Moderni uterivaci dugova

Ja se izvinjavam.

Znači, tvoje se pitanje ticalo čisto toga kolika su ovlašćenja uterivača? Da li ti, i koliko, mogu nauditi? Odnosno, majci.

Na to odgovora nemam. Mene još niko nije vitlo zbog para koje dugujem, mašala. z:lol:

S druge strane, primetila sam da ljudi mnogo agilnije i prilježnije vraćaju dugove nakon što ih oni kontaktiraju. Nikog nisam pitala za detalje, ali sigurno je da su ubedljviji od banke; kako god da to postižu.

Ja se izvinjavam.

Znači, tvoje se pitanje ticalo čisto toga kolika su ovlašćenja uterivača? Da li ti, i koliko, mogu nauditi? Odnosno, majci.

Na to odgovora nemam. Mene još niko nije vitlo zbog para koje dugujem, mašala. z:lol:

S druge strane, primetila sam da ljudi mnogo agilnije i prilježnije vraćaju dugove nakon što ih oni kontaktiraju. Nikog nisam pitala za detalje, ali sigurno je da su ubedljviji od banke; kako god da to postižu.

Eno u uvodnom postu pise sto me isto pitas

Valkyriur
Banke su najobicniji zelenasi pod zastitom drzave kao i tajkuni, a tajkuni su drzava, oni pisu zakone, oni ih usvajaju oni ih sprovode. Masovna je pojava neisplacenih zarada radnicima, cak i sudovi nece da donesu presudu, tajkuni nece da isplate radnike koji su prinudjeni da uzmu kredit da bi nekako preziveli a onda im ista ta tajkunska vlast preko korumpiranog sudstva uzima sve sto imaju i ostavlja ih gladne i zedne na ulici ili ih tera u zatvore kao najvece kriminalce dok su vlastodrsci sami najveci kriminalci koji to i ne kriju i sami sebe amnestiraju od odgovornosti za masovnu pljacku naroda. Kud ces bolji dokaz nego koferce ministra pa policije.

...
Za post gore: stvarno si sretan što ti je dug pojela inflacija, i u smislu inflacije nisam sigurna koliko je pošteno naglašavat da se radilo o vrednosti 28 (dvadeset i osam) automobila. To je zvučalo ko da si najposle bio prisiljen vratit, šta znam, po miliona evra - a nisi, zar ne, obzirom da već u sledećoj rečenici zvučiš ko da si - shodno inflaciji- kompletan dug otplatio nako iz džepa, ko siću. Znam i za urnebesnije slučajeve, gde su ljudi kupovali stanove i kućerine onim što im se trenutno našlo po džepovima. Naglašavam tu sitnicu zato što pravi utisak kao da se radilo o bog zna koliko velikoj žrtvi; mada oboje znamo da nije i da je tek potpirivanje opšte vatre na diskusiji. Što, ono, znaš, nije baš moralno, naročito uzveši u obzir ciglu u glavu. Danas niko ne bi tako olako govorio o vraćanju duga u vrednosti od dvajstosam auta, i retko bi kom to uopšte bilo moguće; a, pošteno govoreći, slabo da koji dug, pa makar i posle pet godina i sve i kad je u pitanju banka, izraste do tolike sume. Poznati su mi ljudi koji kasne s ratama za stambene kredite već godinama, pa se njihovim dugom ne bi platio ni polovni fića, možda, kamoli nešto više.

S druge strane, poznati su mi i fini, kulturni, pošteni i visoko moralni i časni ljudi koji, mada obični radnici - neki i nekvalifikovani - i u nemalom broju slučajeva čak i bez posla ostali; vraćaju, ili se trude da vrate pare koje su uzajmili i ne prave od toga nikakvu papa-masoni-pingvini zaveru. Već su svesni šta su potpisali, i da ih niko nije tuko po ušima da potpišu, i da se uzajmljene pare - kao najvažnije - trebaju vratit. Pa makar i zelenašima.

Zašto je običnom čoveku u ovoj dolini suza nužno da podiže kredite čak i za život svagdanji, to je neka druga priča i nisam o njoj govorila, a pominjem je samo zato što sam čula i takve izgovore kao što su: pa nisam ja uzo kredit iz hira, već što sam moro. Savršeno razumem takve izjave, i saosećam sa njima; ali još uvek tvrdim da se obaveze - pod bilo kojim da su uslovima preuzete, po ma koliko nehumanoj ceni i dinamici otplate - moraju vraćati.

Iz moje perspektive, negiranje i odbijanje toga jeste, u stvari, moralna manjkavost i obraz debljine đona.

Moraću ovu diskusiju da svedem na muško-žensko prepucavanje
i da kažem :
Vama koleginice
moral ( zbirka naučenih etičkih kodeksa ) kvari osećanja
a osećanja kvare moral.
Nije lako biti Vi !

Lamentirate o mom poštenju,
a ne pada Vam na pamet bančin pokušaj da me doživotno duži.
Tu ključnu činjenicu ste prenebregli !

