Misterije u desetercu

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
U poznatoj narodnoj pesmi "POCETAK BUNE NA DAHIJE" se pominju neke vrlo cudne pojave koje su se u davna vremena u Srbiji desavale.....

Ja smatram da to nije samo narodna masta, vec da se nesto jako cudno zaista dogadjalo u tim dalekim vremenima...

Sta vi milsite o tome? :think:

Nebom sveci staše vojevati;
I prilike različne metati
Viš' Srbije po nebu vedrome;

'Vaku prvu priliku vrgoše:
Od Tripuna do svetoga Ðurđa
Svaku noćcu mesec se vataše,;
Da se Srblji na oružje dižu,
Al' se Srblji dignut' ne smjedoše.

Drugu sveci vrgoše priliku:
Od Ðurđeva do Dmitrova dana
Sve barjaci krvavi idoše;
Viš' Srbije na nebu vedrome,
Al' se Srblji dignut' ne smjedoše.

Treću sveci vrgoše priliku:
Grom zagrmi na svetoga Savu;
Usred zime, kad mu vreme nije,
Sinu munja na časne verige,
Potrese se zemlja od istoka,
Al' se Srblji dignut' ne smjedoše.;

A četvrtu vrgoše priliku:
Viš' Srbije na nebu vedrome
Uvati se sunce u proljeće,
U proljeće na svetog Tripuna,
Jedan danak tri puta se vata,;
A tri puta igra na istoku....

Slovenska antiteza:
''Mili Bože, čuda velikoga!
Jali grmi, jal' se zemlja trese?
Jal' udara more u mramorje?
Jal' se biju na Popina VILE?
Niti grmi, nit' se zemlja trese,
nit' udara more itd...''

Ah, vile uz misteriju su uvek prisutne u epovima...

Grad gradila b'jela vila
Ni na nebu ni na zemlju,
No na granu od oblaka;
Na grad gradi troje vrata:
Jedna vrata sva od zlata,
Druga vrata od bisera,
Treća vrata od škerleta.
...

Ne može da se ne oseti koliko su naši preci bili povezaniji s misterijama nego mi što smo sada ....

Sve to jeste, ali da li su ovi stihovi koje sam citirao iz "Pocetka bune na dahije" samo PLOD NARODNE MASTE, ili se iza njih kriju neke zaista misteriozne meteoroloske pojave iz onog vremena koje su oni povezali sa svojim politickim stremljenjima?

Bilo je snova o promenama na nebu, bravo...

Vidite recimo ovo:

"Drugu sveci vrgoše priliku:
Sve barjaci krvavi idoše;"

Ja mislim da su oni tada u Srbiji videli POLARNU SVETLOST, usled snaznih eksplozija na Suncu !

(Udari koji nastaju nakon snaznih sucanih eksplozija, u dodiru sa magnetnim poljem Zemlje, su vidljivi kao polarna svetlost u polarnim zonama...Kada su te eksplozije izuzetno jake, polarna svetlost se moze videti i u umerenom pojasu.)

Vidite recimo ovo:

Ja mislim da su oni tada u Srbiji videli POLARNU SVETLOST, usled snaznih eksplozija na Suncu !

(Udari koji nastaju nakon snaznih sucanih eksplozija, u dodiru sa magnetnim poljem Zemlje, su vidljivi kao polarna svetlost u polarnim zonama...Kada su te eksplozije izuzetno jake, polarna svetlost se moze videti i u umerenom pojasu.)

A misliš li da makro može imati refleksije/uticaja na mikrokosmos, i obrnuto?

Na Svetog Savu 1995. padao je sneg u Beogradu i grmelo je.
Tada sam radio na Zvezdari.
Ne samo da je padao nego je i zakrčio Bulevar revolucije, po tome se sećam. Doživeli smo dobru grmljavinu moj kolega i ja, u sred krkljanca, na Cvetkovoj pijaci. Bilo je negde oko 1 sat popodne.
Tada su svi govorili kao je to loš znak za Srbiju i u Avgustu iste godine Srbija se napunila izbeglicama iz Hrvatske.
Par dana pre toga imao sam slučajan susret sa jednim od potomaka kremanskih Tarabića, setio sam se snega i grmljavine na Sv Savu i pomenuh mu to. Potvrdio mi je da je to obično loš znak.

Vidite recimo ovo:

Nešto slično navodio je Prota Mateja Nenadović negde u letopisima valjda, ne sećam se.
Kada smo svojevremeno na nastavi Srpskog radili tu pesmu, zapelo mi to sve za oko, pa sam krenuo srpkinju da ispitujem o tome, a ona je sve negirala kao to je narodna mašta to nauka nije dokazala isl.
Danas mislim da je onomad (kraj 70 ih) morala da bude obazriva kod svakog srbovanja, a naročito natprirodnog.

:lol: Izvini...

Recimo ovako...

Da li je ta "polarna svetlost" uticala na ljude, terala na akciju ili je makar mogla biti nagoveštaj nadolazećih dešavanja?
Možda čak refleksija dešavanja na zemlji i unutar ljudi?

interesantno razmisljanje

cak,ako uzmemo,da su cak i turci,postali agresivniji u tom periodu,a ne samo srbi....te je ta njihova povecana agresivnost i izazvala provalu agresivnosti sa srpske strane
vrlo je moguce,da su te vremenske prilike izazvale problem neki mentalni kod ljudi (poput recimo punog meseca kod nekih ljudi ili nizak vazdusni pritisak) koji je prouzrokovao ratom

mada.....ko zna,mozda prosto luda genetika,uz gomilu slucajnosti

Back