#Avangarda
MIslis na autorku? Moguce je da ima i tviter, ona se ovde javila da bi nasla publiku kojoj ce da utrapljuje neke svoje misli o Tesli, ali slaba vajda,
valjda je to odmnah i videla pa je posle prve poruke i nestala:

MIslis na autorku? Moguce je da ima i tviter, ona se ovde javila da bi nasla publiku kojoj ce da utrapljuje neke svoje misli o Tesli, ali slaba vajda,
valjda je to odmnah i videla pa je posle prve poruke i nestala:

Који је твој проблем са животом?

Одговори овде, јавно, можда се нађе нека добра душа која има квалификације и добро срце за пружање помоћи.

Poslednja izmena:

Back