Da, duzina zavisi od psihoterapijskog modaliteta, ali meni nije jasno sa kim se ti svadjas!
Btw ja nisam napisao i ne mislim da je psihijatar ujedno i npr CBT psihoterapeut odmah posle specijalizacije psihijatrije, ili npr da je TA psihoterapeut i sl.
Mislio sam na one psihijatre koji zavrse i neku psihoterapijsku skolu. A to mogu uraditi i lekari. Npr kao Milivojevic onaj (iako je tezak sarlatan i pseudonaucnik - svi pedagozi, psiholozi, psihijtri i psihoterapeuti koji ima imalo znanja u struci su se ogradili od njegovih lupetanja). - transakcioni analiticar - psihoterapeut, i tako se i predstavlja, a narod masi pa misli i da je on psiholog, i da je glavni i referentni o svim psiho-temama da prica, pa cak npr i o socijalnoj psihologiji, pedagoskoj psihologiji, klinickoj psihologiji, razvojnoj itd.
Napisao sam "u trajanju od najmanje 4 godine" jer su po mom misljenju samo te psihoterapije ozbiljnije, ove od po 2 godine sto navodi ovaj narkoman sa poremecajima licnosti mi i nisu nesto, ono u fazonu, mozes ti da zavrsis puno toga, zavisi da li je naucno utvrdjeno da radi, da li je priznato, da li pomaze u praksi brzo i efikasno i da li ces imati pacijente sutradan ako radis privatno.
Mozes ti zavrsiti i medEcinu kod sr Miroljuba Petrovica na "Prirodnjackom medicinskom univerzitetetu i institutu za prirodnu medicinu", i predstavljati se kao "doktor", "lekar" i drzava nista ne radi po tom pitanju, pa opet to ne leci i to nije medicina.
Zato sam napisao 4 godine mora da traje ne krace, a i tih 4 godine su zbrkani u vikende, i posle toga ti treba brdo, brdo iskustva i pacijenata pa si tek onda osposobljen lepo i ljudski da radis i pomazes ljudima, uostalom kao i svakoj drugoj profesiji.
Postoje i neke kvazi psihoterapijske skole sto ih vode, vise ko god stigne, samo im bitno da smlate pare, pa onda dodju propali ekonomisti, pravnici, sociolozi i zavrse 2 godine, idu na predavanja svakog drugog vikenda po nekoliko sati, i posle 2 godine odjednom su oni neki "psihoterapeuti", i butaju se svuda redom za bilo koju psiholosku temu.....
Meni sve to lii na ovo: