Misterije mozga

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Nekada se pitam gde covek cuva svoja secanja?

Verovatno u mozgu, iako nije bas sigurno...

Ako se coveku odstrani deo mozga (bilo koji) secanja su jos uvek tu..

Da li to znaci da su ona RASPOREDJENA PO CELOM MOZGU?

Gde je ono "JA" koje nam kaze "JA hocu ovo, JA necu ono..." ?

Da li je i to u celom mozgu?

Ako odstranimo pola mozga - gde je tada to JA?

Ako ga jos smanjimo....da li je JA ostalo negde?

Da li je EGO u jednoj celiji ili u vise njih?

MOZEMO LI GA NEKAKO, transplatacijom dela mozga, prebaciti u NEKO DRUGO BICE i time DOSTICI BESMRTNOST?
:think:

Pitanje koje si postavio nije misterija vec predmet filozofije. Ako je neko uspeo da da odgvor na njega bio je Anri Bergson.
Veliko je preduzece da ti ovde u par recenica sazimam njegovu filozofiju ali u najkrace.... Mozak je slika u svesti subjekta, i kao takav on ne moze da sadrzi slike pa ni slike secanja.
Postoji sustinska razlika izmedju intenzivnih i ekstenzivnih velicina. Ekstenzivno ne moze u sebi da sadrzi intenzivno..a secanje je intenzivna velicina...nesto blisko trajanju..

Aspurdno pitanje. Cisti subjekat saznanja ili JA niko nikada nije video, niti se to moze videti , saznati ,opaziti. Spoznati JA je protivurecnost..samim tim ne mozes pitati "Gde je to ja?" Koje JA? Kako izgleda to JA da bi mu trazio mesto u necemu? U nekoj korpi su kruske recimo. Imamo korpu i imamo kruske. Ovde imamo mozak i ti pitas gde je to ja? Koje ja? Da li si nekada video to JA? Da li je JA predmet koji moze biti u necemu ? O cemu govoris?

MOZEMO LI GA NEKAKO, transplatacijom dela mozga, prebaciti u NEKO DRUGO BICE i time DOSTICI BESMRTNOST?:think:

Isti apsurd.
Ono sto nije stvar, sto je jedino dostupno samosvesti putem svojevrsne intuicije ...ili cisti subjekat saznanja, sinteticko jedinstvo apercepcije ili jasno i glasno ..JA. nije nesto cime cemo baratati u svojim spekulacijama ili ga uzimati kao cinilac naucnog ekspeirmenta... iz prostog razloga jer to nije stvar, nije objekat,nije opazaj. Logicki je JA izvan svih spekulacija . Govoris o intenzivnoj a ne o eksitenzivnoj velicini i time si zasao u oblast metafizickih spekulacija.

Imam utisak da sam zakomplikovao stvari. Vazno je razjasniti sebi sustinsku nemogucnost spoznanja onog sto zovemo "JA" ili subjekat. Subejkat nije predmet opazanja vec intiucije. Subjekat je primaran ...opazaji su sekundarni..pojava.

A subjekat je izvan opazanja samim tim i saznanja..do njega dolazimo drugim mocima duha.

Ko sam ja
Posmatram albume na ovom forumu i skoro uvek naidjem na opis albuma " Ovo sam ja" pri cemu taj misli na svoje telo. Da li se neko ikada zapitao sta je zapravo to "JA" ?
Ovde se susrecemo sa velikim filozofskim ucenjem o nemogucnosti saznanja subjekta .

1)Subjekat je jedno kada tu rec uzimamo u logici gde imamo subjekat suda sa svojim predikatima.

2)Subjekat je drugo kada ga uzimamo kao vrsioca radnje u recenici

3)On je trece kada se u uobicajenoj upotrebi za subjekat uzima neka osoba ,tj njeno telo.

"SUBJEKAT"nije nista od ovoga kada ga uzmemo u smislu korelacije sa objektom .Kada ga uzmemo kao ono sto opaza opazaje u svesti a sto je najblize znacenju reci "JA".
Pa sta je to "Ja" ?

Njega niko nikada nije video ,niti ce ga videti, jer bi sam taj dogadjaj bio protivurecnost.. Telo je takodje objekat u svesti subjekta, dok on sam nikada nije bio opazen, bas kao sto oko ne moze samo sebe da vidi.

Da si rodjen u pustinji i da nikada nisi izasao iz nje, da li bi znao koje su boje tvoje oci ?

Ne bi, jer oko ne moze samo sebe da vidi !

Isto tako ako bi neko opazio svoj subjekat ,ono sto bi tako opazio, ne bi bio subjekat vec objekat nekog drugog subjekta koji bi i dalje ostao izvan mogucnosti opazanja.

U jednoj recenici:
Ono sto sve saznaje a ni od koga nije saznato jeste subjekat.

Dakle ja ne znam ko sam. To ne znate ni vi. To ne zna niko jer je "Ja" nedostupno ljudskom saznanju.Do njega moramo doci drugim putevima nego sto je opazanje i misljenje.

ČOVEK I ORAO
Šiva rece: O, ti sa lotosovim ocima budi svestan da jesi. kad pevas , kad gledas, kad probas i otkri vecno zivoga"

Radi se o tome da zamislite neku scenu u svojoj predstavi na svom "unutrasnjem platnu". Najpogodnije je da scena bude dinamicna. Recimo zamislite orla kako napada coveka.

