MISLI

• Začetnik teme Začetnik teme CURSE
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zvezde izvan tebe su lepe, ali one nisu nesto u poredjenju sa ljubavlju. Ljubav je najsjajnija zvezda, ona je sunce. Ljubav je dusa tvog sveta, njegov izvor. Nadji je i podeli sa drugima.

Osho Rajneesh

"Samo
ljudi sposobni da silno vole mogu osecati i silnu bol; ali ta ista
potreba ljubavi sluzi im kao lek protiv bola i isceljuje ih. Zbog toga
je dusevna priroda covekova jaca od fizicke prirode. Bol nikad ne
ubija."

Tolstoj

"Mnogo
se bojim. - Zasto? Zato sto sam neiskazivo srecan. Ovolika sreca plasi.
Pustaju te da budes ovoliko srecan samo ako se spremaju da ti nesto
otmu."

Haled Hoseini

Kada vrabac gradi sebi gnezdo u šumi, zauzme samo jednu granu.
Kada jelen izađe na reku, pije samo onoliko koliko mu je dovoljno.
Ljudi gomilaju samo zbog praznine u svojim srcima.

Anthony de Mello

Osvaneš i pogledaš: sve je već tu, i drvo i zmija i kamen i sunce. Ništa na tebe nije čekalo.
Ništa se na tebe ne osvrće, ništa tebe ne pita, sve to stoji i ide po svome.

I onda, iz nekog dubljeg inata, iz čega li, kreneš i ti da od blata, od sna, od golog daha, od čega god stigneš,
nešto, nešto svoje, onako po svome da stvoriš. Pustiš to u svet i strepiš: ne znaš hoće li prohodati, progovoriti, hoće li opstati.

I bude li tako, a tako biva retko, ubrzo to tvoje, od tebe stvoreno, stane po belom svetu da hoda, i ono, po svome.

Pa da li to onda voliš ?

Vasko Popa

''...Ali sreća je uvek bila tamo gdje je neko umio da voli i živio za svoja osjećanja; ako ih je njegovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Ljepota ne pruža radost onome ko je posjeduje, već onome ko umije da je voli i da joj se divi…''

-Herman Hese

626. Darivanje

Jednom asketa Vaććhagotta otide do Blaženog i reče: "Čuo sam da neki tvrde kako asketa Gotama ovako govori: 'Poklone bi trebalo samo meni davati i nikom drugom; njih bi trebalo davati jedino mojim učenicima, a ne učenicima drugih učitelja. Samo ono što je meni dato donosi veliku korist, ali ne i ono što je dato drugima; samo ono što je dato mojim učenicima donosi veliku korist, ali ne i ono što je dato učenicima drugih.' Dakle, da li ti koji tako tvrde govore prave reči učitelja Gotame ili ih pogrešno navode? Da li ih objavljuju u skladu sa tvojim učenjem i ostavljaju li te tvrdnje bilo kakav osnov za prekor? Mi sigurno ne želimo da pogrešno tumačimo učitelja Gotamu."

A Buda mu ovako odgovori: "Oni koji tako kažu, Vaććha, ne navode tačno moje reči, već me pogrešno tumače. To što objavljuju nije u skladu sa mojim učenjem i takve pogrešne tvrdnje sigurno daju osnova za prekor.

Vaććha, svako ko bilo koga sprečava da daje predstavlja smetnju i prepreku za tri vrste ljudi: onoga ko daje on sprečava da stekne time zasluge, onoga ko prima da dobije poklon, a pre toga on zlobom potkopava i šteti sopstvenom karakteru. Ono čemu ja zapravo podučavam, Vaććha, jeste ovo: čak i ako bi neko ostatak hrane u činiji ili zdeli sprao vodom, pa te pomije bacio u seoski bazen ili jezero, sa željom da nahrani živa bića u njemu -- čak i to bi mu bio izvor zasluga, a da ne govorim onda o davanju ljudskim bićima. MeÄ‘utim, ja tvrdim da darivanje čestitog čoveka donosi veći plod, a manje ono nemoralnog čoveka."

Vaććhagotta sutta (AN III:58)

hands_giving_plant_edit.gif

"Човек на путу између животиње и далеке човекове будућности, има увек много, бескрајно много у себи да спутава, да скрива, да пориче, да би био пристојан човек, способан да се прилагоди друштву. Човек је пун животиња, пун прасвета, једва укротивих нагона сурове саможивости."

Херман Хесе - ''Разматрања И Писма''

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back