Moc i ljudska psiha (tj. zasto moc kvari ljude)

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Svi smo culi da moc kvari ljude, bilo da je to novac, ili koja god vrsta moci, moc kvari ljude. Neki ce reci, "zavisi od coveka" i slozicemo se, nije svako podjednako iskvarljiv...ili jeste? :think:

Secam se da sam slusao o istrazivanjima, gde su postenim i iskrenim ljudima (radjeni su testovi na stepen iskrenosti) data moc da raspolazu novcem. Nesto kao, oni su poslodavci ako se dobro secam i biraju koliko ce zaposlenima biti plata. Koju god sumu da odaberu, ok je, imaju apsolutnu moc i niko im nista ne prigovara. U pocetku oni manje posteni su uzimali vise novca za sebe, dok su oni posteniji radili po propisu. Medjutim, vremenom, i ovi posteniji su zaposlenima smanjivali plate, a vise novca uzimali za sebe.

Da li ljudi, ako nema apsolutno nikakvih posledica, pokazuju svoje pravo (pa i sebino lice)? Da li zato zloupotrebljavamo moc koju nam daju?
Zloupotreba moci ne mora nuzno da bude neka kriminalna radnja, ali eto, nego recimo, trazenje posla, i ako nam je porodicni prijatelj na odredjenoj poziciji, mozda ga zamolimo da nas preporuci (ne znaci da smo nekvalifikovani, vec eto, da neko garantuje za nas).
Ili recimo koketiranje sa policajcem koji bi da pise kaznu za brzu voznju, lupam, prekoracenje brzine za 2km/h recimo.

Da li mi, kao ljudi zloupotrebljavamo moc pa i na te male i suptilne nacine i zasto?

Poslednja izmena:
hmm pa da,,, ovde je upeltena i psiha i duhovno stanje...
moj stav je: ti sto zloupotrbljavaju svoje polozaje su samo slabici koje je neprijatelj ( satana) lako navukao i prevario kao i za bilo sta. To je kraj price,,nema tu nikakve mudrolije,filozofije ,,
covek je dobro bice i sa vrlinama jer je Bozije delo,,, a sve negativno i lose, poroci, strasti svakakve covek" pokupi " uz put u zivotu od neprijatelja( vec pomenutog) i tu se stvari komplikuju...

- - - - - - - - - -

Upravo ti bilo koje vrste "mocnici" oni su nista dr, do slabici. To je jasno. jer sto rece, sv, otac,,, Jaci je covek mrtav, nego ne covek ziv.

Covece ti bas ne shvatas nista....

Postavljas pogresna pitanja pogresnim ljudima...
Zamisli da medju grdosijama od 140kg, koji rade npr u rudniku postavljas pitanje, da li ima smisla biti muska balerina?
Kakve ces odgovore dobiti....?
Ismevanje i ruganje i u najblazem cudjenje i misljenje da si zamlata sto to pitas...

--------------------------------------------------------
Ovi ljudi nemaju ni etike ni morala, a ti se ponasas kao filozof koji kao otkriva mudrosti, ali samo one koje mu odgovaraju.

------------------------------------------------------
Ali radi nekog mladog postenjacine da odgovorim kako treba...

Losi ljudi su losi ljudi, samo se ne vide koliko su losi......dovodjenjem u situacije ih mozes ogoliti.
i
odgovor pod B
Moc je nevidljiva losim ljudima ako se ne upraznjava redovno.

Pravi odgovor pod C... NE SMEM da dam ali ko stvarno razume ovo pod a i pod b, nece mu biti daleko da vec sledece godine sam dodje do c...

Ne bih rekao da je samo moć ta koja daje ljudima povoda da se ponašaju loše. Mislim da je to više mogućnost da se izvuku nekažnjeno, a onome ko ima moć to je lakše nego onome ko je nema. Zato se ljudi i udružuju u grupe da bi pretnjom sile između različitih grupa uspeli da nametnu neku ravnotežu koja će svima doneti najviše koristi. A da se grupe ne bi međusobno uništavale pokušavaju se nametnuti pravila koja bi se poštovala bez obzira ko je na vlasti. Bar bi tako trebalo biti u demokratskoj pravnoj državi. Mislim da je Bentam pričao o tome

а иначе ми мали нисмо кварни z:shock:. човек је покварена роба, када имаш и малу моћ само је више видимо (људску поквареност).
овде по форуму ретко да ће неко за себе рећи лоше ствари, увек ће упирати прст у другог и то говори колико смо покварени.
част изузецима :ok:

