Mitologija

• Začetnik teme Začetnik teme Kejt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Grcki mitovi su nastali u 8. i 9. veku pre Hrista, dok su Juzni Sloveni poceli sa naseljavanjem Balkana posle Hrista (2,3,4. vek).

Nije mi jasno kako su Grci mogli od nas preuzeti bozanstva.

Знао сам да ће то да ти буде аргумент, међутим ти се ослањаш на ту историју, која све више и више бива оповргнута историјом аутохтоности словена на Балкану.
Иначе, ова права верзија историје није заживела довољно због комунизма, јер је вршено веома мало археолошких ископавања у задњих 60 год.
и наравно није се смело превише проучавати српски ентитет, јер би аутоматски одмах била проглашена веикосрпска хегемонија.....

Да не би улазили у ту врсту полемике, прочитај нешто о српској митологији и религији као и историји о аутохтоности Словена тј. Срба, па ћеш схватити аутохтоност те религије код нашег народа (различитом методологијом и материјалним доказима је то аргументовано).

Само прочитај кад први пут Грци помињу племена која зову Трибалима (иначе има их још).

Касније византијски историчари о истом етникуму пишу час Трибали, час Срби.
Има један текст од Ане Комнине у којем пише да су се састали са трибалским краљем Милутином...

Тек се касније кристализује име Срби...

Форум у којем можеш да почнеш са учењем (ако те уопште занима):

http://p087.ezboard.com/bistorijabalkana

одличан историјски форум

Ja sam zainteresovan za mitologiju evropskih naroda, i potrudicu se da procitam sto vise (po mogucstvu i slovensku).

I da - zanimaju me takve stvari, ali ipak smatram merodavniju zvanicnu istoriju nego "istoriju" koja se moze procitati iskljucivo na forumima.

Није то "форумска историја" иако већина чланова наведеног форума знају 20 пута више историју него просечан историчар.

Постоји јако крило међу нашим историчарима који говоре за словене тј. Србе да долазе управо са Балкана, али наравно, има и страних историчара који припадају том корпусу.

Видећеш признаће званична историја пре или касније аутохтоност и разрешиће једном за свагда мистерију индоевропских народа...

BodoniuS:
Наравно, али 99% људи више зна грчку митологију него српску, 50% њих није ни чуло да смо ми имали митологију и веру пре хришћанства, а кад то кажем, не мислим на словенску митологију. Иако су сличне српска ипак има своју аутохтоност...

to se zove medijski rat SPC ;)

dare_987:
Meni je interesantnija grcka mitologija.

Uostalom, mitologija mnogih evropskih naroda je velikim delom zasnovana na grckoj mitologiji, tj. dosta su preuzimali od starih Grka, ali naravno, ne svi. A znas kako je - uvek ce ti stvari koje pripadaju drugima biti interesantnije od sopstvenih :)

Ja bih voleo da citam i nordijsku mitologiju
pazi batice...
arijevci kad su reshili da nasele evropu, doneli su svoju religiju, koja postoji i danas, zapisana u vedama i osnova je hinduizma i budizma.

kad su stigli ovde, malo su se podelili i vremenom su i njihove religije evoluirale. ali se i mnogo preplicu (elfovi, dwarvovi, trojstvo bogova na vrhu (shto su jevreji iskoristili prilikom projektovanja hrishcanstva...) mogucnost reinkarnacije...)

e sad, vikinzi veruju da je svet nastao od leda, shto i objashnjava ovo shto sam pricho iznad, jer su ziveli u skandinaviji.

grci su se kao civilizovali ali su bre vremenom postali malo degenerativni, a i nisu bash chisti arijevci, tako da se greshi u tome da je njhova religija sluzila za uzor. osnova je Trachka.

a nerazumem kako ti je omiljena, mislim toliko incesta, animalofilije i josh zilion gadosti nemash ni u najbolesnijem video klubu :)

shta da ochekujesh kad su ugledni gradjani atine imali po nekoliko dechaka do 10 god u pratnji

dare_987:
Meni je interesantnija grcka mitologija.

