Moj Blog

Prostor svega lepog sto pročitam ❤️

Rasteš u ženskoj utrobi.

Hraniš se ženskim grudima.

Rasteš uz saosećanje i posvećenost žene.

Preživljavaš sa ljubavlju žene.

Kad odrasteš, zaljubiš se u ženu.

Bićeš srećan sa njenom ljubavlju.

Kad je kuća bez žene, to više nije dom.

Uz pomoć žene postaješ otac

Zahvaljujući ženi postajete porodica.

Čak i u starosti potrebna vam je nega žene

I pored svega ovoga, i dalje vršite nasilje nad ženama.

Kada dođe vreme, proglasite ih drugom klasom.

Ne odustaju od svog mesta u društvu.

Da li ste ikada seli i razmišljali o tome kakva je to nezahvalnost?

Kada neko ubije ženu, kažu, „sama je kriva, ona je imala aferu sa drugim muškarcem“.

Kada neko izvrši nasilje nad ženom, jednostavno pita: Šta je te žena uradila?

Da li ste ikada seli i razmišljali o tome kako je ovo odvratan način razmišljanja?

IMG_8708.jpeg

Du wächst im Mutterleib einer Frau.

Du ernährst Dich von der Brust einer Frau.

Du wächst mit dem Mitgefühl und dem Engagement einer Frau.

Du überlebst mit der Liebe einer Frau.

Wenn Du erwachsen bist, verliebst Du Dich in eine Frau.

Du wirst glücklich mit ihrer Liebe.

Wenn ein Haus ohne eine Frau ist, ist es kein Zuhause mehr.

Du wirst mit Hilfe einer Frau Vater

Dank einer Frau wirst Du zur Familie.

Auch im Alter brauchst Du die Fürsorge einer Frau.

Trotz alledem begehst Du immer noch Gewalt gegen Frauen.

Wenn es soweit ist, erklärst Du sie zur zweiten Klasse.

Sie geben ihren Platz in der Gesellschaft nicht auf.

Hast Du Dich jemals hingesetzt und darüber nachgedacht, was das für eine Undankbarkeit ist?

Wenn jemand eine Frau tötet, sagen sie, "selber schuld, sie hatte eine Affäre mit einem anderen Mann".

Wenn jemand Gewalt gegen eine Frau ausübt, fragen sie einfach: Was hat diese Frau getan?

Hast Du Dich jemals hingesetzt und darüber nachgedacht, was für eine widerliche Denkweise das ist?

S.A.C

Ne znamo mi šta dvoje ljudi spaja, šta ih drži zajedno, šta rastavlja... Šta god da je, to oni moraju sami da prođu, da iskuse i bol i radost zajedništva ili rastanka. Pustimo ljubav neka živi, ma između koga da se rodi, ma kako izgledala sa strane. Ljubav je toliko retka danas, da je greh bacati se na nju kamenom, čak i kad to radimo iz najbolje namere, iz želje da nekog svog sačuvamo... Zato ničiji izbor ne osuđujem, ne kvalifikujem, nikom ne prorokujem, jer ne znam ja, kao što niko ne zna, kako je nekom u njegovoj koži i šta je to što mu je potrebno za sreću. Možda je to baš mrva koja mu do sreće, potpune sreće, nedostaje, a nama se, gledajući iz prikrajka, čini da je malo da neko naš dobija mrvice. Mrvice su to koje ga hrane, da poraste i shvati da je na ovom svetu svako sam, ali da je dobro kad ima nekog uz koga može da se oseća voljeno, da voli i da se ne boji života. Verujmo u ljubav čak i kad nije očigledna. Život je pun iskušenja koja na test stavljaju našu veru u sve ono što je dobro i plemenito.

Iz knjige "Setilo se majke"
Brankica Damjanović

Foto: Internet

Copy
IMG_9578.jpeg

Ovaj hrast je imao više od 40 godina kada je Mocart imao 8 godina.
Ovo drvo je bilo staro 50 godina kada je patentirana prva parna mašina.
Ovo drvo je bilo staro 180 godina kada su braća Rajt letela prvim motornim avionom.
Kada je imao preko 300 godina, žrtvovan je za izgradnju puteva (između gradova Limington i Kenilvort, Engleska).
Oduzeli su mu pravo na život ne pitajući ga.
Čovek je nezasito, arogantno i bezdušno čudovište. Kao da svet pripada samo nama. Nema reči za reći...