Svi smo culi da moc kvari ljude, bilo da je to novac, ili koja god vrsta moci, moc kvari ljude. Neki ce reci, "zavisi od coveka" i slozicemo se, nije svako podjednako iskvarljiv...ili jeste? :think:

Secam se da sam slusao o istrazivanjima, gde su postenim i iskrenim ljudima (radjeni su testovi na stepen iskrenosti) data moc da raspolazu novcem. Nesto kao, oni su poslodavci ako se dobro secam i biraju koliko ce zaposlenima biti plata. Koju god sumu da odaberu, ok je, imaju apsolutnu moc i niko im nista ne prigovara. U pocetku oni manje posteni su uzimali vise novca za sebe, dok su oni posteniji radili po propisu. Medjutim, vremenom, i ovi posteniji su zaposlenima smanjivali plate, a vise novca uzimali za sebe.

Da li ljudi, ako nema apsolutno nikakvih posledica, pokazuju svoje pravo (pa i sebino lice)? Da li zato zloupotrebljavamo moc koju nam daju?
Zloupotreba moci ne mora nuzno da bude neka kriminalna radnja, ali eto, nego recimo, trazenje posla, i ako nam je porodicni prijatelj na odredjenoj poziciji, mozda ga zamolimo da nas preporuci (ne znaci da smo nekvalifikovani, vec eto, da neko garantuje za nas).
Ili recimo koketiranje sa policajcem koji bi da pise kaznu za brzu voznju, lupam, prekoracenje brzine za 2km/h recimo.

Da li mi, kao ljudi zloupotrebljavamo moc pa i na te male i suptilne nacine i zasto?

Moc ne kvari sve ljude. Prvo treba krenuti od toga da moc moze biti stecena i poklonjena. Posto je moc jako tesko steci, poklonjena moc je cesca varijanta i obicno se njoj vecina nada po principu "ne mozes nikada zaraditi onoliko koliko ti neko moze dati". Poklonjena moc daje i slabicima sansu da se na neki nacin istaknu, bez obzira na sposobnosti i cenu koju moc sa sobom nosi. Kad se covek osvrne oko sebe, ono sto vidi je 99.9% poklonjena moc. Posto je poklonjena moc prakticno dobijena preko noci, podlozna je kvarenju i u konstantnoj je zavisnosti od vracanja usluge. Poklonjenu moc karakterise "zastita" i medjusobno uslovljavanje, pa se pojedinac neretko prekomerno okurazi prema onima koji "zastitu" nemaju. Poklonjenoj moci preti oduzimanje usled neposlusnosti. Sa druge strane, stecenoj moci preti otimanje i izdaja, pa ju je mnogo teze odrzati. Mnogi zele moc i u skladu s tim se desava konstantna borba da se moc otme, ili umanji. Stecena moc je po pravilu stabilnija od poklonjene, slobodnija je i pravednija i na konstantnom je udaru od strane poklonjene moci zbog kompleksa, zavisti i neverice da se tako nesto moze ostvariti. Svi oni koji su moc stekli su na konstantnom oprezu od izdaje. Poklonjena moc se moze posmatrati kao piramidalna struktura sa definisanim nivoom dobijene moci, dok je stecena moc okrenuta samotnjastvu. Koliko je poklonjena moc prihvacena u narodu pokazuje i to da se necija poklonjena moc mirno prihvata u fazonu "tako to ide", dok se onaj koji je moc stekao ritualno lincuje. Odgovor na pitanje oko problema sa zloupotrebom moci lezi u cinjenici da je moc poklonjena, a ne stecena.

Opet, pomenuo bih da kada pricamo o moci, ne mislimo nuzno ovde na politicku ili novcanu moc.
Mislim na neke manje i ne toliko kriminalne stvari.

Primera radi, nekog zaustavi policajac jer nije vezao pojas, seo u auto zaboravio da veze pojas (desi se ponekada svima), i posle 30 sekundi policajac ih zaustavlja. Trazi dokumentaciju, vidi poznato prezime, pita ovog "znas li ko je Petar Petrovic" (sef policije u tom gradu recimo). "Znam, to mi je ujak". Ovaj pogleda, resi da ne pise kaznu, i kaze "produzite dalje". Da je neko drugi bio 100% bi pisao kaznu.

Koliko njih bi reklo, "ne ne, insistiram da mi napisete kaznu od 10 000 din (iako radim za 20 000 mesecno), to je posteno". Malo je onih koji tu "moc" ne bi iskoristili da ne plate kaznu.
Znaci nije potezanje "ko si ti da mi pises kaznu, znas ti ko je meni ujak" i takva zloupotreba moci, nego eto, vise kao koriscenje "privilegije" tj. moci bez bahacenja.

