Митови о Линуксу. Зашто смо лагани?

Dr.Jackson

Iskusan
Moderator
Poruka
5.947
1645211239155.png

1. Линукс је само за зналце и људе које желе да науче нешто о рачунару, линукс је за хакере, ликус је за.... - ово зависи од диструбиције до диструбације, постоје фокусиране диструбуције направљње баш за такве људе, друге пак за обичне људе. ChromeOS и Аndroid су Линукс дистрибуције.
  2. Линукс је тежи од Windows-a. Не, Линукс није тежи, напротив, али треба да разумете да је то нов оперативни систем и да морате прво да разумете прво њега
  3. Линукс је тежак за инталацију. Опет зависи од диструбиције али да Линукс је лакши за инсталацију од Windows-a.
  4. На Линуксу не раде игрице. Куцај ProtonDB, Lutris, Steam, GOG...
  5. За обичног корисника Линукс је тежи. Обичан корисник користи само рачунар за веб и за документа. Линукс је олакашање и благодет а не камен на његову душу.
  6. Све мора да се ради из терминала. Не мора. Давно су та времена прошла али је терминал је и даље најбржи начин, но не и једини.
  7. Линукс има проблем са драјверима. Заправо нема их уопште. Једино ако имате неку nVidia карту коју не препоручујем за Линукс. Такође проверите WiFi драјвер који користите ако користите лаптоп.
  8. Линукс је добар зато што је бесплатан. Никад није било реч о томе да ли је оперативни систем бесплатан већ о томе да се ради о слободном софтверу отвореног кода. Упоређивати Windows и Linux је као да упоређујете iOS и Аndroid у свету телефона. Рагранатост почива управо на томе зато што је слободан софтвер. На Линуксу све можете да промените а да и даље будете на истој диструбицији или рецимо можете да направите три рачунара која ће да изгледају исто али ће испод радити на три различите диструбуције са тоталном другом филофијом и пакет менаџером. Можете такође и да направите и свој десктоп ако то желите и да само ви на читавој планети имате баш такав оперативни систем који тако изгледа. Могућности су огромне. Линукс изгледа онако како ти желиш да изгледа.
  9. Линукс пакети повлаче друге пакете, читава прича са диструбацијама су један хаос...ужас мајко... Постоје универзални пакети који раде на свакој диструбицији то су flatpak, snap и appimage. Инсталација њих не ремети остатак система јер се налазе у једном "контејнеру" па шифра не треба.
  10. Линукс је нестабилан. Не знам где сте чули за то али чак и ролинг диструбуције су стабилније него Windows 10 кад вам у сред рада избаци "блу скрин оф дет"!

Poslednja izmena:
Rolling је генерално нестабилнији него fixed дистрибуције.
Једноставне ствари из Windowsa je тешко радити у Linuxu, то му је највећа мана. И софтвер који није увек тако добар као на Windowsu.

Зависи шта из Windows-a. Опет лаж.

Наставак на број 8.
Free software operating system for your computer. Free software means you are free to use, copy and distribute, study, change the software, and share your modifications with the community. Free has nothing to do with prize.

У енглеском језику не постоји та реч јер се за обе ствари каже "free" али у српском постоји јасна разлика између бесплатног и слободног софтвера.

Poslednja izmena:
Како наместити колор профиле монитора рецимо ICC преко Линукса ? И генерално гледано, како наместити профиле боја ? Линукс има неки gamma correction али није то исто као у Windowsu где се може одмах наместити више профила као и други параметри боја.
У Windowsu je много лакше подесити процесор да се не прегрева, док је то нешто теже радити у Линуксу (зависи од кернела и подешавања tlp oдносно laptop-mode-tools).
Поједине апликације су лошије и мањег квалитета него у Линуксу.
Уосталом Clear type je Microsoft proprietary технологија, тако да Windows генерално боље изгледа, јер Linux има неки свој freeware Clear type, који је ипак бољи него од пре 5 - 6 година.
Једноставне ствари, као нпр излаз звучне карте (рецимо 192.000 херца и 24 бита), како подесити без Pulse audia ? Дакле као слободни софтвер, везан сам са тим да ручно преправљам Pulseaudio a aко га немам да не могу адекватно да подесим квалитет излаза на звучнику.
Има Линукс и добрих ствари али не треба претеривати.
Поједини rolling distroi имају своје специфичне багове (Void, Calculate, Artix итд).

Промени дистрибуцију или купи хаердвер за ту конфигирацију то ти је увек најлакша опција а опет да користиш Линукс. Митови који су људи бацали на Линукс су толико неосновни да некад имам осећај да те људе неко плаћа и то дебело да причају разне ствари о њему, само зато што је претња корпорацијама који држе монопол.

