MISLI

• Začetnik teme Začetnik teme CURSE
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Ponekad imam osjećaj da sam izgubljen slučaj. Znaš, Bože, kad bi mi sagradio stepenice do raja, i pustio me da se penjem njima, ja bih u jednom trenutku nespretno stao na pertlu vlastite patike i pao ravno u pakao. Vječiti baksuz!"
Emina Imamovic

lisademars1200259288.gif
"Nije tacno receno da je svaki covek kovac svoje srece; tacno je,
naprotiv, da je covek uvek sam kovac svoje nesrece... Ako su srece
slucajne, nesrece nisu slucajne. Za svaku nasu nesrecu kriva je ili
nasa lakoumnost, ili nasa gordeljivost, ili nasa glupost, ili nas
porok... Zato covek kroz ceo zivot cini sebi samom vise zla nego
dobra. Sto uspemo svojom pamecu, pokvarimo nasom cudi; ali sto
uspemo nasom dobrotom, upropastimo nasim porocima; i, najzad, sto"postignemo svojom mudroscu, izgubimo nasim temperamentom."

Jovan Ducic

lisademars1200259288.gif
Kad se žalimo da nam mnogi ljudi dosađuju i kradu vreme svojim posetama i razgovorima i svojim traženjem saveta ili usluga, mi to činimo samo napola iskreno. U stvari, jedino što mi žalimo to je: što to nisu neki drugi i drukčiji ljudi. I ništa drugo. - Ivo Andrić

Napredovati ne znači gmizati
od jednog do drugog duhovnog meridijana
nego kirkegorovski riziko,
prometejska pljačka tajne,
samoubilački skok u neizvesnost,
avantura apsurda,
kome svojim prisustvom pridajemo značenje."

Borislav Pekić

Ljudi s mnogo prijatelja, koji su sa svakim poverljivi i prisni, nisu, smatra se, nikome pravi prijatelji;
takvi karakteri se nazivaju preterano ljubaznim i željnim da se dopadnu...
Nasuprot tome, prijateljstvo koje je upravljeno na moralnu vrednost i samu ličnost prijatelja ne može se održavati s mnogo lica istovremeno.
Čovek može da bude zadovoljan i ako malo takvih nađe.

Aristotel

• Podržavam
Reactions: Nez
“Čovek ne živi u čisto fizičkom univerzumu, on živi u simboličkom univerzumu. Oni su različite niti koje tkaju onu složenu mrežu koja čini ljudsko iskustvo- simboličku mrežu. Svaki napredak ljudske misli i iskustva profinjuje i pojačava tu mrežu. Čovek više nije u neposrednom dodiru sa kosmosom; on se s njim susreće takoreći licem u lice. Izgleda kao da se fizički svet povlači kako ljudska simbolička aktivnost napreduje. Umesto da se bavi stvarima kakve jesu, čovek se na izvestan način druži sam sa sobom. Do te smo se mere zatvorili u jezičke forme, umetničke predstave ili religijske rituale, da više niti vidimo niti spoznajemo bez pomoći takvih veštačkih posrednika. To važi kako za naš teorijski tako i za naš praktični svet. Jer čak i kad je reč o prektičnom životu, živimo bez neposrednog dodira sa stabilnom stvarnošću i sa našim neposrednim potrebama i željama. Mi pre živimo u zamišljenim osećanjima, u nadi i strahu, u iluzijama i zabludama.” Ono što uznemiruje i straši čoveka!” – kaže Epiktet- “nisu više stvari već njihov smisao i predstave o stvarima.” Ernst Kasirer

2111900.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back