Митови о Линуксу. Зашто смо лагани?

Pogledajte prilog 1105081
  1. Линукс је само за зналце и људе које желе да науче нешто о рачунару, линукс је за хакере, ликус је за.... - ово зависи од диструбиције до диструбације, постоје фокусиране диструбуције направљње баш за такве људе, друге пак за обичне људе. ChromeOS и Аndroid су Линукс дистрибуције.
  2. Линукс је тежи од Windows-a. Не, Линукс није тежи, напротив, али треба да разумете да је то нов оперативни систем и да морате прво да разумете прво њега
  3. Линукс је тежак за инталацију. Опет зависи од диструбиције али да Линукс је лакши за инсталацију од Windows-a.
  4. На Линуксу не раде игрице. Куцај ProtonDB, Lutris, Steam, GOG...
  5. За обичног корисника Линукс је тежи. Обичан корисник користи само рачунар за веб и за документа. Линукс је олакашање и благодет а не камен на његову душу.
  6. Све мора да се ради из терминала. Не мора. Давно су та времена прошла али је терминал је и даље најбржи начин, но не и једини.
  7. Линукс има проблем са драјверима. Заправо нема их уопште. Једино ако имате неку nVidia карту коју не препоручујем за Линукс. Такође проверите WiFi драјвер који користите ако користите лаптоп.
  8. Линукс је добар зато што је бесплатан. Никад није било реч о томе да ли је оперативни систем бесплатан већ о томе да се ради о слободном софтверу отвореног кода. Упоређивати Windows и Linux је као да упоређујете iOS и Аndroid у свету телефона. Рагранатост почива управо на томе зато што је слободан софтвер. На Линуксу све можете да промените а да и даље будете на истој диструбицији или рецимо можете да направите три рачунара која ће да изгледају исто али ће испод радити на три различите диструбуције са тоталном другом филофијом и пакет менаџером. Можете такође и да направите и свој десктоп ако то желите и да само ви на читавој планети имате баш такав оперативни систем који тако изгледа. Могућности су огромне. Линукс изгледа онако како ти желиш да изгледа.
  9. Линукс пакети повлаче друге пакете, читава прича са диструбацијама су један хаос...ужас мајко... Постоје универзални пакети који раде на свакој диструбицији то су flatpak, snap и appimage. Инсталација њих не ремети остатак система јер се налазе у једном "контејнеру" па шифра не треба.
  10. Линукс је нестабилан. Не знам где сте чули за то али чак и ролинг диструбуције су стабилније него Windows 10 кад вам у сред рада избаци "блу скрин оф дет"!
8. Android je Googletov Linux na EXT4

Аndroid је лиценциран под Apachee лиценцом отвореног кода не јер Google тако жели већ зато што Линукс лиценца тако захтева да мора да се отвори код. Оно што није код Андроида FOSS то је GMS кад се дода и GAPS односно остали сервиси. Управо зато Андроид може да се користи у Кини иако је тамо забрањен Гугл. Провери LineageOS. :cool:

ChromeOS je дистрибуција Gentoo-a веровали или не.

Poslednja izmena:
Keрнел ми је добро радио на MX Линуксу и процесор ми је био добар, но имам проблема са драјверима на Gentoo-u, а и компајлирање је велики проблем.
Стога нису у питању детаљи већ прегревање процесора при свакодневном раду, на пример гледање youtube-a.
На жалост Линукс није баш оптимизован за такав рад, односно може се оптимизовати али теже него у Windowsu.
Прегревање процесора?
Који то поцесор имаш да приликом коришћења долази до прегревања на линуксу?
Како су ти подешени кулери ? - моје сам подесио преко УЕФИја...
Нешто ми ту не штима да због једноставног рада дође до прегревања процесора...

Погледај ову схему.

Клик за већу слику.

os_guide.png
где ископа ову шему...
Неке од предложених дистрибуцја већ неко време нема међу живим...

Jesam li ja lud ili je cak I stari win 3.11 imao podesavanje cpu prioriteta I cpu time share.
Ja licno vise volim time share cpu podesavanje kao na mainframeu, jer preciznije kontrolisem trajanje procesa u pozadini dok npr pravim novi set za simulaciju.

Kernel ili os koji ne nudi process prioritet ili time share , a novi win je sve gori I gori, meni je nazadan.
ако се добро сећам у програмчету за праћење система (ГНОМ И КДЕ) постоји могућност да се изврше подешавања цпј приоритета и друга подешавања?

Са појединим кернелима немам проблема. Није до кулера, лаптоп је стар 9 година, то је до појединих кернела и дистрибуција. Процесор је i5 u4200m
Пази, нема много дистибуција које нешто битно мењају у језгру у односу на званична језгра која формира тим око Линуса Т.
Може бити до поједине верзије језгра, то да, док се не реше неке специфичне спецификаије неког специфичног процесора.
Да ли си испратио да ли је за твој процесор било потребно нека специфична верзија линукс језгра или је нешто друго било у питању?

