Мишљење о Роверу 25?

Poruka
1.473
Видим да се међу половним атомобилима нуди доста Ровера 25, како са бензинским тако и са дизел моротом. Како немам скоро никакво искуство са њима, молим да ми напишете ваша искуства, сазнања, мишљење. Или неког од ваших познаника, пријатеља. Знам да се у дизел варијанти уграђују БМВ-ови мотори за које сам видео на неколико форума да су врло економични. Такође, знам да нису баш популарни ни у матичној земљи. Знате ли да ли је могуће скенирањем њиховог компјутера утврдити да ли је обарана километража?
Хвала унапред.

Moj surak vozi Rover 400, 1997-mo godiste, benzinski motor 1.4 od 103ks i pre dve - tri godine mu je pukao blok motora i ubacio drugi polovan. Oba trose ulje. Za dizel neznam. Menjao je i amortizere. A sto se tice mehanike i limarije, meni se cini da je pristojna (iako sam se i ja naslusao kako su Roveri jako nekvalitetna vozila).

Motori su im boljka,odnosno oni motori koje je Rover licno pravio,u sustini kao i svako drugo englesko djubre,los motor,elektronika katastrofa,kvalitet na granici sa kvalitetom kao u Zastavi sto je bilo.

da,to sam i ja cuo,ali da to vazi samo do odredjene godine...sad gledam ove rovere 75 i Boga mi izgledaju kao mnogo bolja limuzina nego bilo koji bmw i da je duplo skuplji...

A vi ste se svi navozali Rovera pa sad delite pamet o njima?:dash:
Ja sam dosad imao bar 15-20 Rovera i to uglavnom 214 tj. 25 i nikad ni na jednom nisam radio nista od elektronike nit sta popravljao sto je meni dovoljan pokazatelj da kivni MasterChief nije bas u pravu i da neopravdano pljuje po tom brendu.
To sto je cuo negde od nekoga stoji cvrsto kao sibica na vetru. I ako cemo realno mnogo sam se vise napopravljao Renaulta,Opela i Fiata dok sam samo na jednom Roveru 214 morao da menjam dihtung glave jer to im je boljka ali samo na jednom primerku tako da kvalitet je na nekom drugom nivou od onog o kom svi pricate.
A to sto je jeftin nije zato sto je los nego zato sto se ne proizvodi i ljudi se plase odrzavanja pa samim tim je kod nas tako jeftin dok preko ima bas skupih primeraka.

Kao sto napisah, moj surak ima sa 1.4 motorom, koji se raspukao od napred. Mogu ovih dana i da ga slikam pa da vam pokazem, eno ga u njegovoj garazi, cuva ga za delove. Takodje kaze da je redovno odrzavanje skupo, a presao je sa njim oko 70000km i ako izuzmemo motor, mehanicki je i dalje u pristojnom stanju. Od elektronike mu sve radi i dalje, i nema korozije nigde. Tako da se meni cini da nije tako los auto kao sto se prica, ali ipak, motor je slaba tacka. Ti si, Dule imao 15 Rovera, ali su se kratko zadrzavali kod tebe, tako da nije cudo sto nisi nista radio oko motora.

За сада доста корисних и мишљења и личних искустава, али углавном за Ровере 214, односно старији модел. 25-тица са дизел мотором од 2.0 литра је настао након 2001.године када их је узео БМВ. Знам да их је много на понуди јер су јефтини, а да ли су толико и лоши? И то баш мислим на те дизеле јер о бензинцу Роверу никада нисам ни мислио.
Признајем, о енглезима (мислим на кола) не знам много и зачудио сам се за лош квалитет у тој индустрији јер добро познајем остале прозводе и њихове стандарде који су најригорознији. Њихова роба није најлепша, далеко од тога, али у квалитет не треба много сумњати. Па чак и оно што је намењено за њихово тржиште (made for UK).
Хвала за ваше јављање до сада, а ја очекујем још (нешто сужених искустава на назначени модел).

