Misli poznatih mislilaca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Strast i mišljenje

Postoji samo perspektivno gledanje, samo perspektivno "saznavanje"; i što više svojih strasti uvodimo u igru kada je reč o nekoj stvari, što više očiju, raznih očiju, imamo za istu stvar - to će potpuniji biti i naš "pojam" te stvari, to će potpunija biti i naša "objektivnost".
Ako bas hocete da znate...ovo je rekao ili napisao...
F. Niče, Genealogija morala, str. 247.

Nekad se govorilo: bog, dok se gledalo na daleka mora; a ja sam vas sad naučio da kažete: natčovek. ...

Da li biste mogli da zamislite nekog boga? - ali volja za istinom neka vam znači: da se sve preobrazi u ono što je zamislivo za ljude, vidljivo za ljude, osetljivo za ljude! Svojim sopstvenim čulima treba da mislite do kraja? ...

Bog je misao koja krivi sve što je pravo i obrće sve što stoji. Šta? Zar da vreme nestane, i sve prolazno da je samo laž?

Ova pomisao je vrtoglavica i nesvestica za ljudske kosti, pa čak i želudac goni na povraćanje: uistinu, vrtoglavom bolešću nazivam ovakvo nagađanje.

Zlim to nazivam i čovekomrzačkim: celo to učenje o onom jednom, punom, nepokretnom, dovoljnom i neprolaznom!

Sve neprolazno - samo je poređenje. A pesnici suviše lažu. -

Ali najbolja poređenja treba da govore o vremenu i postajanju: treba da budu pohvala i opravdanje svekolike prolaznosti!

Stvarati - to je veliki spas od patnje, i olakšanje života. Ali da bi stvaralac nastao, za to je neophodan bol i mnogo preobražavanja.
str. 126-127...
Opet Nice...

Zato govori i mucaj: "To je moje dobro, to volim, ovako mi se potpuno sviđa, samo ovako želim da je dobro.

Ne želim ga kao božji zakon, ne želim ga kao ljudski propis i nuždu: neka mi ovo ne bude putokaz za nadzemaljske predele i rajeve. Zemaljska vrlina je ono što volim: malo pameti je u tome, a najmanje um sviju.

Ali ova ptica je kod mene izgradila gnezdo: zato je volim i mazim - sad ona sedi kod mene na svojim zlatnim jajima."

Tako treba da mucaš i da hvališ svoju vrlinu.
str. 126-127...
Opet Nice...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back