Misli poznatih mislilaca - II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Патња и немоћ – они су створили све веровање у загробне животе; и онај кратки луди занос среће, који позна само онај који највећма пати. Умор, који једним скоком хоће да се сурва, једним стрмоглавим скоком бедан незналачки умор који већ више неће ни да хоће: он је створио све богове и све животе после смрти. Верујте ми, браћо моја! То је тело почело да очајава само о себи – оно је стало да се одупире прстима залуђенога духа о крајње зидове. Верујте ми, браћо моја! То је тело почело да очајава о земљи – оно је чуло као да утроба бића њему проговара. И тада је покушало да главом пробије последње зидове, и не само главом, – да би стигло преко у »онај свет«. Али »онај свет« је добро сакривен за човека, онај нечовечански нечовечни свет који је једно небеско ништавило; а утроба бића и не говори ништа човеку, или говори као и човек. Заиста вам кажем, тешко је доказати да икоје биће, постоји, и тешко га је нагонити да проговори. Реците, браћо, зар није најчуднија од свију ствари још понајбоље доказана? Да, ово Ја, и противречност и збрка тога Ја, говоре још понајправије о своме опстанку; то делатно, свесно, одређујуће Ја, које је мера и вредност свију ствари. И то најправије што постоји, то Ја – оно говори о телу, и оно жели још тело све и кад мудрије и сања и полеће на скрханим крилима. Све правије говори, то Ја: и што више говори, тим више уме да нађе речи и похвале за тело и за земљу. Новоме поносу научило ме је моје Ја, њему хоћу да научим људе: да не загњурују више главу у песак небеских ствари, већ да је носе усправно, своју земаљску главу која ствара смисао земљин! Новој вољи хоћу да научим људе: да желе да иду оним путем којим је слепо ишао човек, и да кажу да је то добар пут, и да не слазе више с њега и не полазе странпутицама као болесници и умирући! Болесни и умирући почели су презирати тело и земљу, и проналазити светове небеске и кап крви која исцељује: па још и те слатке и смртоносне отрове, узели су од тела и од земље! Хтели су да побегну од своје беде, али су им биле звезде предалеко. Тад заваписе: »О, бар да има небеских путева, да би се могло одмилети у други живот и у другу срећу!« – и тада пронађоше себи своје мудролије и крваве напитке! Мислили су, да су измакли своме телу и овој земљи, незахвалници. А коме су имали да захвале за занос и насладу тога свог измицања? Своме телу, и овој земљи. Благ је према болеснима Заратустра. Одиста, он се не љути ни на њихове покушаје утехе и незахвалности. Нека саме почну оздрављати и превлађивати себе, и стварати себи једно више тело! Не љути се Заратустра ни на оног, који се диже од болести па се још нежно осврће за својим празноверјем, и ноћу у поноћ обилази потајно гроб свога Бога: али болест и болно тело за мене су још и сузе његове. Много болешљивога света било је одувек међу онима, који маштају и надахнути су Богом, жучно мрзе они онога који иде за сазнањем, и ону најмлађу врлину што се зове: слободно признање. Они се осврћу унатраг у тамна времена: тада су дабоме празноверје и вера друкчије стајали; лудиле. разума била је сличност божанству а сумња грех. Врло добро познајем ја те образе и та подобија божанства: они хоће да се у њих верује а да је сумња грех. Врло добро знам и то, у шта они сами највише верују. Заиста вам кажем, не у животе иза смрти, и у капље крви кује исцељују: него и они највише верују у тело, и њихово рођено тело за њих је ствар по себи. Али за њих је оно болесна ствар: и радо би искочили из коже. Стога ослушкују да ли ће чути гдегод каквог заповедника смрти, а сами проповедају о животима после смрти. Боље ви слушајте, браћо моја, глас здравога тела: то је поштенији и правији глас. Поштеније говори здраво тело, и јасније, тело савршено и усправно: а оно каже, да земља, има смисла.
Тако је говорио Заратустра
Фридрих Ниче

Nikada ne prilazi biku spreda
Nikada ne prilazi konju odpozadi.
I nikad ne prilazi budali iz bilo kog pravca

Najveći ubica života jeste žurba. Želja da se dohvate stvari pre pravog trenutka

Genije su privlačni za uvredu
Na velike ljude se manje više laje

Fudbal skuplja dve vrste muškaraca:
one koje nemaju devojke
I one koji imaju žene

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back