Rolling је генерално нестабилнији него fixed дистрибуције.
Једноставне ствари из Windowsa je тешко радити у Linuxu, то му је највећа мана. И софтвер који није увек тако добар као на Windowsu.
Све зависи које су то обичне ствари, неке од ствари које си поменуо нпр никад нисам морао да чачкам нити на линуксу нити на Виндовсу па се поставља питање колико је то "обично"...
Што се тиче програма и ка седнеш у нов ауто па мораш да научиш где је која команда, чему служи који дугмић и друго а камо ли кад су у питању рачунари..
Нпр ја на послу користим и либреофис напоредо са мајкрософтовим канцелариским пакетом јер ми је у много случајева управо либреофис једноставнији и прегледнији за неке баналне ствари. Док истовремено неки документа рађени у новијим макрософт офис пакетима не могу да се лепо прикажу у неким старијим МсОф пакетима...
Так да је све то стварних до потреба корисника и његове воље за учењем... Нпр многи кукају на недостатак Адобеовог фотошопа на линуксу а кад исте те питате да ли су купили тај фотошоп који користе на кућном виндовсу онда се испостви да нису јер је то ипак професионални алат и кошта лепу своту...
Ако ти треба професионални алат онда га купи, исте су цене и за професионалне алате за линукс...

Poslednja izmena:
ljudi jel je potrebno proveravati ovo oko procesora i pregrevanja istog kada se instalira linux ili ne? ako je temperatura regularna pri radu onda je sve ok? mislim ista kao i pri korišćenju win 10?
Не паничи, неће ти црћи процесор. Пробај како иде, није ништа страшно. Када кажем "прегрева" то значи да је нпр температура у Линуксу 5 степени већа него у Windowsu.

Све зависи које су то обичне ствари, неке од ствари које си поменуо нпр никад нисам морао да чачкам нити на линуксу нити на Виндовсу па се поставља питање колико је то "обично"...
На Виндоусу подесити гама и контраст је нешто сасвим обично и нормално, јер тако се подешавају колор профили. Тако нешто није уграђено у Linux. Дакле није у питању колор профил за штампу, већ постојање више колор профила, један за филмове, други за сурфовање и слично. Свакодневне ствари у Win 8.

Не паничи, неће ти црћи процесор. Пробај како иде, није ништа страшно. Када кажем "прегрева" то значи да је нпр температура у Линуксу 5 степени већа него у Windowsu.

На Виндоусу подесити гама и контраст је нешто сасвим обично и нормално, јер тако се подешавају колор профили. Тако нешто није уграђено у Linux.

ok ma ne paničim nego sam sam pre par meseci počeo da ga koristim pa nisam baš toliko upućen u tu tematiku

На Виндоусу подесити гама и контраст је нешто сасвим обично и нормално, јер тако се подешавају колор профили. Тако нешто није уграђено у Linux. Дакле није у питању колор профил за штампу, већ постојање више колор профила, један за филмове, други за сурфовање и слично. Свакодневне ствари у Win 8.
чини ми се да то постоји и на линуксу у зависности од радог окружења које користиш, само се ређе користи па се нисма бактао са тим подешавањима.

ok ma ne paničim nego sam sam pre par meseci počeo da ga koristim pa nisam baš toliko upućen u tu tematiku
опусти се веће су шансе да ти је све нормално него да долази до прегревања....

чини ми се да то постоји и на линуксу у зависности од радог окружења које користиш, само се ређе користи па се нисма бактао са тим подешавањима.
На XFCE не постоји као системски део. Волео бих да видим да ли постоји нешто боље и комплексније него xgamma, нешто што је једноставније и лакше за употребу и омогућава у исто време контраст, осветљење и гама да се подесе.

На XFCE не постоји као системски део. Волео бих да видим да ли постоји нешто боље и комплексније него xgamma, нешто што је једноставније и лакше за употребу и омогућава у исто време контраст, осветљење и гама да се подесе.
Чиними се да то у графичком облику има само КДЕ

Jesam li ja lud ili je cak I stari win 3.11 imao podesavanje cpu prioriteta I cpu time share.
Ja licno vise volim time share cpu podesavanje kao na mainframeu, jer preciznije kontrolisem trajanje procesa u pozadini dok npr pravim novi set za simulaciju.

