Misli poznatih mislilaca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
''Neko je negde rekao i hvala mu: "Da bi se istinski volelo, treba odrasti do deteta". Nasmej se zato ako ti kažu da si mali čovek. Nema male sreće i male bolesti. Nema male krađe i male smrti. Nema malog rata, niti malog poštenja. Nema malog prijatelja i male tajne. Nema malog čoveka i male ljubavi.''

"Ni u kom slučaju Đavo nije najgori stvor koji postoji, radije bih imao posla sa njim nego sa mnogim ljudskim bićima. On se znatno preciznije drži dogovora nego mnoge zemaljske varalice. Istina, kada dođe vrijeme naplate, pojavi se tačno u zakazano vrijeme, upravo kad sat otkuca ponoć, zgrabi dušu koja mu pripada i kao svaki pristojan Đavo, vrati se kući u pakao. Pravi poslovan čovjek."

Spavao bih manje, sanjao vise, shvatio sam da svaki minut koji provedemo zatvorenih ociju gubimo sezdeset sekundi svetlosti. Hodao bih kada drugi zastanu, budio se dok ostali spavaju. Slusao bih druge kada govore, i kako bih uzivao u ”sladoledu od cokolade”.

Mnogo samuješ i dugo ćutiš, sine moj, zatravljen si snovima, izmoren putevima duha. Lik ti je pognut i lice blijedo, duboko spuštene vjeđe i glas kao škripa tamničkih vrata. Iziđi u ljetnji dan, sine moj!

- Šta si vidio u ljetnji dan, sine moj?

Vidio sam da je zemlja jaka i nebo vječno, a čovjek slab i kratkovjek.

- Šta si vidio, sine moj, u ljetnji dan?

Vidio sam da je ljubav kratka, a glad vječna.

- Šta si vidio, sine moj, u ljetnji dan?

Vidio sam da je ovaj život stvar mučna, koja se sastoji od nepravilne izmjene grijeha i nesreće, da živjeti znači slagati varku na varku.

- Hoćeš da usniš, sine moj?

Ne, oče, idem, idem da živim.

Nacionalizam ne treba brkati s patriotizmom. Obe reči se koriste na tako neodređen način, da je bilo koja definicija podložna osporavanju, ali čovek mora napraviti razliku među njima, pošto su u pitanju dve različite,
pa čak i oprečne ideje.

Pod ''patriotizmom'' podrazumevam privrženost određenom mestu i određenom načinu života za koje neko veruje da su najbolji na svetu, ali nema želju da ih nameće drugim ljudima. Patriotizam je po svojoj naravi defanzivan, kako u vojnom tako i u kulturalnom smislu. S druge strane, nacionalizam je neodvojiv od žudnje za moći. Trajni cilj svakog nacionaliste je da obezbedi više moći i više prestiža, ne za sebe, već za naciju ili kakvu drugu strukturu u kojoj je odlučio utopiti svoj individualitet.

Džordž Orvel

"Sada sedim, možda poslednji put, u paviljonu svoga vrta i pišem ove redove…Imetak može imati različite oblike, pa ne mora biti uvek materijalan, nego sme da bude i duhovni. Ako dozvolite i taj njegov oblik, onda i kao beskućnik neću biti sirotinja".
(Milutin Milankovic)

Nije
vazno sta drugi ljudi kazu o tebi.Vazno je sta ti kazes samom sebi.Sve
dok si siguran da je ono sto cinis ispravno,nemoj da se obazires na
procene drugih ljudi.Mozes da radis sto god hoces sve dok je u to u
skladu sa tvojom savescu i tvojim srcem.Nemoj nikada da se stidis da
radis ono sto je ispravno.Izaberi ono sto mislis da je dobro i drzi se
toga.I za Boga miloga,nemoj nikada da steknes naviku da vrednujes sebe
prema kriterijumima drugih.
•R.Sarma•

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.