foto:tuga aktiviste koji se borio za ocuvanje drva

IMG_9629.jpeg

Slika Uroša Predića - "Deca pod dudom", 1887.-svrstana je u enciklopediju najvećih svetskih umetničkih dela

’’Kada se rešavalo da li da budem slikar, otac će me zapitati. ’’A šta ćeš golube, kada te u starosti izneveri oko i kad zadrhće ruka?“ Odgovorih: Ništa! Onda ne marim ni da živim.“

Uroš Predić, autobiografija-živeo 96 godina i slikao do poslednjeg dana

(copy sa Radioaktivni Komarac)

1714573137700.jpeg

Желим да погледаш ову фотографију.
Мислим - стварно - погледај то.
Шта видите?
Две жене. Две битке.
Два срца. Две душе. Два тела.
Када погледате ову фотографију, покушајте да не осуђујете.
Уместо тога, покушајте да схватите да се сви ми свакодневно суочавамо са својим борбама.
Неке можемо поделити са другима, неке задржавамо за себе.
Можда су очигледне. Можда не.
Свако се суочава са нечим са чиме се бори.
СВИ.
И без обзира шта раздваја ваше битке од њихових, СВИ смо ми људи.
Будите љубазни једни према другима ❤
Фотографија @ронкухведе

IMG_0173.jpeg

Kada je Alison Feliks zatrudnela, Nike joj je ponudio 70% manje od njenog ugovora zbog trudnoće. Nakon što joj je to grubo saopšteno između ostalog „Znaj svoje mesto“, Feliks je napustila Nike i stvorila sopstveni brend "Saysh" patika za sportiste poput nje.

Posle tog gorkog iskustva Alison Feliks podelila je „moćnu” crno-belu sliku (2018.) –na njoj olimpijska sportistkinja se pojavljuje sa 10 olimpijskih medalja koje je do tada imala. Ali pažljiviji pogled otkriva ožiljak na abdomenu. To je ožiljak carskog reza od hitnog porođaja njene ćerke, Kamrin.

Alison je ponovo podelila sliku pre dve godine, ubrzo pošto je postala najodlikovanija žena u istoriji olimpijske atletike. Ona je tada osvojila bronzu u trci na 400 metara, svoju 11. olimpijsku medalju.

„ZNAM SVOJE MESTO“, napisala je ona na Instagramu. „I to je u mojim patikama".

„Iskustvo majke, podizanja ćerke, pomoglo mi je da saznam svog pravog konkurenta van staze: ljudsku zlobu koja nejednako tretira ljude u različitim situacijama."

Copy sa Radioaktivni Komarac

IMG_1740.jpeg

Parfem sa notom antifašizma

Tokom Drugog svetskog rata, Katerina Dior, sestra Kristijana Diora, pridružila se Pokretu otpora, organizujući sastanke tajnih službi u bratovom stanu u Parizu pod pseudonimom Karo. Gestapo ju je na Trokaderu uhapsio 1944. godine i poslao u koncentracioni logor u Ravensbruku, a potom i u druge logore u kojima Karo uspeva da preživi i ostaje do završetka rata. Po povratku u Pariz, postaje cvećarka, kako su i Kristijan i Katerina bili vezani za majčin vrt ruža u Granvilu u kom su odrasli. Dve godine kasnije, odnosno 1947. inspirisan formom ruže i u sećanju na majku Dior plasira Novi izgled, ali i parfem sa esencijom ruže iz majčine bašte kom nije znao kako da da ime. Jedne večeri Katerina je ušetala u Diorov atelje, a jedna od njegovih manekenki ju je najavila sa "Ah, evo je gospođica Dior!" nakon čega je kreator odgovorio "Evo mog parfema!". Parfem Miss Dior je registrovan 4. decembra 1947. godine, deset godina pre smrti Kristijana Diora. Nakon toga, Karo preuzima majčine i bratove ružičnjake, uzgajajući ruže za parfem sve do svoje smrti 2008. godine.

Katerina Dior odlikovana je Ratnim krstom, Legijom časti, medaljom Otpora, Poljskim krstom časti i Krstom dobrovoljaca Pokreta otpora. Javno se odrekla svoje nećake Fransez kada se 1963. godine pred slikom Adolfa Hitlera udala za britanskog neonacistu Kolina Džordana.

Gospođice Karo, hvala ti. Smrt fažizmu! Mirisati na antifašizam i ruže, kakva privilegija.

Back