Ех да, ни случајно не промосати оперативни систем који је заиста само твој. То је крајњи домет маркетишке машинерије у Србији. :dash:

Пробао сам скоро све дистрибуције осим чистог Gentoo-a. Стога наместити процесор да ради добро зависи доста од кернела, па онда од свега осталог. Имао сам среће са MX Linuxom који је имао одличне кернеле, али не користи све апликације које ми требају па сам одустао од истог.
Подесити CPU односно подесити gamma, контраст и остала подешавања није баш тако једноставно у Linuxu као у Windowsu.
Дакле обичне ствари су теже у Линуксу (ако гледање филмова рачунамо под обичне ствари). Апликације као што су Pot player постоје у Линуксу, разлика је што су доста сиромашније са опцијама него Windows.
Радим годинама на Линуксу тако да причам из личног искуства, зашто би морао да по сили ствари користим Pulseaudio јер се он инфилтрирао исто као systemd па од слободног софтвера на крају не могу да побегнем од Systemd и pulseaudio ?
Људи мисле да ће све бити лако и лепо кад крену на Линукс. Поједине апликације се не праве за Линукс, док неке ствари нису исте, тако да то захтева навикавање.

linux treba da se uči ima u linuxu milion stvari ali ljudi koji desktop/laptop mašine koriste za net i za sitnice a i ko ima slabije mašine linux je tu neprikosnoven
Tу си у праву, на старом десктоп рачунару Линукс ради одлично, боље од Windowsa.

Пробао сам скоро све дистрибуције осим чистог Gentoo-a. Стога наместити процесор да ради добро зависи доста од кернела, па онда од свега осталог. Имао сам среће са MX Linuxom који је имао одличне кернеле, али не користи све апликације које ми требају па сам одустао од истог.
Подесити CPU односно подесити gamma, контраст и остала подешавања није баш тако једноставно у Linuxu као у Windowsu.
Дакле обичне ствари су теже у Линуксу (ако гледање филмова рачунамо под обичне ствари). Апликације као што су Pot player постоје у Линуксу, разлика је што су доста сиромашније са опцијама него Windows.
Радим годинама на Линуксу тако да причам из личног искуства, зашто би морао да по сили ствари користим Pulseaudio јер се он инфилтрирао исто као systemd па од слободног софтвера на крају не могу да побегнем од Systemd и pulseaudio ?
Људи мисле да ће све бити лако и лепо кад крену на Линукс. Поједине апликације се не праве за Линукс, док неке ствари нису исте, тако да то захтева навикавање.

Tу си у праву, на старом десктопу Линукс ради одлично, боље од Windowsa.

to što si naveo ja uopšte za to nisam imao pojma kada sam instalirao linux mint na laptop-u

laptop je amd konfiguracija i sada je fora na win desetki to dok se pokrene pri uključivanjju,pokrenem neki film tu secka a i na youtubu nije bolja situacija dok na linux-u brzo radi sve i nema seckanja

linux treba da se uči ima u linuxu milion stvari ali ljudi koji desktop/laptop mašine koriste za net i za sitnice a i ko ima slabije mašine linux je tu neprikosnoven

Па треба да се учи као Виндоуз. Са Виндовзима си читав живот. Немојми рећи да као деца смо знали инсталирамо игру преко Алкохола, а не можемо преко Линукса...

Узгред постоје диструбуције које су јако user friendly.

Па имаш диструбуције које немају systemd.

Па треба да се учи као Виндоуз. Са Виндовзима си читав живот. Немојми рећи да као деца смо знали инсталирамо игру преко Алкохола, а не можемо преко Линукса...

u pravu si

ovo ti je moćno: zašto smo lagani :rotf:

Poslednja izmena:
Подесити CPU односно подесити gamma, контраст и остала подешавања није баш тако једноставно у Linuxu као у Windowsu

Инсталирај Gentoo тамо можеш да отпимизујеш просесор и кернел до ситних детаља.

ovo ti je moćno: zašto smo lagani :rotf:

Зашто смо лагани или (били) лагани? :per:

Poslednja izmena:
Инсталирај Gentoo тамо можеш да отпимизујеш просесор и кернел до ситних детаља.
Keрнел ми је добро радио на MX Линуксу и процесор ми је био добар, но имам проблема са драјверима на Gentoo-u, а и компајлирање је велики проблем.
Стога нису у питању детаљи већ прегревање процесора при свакодневном раду, на пример гледање youtube-a.
На жалост Линукс није баш оптимизован за такав рад, односно може се оптимизовати али теже него у Windowsu.

Keрнел ми је добро радио на MX Линуксу и процесор ми је био добар, но имам проблема са драјверима на Gentoo-u, а и компајлирање је велики проблем.
Стога нису у питању детаљи већ прегревање процесора при свакодневном раду, на пример гледање youtube-a.
На жалост Линукс није баш оптимизован за такав рад, односно може се оптимизовати али теже него у Windowsu.

