Moj Ubuntu... (Tips&Tricks)

čoveka zanima kocka a ne list papira... ;)

ma znam, kazem da moze i tako da se vrti, nego da li je podesio compiz

simple-ccsm.jpeg

izgleda to njega muci.

Za detaljnija podešavanja (između ostalog i kocka i prečice za akt. efekata preko tastature) dobar je CompizConfig Settings Manager (instalira se kroz Synaptic i smešta u Preferences meniju).

Inače SQUADofDARKNESS, suviše si te probleme kratko i konfuzno opisao. Što se tiče muzike, ranije je radilo ali sada više ne? Šta si menjao da do toga dođeš i pomoću kog programa puštaš?

Da bi sva multimedija radila korektno potrebno je da instaliraš kodeke, a to je već pomenuto gore. Probaj da pustiš film VLC plejerom.

Kodeke?
Ne znam sta je to.
Efekte sam ukljucio tako sto sam samo kliknuo na prazan kvadratic i ukljucilo se, ali ne radi.

Da li je onaj update generic sto si ti pomenuo Falco free?

Ne znam kako da objasnim sta su kodeci :S. Ajde da probam ovako.

Da bi mogao tvoj PC da reprodukuje pojedine audio/video formate potrebno je da snimis odgovarajuce male programe kako bi mogao PC da ih razume. ovo vazi za sve operativne sisteme (i za Windows i za Linux).

Kodeci za DVD - kikni ovde

(sudo apt-get install libdvdread4)

Ovde klikni za preostale formate

(sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras).

Ako zelis da imas neki jednostavan program za efekte, klikni ovde

2. nacin:

Ili ako ne zelis da koristis terminal onda idi na Ubuntu Software Center. U polju za trazenje napisi codec i pojavice ti se spisak kodeka koje mozes da snimis. ja sam snimio:

Ubuntu rstricted extras, GStreamer extra plugins, Gstreamer ffmpeg video plugin, GStreamer plugins for mms, wavpack, quicktime, musicpack, GStreamer plugins for aac, xvid, mpge2, faad.

Svako apdejtovanje je besplatno.

Poslednja izmena:
Gde se to nalazi?

Da bi imao te opcije, moras da instlairas onaj programcic koji sam naveo u prethodnom postu:

Ako zelis da imas neki jednostavan program za efekte, klikni ovde

Kada ga instaliras, mozes da ga nadjes u okviru "Visual Effects" (Change Desktop Background -> Kartica Visual Effects -> Opcija Custom i dugme Preferences)

Poslednja izmena:
ljudi stize i Ubuntu 10.04 Lucid Lynx, nesto kazu bice super, pa nadjoh neku sliku nije lose svidja mi se.

nego da li moze ovo da se namesti na koali?

Mislim da je to Gnome Shell

The upcoming version 3.0 of the GNOME desktop environment which i can't describe concisely other than that it is a new interface for interacting with your desktop. Some people think it looks pretty slick, but i won't weigh in on the issue. If you'd like to try it, there is a version in the Ubuntu repos, but you'll probably want something more up to date. You can build it yourself without too much difficulty, but hopefully there will be a PPA available soon.

Click here to install or use the following command:
sudo apt-get install gnome-shell

http://1.***************/_PtyHEChBK...AdnU/gJvROTX5XsY/s1600-h/23+-+GNOME+shell.png

izvor: http://www.reddit.com/tb/9z2xk/

Imam jedan problem sa grafikom. Do juce je bilo sve ok, a kada sam danas pokrenuo sistem video sam da mi se promenila rezolucija i frekfencija. Sto je najgore, ne mogu da vratim na staro jer nema te frekfencije (sada je 60hz a pre je bilo 75) i te rezolucije. Kako bih to mogao da sredim?

Edit: Ako ne nadjem resenje do veceras, probacu 10.04 jer cu i onako mozda da reinstaliram sistem

Poslednja izmena:
Edit:

Gde pise? Prilikom instalacije ili prilikom pokretnja programa? Ako je prilikom instalacije onda probaj da instaliras preko Ubuntu Software Center-a. U polju za trazenje unesi "simple ccsm" i pojavice ti se opcija za instalaciju tog progarma.