Kada su videli da je prva rata zakasnila
i kada su posle par meseci videli da ja toga nisam svestan
i da će jednog dana zatezna kamata da naraste kao kuća,
ZAŠTO ME O TOME NISU OBAVESTILI ???
Zašto su pustili da dug bubri pet i po godina ?

Znali su oni da ja ne pratim kredit
već da to radi neko ( ne )odgovorno lice iz moje firme !

I ako je za utehu:
Bio sam ja Vi !
Devedesetih,
za vreme Slobe ..

Svi kukaju na njega,
a ja ne !
Ne branim ga,
ali vičem
NE RUŠITE DRŽAVU !!!

Znate kako sam ja to uspevao ?
Tako što sam bio potpuno izolovan od društva
( da sad ne objašnjavam kako )
i samo ponekad sam dolazio u kontakt sa državom
kada odem da produžim neki dokument
overim knjižicu i sl.

Tad se dešavalo da čekajući u nekom beskonačnom ( ne )redu
u magnovenju shvatim svu propast naše države
i postajem gori opozicionar od svih Zorana, Vukova, Vojkana ...
Ali, ponovo bih se izolovao
i posle samo par dana zaboravljao
i ponovo branio ( srećom u sebi )
ono što nije valjalo !

Vama koleginice fali kontakt sa bankama, državom, psima lutalicama u pustom kraju...
Tada pobrojane nećete braniti !!!
A i znaćete ko je Vaš i čiju stranu treba da držite ( ako već ne osećate to ) !

Moraću ovu diskusiju da svedem na muško-žensko prepucavanje
i da kažem :
Vama koleginice
moral ( zbirka naučenih etičkih kodeksa ) kvari osećanja
a osećanja kvare moral.
Nije lako biti Vi !

Lamentirate o mom poštenju,
a ne pada Vam na pamet bančin pokušaj da me doživotno duži.
Tu ključnu činjenicu ste prenebregli !

Kada su videli da je prva rata zakasnila
i kada su posle par meseci videli da ja toga nisam svestan
i da će jednog dana zatezna kamata da naraste kao kuća,
ZAŠTO ME O TOME NISU OBAVESTILI ???
Zašto su pustili da dug bubri pet i po godina ?
Znali su oni da ja ne pratim kredit
već da to radi neko ( ne )odgovorno lice iz moje firme !

I ako je za utehu:
Bio sam ja Vi !
Devedesetih,
za vreme Slobe ..

Svi kukaju na njega,
a ja ne !
Ne branim ga,
ali vičem
NE RUŠITE DRŽAVU !!!

Znate kako sam ja to uspevao ?
Tako što sam bio potpuno izolovan od društva
( da sad ne objašnjavam kako )
kada odem da produžim neki dokument
overim knjižicu i sl.

Tad se dešavalo da čekajući u nekom beskonačnom ( ne )redu
u magnovenju shvatim svu propast naše države
i postajem gori opozicionar od svih Zorana, Vukova, Vojkana ...
Ali, ponovo bih se izolovao
i posle samo par dana zaboravljao
i ponovo branio ( srećom u sebi )
ono što nije valjalo !

Vama koleginice fali kontakt sa bankama, državom, psima lutalicama u pustom kraju...
Tada pobrojane nećete braniti !!!
A i znaćete ko je Vaš i čiju stranu treba da držite ( ako već ne osećate to ) !

Morala sam ić u quote zato što sam sklona da zaboravim šta ljudi pišu, iz tog se razloga izvinjavam zbog dužine.

Za prvi deo vašeg posta, kolega, stvarno ne znam šta da vam kažem. Pomalo mi je neshvatljivo da čovek ne vodi računa o svojim obavezama, pa i kreditima; i da ih olako prepušta na brigu administraciji, knjigodstvu ili kadrovskom svoje firme - a naročito ako je, kako mi se čini da jeste - više nego svestan kako su svi oni, nako đuture, u paketu, nesposobni. Nije mi baš jasno da li se radi o nemaru, lakovernosti ili pranju ruku; ali mi je, u isto vreme, još manje jasno zašto se to uzima kao - opravdanje.

Nemam pojma zašto vas, i da li; vaša banka nije obavestila o kašnjenju. Koliko je meni poznato, pamtim slučajeve kad ljudi nisu prijavili promenu adrese ili telefona ili kad je (neprofesionalno, znam) u samom bančinom sistemu dolazilo do promene ili greške usled kojih se dugovanja nisu ažurirala kako treba ili na vreme. O čemu se, od to dvoje ili iz bilo kojeg drugog razloga; radi; ne mogu jer ne raspolažem činjenicama. S druge strane, stvarno ne bih htela nazvat činjenicom - paranoju.

Ne mogu uzet za ozbiljno ma čiju pretpostavku da neka banka podmuklo, sa zadnjim namerama čuči u mraku i prati nečiji određen dug da bi se omrsila zateznim kamatama. Ako pretpostavljate, kolega, da se banke inače bave takvim glupostima; to je jedva manje alarmantno nego pretpostavljati da se vaša banka bavila takvim glupostima po pitanju vas.

