BodoniuS:
Наравно, али 99% људи више зна грчку митологију него српску, 50% њих није ни чуло да смо ми имали митологију и веру пре хришћанства, а кад то кажем, не мислим на словенску митологију. Иако су сличне српска ипак има своју аутохтоност...
tačno, nažalost...ali deca se sa recimo grčkom mitologiju uče u školi, mitologija Slovena koliko se sećam se ne uči ili uči veoma šturo...
što se Srba tiče ne znam da li se nešto promenilo na časovima istorije...ali kolko se sećam uče se samo ist. činjenice, dakle ništa mitologija ili narodna religija...
Čajkanović je kao najznačajniji istražvač narodne religije između dva sv.rata inače bio doktor klasičnih nauka, i posle doktorata u Minhenu postao je predavač latinskog jezika na Filozof. fakultetu u Bg. Posle je predavao istoriju na Bogoslovskom fakultetu.Dakle bio je jako dobro potkovan posebno što se jezika i kulture pa tako i mitologije tiče st.rimljana i grka. U svom radu se koristio između ostalog komparacijom... kojom je dokazivao da mi i drugi narodi imamo slično vrhovno božanstvo i da je to božanstvo mrtvih, kod Srba je to bog Dabog... Da bi mogao da komparira morao je da poznaje mitologije i religije drugih naroda i zato ih je proučavao....eto zato je doro znati i mitologije, religiju,posebno narodnu i sl. drugih naroda.
Čajkanović nije jedini
na drugoj temi sam pomenula stvarno dobru knjigu Slobodana Zečevića:Mitska bića srpskih predanja, autor ovde traži poreklo datog mit. bića ( da li je autentučno ili je uticaj npr.suseda ili pak je slovenskog porekla) i zato mora da poznaje bar one osnovne stvari iz grčke,slovenske etc. mitologije ... narod.religije ...