MISLI

• Začetnik teme Začetnik teme CURSE
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
misli.png

...
" Kao i vecina humanoida, opterecena sam onim sto ljudi zovu majmunskim umom - mislima koje skacu sa lijane na lijanu, zastajuci samo da se pocesu, pljunu i urliknu. Od daleke proslosti i nepoznate buducnosti, moj um divlje skace kroz vreme, dodirujuci na desetine ideja u minuti, nezauzdan i nedisciplinovan. Ovo samo po sebi nije narociti problem; problem je meotivna vezanost za ono sto prato tok razmisljanja. Srecne misli me cine srecnom, ali - ups! - zacas se vracaju na opsesivnu brigu, upropastavajuci mi raspolozenje; a tu je i osecanje na gnevan trenuttak i odmah pocinjem da se ljutim i opet sam besna; zatim moj um odluci da je dobar trenutak da pocne da sazaljeva sam sebe, nakon cega momentalno sledi usamljenost. Uostalom, kakve su vam misli, takav vam je zivot. VAse emocije su robovi vasih misli i vi ste rob emocija."

Postoji jedna stara sala o siromasnom coveku, koji svakodnevno odlazi u crkvu i moli se pred kipom velikog sveca govoreci:
"Dragi svece, molim te, molim te, molim te....daj mi da dobijem na lutriji"
Vapaj traje mesecima. Iznervirani kip na kraju ozivi, pogleda u sirotana i prezrivo mu kaze:" Sinko moj, molim te, molim te, molim te.....kupi loz."

"Indijci iz ovog kraja propovedaju upozoravajucu pricu o velikom svetitelju koji je u svom asramu uvek bio okruzen odanim sledbenicima. Zajedno sa njima satima bi meditirao. Jedini problem im je pravila omanja macka, dosadni stvor koji bi se usunjao u hram i mjaukao, ometajuci ostale u meditaciji. Tako je svetac, u svoj svojoj mudrosti, zapovedio da se macka veze za stub ispred hrama, bar za vreme meditacije, kako im ne bi smetala. Ovo je postalo svakodnevna navika - vezivanje macke za stub i odlazak na meditaciju - ali godine su prosle i navika se ucvrstila do te mere da je postala religijski ritual. Niko nije mogao da meditira ako prethodno ne veze macku za stub. A onda je macka jednog dana crkla. Sledbenike velikog svetitelja uhvatila je panika. Zavladala je nesvakidasnja religiozna kriza - kako ce sada da meditiraju bez macke vezane za stub? Kako ce da dopru do boga? U njihovim glavama, macka je postala sredstvo ka putu obozenja.
Budite oprezni, upozorava ova prica, ne upustahte se u opsesivno ponavljanje religioznih rituala iz ciste navike....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back