Uostalom, mitologija mnogih evropskih naroda je velikim delom zasnovana na grckoj mitologiji, tj. dosta su preuzimali od starih Grka, ali naravno, ne svi. A znas kako je - uvek ce ti stvari koje pripadaju drugima biti interesantnije od sopstvenih :)

Ja bih voleo da citam i nordijsku mitologiju
pazi batice...
arijevci kad su reshili da nasele evropu, doneli su svoju religiju, koja postoji i danas, zapisana u vedama i osnova je hinduizma i budizma.

kad su stigli ovde, malo su se podelili i vremenom su i njihove religije evoluirale. ali se i mnogo preplicu (elfovi, dwarvovi, trojstvo bogova na vrhu (shto su jevreji iskoristili prilikom projektovanja hrishcanstva...) mogucnost reinkarnacije...)

e sad, vikinzi veruju da je svet nastao od leda, shto i objashnjava ovo shto sam pricho iznad, jer su ziveli u skandinaviji.

grci su se kao civilizovali ali su bre vremenom postali malo degenerativni, a i nisu bash chisti arijevci, tako da se greshi u tome da je njhova religija sluzila za uzor. osnova je Trachka.

a nerazumem kako ti je omiljena, mislim toliko incesta, animalofilije i josh zilion gadosti nemash ni u najbolesnijem video klubu :)

shta da ochekujesh kad su ugledni gradjani atine imali po nekoliko dechaka do 10 god u pratnji

BodoniuS:
gigule:
BodoniuS:
Наравно, али 99% људи више зна грчку митологију него српску, 50% њих није ни чуло да смо ми имали митологију и веру пре хришћанства, а кад то кажем, не мислим на словенску митологију. Иако су сличне српска ипак има своју аутохтоност...
tačno, nažalost...ali deca se sa recimo grčkom mitologiju uče u školi, mitologija Slovena koliko se sećam se ne uči ili uči veoma šturo...
što se Srba tiče ne znam da li se nešto promenilo na časovima istorije...ali kolko se sećam uče se samo ist. činjenice, dakle ništa mitologija ili narodna religija...
Čajkanović je kao najznačajniji istražvač narodne religije između dva sv.rata inače bio doktor klasičnih nauka, i posle doktorata u Minhenu postao je predavač latinskog jezika na Filozof. fakultetu u Bg. Posle je predavao istoriju na Bogoslovskom fakultetu.Dakle bio je jako dobro potkovan posebno što se jezika i kulture pa tako i mitologije tiče st.rimljana i grka. U svom radu se koristio između ostalog komparacijom... kojom je dokazivao da mi i drugi narodi imamo slično vrhovno božanstvo i da je to božanstvo mrtvih, kod Srba je to bog Dabog... Da bi mogao da komparira morao je da poznaje mitologije i religije drugih naroda i zato ih je proučavao....eto zato je doro znati i mitologije, religiju,posebno narodnu i sl. drugih naroda.
Čajkanović nije jedini
na drugoj temi sam pomenula stvarno dobru knjigu Slobodana Zečevića:Mitska bića srpskih predanja, autor ovde traži poreklo datog mit. bića ( da li je autentučno ili je uticaj npr.suseda ili pak je slovenskog porekla) i zato mora da poznaje bar one osnovne stvari iz grčke,slovenske etc. mitologije ... narod.religije ...

Не брини. Промениће се то учење у школама. Комунизам није дозвољавао да се учи стара српска религија и митологија, као што није ни дозвољавао да се развије археологија, јер би се тиме само ојачавао национални корпус што комуњарама то није одговарало. Јер онда би и Хрвати морали да имају по једну религију и Босанци и Македонци... А то није дозвољено, јер би се изучавањем тога дошло до једног закључка који није одговарао "братству и јединству", а то је да смо сви ми, на овим просторима исте крви, тј. Срби...

za komunizam nisi u pravu. cenzuru vrshi najljuci protivnik paganizma, a to je SPC.

a nece da se promeni jer crkva ima mnogo jachi uticaj u ovoj zemlji nego shto se to misli, a mnooooooooooogo veci nego shto je normalno za bilo koju drzavu.