Vaše kamate, kolike god da su najposle ispale; a teško verujem da su ispale ko kuća; bilo kojoj banci predstavljaju siću. Banke se frljaju s dovoljno velikim parama a da bi tako posvećeno, s toliko truda a naročito - kako zvučite - poganog oduševljenja - pratile bilo čiju pojedinačnu kamatu i/ili kašnjenje. Da li je toliko teško pretpostaviti da vas je sistem progutao? Da ste vi lično bili nemarni ili vaša banka eventualno neposlovna ili oboje od toga?

Imam više kontakta s bankom, državom i psima lutalicama nego, slutim, vi; pa me ta primedba, prosto, zasmijava. Ali drago mi je što ste dovoljno prilježni da pratite moje postove i na drugim temama. Nekako bih rekla da je bilo, pa, očekivajuće. z:lol: Doduše, ostaje mi nejasno zašto i kako to da:

u odnosu na:

Vama koleginice fali kontakt sa... državom

Zanimljiva mentalna turbulencija, ali, ko što rekoh, očekivajuća, možda. O svom pogledu na moral sam dovoljno pisala na drugom mestu, ali već sam se dovoljno nasmijala, a oba (ova) naša posta, kolega, ionako su za brisanje.

Valkyriur
Banke su najobicniji zelenasi pod zastitom drzave kao i tajkuni, a tajkuni su drzava, oni pisu zakone, oni ih usvajaju oni ih sprovode. Masovna je pojava neisplacenih zarada radnicima, cak i sudovi nece da donesu presudu, tajkuni nece da isplate radnike koji su prinudjeni da uzmu kredit da bi nekako preziveli a onda im ista ta tajkunska vlast preko korumpiranog sudstva uzima sve sto imaju i ostavlja ih gladne i zedne na ulici ili ih tera u zatvore kao najvece kriminalce dok su vlastodrsci sami najveci kriminalci koji to i ne kriju i sami sebe amnestiraju od odgovornosti za masovnu pljacku naroda. Kud ces bolji dokaz nego koferce ministra pa policije.

Ovo je u mnogo čemu sasvim tačno, nažalost. Ali opet nema nikakve veze sa otplatom duga na koji se čovek obaveže. Mi možemo izabrati (i volela bih kad bi to najzad izabrali) da ne živimo u takvom sistemu i pod takvim pravilima. Međutim, dokle god većina nas bira neku određenu vlast i, prema njoj, sve što se toj vlasti priliči; nemamo nikakvo opravdanje da se žalimo na posledice. Reći: ja neću da platim dug banci ili Peri ili Simi zato što nam je vlast kriminalna; totalno je bez pameti.

Sam si se zadužio kod banke, Pere ili Sime. Možda si uzeo kredit zato što samo tako možeš da preživiš; ali većina nas je birala vlast koja je omogućila da moraš uzet kredit kako bi preživeo.

Smešno je lajat na posledice a držat se po strani od uzroka, zar ne? Koja vajda od mrčenja na banke koje su samo posledica?

...
Morala sam ić u quote zato što sam sklona da zaboravim šta ljudi pišu, iz tog se razloga izvinjavam zbog dužine.
...
QUOTE]

Sklona si ti i da olako pretrčavaš po tuđim mislima
Svaku rečenicu koju si mi "analizirala" si pogrešno razumela.
Kao uostalom i ceo smisao onoga što sam izneo.

Ali interesantno,
daješ komentare koji zvuče ozbiljno !

Ti si ustvari jedna beznačajna svađalica ..
Zbogom !

z:poz:z:poz:z:poz:

Poslednja izmena:
Banka, ti apsolutno ne moze nista ukoliko je dug prema njoj DO 2 999 EUR-a(ukoiliko naravno nemate ziranta ili neko vrednosno obezbedjenje kredita).
Sud ispod te sume ne pokrece postupak.
Sto se tice poziva agencije......
Agencije pozivaju jer su zato i osnovane.
Vi morate shvatiti da vas zovu jer ste VI duzni.
Ali takodje, budite sigurni da oni ne smeju da vas maltretiraju, cak ni cestim pozivima, niti pozivima u neprikladno vreme(vikend, uvece isl..).
Ako se to dogadja, ili ako ti pozivi na bilo koji nacin budu preteceg karaktera, ODMAH prijavite policiji.
Ako NE ZELITE da platite dug, janso i glanso kazite kad vas zovu, i uputite ih neka vas tuze.
Ako i dalje pozivaju, prijavite ih.

Joj mene odvaljuju agencije od poziva, svaki dan po 2-3 nude mi ovo i ono pa se onda ljute kad im kažem da nemam vremena... Onda zovu ponovo pa se predstavljaju kao agencija za ispitivanje zdravlja, putovanja...
O kako ću da ih pobijem jednog dana :)

Back