Moderni progresivizam ili kulturni marksizam u USA

Smorisha

Buduća legenda
VIP
Poruka
41.996

AUTORSKA TEMA

Šta mislite o celokupnoj progresivnoj kulturi u USA?

Neki staromodni levičari i posebno staljinisti će reći da je to kvazilevičarstvo samo opojna droga stvorena od strane neoliberalnih moćnika da bi se zaustavila proleterska revolucija u USA i da je zapravo nastavak hladnoratovske borbe na domaćem terenu i svojevrstan kompromis 68-maškog tipa i da je sve to ideja nikog drugog nego infamoznog Džordža Soroša.

Znači sve te komunističke lezbofeministkinje & ostali prozapadni marksisti posebno dominantni u eks Jugoslaviji su po staljinistima zapravo samo sluge "zlog" neoliberalizma i vladajućih elita koje su demokratiju zamenili plutokratijom.

USA konzervativci su žestoko suprotstavljeni toj kulturi, ali po staljinistima taj konflikt nije pravi već lažan i sa ciljem da trenutne vladajuće elite zauvek ostanu na vlasti u USA. Sa druge strane deluje

Džordan Piterson je moderni progresivizam nazvao kulturnim marksizmom. Neko ga je ovako definisao.

Cultural marxism - definition​

1617340026209.png

Cultural marxism

Asocial and political movement that promotes unreason and irrationality through the guise of various 'causes', often promoted by so-called 'social justice warriors.
These causes and their proponents are often contradictory and are almost never rooted in fact. Indeed, true argument or discussion with proponents of these causes is almost impossible, as most attempts at discourse descend quickly into shouting, name-calling and chanting of slogans.

Otherwise known as the 'regressive Left' - a play on their contradictory nature, specifically on how SJW describe themselves as 'progressive' yet display strong authoritarian, 'regressive' tendencies. This term is even often used by members of the True Left who take reasonable stances based on logic and evidence, and are eager to distance themselves from the fanatics who have effectively hijacked their side of the political spectrum.

NOTE: Naturally Cultural Marxism itself is described by SJW as a 'conspiracy theory', in an attempt to delegitimise their critics.

Some examples of Cultural Marxism are:
- Political Correctness
- Privilege
- Third Wave Feminism
-Anti-Islamophobia
- Anything that involves perpetual anger and outrage, denies personal responsibility, demands the surrender of personal liberties as a form appeasement or legitimises what would normally be considered madness or a combination of fall of these characteristics
.

Mali offtopic, ali povezano je kada već govorimo o plutokratiji kako je u USA legalizovano lobiranje i kako je ona postala plutokratska država je lepo objašnjeno u dokumentarnom filmu The Swamp(2020).

Jedan od aktera tog dokumentarnog filma je moj favorit republikanski libertarijanac i član Freedom Caucus, kongresmen iz Kentakija, Thomas Massie.
Freedom Caucus je nekakav konzervativno libertarijanski kokus u House of Representatives koji je "pobunjenički" i koji je u velikoj meri podržavao Trampa.
Sa druge strane jedan od dominantnih vladajućih kokusa je Progressive Caucus čija je jedna od šefica niko drugi nego Nancy Pelosi i ona se smatra visokorangiranim močvarnim čudovištem .

AOC i njen The Squad su takođe članovi tog Progressive Caucus, ali ih Mati Pelosija i ne voli mnogo naročito što ne želi da igra po neoliberalnim pravilima i zato što žele ekstremno levičarstvo. Međutim, stvari se i tu menjaju kako AOC bude morala da se prilagođava željama bogataških elita.

Пратим то што се последњих неколико година догађа у Америци. На почетку сам мислио да је то све само оружје либералних демократа у борби против конзервативаца који је кулминирао доласком Трампа. Тада је можда тај неки контролисани хаос отишао ван контроле и сада у свим сегментима друштва је метастазирао да САД више никад неће моћи да се врати на старо.

Врхунац тих промена је та култура укидања или култура отказивања (cancel culture) који је бруталан облик цензуре за који никада не бих рекао да ће бити у Америци. Оно што је страшно, та врста цензуре није дошла са врха, односно из власти, већ је друштвена, налази се у предузетништву, култури, а највише се осети у индустрији забаве.

Оно што ме лично нервира и не уклапа се у читаву причу је што овај период сами критичари из САД називају баш културним марксизмом, а на пољима политике, друштва, чак и економије комунизмом.

Као неко ко је одрастао у комунистичкој земљи, ово што се дешава у САД скоро да нема додирних тачака са комунизмом, не само какав је постојао у Источној Европи, већ нигде у свету.