Kernel ili os koji ne nudi process prioritet ili time share , a novi win je sve gori I gori, meni je nazadan.
Ma imas sva podesavanja, evo meni na enlightenment imam plagin po snazi power profile i po frekvenciji. Ima i ekstenzija za gnome
koja trenutno ne radi na 4.1. Toliko sam navikao na gui da sam zaboravio kako se steluje sa komandne linije :P

Прегревање процесора?
Који то поцесор имаш да приликом коришћења долази до прегревања на линуксу?
Како су ти подешени кулери ? - моје сам подесио преко УЕФИја...
Нешто ми ту не штима да због једноставног рада дође до прегревања процесора...
Ko zna sta ima, kad mu se pregreva na youtube :P

Pogledajte prilog 1105081
  1. Линукс је само за зналце и људе које желе да науче нешто о рачунару, линукс је за хакере, ликус је за.... - ово зависи од диструбиције до диструбације, постоје фокусиране диструбуције направљње баш за такве људе, друге пак за обичне људе. ChromeOS и Аndroid су Линукс дистрибуције.
  2. Линукс је тежи од Windows-a. Не, Линукс није тежи, напротив, али треба да разумете да је то нов оперативни систем и да морате прво да разумете прво њега
  3. Линукс је тежак за инталацију. Опет зависи од диструбиције али да Линукс је лакши за инсталацију од Windows-a.
  4. На Линуксу не раде игрице. Куцај ProtonDB, Lutris, Steam, GOG...
  5. За обичног корисника Линукс је тежи. Обичан корисник користи само рачунар за веб и за документа. Линукс је олакашање и благодет а не камен на његову душу.
  6. Све мора да се ради из терминала. Не мора. Давно су та времена прошла али је терминал је и даље најбржи начин, но не и једини.
  7. Линукс има проблем са драјверима. Заправо нема их уопште. Једино ако имате неку nVidia карту коју не препоручујем за Линукс. Такође проверите WiFi драјвер који користите ако користите лаптоп.
  8. Линукс је добар зато што је бесплатан. Никад није било реч о томе да ли је оперативни систем бесплатан већ о томе да се ради о слободном софтверу отвореног кода. Упоређивати Windows и Linux је као да упоређујете iOS и Аndroid у свету телефона. Рагранатост почива управо на томе зато што је слободан софтвер. На Линуксу све можете да промените а да и даље будете на истој диструбицији или рецимо можете да направите три рачунара која ће да изгледају исто али ће испод радити на три различите диструбуције са тоталном другом филофијом и пакет менаџером. Можете такође и да направите и свој десктоп ако то желите и да само ви на читавој планети имате баш такав оперативни систем који тако изгледа. Могућности су огромне. Линукс изгледа онако како ти желиш да изгледа.
  9. Линукс пакети повлаче друге пакете, читава прича са диструбацијама су један хаос...ужас мајко... Постоје универзални пакети који раде на свакој диструбицији то су flatpak, snap и appimage. Инсталација њих не ремети остатак система јер се налазе у једном "контејнеру" па шифра не треба.
  10. Линукс је нестабилан. Не знам где сте чули за то али чак и ролинг диструбуције су стабилније него Windows 10 кад вам у сред рада избаци "блу скрин оф дет"!
Završih sa windowsom....
Za sva vremena....

Mučim se sa Arch Linuxom iako imam i ubuntu, i mintove pokretljive i neke druge već na usb diskovima....čitam upustva :) smešan sam sebi....

Može li jedan bus, usb, imati više portabionih linuxa? Sub-ove?

Kao npr pravi autobus sa putnicima koji svako ima svoj sistem....

Keрнел ми је добро радио на MX Линуксу и процесор ми је био добар, но имам проблема са драјверима на Gentoo-u, а и компајлирање је велики проблем.
Стога нису у питању детаљи већ прегревање процесора при свакодневном раду, на пример гледање youtube-a.
На жалост Линукс није баш оптимизован за такав рад, односно може се оптимизовати али теже него у Windowsu.
ako ti treba optimizovan softver predji na osx koji je defakto unix sto je stepenica vise od linuxa.
kada bi 50 posto programera preslo na pisanje za linux imali bi aplikacije za sve kao sto ih ima win. to se nece skoro desiti i zato ces imati nastrano zadovoljstvo u kompajliranju i pisanju rutina za sitnice koje ti trebaju a nema ih na web nebu.
zato i rekoh, kome nije do uzaludnosti tog posla predjes lepo na meka i osx i imas 99 posto svega i lpepse i bolje no na bilo kom winu ili linuxu. nemas pare za mek masine? odradis hakintos i opet ti skoro pa sve radi kao na meku uz kompleks da nemas original jer te slika na ekranu uvek vrati u surovu stvarnost da je original jedno, a kopija nesto drugo.
win je za mene uvek bio i ostao nedoradjeni polufabrikat koji ima vise problema no bilo koja varijnta osx-a.

Back