Moj Ubuntu... (Tips&Tricks)

Juce sam kod lika koji ima instaliran WinXP ubacio flash na koji mi je snimljeno gomila nekih programa.On ima Nod32,apdejtovan i mislio sam nema problema,samo instaliram to sto treba i gotovo.Dodjem kuci ubacim flash kod mene u komp,Ubuntu pored foldera ( ima ih 10-ak ) vidi jos toliko file-ova sa identicnim nazivima kao folderi samo sa ekstenzijom .exe.Obrisem ih sve,snimim sta sam trebao i odem kod drugog lika koji ima WinXP,Avast,isto apdejtovan.Cim sam ubacio flash poceo poceo je da svira kao sirena u Cernobilju,virus za virusom.Hteo da me zadavi lik.

Pitanje: jel ima neki AV pod Ubuntu-om koji moze da skenira Win viruse? Da bih izbegao ove situacije ubuduce?

Poslednja izmena:
evo sad sam isprobao, prvi put linux ubuntu 9.10, podigao sam ga sa usb-a. e sad, sve je lepo bajno, ali ponekad kad otvaram neku aplikaciju, tipa sliku, da uvelicam, malo zakoci, pa sad me zanima da li je zato sto vuce sa usb-a ili zato sto su neke aplikacije malo zahtevnije?

da li negde postoji neki minimalni zahtevi za konfiguraciju?

ja imam: celeron na 2.66, 1gb rama i ati radeon 9600 256mb, da li se isplati prelaziti, barem zbog brzine sa xp-a na ubuntu?

Nećeš imati problema sa brzinom..
To zastajkivanje je verovatno zbog USB-a, na normalnoj instalaciji ne dolazi do toga (bar neće na tvom hardveru, ja imam nešto slabiji CPU i RAM).
Minimalni zahtevi ne postoje jer ti možeš da teraš linux i bez grafičkog okruženja, ili sa nekim manje zahtevnim grafičkim, ili sa manje/bez efekata..

aha, hvala ti!! razmisljam se da odradim dual boot sa xp-om, pa da isprobamav ubuntu, pa mozda jednog dana predjem na isti.

evo instalirao sam ubuntu na poseban hard disk od nekih 8.5 gb. e sad tamo sam video da mi je swap nekih 411 mb, a ja sam procitao da mora biti oko 1.5 do 2 puta veci od ram memorije. meni je ram 1 gb, da li mogu nekako da prepravim to. sta mi preporucujete od programa i sta bi trebalo odraditi odmah posle instalacije svezeg sistema?

ja sam navikao da posle instalacije win-a idu drajveri, e sad da li toga ovde ima ili sam sistem instalira svoje?

svaki savet je pozeljan!!!

hvala unapred!!!

Poslednja izmena:
pa sad primetio si da ti sa fleške radi bez ikakvih problema?
što se tiče drajvera ne verujem da ćeš morati išta sam da instaliraš već će sve automatski da se postavi (jedino ćeš morati daposebno pokreneš instaliranje vlasničkih drajvera za grafičku da bi mogao da poteraš 3D efekte...
Moj ti je savet da ne instaliraš linux bez barem 30 gb (po mogućstvu podeljene u dve particije 10+20gb). jer sve ispod toga je čist mazohizam... ;)
Inače preporučujem dve particije (jednu sistemsku i drugu /home) prosto iz razloga da bi mogao rasterećeno da eksperimentišeš. Ako nešto i zezneš reinstaliraš sistem (i formatiraš samo onu sistemsku particiju) dok na onoj /home particiji i dalje čuvaš sve podatke i nemoraš da se bakćeš sa novim podešavanjima... sve ti je isto kao i pre reinstalacije...

Posto sam se malo igrao sa temama na ubuntu, sada ne znam da vratim komande koje inace stoje sa desne strane, meni stoje sa leve a to su onaj x za gasenje prozora , minimize i restore, probao sam na desktop background ali nece.

Pomoc.... kako???????

@falco: Sima temica. Mada sam ja navikao da imam taskbar ili iconbox. Bez toga se nemoze :)

Evo da se i ja pohvalim novim gnome lookom. Nista posebno, obican gnome i screenlets za cpu, ram i disk:

.. i sa prozorcicima:

@leggionar: Pokreni gconf-editor, pronadji putanju /apps/metacity/general i poigraj se sa unosom "button_layout". Ako sam razumeo sta kazes :)
A mozes jednostavno da promenis temu u neku koja ima kontrole sa desne strane.

@falco: Sima temica. Mada sam ja navikao da imam taskbar ili iconbox. Bez toga se nemoze :)

Evo da se i ja pohvalim novim gnome lookom. Nista posebno, obican gnome i screenlets za cpu, ram i disk:

.. i sa prozorcicima:

@leggionar: Pokreni gconf-editor, pronadji putanju /apps/metacity/general i poigraj se sa unosom "button_layout". Ako sam razumeo sta kazes :)
A mozes jednostavno da promenis temu u neku koja ima kontrole sa desne strane.

Da dobro si me razumeo i hvala.
Fora je u prebacivanju vrednosti ( menu: )

gconf-editor2.jpg

Back