Misli poznatih mislilaca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Verujte onima koji traže istinu. Čuvajte se onih koji su je našli.

dooobro : ))))

Ako Bog postoji, ateizam je za njega manja uvreda od religije. – Edmond de Gonkur

Poslednji hrišćanin je umro na krstu. Fridrih Niče

Zašto bi Hrišćanin želio preobratiti Hindusa na Hrišćanstvo? Zašto nisu zadovoljni time ako je Hindus dobar ili pobožan čovek? – Mahatma Gandi

Religija se temelji, primarno i uglavnom na strahu. Delimično je to strah od nepoznatog, a delimično želja kao osećati da imate neku vrstu starijeg brata koji će stajati iza vas u svim neprilikama i opasnostima. Strah je temelj celoj stvari – strah od misterioznog, strah od poraza, strah od smrti. Strah je roditelj okrutnosti, te stoga nije ni čudno da su okrutnost i religija uvek išle ruku pod ruku. – Bertran Rasel

Ono što ste mogli čitati o mojim religioznim uverenjima je, naravno, laž. Laž koja se sistematski ponavlja! Ja ne vjerujem u ličnog Boga, i to nikada nisam poricao, već sam to svima jasno stavio do znanja. A ako ima išta u meni što se može nazvati religioznim, to je onda moje bezgranično divljenje nad strukturom sveta, u onoj meri u kojoj nam to naša nauka može razotkriti. – Albert Ajštajn

Ne mogu da verujem u Boga koji želi da ga hvale sve vreme. – Fridrih Niče

Vi verujete u knjigu u kojoj su životinje koje govore, čarobnjaci, veštice, demoni, štapovi koji se pretvaraju u zmije, gorući grmovi, hrana koja pada s neba, ljudi koji hodaju po vodi i sve vrste čarobnih, apsurdnih i primitivnih priča, i kažete nam da smo mi oni kojima treba pomoć? – Mark Tven

Verujem da je Hrist bio čovek poput nas; smatrati ga Bogom meni izgleda kao najveće od svih svetogrđa. – Lav Nikolajevič Tolstoj

Na Zemlji ne može biti puno slobode dok god se ljudi klanjaju tiraninu sa neba. – Robert Grin Ingersol

Ka novim filozofima; nemamo drugog izbora; ka duhovima koji su dovoljno iskonski i snažni da daju podstreke za suprotna vrednovanja i da prevrednuju, prokrenu "večne vrednosti"; ka pretečama, ka ljudima budućnosti, kadrim da sadašnjost povežu uzama koje volju milenijuma usmeravaju na nove staze.
F. Niče, S one strane dobra i zla

Život je kratak, umetnost duga, prilika brza, pokušaj opasan, odluka teška.
Hipokrat

Svi ti morali koji se obraćaju pojedincu da bi ga, kako se to obično kaže, "usrećili" - nisu ništa drugo do uputstva za ponašanje koja se tiču stupnja opasnosti u kojoj pojedinac živi sam sa sobom; recepti protiv njegovih strasti, njegovih dobrih i rđavih sklonosti, ukoliko one imaju volju za moć i žele izigravati gospodara; mala i velika lukavstva i smicalice, obavijene tajnovitim mirisom kakvog domaćeg leka i bapske mudrosti; po formi, svi ti morali barokni su i nerazboriti - jer se obraćaju "svima", jer uopštavaju tamo gde se ne sme uopštavati. Svi oni govore bezuslovno, smatraju sebe bezuslovnim; nisu začinjeni nijednim zrncetom soli i podnošljivi su - čak zavodljivi - samo onda kad su odveć začinjeni i počnu opasno da mirišu, pre svega na "drugi svet".
F. Niče

"Najveći porok je površnost“. Oskar Vajld

"Kada glupan shvati da je glupan, on onda više nije glupan.“ Fjodor Mihailovič Dostojevski

Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sećaju prošlosti.
Fridrih Niče

"Reci mi s kim se družiš, pa ću ti reći ko si.“ J.V. Gete

"Idealna lepota za žapca je žaba.“ Fransoa Mari Arue Volter

Život nikad nije pošten, ali budući da nas je većina nepoštenih - to nam i odgovara.Oskar Vajld

Nijednu tajnu nećete bolje sačuvati od one koju svako nagađa.Džordž Bernard Šo

Možete ubiti generala jednoj vojsci, ali ne možete ubiti ambiciju u običnom čoveku.Konfučije

Optimizam ili pesimizam jednog čoveka ne zavisi od njegove sitosti ili gladi, no od broja i kakvoće svetova koje on doseže svojom vizijom. -Vladika Nikolaj-

Kada sam imao 14 godina, otac mi je bio tolika neznalica da sam jedva podnosio tog starca u svojoj blizini. Kad sam napunio 21, ostao sam zapanjen koliko starac može naučiti za sedam godina. -Mark Tven-

Govor treba da bude poput ženske suknje: dovoljno dugačak da bi pokrio temu, a dovoljno kratak da bi bilo zanimljivo. -Vinston Čerčil-
:heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back