Ja bih najvise volio kad bih vi mogli da nesto predlozite Sta da radim, da li se u mojoj situaciji moze zaobic psihijatar, hvala vam ljudi na odgovorima
Zasto bi zaobisao to, tj upravo ono sto ti treba. Strucnjaka, koji posle 10+ godina edukacije samo u teoriji, a kamoli praksi, i koji je ceo zivot posvetio resavanju problema psihopatologije?
Covece, ti drhtis kada se izlozis socijlnom okruzenju, to nije nimalo zdravo niti normalno, a sto je gore, ako cekas Godoa, i ako se povlacis, potiskujes to, gutas, trpis, opasno rizikujes da stvoris komorbiditet vise psihickih ali i fizickih bolesti pa da ti stradaju svi organi.
Kada bi se mogao zaobici psihijatar, ne bi postojali, veoma prosto. Da li bi tako zaobisao stomatologa, a ne mozes uopste zube da izlozis hrani i trese ti se vilica dok pokusavas da zvaces? Glupo je pomoc traziti onda od pekara, od mehanicara za auto, od postara ili policajca. Mora stomatolog.
Ja sam ti dao predlog i - psiholog/psihijatar - psihoterapeut. Dakle, strucnjak koji u krajnjoj edukaciji ima zavrsenu neku skolu psihoterapije, pa ce prvo verbalnim nekim tehnikama pokusati da te oslobodi i umanji stres, da naucis nesto o sebi i svetu oko sebe, da promenis sebe razmisljanjem i neobracanjem paznje na drazi, na neki nacin itd.
Dakle kreni prvo kod njega ako imas toliki strah od psihijatra, pa ako on proceni da ne moze bez tableta (farmakoterapije) onda sta da se radi, mora, nije to nista strasno, najstrasnije je ti je sada, a i tek ce biti strasno i lose ako cekas. Gvozdje se kuje dok je vruce.
Postoji mogucnost i da ce psihijatar pricati sa tobom i probati neki vid psihoterapije, jer si mlad i nije bas da imas borderline poremecaj ili da si psihotican, pa moraju odmah lekovi, tako da ono, probaj, idi, nemoj da cekas i trazis resenja na drugom mestu ili od drugih osoba, jer ih zapravo NEMA. Mozes dobiti samo od psihijatra ili psihoterapeuta. Psiholog nije ni jedno ni drugo po defaultu, i to je neko siiiroko zanimanje, da ne znaci da ce obican psiholog po defaultu biti dobar strunjak za resavanje psihopatologije.
Neki psihijatri se cak usavrsavaju dodatno, pa jedan postaje strucnjak za panicne napade, drugi za depresiju, treci za shizofreniju, cetvrti za poremecaje licnosti, peti za zloupotrebu supstanci..... A svi zapeli idi kod psihologa, idi kod psihologa.....A to je jedno toliko razvodnjeno zanimanje, mislim kakvu pomoc ocekivati od njih a nemaju pravo propisivati lekove?
isto kao kada bi banuo kod npr skolskog psihologa, cija je sfera obrazovanje i ocekivao da nadje najbolja resenja u HR menadzmentu, ili da ocekujes da je vrhunski razvojni psiholog, da je specijalista i da dobro radi sa decom sa posebnim potrebama, oli je pak socijalni psiholog pa prati i proucava drustvo itd itd.
Cim su se razapeli na sve strane i sve znaju, onda nisu specijalisti ni u cemu, i tesko da malo dublje znaju nesto uraditi.
Zato sam ti i napisao - ili psihijatar ili psihoterapeut (s tim sto psihoterapeut mogu biti i psihijatar i psiholog, i jos neka zanimanja, dok psihijatar mogu biti samo dipl. lekari, a dipl. psiholozi ne).