Gentoo може да се намести до најситнијих детаља. Што се тиче Јутуба ја овако не гледам у 1080p 60pfs већ или 1080p или 720p 60fps и нема ничега... Мислим људи се џабе муче да поставе у 4K. :hahaha:

У питању је свакодневни рад, не детаљи. Ако просечан корисник треба да пређе на Gentoo да би му се процесор не би прегревао, онда долазимо до питања да ли је Линукс лаган или не ?

Ја не знам шта је проблем, мени све нормално ради на Дебиану... За свакодневни рад је савршен.

Ово је пакет који ти треба за Gentoo.

https://packages.gentoo.org/packages/app-portage/cpuid2cpuflags

Покренеш само ово и то пребациш у make.conf

Jesam li ja lud ili je cak I stari win 3.11 imao podesavanje cpu prioriteta I cpu time share.
Ja licno vise volim time share cpu podesavanje kao na mainframeu, jer preciznije kontrolisem trajanje procesa u pozadini dok npr pravim novi set za simulaciju.

Kernel ili os koji ne nudi process prioritet ili time share , a novi win je sve gori I gori, meni je nazadan.

Kaд стручњак прави сајтове па отвориш данашњих три и све поједе а функционалност иста као те 2012 кад 4GB беше врх. Исто важи и за смећарски оперативни систем који сам поједе преко 2GB RAM-a. Ефикасност на новоу али хеј ово је 2022. година када људи маштају да населе Марс. :super:

1645279890546.png

За то време Debian са GNOME-ом хоће да пукне од смеха кадгод крену Mac и Windows и разни "стручњаци" високосауронскоинтелигентни да се жале и да се препиру ко боље троши ресурсе... Ово је GNOME на Wayland-у са све анимацијама који су флуидне и који надмашује свако графичко окружење које сам видео до сада а погледајте колико заузима... :hahaha:
Снимак екрана из „2022-02-18 00-16-04“.png

Него ја разумем да вас М$ плаћа па да булазните овде док у исто време људи на Јутубу (Линукс ентузијасти) охрабрују обичне људе да пређу на Линукс и кад мислим на обичне, мислим на оне који рачунар служи само за интернет и рад у офису.:hahaha::hahaha::rotf:

Poslednja izmena:
Kaд стручњак прави сајтове па отвориш данашњих три и све поједе а функционалност иста као те 2012 кад 4GB беше врх. Исто важи и за смећарски оперативни систем који сам поједе преко 2GB RAM-a. Ефикасност на новоу али хеј ово је 2022. година када људи маштају да населе Марс. :super:

Pogledajte prilog 1105421

За то време Debian са GNOME-ом хоће да пукне од смеха кадгод крену Mac и Windows и разни "стручњаци" високосауронскоинтелигентни да се жале и да се препиру ко боље троши ресурсе... Ово је GNOME на Wayland-у са све анимацијама који су флуидне и који надмашује свако графичко окружење које сам видео до сада а погледајте колико заузима... :hahaha:
Pogledajte prilog 1105423

Него ја разумем да вас М$ плаћа па да булазните овде док у исто време људи на Јутубу (Линукс ентузијасти) охрабрују обичне људе да пређу на Линукс и кад мислим на обичне, мислим на оне који рачунар служи само за интернет и рад у офису.:hahaha::hahaha::rotf:
Sa 4Gb DDR3 sam otvarao preko 20 programa i nekoliko browsera plus tabove bez problema ,Windows moze da masta o tome a i tezi Linux distro.

Sa 4Gb DDR3 sam otvarao preko 20 programa i nekoliko browsera plus tabove bez problema ,Windows moze da masta o tome a i tezi Linux distro.

Још један мит на списак.

Реалност: Не постоји "тежи" односно захтевнији Линукс дистро. Постоји графичко окружење које бираш у зависности од типа рачунара и личних преференци. Сваки Линукс дистро може да изгледа исто!!! Дистро бираш у зависности за шта ћеш да користиш рачунар и како ћеш да га користиш. У томе је сва лепота Линукса.

https://distrochooser.de/en/

Друго GNOME на Wayland-у то је јако тешко у Линукс свету.

Poslednja izmena:
Kako bi vi mene definisali?
Office grafika , otvorenih jedan 265x , ostalo 2x stream video i/ili 2x 264x.
Potreba za cpu rebalanced I net balance vrlo cesto.
Koriscenje cad cae math sim programa ali cesto u pozadini.
Browser mi danas pravi najvise problema , najvise zahteva I gpu I cpu I ram , bushan , mtabs nikakav.
Prilagodljiv sam , ali mi je izuzetno tesko da se prilagodim wizzardima.
Volim panel settings , moze I .conf I. Ini settings , mrzim hive I reg settings.

Back