Ovde imamo:
1) Unutrasnje "platno" ispred nas (ne naseg tela) ...nesto kao u bioskopu
2) Imamo scenu coveka koji mase rukama dok ga orao napada.

Dakle imamo i prostor i vreme, i objekte, stvari , coveka , orla, kretanje. I nista od toga nije spolja vec "unutar nase svesti.

Ali sada sledi prosto pitanje. Ko tu scenu posmatra?
Ko sedi u "bioskopu" ? I kojim "ocima" on posmatra ovog coveka i ovog orla? Nikakvih ociju tu nema. Oci su spolja i gledaju u monitor. Pa ko je taj onda sto posmatra tog orla i coveka, ako to nisam ja telo, sa svojim ocima?
Odgovor je subjekat. Ono sto saznaje a sto nikada nije saznato a sto nalazimo u sebi kao samosvest i kao svedoka , kao gledaoca ... a to nije telo, vec ono sto sve saznaje a nikada nije saznato. To je subjekat kao korelat objekta!

Kantovo "sinteticko jedinstvo apercepcije" moze pojasniti sta je subjekat:
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=11470

MOZEMO LI GA NEKAKO, transplatacijom dela mozga, prebaciti u NEKO DRUGO BICE i time DOSTICI BESMRTNOST?
:think:

Moze....Tibetaske lame vrse reikarnaciju tako sto presadjuju cakre u astralu i tako vrse reikarnaciju i secanje...Ego ili JA je u astralnom telu ne samo u mozgu...Slicno pokusavaju kloniranjem.....

Moze....Tibetaske lame vrse reikarnaciju tako sto presadjuju cakre u astralu i tako vrse reikarnaciju i secanje...Ego ili JA je u astralnom telu ne samo u mozgu...Slicno pokusavaju kloniranjem.....

Kada vec ignorises argumente koje sam izneo upravo protiv ovakvog misljenja onda barem odgvori na prosto pitanje?

Sta je to u astralnom telu ili mozgu ili bilo gde drugde? Upotrebio si pokaznu zamenicu."U" Pokazao si na nesto. Na sta pokazujes. Kako izgleda to JA. Da li si nekada video svoje JA?

Ja cu ti reci. Ja nije stvar , nije objekat..samim tim to nije niukavom astralnom telu, mozgu ... ili bilo gde na ovom svetu. Ja je druga strana ovog opazajnog sveta..korelat objekata. Imas pojavu imas i subjekat. Nema vece razlike izmedju toga. Sustinska razlika je u pitanju.

Kada vec ignorises argumente koje sam izneo upravo protiv ovakvog misljenja onda barem odgvori na prosto pitanje?

Sta je to u astralnom telu ili mozgu ili bilo gde drugde? Upotrebio si pokaznu zamenicu."U" Pokazao si na nesto. Na sta pokazujes. Kako izgleda to JA. Da li si nekada video svoje JA?

Ja cu ti reci. Ja nije stvar , nije objekat..samim tim to nije niukavom astralnom telu, mozgu ... ili bilo gde na ovom svetu. Ja je druga strana ovog opazajnog sveta..korelat objekata. Imas pojavu imas i subjekat. Nema vece razlike izmedju toga. Sustinska razlika je u pitanju.
Ozi procitaj za pocetak-TIBETANSKU KNJIGU MRYVIH......Posle poruci dalje bice ti jasnije.....

Vas dvojica ste izgleda, poćeli da se gložite oko jedne te iste stvari.
Nije moguće da se ne vidi, nego gospoda neće da vide,
a kad čovek nešto neće onda i magarac ispada teški amater. :worth:

Spavac1
Tibetaske lame vrse reikarnaciju tako sto presadjuju cakre u astralu i tako vrse reikarnaciju i secanje...Ego ili JA je u astralnom telu ne samo u mozgu...

Znači izvan fizičke realnosti, tkiva mozga npr prostora vremena uopšte, dalje izvan opsega intelektualnog, racionalnog logičnog determinističkog poimanja, ali definitivno postoji.

Oziman
Ja cu ti reci. Ja nije stvar , nije objekat..samim tim to nije niukavom astralnom telu, mozgu ... ili bilo gde na ovom svetu. Ja je druga strana ovog opazajnog sveta..korelat objekata. Imas pojavu imas i subjekat

Korelat svega drugog što možeš da ukapiraš lokalizuješ, rečju racionalno obradiš, a da se ni u kom trenutku ne povedeš za bilo ćim, što nije racionalna misao. (osećaj, vera daleko bilo). To je nešto, što ne možeš da shvatiš ako ga tražiš u racionalnom svetu, izvan sebe, jer tamo jednostavno nije. (a unutar je tabu btw)

Pa ako nije u, onda je izvan, vele obojica, ali je kvaka sad kako se zove to izvan, ili sme li opšte ikako da se zove. Ako pak neko potpuno neracionalno ili srpski, nerazumno to izvan nazove nekim imenom, to onda ne znaći da ne misli/smatra isto kao i oni razumni.
U takvu razliku, povodom istog može da stane jedan ostrednji lokalni verski rat, a ako se malko rastegli čak jedan osrednjih gabarita krstaški npr.
Jeste, ali ako se bilo ko seti da proba da se obrati ja, tj samom sebi, percipiraće isti osećaj, bez obzira na ubeđenja svog intelekta kojima vitla po društvu.

Isto vide, a razno tumače
đavo prste u farbu umače

Blajbinger bacio si kosku ipo
:ok:

Dobro jutro svima

Poslednja izmena:

Back