Ma kad si ti napisao klikni ovde.
Ja tu kliknem i pojavi mi se error.

Ma nema veze.
Ionako skoro uvek koristim winodws.

ljudi stize i Ubuntu 10.04 Lucid Lynx, nesto kazu bice super, pa nadjoh neku sliku nije lose svidja mi se.

nbr.jpg

nego da li moze ovo da se namesti na koali?

To je u stvari izdanje za netbook. Može da se namesti i na desktopu ali nije praktično, zauzeće ti ceo desktop, ikone će biti ogromne i neće izgledati tako lepo kao na malom netbooku. Inače, probao sam to i radi, ali kao što rekoh, nije baš praktično.

Imam jedan problem sa grafikom. Do juce je bilo sve ok, a kada sam danas pokrenuo sistem video sam da mi se promenila rezolucija i frekfencija. Sto je najgore, ne mogu da vratim na staro jer nema te frekfencije (sada je 60hz a pre je bilo 75) i te rezolucije. Kako bih to mogao da sredim?

Edit: Ako ne nadjem resenje do veceras, probacu 10.04 jer cu i onako mozda da reinstaliram sistem

ako si posle ovoga prebacio u windows mogao si da konstatuješ da ti se grafička čudno ponaša te da ti otvara daleko veće rezolucije nego što je ona kojaje predefinisana za tvoj monitor...
Jako smorna situacija za koju još nisam našao leka :(

ako si posle ovoga prebacio u windows mogao si da konstatuješ da ti se grafička čudno ponaša te da ti otvara daleko veće rezolucije nego što je ona kojaje predefinisana za tvoj monitor...
Jako smorna situacija za koju još nisam našao leka :(

Mislio sam prvo da sam zeznuo nekim apdejtom ili tako nesto, pa sam uradio reinstalaciju ali je ostao problem. I onda sam bezveze ukljucio preko wine-a dxball i kada sam iskljucio igricu video sam da se rezolucija smanjila na 800x600. Kada sam hteo da vratim, pojavila mi se moja prvobitna rezolucija i frekfencija. Tako da je resen problem. :D

Izgleda da sam imao srece.

Edit: U mom slucaju nije povecavao rezoluciju vec ju je smanjio (kao i frekf.).

Poslednja izmena:
Mislio sam prvo da sam zeznuo nekim apdejtom ili tako nesto, pa sam uradio reinstalaciju ali je ostao problem. I onda sam bezveze ukljucio preko wine-a dxball i kada sam iskljucio igricu video sam da se rezolucija smanjila na 800x600. Kada sam hteo da vratim, pojavila mi se moja prvobitna rezolucija i frekfencija. Tako da je resen problem. :D

Falco ti rece da ces probati novi ubuntu, ja sve cekam reakciju.:D

Falco ti rece da ces probati novi ubuntu, ja sve cekam reakciju.:D

Hteo sam da snimim ali (uvek postoji neko ali), posto uvek proverim na virtualbox-u da li radi instalacija, video sam da u 3. alfu nisu ugradili nove teme, ostao je synaptic package manager, jedino ubuntu software center je dobio ocenjivanje programa. Tako da sam odustao.

Mozda bi se sve to dodalo kada bi se izvrsilo apdejtovanje jer su to kasnije dodali...

otvaranje celog spiska podržanih rezolucija se vidi samo u windowsu a u linux-u dozvoljava samo osnovnu rezoluciju...
Stvarno si imao sreće ako ti se posle otvaranja igre vratila osnovna frekfencija :)

Instalirao sam neke lepe ikonice,start menu sam namestio drugacije,pointer i sve je super sve sljaka,ali bih hteo da stavim i neke widgete na desktop,ali ne znam koji da izaberem program za to... ranije sam koristio gdesklets ali na njihovom sajtu stoje news od 2008. godine pa ne znam jel napusten taj projekat? Inace sam na Karmik

Back