Митови о Линуксу. Зашто смо лагани?

Vidim fluxbox i i3 su najpopularniji... bar po usenetu i forumima...

Fluxbox није tilling већ stacking (floating, класичан)

MX Linux га користи.

MXFB_21_desktop-1024x576.jpg

Pa i i3 ima stacking i tiling, mozes da switchujes... i3 je iz 2009. a fluxbox je poceo od blackboxa iz 2001. dakle mnogo noviji
od Windows-a 1.0 :P

i3 чак није ни auto-tiling већ manual-tiling. Fluxbox ти је исто што и Openbox, Cajа... и остали класични..

Најлакше tiling wm-a можеш да препознаш по томе што немају мени на десни клик миша и тако што немају простор за затварање прозора, мининазију прозора и фулскрин прозора.

i3 чак није ни auto-tiling већ manual-tiling. Fluxbox ти је исто што и Openbox, Cajа... и остали класични..

Најлакше tiling wm-a можеш да препознаш по томе што немају мени на десни клик миша и тако што немају простор за затварање прозора, мининазију прозора и фулскрин прозора.
Pa da, recimo ako hoces funkcionalnost desktopa sa i3, moras da instaliras razne dodatke, mada po meni to onda gubi poentu :P

Pa da, recimo ako hoces funkcionalnost desktopa sa i3, moras da instaliras razne dodatke, mada po meni to onda gubi poentu :P

i3 је још и комплетан. Има статус бар, нотификације кад га инсталираш... bspwm нема ништа. На xmonad ако ради добијаш само црну слику.

Pogledaj godinu proizvodnje... koji crni WIndows 1.0...
kao i obicno razumemo se da se ne razumemo. Mislio sam na koncept umesto na godinu proizvodnje. U doba terminala twm su imali smisla. To bese negde u praistoriji i onda je napusteno kao koncept. Sad sa 2-3-4-5 monitora osim kurioziteta, pitam se cemu ? Ali eto neka, ko voli moze i to dok ne ustanovi zasto smo otisli na neku drugu stranu.

Da to je plus.

Ja na Mintu imam ovakav setup kojim se ne gubi ništa što si pomenuo ali retko mi zatreba:

kao i obicno razumemo se da se ne razumemo. Mislio sam na koncept umesto na godinu proizvodnje. U doba terminala twm su imali smisla. To bese negde u praistoriji i onda je napusteno kao koncept. Sad sa 2-3-4-5 monitora osim kurioziteta, pitam se cemu ? Ali eto neka, ko voli moze i to dok ne ustanovi zasto smo otisli na neku drugu stranu.
Nesto si pobrkao, terminali nisu imali grafiku. 90e nisu bas praistorija... Prvi terminal se u SFRJ pojavio 1976. i koristili su se duboko u 90e...
To isto kao da si rekao komandna linija nema smisla... Drugo nisu svi ljudi prosti konzumeri, da je tako, niko ne bi koristio ovo...

Nesto si pobrkao, terminali nisu imali grafiku. 90e nisu bas praistorija... Prvi terminal se u SFRJ pojavio 1976. i koristili su se duboko u 90e...
To isto kao da si rekao komandna linija nema smisla... Drugo nisu svi ljudi prosti konzumeri, da je tako, niko ne bi koristio ovo...
Pa zašta koristiš konkretno pa misliš da je obavezno štivo svakom ozbiljnijem korisniku?

Naravno, samo ne vidim neku posebnu korist Rolling menadžera od njih, jednim delom jer i non-tilling sadrze mogućnost kao što se svima može upravljati preko tastature. GNOME 3 + je najbolji noviji primer.
Cuj cim ih aktivno razvijaju, neki ih koriste. Eto ja koristim dosta programa sa text interfjesom, znaci terminalskim umesto GUI, jel i to
besmisleno?
Inace i IDE nisam koristio sve do 2018...

Pa zašta koristiš konkretno pa misliš da je obavezno štivo svakom ozbiljnijem korisniku?

Windows Menager je основни део GUI-a. Он је центар самог GUI-a. Постоје GUI Linux решења којa само Windows Manager стављају дакле без ланчера за апликације, трејера, нотификационог демона, композитора, програма за контролу декстопа и осталих алата. То су такозвани "staldalone window manager-и" који остављају на кориснику да изаберу програме које желе да користе и тако изграде свој десктоп. Оpenbox можеш да користип standalone а можеш да га користиш у склопу LXQT декстопа. Примећемо је да такође да доста људи који користе LXQT замењује Openbox са Кwin (Plasmim wm-a). Такође можеш на пример да имплетираш Xmonad да га користи GNOME уместо Mutter-a.

Кwin (Plasmim Window Manager) може да се пребаци у тајлинг мод тако што инсталираш bismuth.

Poslednja izmena:
Windows Menager je основни део GUI-a. Он је центар самог GUI-a. Постоје GUI Linux решења којa само Windows Manager стављају дакле без ланчера за апликације, трејера, нотификационог демона, програма за контролу декстопа и осталих алата. То су такозвани "staldalone window manager-и" који остављају на кориснику да изаберу програме које желе да користе и тако изграде свој десктоп. Оpenbox можеш да користип standalone а можеш да га користиш у склопу LXQT декстопа. Примећемо је да такође да доста људи који користе LXQT замењује Openbox са Кwin (Plasmim wm-a). Такође можеш на пример да имплетираш Xmonad да га користи GNOME уместо Mutter-a.
Cela fora je da neko voli sam da stavi sta mu treba. Ne verujem sad da danas neko koristi WM samo zbog resursa...

Cela fora je da neko voli sam da stavi sta mu treba. Ne verujem sad da danas neko koristi WM samo zbog resursa...

Управо тако цела фора је да неко има јединствени изглед рачунара и да има осећај да је његов рачунар јединствен. Ресурси су ту мање битни...

Možda neki sysadmin da bi na nekom serveru stalno pratio neke parametre rada. Za po kući nije praktično.
Ma kakav sysadmin ovo je GUI, klasican GUI, samo sto nemas panele menije i te stvari.
To se doda. Cela fora je da sam sebi napravis desktop kakav hoces, neki u tome
nalaze zadovoljstvo... iskreno, nisam nikada koristio WM, al posmatram sta drugi
Linux-asi kazu. Meni je do 2001. bio text interfejs, nisam koristio GUI uopste...

Ma kakav sysadmin ovo je GUI, klasican GUI, samo sto nemas panele menije i te stvari.
To se doda. Cela fora je da sam sebi napravis desktop kakav hoces, neki u tome
nalaze zadovoljstvo... iskreno, nisam nikada koristio WM, al posmatram sta drugi
Linux-asi kazu. Meni je do 2001. bio text interfejs, nisam koristio GUI uopste...

Тако је. Имаш људе које користе TWM и немају никакве везе са IT-ом али задовољство проналазе управо у њима јер имају осећај као да су створили сами свој десктоп од додатака. Има ту још предности, на пример ако користиш више монитора али махом се ради о дизајну. Људи знају да проведу недељу дана сређивајучи свој десктоп.

Back