Ja od njihove robe, znam samo za vozila :), i ako gledamo zadnjih 50 godina (do dana danasnjeg), njihova kola nikad nisu vazila za pouzdana. Mozda zvuci cudno, ali je tako. Bilo je i svetlih primera, ali uglavnom su kvarljiva roba, i to ne samo ovakva velikoserijska vozila, vec i oni skupi Astoni, Triumphi i slicno.

@acivi
Ja jesam imao 15 Rovera ali i meni je relevantno to sto na njima nisam imao nikakvih troskova sem pranja dok sam na ostalim evropskim markama imao raznoraznih ulaganja na takav broj automobila.Meni sasvim dovoljno da znam da nisu nekvalitetni.
Cak je i kolegin otac vozio jednog 214 godinama i nikad nista mu nije otislo a taj 1400 ccm motor je inace imao manu da mu na odredjenoj kilometrazi ode dihtung glave.
Isto tako 1,8 motor je bio hondin pa mislim da za tog neces imati mnogo komentara da kazes jer,kako si vec rekao,kod tvog drugara sve je dobro sem sto mu se dasio peh sa motorom.
Ne branim Rovera jer je pitanje kako se to odrzava ali da imaju neku elegantnu notu u odnosu na konkurenciju-imaju je.:)

Da 1.8 Hondin je isao u rover 6 i 8 serije, a u 2xx i 4xx takodje je pocetkom devdesetih ugradjivan 1.6 motor direktno iz Honde, uporedo sa ovim 1.4 koji je cista Roverova tvorevina, pa su tako mnogi prodavali i taj 1.4 reklamirajuci ga kao Hondin. Kad ono medjutim...

Има ли икога ко је скоро купио неког од тих 25-тица? Понуда је велика, није ваљда да се баш нико није одлучио за такав ауто? Или се они који су се "подмирили" и набавили кола не појављују више на форуму?
Напомињем да сам читао доста енглеских дискусија на тему 25-тице дизел, и готово да се нико није жалио. Толико је солидних оцена да је баш то у мени побудило сумњу и понукало ме да се овде огласим питањем како и гласи ова тема, не би ли добио неке, по мом мишљењу непристрасније оцене. Такође, могуће је да ми имамо другачији систем вредновања и оцена шта је добро, а шта није, па сам се тако желео ослонити и на наш, домаћи поглед о предметном возилу.
Енглези су лимитирани у продаји половних аутомобила због десног волана који не пролази нигде изван острва (занемарујем број оних који су се одлучили и код нас да увезу и возе какав ауто), па су тамо и цене разумљиво ниже. Исто тако, уочљиво је да се код њих на острву прелази мања километража него на континенту. Ако прођемо кроз европске огласе половних аутомобила види се да дизели готово по правилу за неких десетак година прелазе добрано преко 200 хиљада км. Отуда би можда "европска" оцена била и поузданија од домицилне, енглеске.
И када смо већ код Ровера да напишем да је њихов Фрилендер дизел мали џип са истим мотором. Чуо сам (нисам проверио) нешто што је врло занимљиво код тог возила. Ауто је тако конципиран да је све урађено да се волан једноставно пребацује са једне на другу страну без куповине додатних делова. Оно што се скине са једне стране стави се на другу и обратно. Зато је у Енглеској готово опција какав волан желиш на том возилу. У понуди је све више оних са левим воланом. Ово није баш у директној вези са 25-тицом али ваљда не смета.

Чекам, чекам,... али баш нико да се јави ко купи Ровер 25 и каже коју како му се ауто чини. Да ли је обавио добру куповину или није баш? Ја сам се понадао да ће се неко такав јавити јер, рекоше, ти су врло јефтини и доста их се увози у Србију где је куповна моћ ипак ограничена. Видим их подоста и на страници половних аутомобила.
И када сам код те странице, да ли се са ње скидају аути који су већ продати или се ипак то не ажурира често па стоје још неко време док се постављач не сети да их скине?
Свакако захваљујем свима који се укључише у дискусију и изнесоше своја генерална искуства и мишљења о Роверу као призвођачу.