prema germanskom mitu o stvaranju sveta na početku bila je strašna praznina, veliki magični ponor GINUGAGP.
Mračni svet Niflhejm i izvor iz koga otiče 11 reka, Hvergelmi nalazilo se na severu. Na jugu je bila zemlja vatre Muspel. Sa severne strane se Ginugagp je leđen a sa juga vatra ga je topila i iz tog susreta vatre i leda - iz prvih kapi vode i otrovnog inja nastalo je prvo antropomorfno biće IMIR.
Dok je Imir spavao, iz njegovog znoja ispod pazuha, rođeni su prvi muškarac i žena, inače divovi. Iz leda koji se topio nastala je krava Abudumla, koja je othranila Imira. Krava je opstala tako što je lizala slani kamen, ližući taj kamen nastao je BURI, prvo biće u ljudskom obliku.
Buri je imao sina BORa koji je sa Bestlom, jednom od ženskih divova, imao tri sina:ODINA, VILIA i VEA. Oni su ubili Imira i od njegovog raskomdanog tela stvorili svet: od mesa nastala je zemlja, od kostiju stene, od krvi more ( u toj krvi su se udavili svi divovi osim jednog para), od kose oblake i od lobanje nebo. Od varnica Muspela, braća su stvorili zvezde i nebeska tela...
Od Imijevog tela nastalo je boravište ljudi- MIDGARD, svet između neba i podzemlja. Taj svet je zamišljan kao disk koji je okružen morem koje obuhvata telo džinovske zmije Midgard ili Jermundgand.

U centru sveta raste večito zeleni jasen IGRASIL. Igrasil simboliše i predstavlja Univerzum. Njegov vrh dodiruje nebo, grane obavijaju svet, jedan od tri korena seže do podzemlja- zemlje večnog mraka i leda, Niflhejma kojim vlada boginja Hel... drugi koren seže do sveta divova a treći do sveta tj. carstva bogova.
Igrasil nije večito drvo: 4 jelena i orao kidaju mu lišće a zmija Nidhog grize mu koren. Podrhrtavanje Igrasila nagovestiće RAGNAROK- sumrak bogova, smak sveta koje nastupa padom tog drveta... jer Igrasil je osovina sveta i drvo života i sudbine.

Sumrak bogova ili Ragnarok je germanski eshatološki mit.

Posle pada Igrasila nastaje opšti haos: zli duhovi oslobođeni okova, napadaju bogove i ljude...Ljudi se ubijaju među sobom...nastaje borba dobra i zla.
Bog ODIN gine u borbi sa vukom Fenrijem, TOR ubija džinovsku zmiju Midgard ali i on gine od zmijskog otrova. ...
Na kraju Sunce će potamneti, nebo će se srušiti a Zemlja će nestati u potopu...
Posle izvesnog vremena, iz te velike vode izroniće nova Zemlja a par bogova sakriven u drvetu Igrasilu postaće roditelji novih, plemenitijih ljudi.
Dobri bog BALDER i njegov slepi brat HODER ( koji je prevaren da imelom iseče brata Baldera i tako ga usmrtio) će oživeti i biće prvi novi bogovi.

Ljude su po starijim germanskim mitovima stvorili bogovi iz reda Asa i to od dva drveta...naime prvi ljudski par bili su ASKRA i EMBLU - Odin im je dao dušu ( oživeo ih), Lodur ima je dao čula i antropomrofni oblik, Heni razum.

Drugi mit, inače kasniji, kaže da su ljude stvorila braća Odin, Vil i Ve - ljudi su nikli na Igrasilu, kosmičkom drvetu. Taj prvi par nastao iz Igrasila sakrio se u njegovoj duplji i biće to prvi ljudi posle propasti ovog sveta ( Ragnarok) ...

stariji germanski panteon sastojao se iz dve grupe bogova: bogova rata i neba i bogova plodnosti.
Boginja zemlje NERTA ( samo jedan od naziva) imala je središnje mesto kod seljaka, pastira...a plemstvo obožava boga ODINA, boga rata, neba i munja. Pored njega i uz njega pominju se još dva boga: TIR ili TIJAZ prvobtini bog neba i TOR Odinov sin, inače "bog s maljem".

U vreme Vikinga, germanski panteon se menja...širi...
Bogovi su podeljeni u dve grupe: VANI i ASI.
Vani su bogovi plodnosti, obožavani kod seljaka, tu spadaju bogžanstva kao što su Njord,Freja,Frej...
Asi ili azi su obožavani kod ratnika i plemstva, to su bogovi rata...
Prema mitovima prvobini dobri odnosi među bogovima su bili narušeni i izbija rat u kome Asi dobijau rat a Freja, Frej i Njord bivaju taoci Asima...Kasnije dobri odnosi se opet uspostavljaju i bogovi se udružuju...
Smatra se da su mitovi o ratovima i udruživanjima bogova u stvari posledica stvarnih događaja između ili unutar razl. germanskih plemena ...