Опадање америчких градова, најезде и епидемија бескућништва, наркоманије, депресије и разних других друштвених изопачења објашњава се уопштено комунизмом који захвата САД. У реалности, ниједна бивша комунистичка земља није имала неко нездраво друштво. У Источној Европи није се разарала породица као основа, већ је надоградња била јака држава и друштво који захтева здраву јединку за рад и рат. Сиромаштво није аутоматски рађало масовни криминал.

Сцене из Сан Франциска, Лос Анђелеса, Портланда, Сијетла и других градова, где су сва та друштвена изопачења дозвољена и пресељена на улицу од стране тих прогресивних власти незамислива су била у свим комунистичким државама. Државни апарат у комунистичким државама је веома брзо чистио потенцијалне проблеме, јер је са свим проблемима према споља морао да се представи као алтернатива која је боља од капитализма. Најезда наркомана и бескућника, која би комунистичка држава то трпела.

Ово што се дешава у САД је нека врста декаденција друштва и државе која је дотакла врх и сада иде ка доле. Овако нешто није виђено нигде, а посебно не у некадашњим комунистичким државама које су мање или више примењивали марксистичке принципе. Потпуно је погрешно у марксизму тражити објашњење за ово што се догађа у САД.

Лично мислим да је то један дух пуштен из боце који се отргао контроли и сада распирује ватру. У Америци су до сада имали два велика друштвена раздора, један је у време Грађанског рата, други у време Вијетнамског рата. Ово је трећи раздор где се друштво дели и где нема више места за међупростор и неку неутралност. Биће занимљиво да се види докле ће све ово ићи.

Као неко ко је одрастао у комунистичкој земљи, ово што се дешава у САД скоро да нема додирних тачака са комунизмом, не само какав је постојао у Источној Европи, већ нигде у свету.
Neki govore da je ovo što se dešava u USA sa tom cancel kulturom jako slično kineskoj Kulturnoj revoluciji.
У реалности, ниједна бивша комунистичка земља није имала неко нездраво друштво
Kambodža, Severna Koreja, Venecuela, Kuba???

У Источној Европи није се разарала породица као основа, већ је надоградња била јака држава и друштво који захтева здраву јединку за рад и рат. Сиромаштво није аутоматски рађало масовни криминал.
Pa šta znam, možda ni Holodomor ni Staljinove čistke nisu masovni kriminal...
Сцене из Сан Франциска, Лос Анђелеса, Портланда, Сијетла и других градова, где су сва та друштвена изопачења дозвољена и пресељена на улицу од стране тих прогресивних власти незамислива су била у свим комунистичким државама.
Klošarijada je verovatno uvek bila u istom procentu samo kad imaš 400 miliona ljudi deluje da ih je previše.
Најезда наркомана и бескућника, која би комунистичка држава то трпела.
A kako trpe što deca u Severnoj Koreji umiru od gladi i nedostatka medicinske nege to je večna misterija?
Овако нешто није виђено нигде, а посебно не у некадашњим комунистичким државама које су мање или више примењивали марксистичке принципе.
Ne slažem se, komunizam je bio gori sa svim ludilima kulta ličnosti i ostalim stvarima...

Neki govore da je ovo što se dešava u USA sa tom cancel kulturom jako slično kineskoj Kulturnoj revoluciji.

Kambodža, Severna Koreja, Venecuela, Kuba???

Pa šta znam, možda ni Holodomor ni Staljinove čistke nisu masovni kriminal...

Klošarijada je verovatno uvek bila u istom procentu samo kad imaš 400 miliona ljudi deluje da ih je previše.

A kako trpe što deca u Severnoj Koreji umiru od gladi i nedostatka medicinske nege to je večna misterija?

Ne slažem se, komunizam je bio gori sa svim ludilima kulta ličnosti i ostalim stvarima...

Не знам како да ти одговорим на свако питање посебно, па ћу овако, верујем да ћеш се снаћи. Мораћеш заиста да се добро потрудиш да ми докажеш да је ово што се догађа у САД већ виђено у било којој другој земљи. Посебно за нездрава друштва.

Навео си премер Северне Кореје, која има вероватно најдисциплинованије становништво, јер тако тамо изгледа комунизам и примењени марксизам.

Дао си пример Кубе и Венецуеле које су под санкцијама САД економски осакаћене. Ја тамо разумем да постоје и гладни и жедни и уморни од свега, али зашто тога има све више у најбогатијој земљи света. Плус у сиротињској Куби постоји здравство које задовољава потребе грађана, а у одређеним областима је и водећи у свету.

