MISLI

• Začetnik teme Začetnik teme CURSE
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
** Vreme je iza nas, vreme je pred nama...
... čim samo počneš da duže misliš o onome što je bilo ili o onome što će biti...
... odmah gubiš ono što je glavno - istinski život u sadašnjosti.**

Lav Nikolajevič Tolstoj

Ljudi teže zemaljskim stvarima, a ja oduvek čeznem za zagrljajem tvrđave ljubavi
koja će me pročistiti svojom vatrom i odagnati nečovečnost iz mojega srca.”
K.Gibran

"Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živjeti. Nesreća je u tome sto tako često, kraće ili duže, javno ili tajno, hoćemo da budemo ono što nismo, ili da ne budemo ono što smo. Takvim našim prohtevima i čudima, kojima ne možemo vidjeti cilja ni smisla, mi kvarimo svoj kratki život više nego sto nam ga truju i zagorčavaju ljudi i prilike oko nas. Vrlo rano sam saznao da svaki minut života može biti težak koliko i život ceo. Ko ima i umije, taj ne samo da duže i ljepše živi nego i lakše i boluje i umire. Da mi je naći nekog ko bi živio umjesto mene. Pravo očajanje može da obuzme čovjeka kad kod onih koje smatra bliskim umjesto razumjevanja i usrdne pomoci naiđe na hladne, oštroumne analize svojih shvatanja i postupaka... Ko ljudima sve vjeruje, prolazi rđavo; ko ništa ne vjeruje, jos gore. I tuga je jedna vrsta odbrane. Prevariti se u jednoj velikoj nadi nije sramota. Sama cinjenica da je takva nada mogla da postoji vrijedi toliko da je suvise skupo plaćena jednim razocaranjem, pa ma kako ono teško bilo. Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi na osjetljivosti njihovih bližnjih. Između bojazni da će se nešto desiti i nade da možda ipak neće, ima više prostora nego sto se misli. Na tom uskom, tvrdom, golom i mračnom prostoru mnogi od nas provedu svoj vjek. Često mi se čini da sam gori i slabiji od posljednjeg među ljudima. Ono što može biti i ne biti uvjek se, na kraju krajeva, pokori onome sto mora biti."

Ivo Andrić

"Naše neispunjene želje, neostvarene maštarije, zaboravljeni snovi, svedoče kako smo lako izneverili svoju mladost. Sebe.
Jer mi smo samo ono što želimo, o čemu sanjamo; mi pravi, izgubljeni smo u mladalačkim drhtajima i žudnjama.
Sve što je došlo posle, što je bilo drugačije, kompromis je. I poraz."

Ljiljana Habjanović Đurović

Voleti ljude takvi kakvu su, to je nemoguće.A ipak se mora.I zato, kad im činiš dobro, stegni srce, zapuši nos i zatvori oči (ovo poslednje je neophodno).Podnosi zlo od njih, ne ljuti se na njih ako možeš, "seti se da si i ti čovek".Naravno moraš s njima biti strog, ako ti je dato da budeš iole pametniji od osrednjeg.LJudi su po prirodi niski i spremni su da vole iz straha; ne daj se takvoj ljubavi, i ne prestani da prezireš. Nauči da ljude prezireš čak i kad su dobri, jer su tada najčešće rdjavi.Ko iole nije glup, taj ne može da živi a da sebe ne prezire, bio čestit ili ne bio, svejedno.Ljubiti bližnjeg svoga, a ne prezirati ga - to nije moguće. I "ljubav prema čovečanstvu" treba shvatiti jedino kao ljubav prema onome čovečanstvu koje si sam stvorio u svojoj duši;drugim rečima, sam sebe si stvorio, te i ljubav prema sebi samom - i koga, prema tome, nikad neće ni biti u stvari.

Dostojevski

Voleti ljude takvi kakvu su, to je nemoguće.A ipak se mora.I zato, kad im činiš dobro, stegni srce, zapuši nos i zatvori oči (ovo poslednje je neophodno).Podnosi zlo od njih, ne ljuti se na njih ako možeš, "seti se da si i ti čovek".Naravno moraš s njima biti strog, ako ti je dato da budeš iole pametniji od osrednjeg.LJudi su po prirodi niski i spremni su da vole iz straha; ne daj se takvoj ljubavi, i ne prestani da prezireš. Nauči da ljude prezireš čak i kad su dobri, jer su tada najčešće rdjavi.Ko iole nije glup, taj ne može da živi a da sebe ne prezire, bio čestit ili ne bio, svejedno.Ljubiti bližnjeg svoga, a ne prezirati ga - to nije moguće. I "ljubav prema čovečanstvu" treba shvatiti jedino kao ljubav prema onome čovečanstvu koje si sam stvorio u svojoj duši;drugim rečima, sam sebe si stvorio, te i ljubav prema sebi samom - i koga, prema tome, nikad neće ni biti u stvari.

Dostojevski

Sva ljudska moć je u istinitosti kazivanja - (m.m.)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back