Mobilni i fiksni telefoni gube trku – evo šta danas koristimo najviše

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.343
Broj pretplatnika fiksne telefonije i ostvareni saobraćaj, u drugom kvartalu 2025. godine bili su niži u odnosu na prethodni kvartal, kao i broj aktivnih korisnika mobilne mreže.

Uprkos tome, ostvareni govorni i SMS saobraćaj u mobilnoj mreži bio je veći nego u prvom kvartalu, objavio je Ratel.

U pregledu tržišta elektronskih komunikacija u drugom kvartalu navodi se da je u fiksnoj telefoniji oko 2,18 miliona pretplatnika ostvarilo oko 270 miliona minuta razgovora, što znači da je pretplatnik fiksne telefonije u proseku razgovarao 1,4 minuta dnevno.

Struktura pretplatnika se nije značajnije menjala, pa su 86 odsto činili privatni korisnici.

U fiksnoj telefoniji je u ovom kao i u prethodnim kvartalima preovladavao nacionalni saobraćaj, čije je učešće u ukupnom saobraćaju u drugom kvartalu iznosilo 94 odsto.

Telefonski pozivi iz fiksne mreže u najvećoj meri su upućeni ka fiksnim mrežama, dok su u međunarodnom saobraćaju preovladavali dolazni pozivi.

U drugom tromesečju u fiksnoj mreži je preneto oko 5.800 brojeva, što je više nego u prva tri ovogodišnja meseca.

Kada je reč o mobilnoj telefoniji, u drugom kvartalu je oko 7,79 miliona aktivnih korisnika ostvarilo oko 5,21 milijardi minuta razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju i poslalo oko 0,81 milijardi SMS poruka.

Mobilni korisnici su u proseku dnevno razgovarali oko 7,3 minuta i slali po 1,1 SMS poruku.

Broj postpejd korisnika, koji je u drugom kvartalu iznosio 5,35 miliona, zabeležio je blagi rast u odnosu na prethodni kvartal, dok je broj pripejd korisnika, koji je iznosio 2,44 miliona, zabeležio pad u odnosu na prvi kvartal.

Mislim da naslov treba ispraviti, fiksni gube trku a mobilni dobijaju :)
Broj pretplatnika fiksne telefonije i ostvareni saobraćaj, u drugom kvartalu 2025. godine bili su niži u odnosu na prethodni kvartal, kao i broj aktivnih korisnika mobilne mreže.

И, који је одговор на питање из наслова?
Шта данас користимо највише?

Uprkos tome, ostvareni govorni i SMS saobraćaj u mobilnoj mreži bio je veći nego u prvom kvartalu, objavio je Ratel.

To je i razumljivo, zahvaljujuci interMetu ( kablovskom pre svega) i mobilnoj telefoniji (kako razgovorima i SMS-ovima tako i mobilnom inteMetu) fiksni telefon polako ide u zaborav. Ja recimo od 2008-me nemam fiksni telefon a koliko znam i drugi odustaju od prikljucka na fiksni jer im nicemu ne sluzi. Ranije ti je trebao za prikljucak za ADSL interMet ali danas je kablovski interMet dominantan.

Sad se setih pitanja, da li u Srbiji postoji mogucnost da imas telefonsku liniju samo za ADSL, bez fiksnog broja?

Back