Ово за чистке, ту си тек промашио поенту. Суштина мог става је да комунистичка држава није дозвољавала девијантно и асоцијално понашање. Ниси могао ни у једном комунистичком граду на свету да опстајеш а да сер.еш на сред улице, да се дрогираш на сред улице, да урлаш, будеш агресиван. Тако је, за такво понашање су биле чистке и затвори и гулази. И да се то догађа у САД па да препознамо тај примењени маркизам, али тамо се догађа супротно, прогресивни методи владања малтене охрабрују асоцијалност и забрањују примену силе над њима. Декриминализују се криминална дела, тим људима се нити помаже нити им неко сме наудити. Они их нису ограничили, већ су им дали потпуну слободу да раде буквално шта пожеле.

Као што сам рекао, у комунистичим земљама народ је навикао да трпи разна ограничења од слободе и изражавања до ограничења у избору намирница, исхрани итд... На конто тога што си поменуо како деца трпе у Северној Кореји, трпе људи све, живи се и у сиромашним државама. АЛи не значи знак једнакости између сиромаштва и криминала, што постоји у већини западних друштава.

Све ово говорим не да бих хвалио комунизам за који сматрам да је најгора ствар која се нама догодила, већ да докажем да ово лудило у САД нема везе са комунизмом. Ово је нека њихова прича која се као пожар шири и у Британију, па даље у овом западном делу ЕУ, док се никако не захвата у земљама бившег комунизма.

Не знам како да ти одговорим на свако питање посебно, па ћу овако, верујем да ћеш се снаћи. Мораћеш заиста да се добро потрудиш да ми докажеш да је ово што се догађа у САД већ виђено у било којој другој земљи. Посебно за нездрава друштва.

Навео си премер Северне Кореје, која има вероватно најдисциплинованије становништво, јер тако тамо изгледа комунизам и примењени марксизам.

Дао си пример Кубе и Венецуеле које су под санкцијама САД економски осакаћене. Ја тамо разумем да постоје и гладни и жедни и уморни од свега, али зашто тога има све више у најбогатијој земљи света. Плус у сиротињској Куби постоји здравство које задовољава потребе грађана, а у одређеним областима је и водећи у свету.

Ово за чистке, ту си тек промашио поенту. Суштина мог става је да комунистичка држава није дозвољавала девијантно и асоцијално понашање. Ниси могао ни у једном комунистичком граду на свету да опстајеш а да сер.еш на сред улице, да се дрогираш на сред улице, да урлаш, будеш агресиван. Тако је, за такво понашање су биле чистке и затвори и гулази. И да се то догађа у САД па да препознамо тај примењени маркизам, али тамо се догађа супротно, прогресивни методи владања малтене охрабрују асоцијалност и забрањују примену силе над њима. Декриминализују се криминална дела, тим људима се нити помаже нити им неко сме наудити. Они их нису ограничили, већ су им дали потпуну слободу да раде буквално шта пожеле.

Као што сам рекао, у комунистичим земљама народ је навикао да трпи разна ограничења од слободе и изражавања до ограничења у избору намирница, исхрани итд... На конто тога што си поменуо како деца трпе у Северној Кореји, трпе људи све, живи се и у сиромашним државама. АЛи не значи знак једнакости између сиромаштва и криминала, што постоји у већини западних друштава.

Све ово говорим не да бих хвалио комунизам за који сматрам да је најгора ствар која се нама догодила, већ да докажем да ово лудило у САД нема везе са комунизмом. Ово је нека њихова прича која се као пожар шири и у Британију, па даље у овом западном делу ЕУ, док се никако не захвата у земљама бившег комунизма.
Naravno da jesi hteo da braniš komunizam.

"Ma, ja sam isto protiv Klintona, nego nemojte pričati da je on levičar, i tako blatiti jednu divnu ideju Marksa!"

Naravno da jesi hteo da braniš komunizam.

"Ma, ja sam isto protiv Klintona, nego nemojte pričati da je on levičar, i tako blatiti jednu divnu ideju Marksa!"

Де си бре Јамика. Ја само да ти се захвалим још једном што цитираш и шириш моју мудрост.

Poslednja izmena od moderatora:
Ne nerviram se više oko njih, ali ih ne podržavam.
Nemam ništa protiv da vladaju, na kraju krajeva organizovana plutokratija je bolja od demokratije.

Обе класе припадају руљократији

То ти је исти сталеж, само друга класа, некада настају из исте класе као код нас. Они бирају међу својом класом, међу својима, себи тиранина. Свог истог.

Back