Za koliko tako malih stvari zloupotrebimo "moc" koju imamo, i zasto?
Koja je razlika izmedju male zloupotrebe moci i prave zloupotrebe moci, kako se prelazi sa jednog manjeg na jedan daleko veci stepen zloupotrebe moci?

Poslednja izmena:
Novac ne kvari ljude, samo im pruži mogućnost da budu ono što zaista jesu... Jer pola ljudi u životu ne uradi loše stvari samo zato što nema ni priliku...
Jeste, puno ljudi se pretvara.
Da padne liku 100 miliona evra vise ne bi morao da se pretvara, ne bi zavisio vise od nekog direktora drkadzije i sl.
PRvo bi otisao i **** kevu tom direktoru na primer i neko sa strane bi reko vidi ovog kako se ponasa.

Moc ne kvari sve ljude. Prvo treba krenuti od toga da moc moze biti stecena i poklonjena. Posto je moc jako tesko steci, poklonjena moc je cesca varijanta i obicno se njoj vecina nada po principu "ne mozes nikada zaraditi onoliko koliko ti neko moze dati". Poklonjena moc daje i slabicima sansu da se na neki nacin istaknu, bez obzira na sposobnosti i cenu koju moc sa sobom nosi. Kad se covek osvrne oko sebe, ono sto vidi je 99.9% poklonjena moc. Posto je poklonjena moc prakticno dobijena preko noci, podlozna je kvarenju i u konstantnoj je zavisnosti od vracanja usluge. Poklonjenu moc karakterise "zastita" i medjusobno uslovljavanje, pa se pojedinac neretko prekomerno okurazi prema onima koji "zastitu" nemaju. Poklonjenoj moci preti oduzimanje usled neposlusnosti. Sa druge strane, stecenoj moci preti otimanje i izdaja, pa ju je mnogo teze odrzati. Mnogi zele moc i u skladu s tim se desava konstantna borba da se moc otme, ili umanji. Stecena moc je po pravilu stabilnija od poklonjene, slobodnija je i pravednija i na konstantnom je udaru od strane poklonjene moci zbog kompleksa, zavisti i neverice da se tako nesto moze ostvariti. Svi oni koji su moc stekli su na konstantnom oprezu od izdaje. Poklonjena moc se moze posmatrati kao piramidalna struktura sa definisanim nivoom dobijene moci, dok je stecena moc okrenuta samotnjastvu. Koliko je poklonjena moc prihvacena u narodu pokazuje i to da se necija poklonjena moc mirno prihvata u fazonu "tako to ide", dok se onaj koji je moc stekao ritualno lincuje. Odgovor na pitanje oko problema sa zloupotrebom moci lezi u cinjenici da je moc poklonjena, a ne stecena.
Bas o ovome je pisao Makijaveli u ,,Vladaocu``.

Ukratko onaj ko je sam stekao moc ima i kvalitete da je upotrebi i odrzi te se njom sluzi.
Onaj kome je moc poklonjena nikad nije ni stekao kvalitete te je podlozniji njenoj zloupotrebi ali i da je izgubi.

Jeste, puno ljudi se pretvara.
Da padne liku 100 miliona evra vise ne bi morao da se pretvara, ne bi zavisio vise od nekog direktora drkadzije i sl.
PRvo bi otisao i **** kevu tom direktoru na primer i neko sa strane bi reko vidi ovog kako se ponasa.

Ne samo za direktora, već za sve... Da imaju milijardu na računu ne bi ćutali nikome, ne bi im dan bio odlazak kod prijatelja, na kafu, sa devojkom/dečkom, već bi radili ko zna šta, bili ko zna gde, ponašali se ko zna kako... I onda kada neko "dobar odjednom poludi kada stekne nešto" bude "jao, oni nikada nisu bili takvi"...

Ne samo za direktora, već za sve... Da imaju milijardu na računu ne bi ćutali nikome, ne bi im dan bio odlazak kod prijatelja, na kafu, sa devojkom/dečkom, već bi radili ko zna šta, bili ko zna gde, ponašali se ko zna kako... I onda kada neko "dobar odjednom poludi kada stekne nešto" bude "jao, oni nikada nisu bili takvi"...
Uzeo sam najbanalnji primer, obino je to prvo sto dobitnici na lutrji urade pa zato. z:)

Back