Mitološka bića u umetnosti

david-romero-werewolf-3.jpg

David Romero
Werewolf

Thor

800px-Johann_Heinrich_Füssli_011.jpg

Thor Battering The Midgard Serpent (1790)
Henry Fuseli

(staronordijski Þórr) najstariji je Odinov sin.Od majke Jord , što znači -Zemlja...Tor živi u palati Bliksmir u Trudvangu,
Vlada nebom i rukovodi gromom, munjom, vjetrovima, kišom; otud njegova omiljenost u narodu te se smatra bogom običnih ljudi.
Najjači je od svih bogova.

Čuva svet ljudi -MIDGARD od divova koji ga ugrožavaju, ali štiti i svet bogova ASGARD .čuva i svijet bogova Asgard .
Crvenokosi( :eek:) , bradati bog, vrlo istaknute muskulature, pravedan, pouzdan zaštitnik, iako vrlo temperamentan i nagao. Voli puno i dobro jesti i piti, dobrodušan je i veseo. Vozi se nebom i zemljom u kolima što ih vuku dvije koze , koje po potrebi zakolje i pojede , a potom svojim maljem blagoslovi njihove kosti te koze ponovno ožive.

Thor posjeduje i tri dragocjenosti:
- malj MJOLNIR,koji nikada ne promaši cilj i može da se smanji po potrebi.
-željezne rukavice koje mora nositi da bi mogao upravljati Mjollnirom,
- pojas MEGINGJORD koji udvostručuje njegovu golemu snagu.
Tor je opisan u mnogim mitovima i pričama i obično se bori protiv divova i trolova..

800px-Mårten_Eskil_Winge_-_Tor's_Fight_with_the_Giants_-_Google_Art_Project.jpg

Thor Battle With The Giants (1872)
Marten E.Winge

Šta?Nije vam lep?
Prelep ali me plasi jer takav sam kad me neko dovodi u situaciju da branim moje :heart: + 2 ... taj deo sebe kada sam najstrasniji bas ne volim.
Kao prica o dva Vuka u sebi...pobedjuje onaj kojeg hranis.

A sve slike koje postavljate su hrana za dusu. Nisam neki strucnjak ali i ne treba da budem ono sto zelim da vidim ja vidim. Jernto je umetnost - delo u dubinama i dimenzijama na koje niko nece ostati ravnodusan.

bf42f5360cebe4907faa04e50f461404 виктор анатольевич корольков.jpg

Devana je bila slovenska boginja čije su funkcije najsličnije grčkoj Afroditi i rimskoj Dijani.
S obzirom na to da su imena Devane i Dijane veoma slična smatra se da su Sloveni ovo
božanstvo primili od Rimljana. Njeno dugo ime Dziewona, odnosno, Dzevana, kako su je
zvali Poljaci, još više podseća na ime rimske boginje lova što je jedan argument više u prilog
teoriji da Devana nije izvorno slovensko božanstvo.
Verovanje u prvobitnu boginju sličnu Devani postojalo je odvajkada na ovim prostorima.
Stanovnici Balkana klanjali su se Šumskoj Majci, gospodarici šuma i šumskih bića.
Upravo su Dijana i Devana šumske boginje, zaštitnice divljih životinja i boginje lova.

EVO..... :mrgreen:

Meduza je rođena kao devojka nežnih crta lica i zlatne kose, koja je posvetila svoj život celibatu u službi boginje Atine.
Uprkos tome, njenoj lepoti nije mogao odoleti bog Posejdon, koji je ušao u Atinin hram i sastao se sa Meduzom.

Izvinjavam se Zevsu...Posejdon je kriv,,,,,

Postoje dve teorije o tom njihovom susretu.

Prema jednoj teoriji, Posejdon je silom zgrabio devojku i oduzeo joj nevinost, dok prema drugoj, Meduza je prihvatila njegovo udvaranje i prepustila se strastima, da je na kraju pristala i da se uda za njega.

U oba slučaja, Atina je to shvatila kao vid nepoštovanja i odlučila da je kazni, tako što je proklela zastrašujućim izgledom. Njena kosa je zamenjena zmijama otrovnicama, koža je počela da joj puca i stari, zubi su joj još više izrastali, a oči dobijale jeziv izgled. Još jedav vid kazne bio je da svako, ko bi je pogledao direktno u oči, istog trenutka bio bi pretvoren u kamen...

Back