Misli poznatih mislilaca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pravi neprijatelji

Jednom su Budini protivnici unajmili neke ljude da njega i Anandu psuju i vređaju kad budu išli u prošenje hrane. „Vidi ih, psi lutalice, ćelavci, prosjaci!", dovikivali su im. Poštovani Ananda se uznemirio zbog toga i predloži Budi da odu do nekog drugog grada – tamo gde ih neće vređati i neće ismevati. A Buda ga upita:

- A šta ćemo, Ananda, ako nas i tamo budu vređali i ismevali?

- Napustićemo i to mesto i otići u neko treće.

- A ako nam se i tamo isto desi, kuda bismo tad mogli da pobegnemo? Ako neprekidno bežiš od svakoga ko te psuje, na kraju nemaš gde da se skloniš. Zato od svojih neprijatelja ne treba bežati tako što ćemo ići od jednog do drugog mesta. Jedini pravi način da pobegnemo od neprijatelja jeste biti svestan u svome umu i naći utočište u svome srcu. Ako si dovoljno cčvrst da se izboriš sa neprijateljima u svom srcu, tada će tvoji spoljašnji neprijatelji biti tek mačiji kašalj. Tada ćeš uvek živeti tamo gde ti se dopada i ići kud poželiš bez ikakvih problema.

Maha Boowa Nanasampanno: A Life of Inner Quality

http://1.***************/_u3LQ9V1xic8/S9tVU8C8vkI/AAAAAAAAAPU/b9Jv_KsuzWA/s400/Mocking+Girl5.jpg

Zahvalnost

Posle večanja u Singapuru pre nekoliko godina mladin otac poveo je svog novog zeta u stranu, kako bi mu dao savet na koji način da svoj brak održi dugovečnim i srećnim.
- Ti verovatno mnogo voliš moju kćerku -- reče on mladiću
- O da, mnogo - odgovori brže-bolje ovaj.
- I verovatno misliš da je ona najdivnija osoba na svetu - nastavi stari.
- Ona je savršena u svakom pogledu - odvrati mladić sa žarom u očima.
- Tako je to kad se ženiš - rece mu novi tast. - Ali posle nekoliko godina počećeš da vidiš i nedostatke moje kćeri. A kada to počne da se dešava, molio bih te da imaš na umu sledeće. Da nije imala te nedostatke jos od samog početka, dragi moj zete, ona bi se verovatno udala za nekog mnogo boljeg od tebe!

Tako bi i mi trebalo da budemo zahvalni zbog nedostatka onih sa kojima delimo svoj život, jer da ih nisu imali od samog početka, bili bi u prilici da odaberu nekog mnogo, mnogo boljeg od nas.

Ajahn Brahm: Opening the Door of Your Heart

stock-vector-just-married-vector-cartoon-illustration-of-a-wedding-couple-3718402.jpg

I volja se unutra krije,volja koje na umire.
Kome su znane sve tajne volje,s njenom snagom?Jer Bog je tek jedna velika volja što prožima sve pojave prirodom svoje svrhovitosti.Čovjek se ne predaje anđelima,ni smrti do kraja,do samo krhkošću svoje slabe volje.
Joseph Glanvill

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back