Nije sve poteklo od grcke mitologije, oni su dosta toga preuzeli sa orijenta ali samo ono sto je njima odgovaralo. Npr. dok je na nasim prostorima u rimsko doba bio rasiren kult Mitre, bozanstva svetlosti, on u Grckoj nije prihvacen jer je persijsko bozanstvo, ali zato se Hera ugleda na Izidu. A te price da je slovenska mitologija najstarija nisam bas sigurna. Neko je ovde pomenuo da je to narodna, znaci nepisana mitologija, sto znaci da posto nema pisanih dokaza mozemo samo da nagadjamo. To me podseca na pricu da su sva pisma nastala iz Vincanskog! A svako ima prava da voli ono sto hoce i ukusi su razliciti tako da o njima ne vredi raspravljati, pa sad ako neko voli grcku, persijsku ili skandinavsku mitologiju, to je njegova stvar!

Ehhhh...sorry....Gigule :P
Ali reci nam onda malo o Valhalli.....Jesi li gledala "13.Ratnik".....uh... ona molitva na pocetku i na kraju filma....ahhh.. kad god ga gledam nekako koza mi se najezi.Bas je COOL.. :P

Ne bih rekao da je germanska mitologija kopija neke druge.Milslim cak da je jedinstvena i meni je iskreni lepsa od bilo koje druge pa cak i Grcke.
Pozdrav za Kejt i Gigule :P

friedrich:
Ali reci nam onda malo o Valhalli.....Jesi li gledala "13.Ratnik".....uh... ona molitva na pocetku i na kraju filma....ahhh.. kad god ga gledam nekako koza mi se najezi.Bas je COOL.. :P

Ne bih rekao da je germanska mitologija kopija neke druge.Milslim cak da je jedinstvena i meni je iskreni lepsa od bilo koje druge pa cak i Grcke.

hvala :)

e pa piši malo i ti ...a? :wink:

friedrich:

za ovaj drugi pasus, prelistaj koju stranicu unazad, imash objashnjenje ;)

Kejt:
Nije sve poteklo od grcke mitologije, oni su dosta toga preuzeli sa orijenta ali samo ono sto je njima odgovaralo. Npr. dok je na nasim prostorima u rimsko doba bio rasiren kult Mitre, bozanstva svetlosti, on u Grckoj nije prihvacen jer je persijsko bozanstvo, ali zato se Hera ugleda na Izidu. A te price da je slovenska mitologija najstarija nisam bas sigurna. Neko je ovde pomenuo da je to narodna, znaci nepisana mitologija, sto znaci da posto nema pisanih dokaza mozemo samo da nagadjamo. To me podseca na pricu da su sva pisma nastala iz Vincanskog! A svako ima prava da voli ono sto hoce i ukusi su razliciti tako da o njima ne vredi raspravljati, pa sad ako neko voli grcku, persijsku ili skandinavsku mitologiju, to je njegova stvar!

ma nije sve to bilo usmeno, to su glasine. skandinavci su imali rune, a nadjene su i keltske...

sloveni su pisali mnogo pre hristijanizacije, al je hrishcanska cenzura uchinila svoje. shteta shto je samo malo sachuvano... imash na netu Velesovu knjigu i Slovo o igorovom pohodu...

a od ancient peoples, ja glasam za kelte ;)

Mene ineresuju sve mitologije! Zato to i ucim.I mislim da ne vredi raspravljati koja je najstarija jer ne raspolazemo sa dovoljno podataka, a i naravno mnogo toga je zauvek izgubljeno. Ne znamo ni polovinu svega i nikad necemo saznati. Trinaesti Ratnik je super film. Volim istorijske filmove bili oni radjeni po pravoj prici ili ne. Friedrich i Crow pozdrav!!! A evo linka za nordijsku mitologiju http://en.wikipedia.org/wiki/Norse_mythology
Ljudi slobodno ostavljajte korisne informacija i linkove naravno ako su vezani za mitologiju :D

Back