Roveri su zaista sjajni automobili sa upecatljivim aristokratskim stilom.Pogotovo me odusevljava enterijer kod Rovera 75 gde su upotrebljeni zaista sjajni materijali poput drvenih aplikacija i kvalitetne koze.Medjutim,imali su velike probleme sa pouzdanoscu sto je opet prouzrokovalo pad prodaje i na kraju je fabrika,da ne bi propala,zavrsila kod Kineza.Oni su Rovera postavili na noge,mada i dalje to nije automobil za koji se moze reci da ima prodaju kakvu zasluzuje.

Drugi problem je za delove koji pored toga sto su skupi,tesko se pronalaze,sto ne znaci da se ne mogu pronaci.
Zbog toga su i kao polovnjaci jako jeftini,inace radi se o sasvim solidnim automobilima. :)

A vi ste se svi navozali Rovera pa sad delite pamet o njima?:dash:
Ja sam dosad imao bar 15-20 Rovera i to uglavnom 214 tj. 25 i nikad ni na jednom nisam radio nista od elektronike nit sta popravljao sto je meni dovoljan pokazatelj da kivni MasterChief nije bas u pravu i da neopravdano pljuje po tom brendu.
To sto je cuo negde od nekoga stoji cvrsto kao sibica na vetru. I ako cemo realno mnogo sam se vise napopravljao Renaulta,Opela i Fiata dok sam samo na jednom Roveru 214 morao da menjam dihtung glave jer to im je boljka ali samo na jednom primerku tako da kvalitet je na nekom drugom nivou od onog o kom svi pricate.
A to sto je jeftin nije zato sto je los nego zato sto se ne proizvodi i ljudi se plase odrzavanja pa samim tim je kod nas tako jeftin dok preko ima bas skupih primeraka.

brate ako neko ovde ima iskustva sa kolima onda si to ti

mislim i logicno od toga zivis

po meni rover je bmw sa drugim znakom sto znaci prilicno pouzdan tj koliko je to moguce, ali sa mnogo nizom cenom od bmw-a zbog brenda

ljudi danas ne kapiraju da je razvoj nove platforme automobila tj novog auta vrlo skup sport

zato se razvojem bave samo najjaci i sustina je napraviti platformu i prodavati je pod sto je to moguce vise brendova

zato recimo VW konstantno belezi dobre poslovne rezultate jer prodaje iste platforme pod vise brendova VW Seat Skoda Audi . Delovi u tim autima su u 90% slucajeva isti.

Prakticno kupac placa znak na haubi dizajn enterijera i samog vozila

tako ja mislim

Roveri su zaista sjajni automobili sa upecatljivim aristokratskim stilom.Pogotovo me odusevljava enterijer kod Rovera 75 gde su upotrebljeni zaista sjajni materijali poput drvenih aplikacija i kvalitetne koze.Medjutim,imali su velike probleme sa pouzdanoscu sto je opet prouzrokovalo pad prodaje i na kraju je fabrika,da ne bi propala,zavrsila kod Kineza.Oni su Rovera postavili na noge,mada i dalje to nije automobil za koji se moze reci da ima prodaju kakvu zasluzuje.

Drugi problem je za delove koji pored toga sto su skupi,tesko se pronalaze,sto ne znaci da se ne mogu pronaci.
Zbog toga su i kao polovnjaci jako jeftini,inace radi se o sasvim solidnim automobilima. :)

ja sam jednom gledao nesto neki deo za rovera 75 za drugara jednog i video sam da taj deo tj pumpa za gorivo pasuje osim za rovera 75 i za bmw serije 3 serije 5 i X5

sto dovoljno govori samo po sebi i ono sto sam napisao u prethodnom postu

ja sam jednom gledao nesto neki deo za rovera 75 za drugara jednog i video sam da taj deo tj pumpa za gorivo pasuje osim za rovera 75 i za bmw serije 3 serije 5 i X5

sto dovoljno govori samo po sebi i ono sto sam napisao u prethodnom postu

U pravu si.Motor je BMW-ov.Ipak,ostali detalji poput vesanja i elektronike pravili su cesce probleme pa je to bio glavni razlog zbog cega je Rover bio proglasen kao nepouzdan automobil,mada smatram da je ta prica bila previse iskarikirana.

Licno smatram da je kupovina Rovera pametna investicija samo treba pronaci dobro odrzavan primerak.

Back